Vrste hostinga – razlika između zajedničkog VPS-a i namjenskog web hostinga


Sve web stranice funkcioniraju putem usluge web hostinga, što je usluga koja omogućuje pojedincima i organizacijama da objave svoje web stranice putem World Wide Weba. Web domaćin je u osnovi tvrtka koja iznajmljuje prostor na web poslužitelju kako bi vlasnici učinili svoje web stranice dostupnim na internetu. Iako nisu svi domaćini vlasnici vlastitih poslužitelja, mnogi ih iznajmljuju od većih tvrtki s pristupom podatkovnim centrima ili zbirkama poslužitelja, a zauzvrat te servere iznajmljuju drugim tvrtkama ili pojedincima. Postoji nekoliko vrsta web hostinga. Ali ovdje ćemo raspravljati o tri: zajednički web hosting, virtualni privatni poslužitelj (VPS) hosting i namjenski web hosting.

Dijeljeni web hosting

Zajedničko gostovanje

Dijeljena usluga web hostinga može se usporediti sa životom u apartmanskom naselju. Baš kao što različiti pojedinci i obitelji žive u svojim stanovima u zgradi, u zajedničkom web hosting servisu, mnoge web stranice nalaze se na jednom web poslužitelju. Razumljivo, to je najekonomičniji oblik hostinga. Idealan je za jednostavne web stranice koje ne sadrže previše značajki i one za koje nije vjerojatno da će vidjeti mnogo prometa. Dijeljenim uslugom web hostinga upravlja administrator sustava. Prikladnost toga ovisi o vašim željama. To može biti korisno ako ne želite obraditi tehničku stranu web mjesta, ali može biti problematično ako zahtijevate veću kontrolu nad svojom web stranicom. Upravljanjem poslužiteljem, instalacijom poslužiteljskog softvera, sigurnosnim ažuriranjima i tehničkom podrškom upravlja pružatelj usluge. Dijeljena usluga web hostinga također može biti neprikladna ako vam je potrebna opsežna izrada softvera izvan onoga što pružatelj usluga hostinga podržava. Ima ograničenja upotrebe i mora imati značajne značajke pouzdanosti. Još jedan nedostatak ove usluge je taj što mnoštvo web stranica dijeli isti poslužitelj, ako je jedno web mjesto uključeno u bilo kakvu neetičku radnju ili neželjenu poštu, cijela IP adresa može se naći na crnoj listi.

Namjenski web hosting

namjenski hosting

Posvećena web hosting usluga može se usporediti sa životom u neovisnom prebivalištu. Ovo je vrsta usluge u kojoj na jednom web mjestu zauzima čitav poslužitelj. Kao rezultat toga, vlasnik web stranice ima potpunu kontrolu nad poslužiteljem. Ne postoje ograničenja propusne širine i prostora na disku. U zajedničkoj usluzi web hostinga administrator postupa s postavljanjem i tehničkim radom poslužitelja. Za posvećeni poslužitelj dolazi mnoštvo tehničkih vještina koje tamo moraju biti. Postoji dodatna potreba za postavljanjem, administracijom i upravljanjem poslužiteljem, no s novim i potpuno posvećenim planovima hostinga to se može iskoristiti i po malo višoj cijeni. Osim toga, usluge posvećene hostinga nude visoke performanse, stabilnost e-pošte, sigurnost i kontrolu. Takva je usluga idealna za web stranice koje primaju visok promet i koriste opsežne mogućnosti. Portali za internetsku kupovinu obično koriste namjenski web hosting. U skladu s korištenjem usluge zajedničkog web hostinga, manje su šanse da se na crnoj listi koriste namjenski servis za web hosting dok imate potpunu kontrolu nad poslužiteljem..

Virtualni privatni poslužitelj (VPS) hosting

Virtualni privatni poslužitelj

VPS hosting je vrsta hostinga koji spada između zajedničkog web hostinga i namjenskog web hostinga. To se može usporediti sa životom u stambenom objektu, gdje dijelite stvari na posjedu, ali vi ste na kraju odgovorni za održavanje vaše imovine u stanu. Nudi korištenje velikog prostora na disku i propusnosti. Takvu uslugu hostinga idealno koristi tvrtka s velikim resursima aplikacija i zaštićenim podacima. Kao u slučaju namjenskog web hostinga, VPS hosting koriste web stranice koje doživljavaju puno prometa. No, jeftinije je od korištenja namjenske usluge web hostinga jer poslužitelj i dalje dijeli više korisnika. Iako možete konfigurirati poslužitelj na bilo koji način, još će vam trebati poseban administrator sustava koji bi se brinuo o vašem poslužitelju. Sljedeća tablica sažima kako se svaka usluga hostinga razlikuje od druge:

Dijeljeni web hostingNamjenski web hostingVPS web hosting
Poslužitelj dijeli više web stranica. Nudi ograničenu propusnost i prostor na disku. Izuzetno je jeftin zbog dijeljenih troškova. Ne zahtijeva da vlasnik web stranice posjeduje mnogo tehničkih vještina. Veliki promet može usporiti poslužitelj. Nudi najmanje kontrole među tri vrste.To je najmanje sigurno među tri vrste.Poslužitelj je posvećen samo jednoj web stranici. Nudi veliku propusnost i prostor na disku. Dosta je skup jer nema dijeljenih troškova. Vlasnik web stranice morat će imati tehničke vještine jer ima potpunu kontrolu nad poslužiteljem. Poslužitelj je dizajniran za upravljanje velikim prometom.On nudi visoku kontrolu.On nudi visoku sigurnost.Poslužitelj dijeli više web stranica. Nudi veliku propusnost i prostor na disku. Skupo je, ali je jeftiniji od namjenske usluge web hostinga. Ne zahtijeva vlasnik web mjesta puno tehničkih vještina, ali zahtijeva administratora sustava. Poslužitelj Dizajniran je za upravljanje velikim prometom. Nudi visoku kontrolu. Pruža visoku sigurnost.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map