Wix za WordPress

Vodič za migraciju Wix-a u WordPress-uWix je alat za pravljenje stranica jednostavan za korištenje, koji vam omogućuje brzo pokretanje i pokretanje osnovne web stranice zahvaljujući sučelju i predlošcima za povlačenje i ispuštanje. Mnogi se vlasnici tvrtki odlučuju na proračun ili koji vole jednostavnost korištenja za Wix kada je u pitanju izrada njihove web stranice.


Iako je Wix možda održivo rješenje za osnovnu web stranicu, on se ne može mjeriti s vašim poslom dok počinje rasti. Kao takav, u nekom ćete se trenutku neizbježno morati prebaciti na moćniju platformu.

Ako se želite odmaknuti od Wixa, nema bolje platforme od WordPressa. To napaja više od 50% Interneta i omogućava vam stvaranje web stranice koja može podržati rast vašeg poslovanja.

U ovom postu pokazat ćemo vam korak po korak kako pretvoriti svoju web lokaciju Wix u WordPress, unatoč činjenici da vam Wix ne dopušta da lako izvozite svoje podatke. Uz malo rada, možete premjestiti svoje web mjesto s Wixa na WordPress bez potrebe za pokretanjem ispočetka.

Započnimo.

Što trebate znati i učiniti prije pretvorbe web stranice Wix u WordPress

Prije skoka u proces migracije, morate znati nekoliko stvari. Kao što je spomenuto ranije, Wix nije platforma opremljena za rast vašeg web mjesta. Osim toga, to je rješenje s hostom, što znači da se njima bavio sve, od vaše domene do vašeg hostinga.

Nakon što se odlučite prebaciti na platformu s hostom, postat ćete odgovorni za pronalaženje vlastitog hostinga i provjeru da naziv vaše domene neće isteći.

Posljednje što morate imati na umu jest da se vaš Wix predložak ne može ponovno stvoriti u WordPressu po pikselu. Vjerojatno će vaša web stranica izgledati drugačije nego na Wixu.

Međutim, postoji puno lijepih tema za odabir, i besplatnih i plaćenih, pa je velika vjerojatnost da ćete moći pronaći temu u koju ćete se zaljubiti.

Imajući to na umu, evo što trebate učiniti prije pokretanja procesa migracije.

Korak 1: Kupnja hostinga

Bluehost

Prvi korak je kupnja hosting plana za vaše web mjesto. Vani je puno pružatelja usluga hostinga; od jeftinih zajedničkih hosting hostinga do skupljih uspijenih WordPress hostinga.

Dijeljeni WordPress hosting odličan je izbor ako imate programera u svom timu koji upravlja vašom web stranicom i brine se za zadatke održavanja koji su povezani sa posjedovanjem web stranice.

To uključuje provjeru da su WordPress sa svojim dodacima i temama koje koristite na vašoj web stranici ažurirani. Također uključuje optimizaciju web stranice za brzo učitavanje i primjenu ispravnih sigurnosnih praksi. Drugim riječima, dijeljenje hosting planova dolazi s puno odgovornosti s vaše strane kada je u pitanju održavanje web mjesta.

Ali ako se ne želite brinuti oko zadataka održavanja, upravljani WordPress hosting najbolji je izbor za vas. Uz upravljani plan hostinga, hosting tvrtka će upravljati tehničkim aspektima povezanim s vašom web stranicom. To uključuje optimizaciju vaše web stranice za brzo učitavanje, osiguranje i nadzor vaše web stranice kako bi se spriječili pokušaji hakiranja.

Neki upravljani planovi hostinga primjenjuju čak i WordPress i ažuriranja dodataka za vas, tako da sve što trebate brinuti je ažuriranje vaše web stranice svježim sadržajem i vođenje vašeg poslovanja..

Što je s mojim domenom?

Imajte na umu da ako ste koristili besplatni plan Wix-a ili ako želite promijeniti naziv svoje web stranice ili domene, morat ćete kupiti i novo ime domene.

