Vodič za PrestaShop

Vodič za Prestashop za početnike


Postoji mnogo načina za stvaranje internetske trgovine. Od WooCommercea preko Shopifyja, potencijalni prodavači na mreži imaju na raspolaganju mnogo alata za početak. U ovom PrestaShop udžbeniku, upoznat ćete se s još jednim.

U slučaju da ne znate, PrestaShop je dio softvera koji možete preuzeti i instalirati na svoj poslužitelj kako biste stvorili internetsku trgovinu. Kao takav, vrlo je sličan Magento-u, koji je još jedno rješenje e-trgovine u domaćinstvu.

U sljedećem tutorialu detaljno ćemo se uroniti u temu PrestaShopa. Razgovarat ćemo o tome što je, kako instalirati i postaviti, kao i o tome kako započeti izgradnju internetske trgovine s PrestaShop korak po korak.

Jesi li spreman? Onda idemo dalje.

Što je PrestaShop?

Prije nego što razgovaramo o tome kako koristiti PrestaShop, prvo pokrenimo o čemu se radi. Kao što je već spomenuto, to je softversko rješenje dizajnirano za izradu web lokacija e-trgovine.

pretpreshop početnu stranicu

Program je osnovala privatna tvrtka, ali je open-source. To znači da postoji velika mreža volontera koji ulažu svoje vrijeme, vještine i energiju u poboljšanje PrestaShopa. Ovaj je model također dobro funkcionirao za WordPress i ostale CMS-ove otvorenog koda.

Više od 260.000 trgovina vjeruje PrestaShopu.

statistika korištenja predskupine

Softver dolazi sa svim funkcijama potrebnim za izgradnju internetske trgovine:

 • Upravljajte proizvodima, zalihama, narudžbama i kupcima
 • Plaćanje, otprema, porezi i drugi zakonski zahtjevi
 • Marketinške mogućnosti, uključujući SEO, kuponi, posebne ponude, marketing putem e-pošte
 • Detaljno izvještavanje o svim dijelovima vaše internetske trgovine
 • Načini proširivanja, internacionalizacije i prilagođavanja vaše trgovine

Ono što je važno napomenuti je da iako je PrestaShop besplatan, još uvijek postoje troškovi. Prije svega, trebate hosting i domenu. Zahtjevi sustava prilično su normalni, tako da vam ne treba ništa posebno. PrestaShop ima samo nekoliko potreba za konfiguracijom u koje bi većina domaćina trebala biti prilagođena.

Stoga, kako biste dobili predstavu o troškovima, možete pogledati naš popis WordPress hosting usluga kao primjer. Pogledajte i članak o tome kako registrirati domenu. Pored toga, možda ćete trebati kupiti teme i dodatke. O tome ćemo detaljno govoriti u nastavku.

Konačno, ako imate poteškoća, PrestaShop nudi veliku podršku u obliku dokumentacija, dokumenti za programere, forumi, i više.

Postavljanje i instalacija PrestaShopa

U redu, sada kada znamo o čemu govorimo, prelistajmo kako to koristiti. Napokon, to je razlog zašto ste uopće došli na ovaj PrestaShop vodič.

Kao što je spomenuto, za instaliranje softvera potreban vam je hosting i domena. Za testiranje PrestaShopa, također možete postaviti lokalno okruženje i instalirati ga na svoje računalo.

1. Preuzmite i raspakirajte

Prvo što trebate učiniti prilikom postavljanja internetske trgovine s PrestaShop-om je preuzimanje softvera. Za to prijeđite na službena stranica za preuzimanje.

stranica za preuzimanje preshop

Ovdje morate unijeti svoju adresu e-pošte, prihvatiti uvjete i odredbe, a zatim pritisnuti veliki ružičasti gumb. Ovo će pokrenuti preuzimanje.

Nakon što učinite, imat ćete zip datoteku koju trebate raspakirati. U unutrašnjosti će biti tri stavke: an index.php datoteka, druga datoteka nazvana Install_Prestashop.html, i zip datoteku. Kroz ove ćemo se vratiti uskoro.

2. Stvorite bazu podataka

Sljedeće što moramo učiniti je stvaranje baze podataka. Kao i ostala softverska rješenja poput Joomla, Drupal i WordPress, web mjesto PrestaShop sastoji se od dva dijela: datotečnog sustava i baze podataka. Potonji sadrži sve važne podatke poput sadržaja, teksta, korisnika i odnosa sa sadržajem. ProstaShop softver čuva vaše slike i datoteke potrebne za prikaz sadržaja izvučenog iz baze podataka.

Kako ćete stvoriti bazu podataka ovisit će o davatelju usluga hostinga. Mnogi koriste program poput phpMyAdmin. Ako vaš davatelj koristi cPanel, Pročitaj ovo.

phpMyAdmin

Trebat će vam četiri stvari:

 1. Naziv baze podataka
 2. Korisničko ime za tu bazu podataka s punim pristupnim pravima
 3. Naziv glavnog računala gdje se nalazi baza podataka (često se radi o localhost)
 4. Lozinka za to korisničko ime

Zapišite ih negdje, uskoro ćemo ih upotrijebiti.

