Za WordPress.com za WordPress.org

Jednostavan vodič za migraciju WordPress.com u WordPress.orgWordPress.com je dobra opcija ako tek započinjete.


Međutim, vrlo brzo shvatit ćete da ne možete sasvim prilagoditi svoju web lokaciju, pogotovo ako imate slobodan plan.

S druge strane, WordPress.org dolazi s puno više mogućnosti prilagodbe. Razlog tome je vrlo jednostavan: WordPress.org je platforma otvorenog koda, što znači da uz odgovarajuće znanje kodiranja lako možete razviti bilo koju vrstu web mjesta koju želite. Povrh toga, za WordPress.org je dostupno puno više tema i dodataka, a te teme obično uključuju više opcija dizajna i oblikovanja koje olakšavaju prilagođavanje web stranice onako kako želite.

Budući da je WordPress.org platforma otvorenog koda, slobodno možete mijenjati temeljni kôd koji WordPress čini u skladu s potrebama vašeg web mjesta. Također možete koristiti bilo koju hosting tvrtku koju želite i premjestiti se u drugu hosting tvrtku kad god želite.

3 alata koja su vam potrebna za uspješnu migraciju

Sada kada smo objasnili zašto biste trebali migrirati s WordPress.com-a, prijeđimo na stvari koje će vam trebati prije migracije web lokacije.

1. Naziv domene

Ako ste koristili besplatni plan na WordPress.com, vjerojatno ćete trebati naziv domene za svoju web lokaciju. Iako se pronalaženje sjajnog naziva domene s .com ekstenzijom pokazuje sve izazovnijim, nije misija nemoguća.

Ako još nemate ime domene, poduzmite sljedeće korake da biste registrirali ime domene.

2. Račun za hosting

Na mreži ne nedostaje WordPress hosting kompanija. Pronalaženje pravog može biti teško, pa evo nekoliko stvari koje treba imati na umu:

 • Uvijek provjerite preglede trećih strana kako biste bili sigurni da su kupci zadovoljni uslugom
 • Zapamtite da jeftinije ne znači uvijek i bolje. Ako odaberete jeftin plan hostinga, riskirate polako učitavanje web mjesta ili ste izloženi raznim sigurnosnim rizicima. Dobro je platiti više za svoj hosting račun i osigurati da vaša hosting tvrtka nudi osnovne sigurnosne mjere
 • Provjerite korisničku podršku pokretanjem chata ili kontaktiranjem njih putem e-pošte. Budite sigurni da će tvrtka koju ste odabrali odgovoriti pravodobno, jer posljednja stvar koju želite su duga vremena čekanja kad vam hitno treba podrška.

Dobro mjesto za početak pronalaženja hosting tvrtke uključuje WordPress.org stranica za hosting.

3. Nova instalacija WordPress-a

I na kraju, trebat će vam i nova instalacija WordPress.org. Nakon što kupite hosting račun, davatelj usluga hostinga će vam poslati podatke za prijavu za vaše područje računa.

Instalacija WordPressa

Koristeći ime i lozinku koje su vam dali, možete se prijaviti i potražiti ikonu WordPressa. Odatle možete pokrenuti postupak instalacije i slijediti upute za instalaciju WordPress-a. Ovo će uključivati ​​postavljanje naslova vaše web lokacije i stvaranje korisničkog imena i lozinke za svoju WordPress nadzornu ploču.

Nakon što unesete te podatke, WordPress će dovršiti postupak instalacije u kojem trenutku možete prijeći na proces migracije.

Premještanje WordPress.com-a na WordPress.org koji se nalazi uz host

1. korak: Izvezite svoj sadržaj sa svoje web lokacije WordPress.com

Prvo prvo, morat ćete izvesti svoj sadržaj sa svoje stare web stranice WordPress.com. Započnite prijavom na WordPress.com, a zatim idite na Moja web lokacija i kliknite na WP Administrator.

Nakon što ste u nadzornoj ploči, idite na Alati> Izvezi. Kao što možete vidjeti sa snimke zaslona, ​​možete birati između dvije mogućnosti: vođeni prijenos koji će vam vratiti 129 dolara ili besplatna opcija izvoza. Odaberi Izvoz klikom na ikonu Početak dugme.

Odabir opcije izvoza

Na sljedećoj stranici provjerite to Sav sadržaj odabran je, a zatim pritisnite Preuzmi izvoznu datoteku. Time ćete osigurati da se svi vaši postovi, komentari, kategorije i mediji izvoze u završnu XML datoteku.

Izvoz postavki

Vrijedno je napomenuti da ako imate web mjesto WordPress.com već nekoliko godina, vaša konačna XML datoteka može biti veća od 32 MB. Ako je to slučaj, naići ćete na probleme pokušavajući ih uvesti u svoju novu web stranicu WordPress.org. Morat ćete instalirati WXR razdjelnik datoteka da biste XML datoteku podijelili na nekoliko manjih datoteka. Alternativno, možete se obratiti svojoj tvrtki za hosting i pitati ih mogu li privremeno povećati ograničenje prijenosa.

Korak 2: Instalirajte dodatak za uvoz WordPress-a na svoju WordPress.org web stranicu

Sljedeći je korak instalacija dodatka za uvoznik WordPress-a na vašu WordPress.org web stranicu. Provjerite jeste li prijavljeni na nadzornu ploču WordPress.org i idite na Alati> Uvoz.