Iako će većina pružatelja usluga hostinga ponuditi vam besplatno ime domene kada se prijavite za hosting, bolje je ako registrirate ime svoje domene kod davatelja usluga poput Namecheap ili Google Domains.

Ako ste već kupili ime domene s Wix-om, možete ga zadržati i prenijeti ga nakon što pređete preko svoga sadržaja s web lokacije Wix.

Prenesite svoje ime domene

Jednom kada imate svoj novi hosting, vrijeme je da prenesete ime svoje domene novom registraru ili vašoj hosting tvrtki ako želite zadržati sve na jednom mjestu.

Evo što morate učiniti:

 1. Ako ste naziv domene kupili od Wixa, počnite s prijavom na svoj Wix račun.
 2. Pronađite vezu Moje domene i odaberite naziv svoje domene.
 3. Na kartici Napredno kliknite Prijenos dalje od Wix-a.
 4. Kliknite Pošalji kôd.
 5. Nakon što kôd stigne u vašu poštu, javite se svojoj tvrtki za hosting i dajte im kôd. Tada će za vas dovršiti postupak prijenosa domene i provjeriti je li to usmjereno na vaše web mjesto WordPress.
 6. U protivnom, ako ste prebacili ime domene u zasebni registar, morat ćete ga usmjeriti da upotrebljava poslužitelj imena vašeg domaćina izmjenom postavki DNS-a.

2. korak: instalirajte WordPress

Za većinu WordPress hosting planova, poput onih koje nudi BlueHost ili Siteground, WordPress će imati unaprijed instaliran. Planovi upravljanja WordPress hostingom također uključuju unaprijed instalirani WordPress.

Ali ako WordPress nije postavljen prema zadanim postavkama, morat ćete ga instalirati. Srećom, to je lako učiniti jer većina domaćina ima značajku instaliranja WordPressa jednim klikom koja se obično može pronaći nakon što se prijavite na nadzornu ploču svog hosting računa.

Da biste instalirali WordPress, sve što trebate učiniti je slijediti upute na zaslonu koji će vas pitati za naslov svoje web lokacije, domenu na koju želite instalirati WordPress i željeno korisničko ime i lozinku koje ćete koristiti za prijavu na nadzornu ploču WordPressa..

Kada ispunite sve te podatke, morat ćete kliknuti gumb Instaliraj sada i pričekati da se postupak završi. Nakon toga, možete se prijaviti na svoju WordPress nadzornu ploču.

Bilo bi dobro postaviti svoje WordPress trajne veze. Time će se odrediti URL svakog bloga i stranice na vašoj web lokaciji. Uobičajeno, WordPress će u trajnu vezu uključiti datum, ali možete ga promijeniti u nešto jednostavno poput www.yourwebsite.com/blog-post-title.

Da biste to učinili, idite Postavke> Permalinks i odaberite strukturu trajne veze koju želiš. Zatim kliknite gumb Spremi promjene.

Korak 3: Instalirajte i prilagodite WordPress temu

Prema zadanom, WordPress će imati unaprijed instaliranu temu. Međutim, zadana tema, TwentyTwenty, prilično je barebones. Srećom, u službenom spremištu tema za WordPress možete pronaći tisuće besplatnih tema.

WordPress teme

Ako tražite temu koja je slična Wix-ovom graditelju povuci i spusti, najbolja opcija je instalirati dodatak za izgradnju stranice poput Elementor, Beaver Builder ili Divi. Ovo će vam pružiti povlačenje i ispuštanje sučelja i fleksibilnost dizajna na koje ste navikli. Međutim, na vrhu sastavljača stranice, trebat će vam i tema koja je kompatibilna s dodatkom za izradu stranica. Nekoliko tema koje rade s tvorcima stranica gore uključuju Astra, OceanWP i GeneratePress.

Da biste instalirali jednu od tih tema, idite na Izgled> Teme a onda ga potražite. Zatim kliknite na Instalirajte i aktivirajte.

Tada možete krenuti Izgled> Prilagodi da biste prilagodili kako vaša web stranica WordPress izgleda mijenjanjem boja, fontova i drugih vizualnih stilova.

Nakon što ste temu prilagodili po svojoj želji, sada možete započeti postupak pretvaranja svoje web lokacije Wix u WordPress.

Pretvaranje web lokacije Wix u WordPress

Dakle, sada kad je predradnja gotova, vrijeme je da pretvorite svoju web lokaciju Wix u WordPress. Postoje tri mogućnosti za to: možete ručno migrirati web stranicu Wix, proces možete automatizirati pomoću dodatka ili možete koristiti uslugu treće strane. Idemo proći kroz svaku od tih opcija, korak po korak.

1. Kako ručno pretvoriti web lokaciju Wix u WordPress

Prvo rješenje koje ćemo obuhvatiti je ručna migracija vaše Wix web stranice na WordPress. Ova opcija uključuje kopiranje i lijepljenje sadržaja vaših stranica i postova na blogu s Wixa na WordPress.

Ako nemate puno sadržaja (manje od dvije desetine stranica i objava zajedno), ovo bi moglo biti najbolje rješenje jer ćete se pobrinuti da se svaki post i stranica na vašoj web lokaciji prenose zajedno sa svim vašim slikama.

Sve što trebate učiniti je slijediti korake u nastavku:

 1. Dok ste prijavljeni na nadzornu ploču WordPress-a, otvorite novu karticu preglednika i prijeđite na svoju web lokaciju Wix.
 2. Počevši od početne stranice, označite sav tekst i kliknite kopiraj.
 3. Prebacite se na karticu pomoću nadzorne ploče WordPress-a i pomaknite se na Stranice. Kliknite Dodaj novo.
 4. Nakon što se uređivač stranica učita, imenovajte stranicu imenom stranice iz koje kopirate i zalijepite sadržaj. Možete koristiti i Gutenbergov uređivač za izgled stranice slično načinu na koji je postavljena Vaša Wix početna stranica ili bilo koja druga stranica.
 5. Da biste vidjeli kako vaša početna stranica izgleda i provjerili je li ispravno sve oblikovanje, spremite kao skicu i zatim pregledajte stranicu.
 6. Na kraju, objavite stranicu.

Jednostavno ponovite ovaj postupak za svaku stranicu i objavite se na vašem Wix web mjestu. Možete čak i ubrzati ovaj postupak instaliranjem dodatka poput Mass Pages / Posts Creator i unaprijed stvorite sve svoje stranice i postove, a zatim jednostavno uređivanje tih postova i stranica da biste zalijepili sadržaj.

Kreator postova na masovnim stranicama

Međutim, ako vaša web stranica ima puno sadržaja, ovaj postupak može biti prilično naporan i dugotrajan. Kao takav, možda biste trebali razmotriti jednu od sljedeće dvije opcije navedene u nastavku.

2. Kako poluautomizirati postupak migracije Wix u WordPress

Ako želite uštedjeti vrijeme, bolja opcija može biti upotreba polu-automatizirane metode za migriranje web stranice Wix. Budući da je Wix zatvorena platforma, ne postoji jednostavan način izvoza vašeg sadržaja odatle.

Međutim, postoje dobre vijesti. Jedna od najboljih stvari u programu WordPress je ta što podržava uvoz sadržaja s drugih platformi kao postove. Srećom, Wixovi blogovi mogu se spremiti kao RSS feed i na taj način uvesti u WordPress.

Imajte na umu da ćete i dalje morati koristiti ručnu metodu za premještanje sadržaja stranica na svoju web stranicu WordPress. Morat ćete i ručno dodati bilo kakve slike iz svojih blogova i stranica jer RSS feed neće spremati slike.