Odaberite zadnju mogućnost, WordPress, a zatim kliknite gumb Instalirati veza. Dodatak će se instalirati i tada možete nastaviti sa sljedećim korakom.

Instaliranje dodatka za uvoz

Korak 3: Uvezite svoj sadržaj

Izvezli ste sadržaj sa svoje stare web lokacije i pripremili ste novu internetsku web lokaciju WordPress.org. Sada je vrijeme za uvoz vašeg sadržaja.

Započnite klikom na ikonu Pokrenite uvoznik veza. Kliknite gumb Odaberite svoju XML datoteku i dođite do njega na računalu. Zatim pritisnite plavu tipku na kojoj piše Prijenos datoteke i uvoz.

Uvozi web mjesto

Na sljedećoj stranici od vas će se pitati želite li dodijeliti uvezene postove postojećem korisniku ili želite stvoriti novog korisnika. Ako je vaš blog imao više autora, morat ćete to učiniti za svakog autora. Jedino što bi trebalo utjecati na vaš izbor jest želite li zadržati istu marku i korisničko ime kao i na WordPress.com ili ako želite potpuno rebrand.

Nakon što donesete odluku, obavezno potvrdite okvir pored retka koji glasi Preuzmite i uvezite privitke datoteka je provjereno. Na taj ćete način osigurati prenošenje slika sa stare web lokacije. Zatim pritisnite gumb za slanje i pričekajte da se postupak uvoza završi.

Nakon što to učinite, na području nadzorne ploče vidjet ćete obavijest što znači da je vrijeme za sljedeći korak u procesu migracije.

Korak 4: Provjerite svoj sadržaj i slike

Sada kada ste uvezli sadržaj sa svoje web lokacije WordPress.com, vrijeme je da provjerite i provjerite je li sve prešlo bez problema. U nekim slučajevima, posebno ako je vaša stara web lokacija imala puno slika, ustanovit ćete da nisu sve slike uvezene.

Međutim, možete koristiti dodatak poput Automatsko učitavanje slika. Ovaj će dodatak skenirati vaše postove prema vanjskim vezama sa slikama i tada će učiniti tri stvari:

 • automatski prenijeti i uvesti vanjske slike u direktorij za prijenos WordPressa
 • dodajte slike u biblioteku medija
 • zamijenite nove URL-ove slike sa starim URL-ovima

Sve što trebate učiniti je instalirati i aktivirati dodatak i konfigurirati postavke po vašoj želji, iako bi zadane postavke trebale biti u redu kao što je.

Korak 5: Preusmjerite svoju web stranicu WordPress.com na svoju novu web stranicu WordPress.org

Posljednji korak u procesu migracije je preusmjeravanje stranice WordPress.com na novu stranicu WordPress.org. Glavni razlog za to je taj što riskirate da izgubite rangiranje svoje tražilice ako web lokaciju jednostavno prebacite na novu domenu.

Drugo, riskirate i zbog gubitka posjetitelja ako jednostavno premjestite web mjesto bez da ih obavijestite o promjeni.

Nažalost, ovaj dio postupka zahtijeva dodatnu naknadu jer vam WordPress.com ne dozvoljava izmjenu osnovnih datoteka vaše web lokacije. Srećom, naknada nije pretjerana i koštat će vas 13 dolara godišnje. Evo što trebate učiniti.

Vratite se na svoje staro web mjesto WordPress.com i pomaknite se do Moja web lokacija kartica. Jednom tamo kliknite postavke. Naći Adresa web stranice a zatim kliknite vezu za preusmjeravanje ispod polja URL-a.

Preusmjeravanje web lokacije

Na sljedećoj stranici unesite svoje novo ime domene, a zatim pritisnite Ići dugme. Na sljedeću stranicu moći ćete izvršiti plaćanje i gotovi ste.

Vaša stara web stranica WordPress.com sada će preusmjeriti na vašu novu WordPress.org web lokaciju s trajnom preusmjeravanjem 301. Dobro je zadržati preusmjeravanje najmanje godinu dana, ako ne i dvije, kako biste svima osigurali da vaše novo ime domene bude upamćeno ili označeno.

A ako ne želite platiti preusmjeravanje, razmislite o tome da pošaljete e-poštu svojim pretplatnicima i obavijestite ih o vašoj novoj web lokaciji dok svoju staru web lokaciju WordPress.com postavite na Privatnu. To možete učiniti tako da odete Moja web stranica> WP Administrator. Nakon što ste na nadzornoj ploči, idite na Postavke> Čitanje i potvrdite okvir koji kaže Volio bih da moja web lokacija bude privatna, vidljiva samo meni i korisnicima koje odaberem. 

Možete i ažurirati svoje profile na društvenim mrežama tako da dodaju vezu do vaše nove stranice kako bi vaši sljedbenici lako pristupili vašoj novoj web stranici.

Sve što preostaje za reći su čestitke! Ako ste slijedili sve korake ovog vodiča, vaše web mjesto sada bi trebalo biti objavljeno na WordPress.org.

Završne misli

Migracija vaše web lokacije s WordPress.com oduzima malo posla, ali pogodnosti uključuju više opcija za prilagodbu vaše web stranice kao i potpuno vlasništvo nad vašom web stranicom i sadržajem.

Kad to uzmete u obzir, dobro je provesti popodne premještajući web mjesto, pa krenite i premjestite svoju web stranicu WordPress.com na WordPress.org.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map