Dodavanje RSS gumba u Wix

 1. Da biste pokrenuli ovaj postupak, prvo morate spremiti Wix RSS feed na svoje računalo. Ako imate stari Wix blog, jednostavno idite na www.yourdomainname.com/feed.xml. Desnom tipkom miša kliknite stranicu i odaberite Spremi kao… zatim spremite datoteku na svoje računalo.
 2. Ako imate noviji Wix blog, morat ćete dodati blog gumbu na svoj blog klikom na + potpis i odabir RSS gumba. Provjerite koristite li Wix uređivač web stranica da biste vidjeli ovu opciju. Spremite promjene, a zatim prijeđite na svoju web lokaciju uživo.
 3. Kliknite stranicu bloga, a zatim kliknite ikonu RSS gumb.
 4. Desnom tipkom miša kliknite bilo gdje na stranici i odaberite Spremi kao… i spremite XML datoteku.
 5. Vratite se na svoju web stranicu WordPress i idite na Alati> Uvoz.
 6. Instalirajte WordPress RSS uvoznik i aktivirajte ga.
 7. Jednom kada je instaliran RSS Importer, kliknite Pokrenite uvoznik.
 8. Kliknite gumb Pregledaj i pronađite XML datoteku koju ste spremili s web stranice Wix.
 9. Klik Uvoz.
 10.  Ponekad se čitav feed neće uvesti pri prvom pokušaju. Svakako provjerite koliko je uvezeno postova odlaskom na Poruke> Svi postovi. Ako neki postovi nedostaju, uredite XML datoteku pomoću uređivača teksta poput bilježnice i uklonite uvožene postove. Zatim ponovno uvezite XML datoteku.
 11.  Da biste uvezli stranice, slijedite ručni način opisan u prvoj opciji.
 12. Posljednji korak je uvoz slika. Najlakši način za to je korištenje dodatka poput Automatsko učitavanje slika. Ovaj će dodatak pretraživati ​​URL-ove slika u postovima i automatski učitavati i uvoziti vanjske slike u WordPress direktorij za prijenos. Također će dodavati slike u medijsku knjižnicu i zamijeniti nove URL-ove slike sa starim URL-ovima.

Automatsko učitavanje slika

Ovaj je postupak sjajno rješenje ako na njih imate više od nekoliko desetaka postova na blogu. Međutim, i dalje je težak proces ako ste imali pomalo veliku web stranicu s puno stranica kao i postova na blogovima. U tom slučaju, možda biste željeli razmotriti treću opciju u nastavku.

3. Korištenjem usluge treće strane za migraciju web lokacije Wix u WordPress

Posljednja mogućnost je upotreba usluge treće strane poput CMS2CMS da biste migrirali web mjesto Wix. Vrijedi spomenuti da se radi o plaćenoj usluzi, a cijena će ovisiti o broju postova i stranica na vašoj postojećoj web stranici.

CMS2CMS

Njihova stranica s cijenama navodi da potpune migracije počinju od 9 USD, a vi možete iskoristiti besplatnu Demo migraciju da vidite kako taj proces funkcionira.

Odabir besplatne demo migracije

Da biste započeli s ovim postupkom, slijedite korake u nastavku.

 1. Prvo, trebate instalirati dodatak CMS2CMS za povezivanje. Ići Dodaci> Dodaj novo i potražite ga, zatim instalirajte i aktivirajte dodatak.
 2. Nakon što instalirate i aktivirate dodatak, kliknite na Dodaci> CMS2CMS priključak.
 3. Kreirajte svoj račun pomoću CMS2CMS priključka.
 4. Nakon što uspostavite vezu s web stranicom CMS2CMS, kliknite postupiti.
 5. Odaberi Besplatne demo migracije.
 6. Unesite URL web lokacije Wix i potvrdite vezu.
 7. Unesite URL web stranice za WordPress i potvrdite vezu.
 8. Na sljedećoj stranici potvrdite vrste CMS-a i preslikajte taksonomije
 9. Odaberite željene dodatne mogućnosti migracije koje uključuju migraciju vaših slika, napravite URL-ove prilagođene SEO, dobijte prijedloge za dizajn i preusmjeravanje URL-ova..
 10.  Klik Započnite migraciju. Demo migracija premjestit će do deset stranica sadržaja sa slikama koje se nalaze na tim stranicama.
 11. Ako ste zadovoljni rezultatima migracije, sada možete nastaviti sa stvarnim procesom migracije.

Potvrda taksonomija

Vrijedno je napomenuti da ovaj paket neće dobiti podršku CMS2CMS tima, ali kasnije možete ponovo pokrenuti proces migracije ako utvrdite da stvarna migracija ne ide onako kako se očekuje.

Demo migracija je dovršena

Ako želite cjelovito praktično iskustvo, možete se odlučiti za jedan od njihovih premium paketa koji počinju od 299 USD i uključuju migraciju velikog broja stranica, prilagođenu migraciju i migraciju vašeg Wix web dizajna.

Što učiniti nakon što premjestite web mjesto

Nakon dovršetka procesa migracije, trebate učiniti nekoliko stvari prije nego što možete otkazati svoj Wix plan.

Postavljanje nedostaje značajke

Prvo što ćete morati učiniti nakon dovršetka procesa migracije je postavljanje svih ugrađenih funkcija na web-lokaciji Wix. To može uključivati ​​bilo koji obrazac za rezervaciju sastanka ili kontakt obrasce, obrasce za pretplatu putem e-pošte, gumbe za dijeljenje na društvenim mrežama i slično.

Drugim riječima, morat ćete pronaći dodatke koji imaju ovu funkciju. Na primjer, za rezervaciju termina možda želite koristiti dodatak Contact Form 7 na stranici s kontaktima ili dodatak poput Amelia.

Da biste instalirali novi dodatak, idite na Dodaci> Dodaj novo a zatim potražite željenu značajku ili funkcionalnost.

Pretraživanje dodataka

Možete kliknuti na Više detalja da vidite da li dodatak radi ono što želite i pogledajte recenzije dodataka. Zatim jednostavno instalirajte i aktivirajte dodatak.

Stvorite svoj navigacijski izbornik

Sljedeći korak je osigurati da vaši posjetitelji lako prelaze s jedne na drugu stranicu. Trebat ćete postaviti navigacijski izbornik do Izgled> Izbornici. Upišite naziv svog primarnog izbornika i kliknite gumb Stvorite izbornik dugme.

Izrada izbornika

Tada možete odabrati stranice koje želite dodati ovom izborniku i kliknuti gumb Dodaj u izbornik. Obavezno odaberite položaj izbornika s padajućeg izbornika, a zatim pritisnite Spremi izbornik dugme.

Testirajte svoju web stranicu

Skoro ste završili s procesom migracije, tako da je ovo savršeno vrijeme za testiranje vaše web stranice i provjerite radi li sve kako treba. Obavezno provjerite svaki post i stranicu i testirajte svaku vezu kako biste bili sigurni da ide na ispravno mjesto.

Možete ubrzati postupak pomoću dodatka poput Prekinuta provjera veze da li je potrebno ažuriranje veza na vašoj web lokaciji.

Otkaži svoj Wix plan

Posljednji korak je otkazivanje Wix plana nakon završetka web mjesta i prijenosa domene. Morat ćete se prijaviti na svoju web lokaciju Wix i otvoriti pretplate. Odatle otkažite svoju plaćenu pretplatu i tada zatvorite svoj Wix račun.

Završne misli

Premještanje web lokacije Wix u WordPress nije lak zadatak, ali ako se pravilno pripremite i znate koji su koraci uključeni u proces, naći ćete to puno lakše.

Ako ste spremni migrirati s Wix-a, odvojite malo vremena i slijedite korake iz ovog članka kako biste uspješno pretvorili web mjesto Wix u WordPress. Nakon što postupak završite, imat ćete potpunu kontrolu nad svojom web lokacijom i vaša će web lokacija moći razmještati i podržati rast vašeg poslovanja.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map