3. Učitajte datoteke i počnite instalirati PrestaShop

Jednom kada imate bazu podataka, vrijeme je da datoteke prenesete na svoj poslužitelj i započnete instalaciju. Za to se povežite s pružateljem hostinga putem FTP-a, na primjer, s klijentom poput FileZilla.

Da biste to učinili, potrebni su vam FTP korisnik, lozinka i adresa poslužitelja. Više podataka o FileZilla možete pronaći u ovome udžbenik. Kad se povežete, pronađite preuzete i nepakirane datoteke i pokrenite prijenos. Ovo bi moglo potrajati na trenutak.

Kada završite, možete pokrenuti instalaciju tako da odete na domenu koja je usmjerena na poslužitelj na koji ste upravo prenijeli datoteke. To će automatski ići dalje.

započnite s instalacijom

Pričekajte dok se datoteke PrestaShop ne raspakiraju.

4. Kompletna instalacija

Nakon toga naći ćete se na ovom zaslonu.

čarobnjak za instalaciju

Ovo je početak čarobnjaka za instalaciju koji će vas provesti kroz instalaciju PrestaShop.

Slijede koraci i što treba učiniti u svakoj:

 1. Odaberite željeni jezik s padajućeg izbornika i pritisnite gumb Sljedeći dugme.
 2. Pristanite na licenčni ugovor, a zatim pritisnite Sljedeći opet za nastavak.
 3. PrestaShop će pokrenuti kratku dijagnostiku kako bi provjerio je li okruženje vašeg servera pogodno. Ispravite sva upozorenja koja vidite ovdje. Osvježite ako je potrebno za pomicanje prema naprijed.
 4. Unesite podatke o trgovini, što znači naziv trgovine, kategoriju (oni to nazivaju glavnom djelatnošću) i zemlju i vremensku zonu u kojoj ćete raditi. Postavite administrativni račun unošenjem svog imena i prezimena, kao i adrese e-pošte (ovo je također vaše korisničko ime!). Zatim postavite lozinku – dva puta – i krenite dalje.
 5. Ovdje morate unijeti adresu vašeg poslužitelja baze podataka, ime baze podataka, prijavu i zaporku. Također možete odabrati prefiks tablice i vjerojatno je dobra ideja koristiti nešto drugo nego standardni p.s_, pr. xyz_. Provjerite radi li sve kako treba i pređite na sljedeći korak.

Kad stignete tako daleko, dođete do stvarne instalacije. Ovdje će PrestaShop raspakirati datoteke, popuniti bazu podataka i stvoriti sve što je potrebno za pokretanje.

predstepska instalacija

Kada je završite, dobit ćete ovu poruku o uspjehu.

gotova instalacija

Kao što je spomenuto, posljednji korak je brisanje instalirati mapu. To možete učiniti putem FTP-a kao i prije, nalazi se u glavnom PrestaShop direktoriju.

5. Prijavite se i prvi put provjerite trgovinu

Na zaslonu za uspjeh pronaći ćete i dva gumba koja će vas odvesti do stražnjeg i prednjeg dijela vaše web lokacije. Kada kliknete Otkrijte svoju trgovinu s desne strane ili unesite domenu koja pokazuje na poslužitelj na kojem ste upravo instalirali PrestaShop, doći će vas do prednjeg dijela vaše potpuno nove trgovine.

pretproshop uzorak trgovina

Kao što vidite, već ima dizajn i neki šaljivi sadržaj koji služi kao primjer gotove trgovine. Uredno, točno?

Kad se vratite i kliknete Upravljajte svojom trgovinom, odvest će vas na stranicu za prijavu.

stranica za prijavu predshop

Važno: Iz sigurnosnih razloga PrestaShop generira slučajnu adresu za administrativno područje, nešto slično http://yourdomain.com/admin345kjnkna. Stoga ga obavezno označite ili zabilježite negdje kako biste ga kasnije mogli pronaći!

Unesite vjerodajnice koje ste stvorili tijekom instalacije (ne zaboravite, vaša adresa e-pošte je korisničko ime) i pritisnite Prijaviti se. Ovo vas vodi do glavne nadzorne ploče administratora PrestaShop. Zatvorite skočni prozor, zajedno ćemo pokriti sljedeće korake.

Čestitamo, uspješno ste instalirali PrestaShop!

Upoznajte nadzornu ploču PrestaShop-a

Kada završite s instalacijom, prvo što ćete vidjeti je glavna nadzorna ploča.

nadzorna ploča

Prijeđimo na ono što može ponuditi.

Gornja traka izgledat će poznato korisnicima WordPressa. Evo što sadrži:

 • Podesiv padajući izbornik za brzi pristup koji vam omogućava pristup važnim radnjama i dijelovima vaše trgovine
 • Polje za pretraživanje za pretraživanje cijele trgovine
 • Gumb koji kaže Pogledajte moj dućan vodi vas izravno na prednji kraj vaše web trgovine
 • Gumb za obavijest koji vam se klikne prikazuje najnovije narudžbe, nove kupce i poruke
 • Mala ikona trofeja prikazuje vaša postignuća u postavljanju vaše internetske trgovine
 • Konačno, posljednja ikona omogućava vam pristup uređivanju vašeg profila i korisnim resursima

Na lijevoj strani imate pristup ostalim dijelovima trgovine. O njima ćemo detaljnije govoriti u nastavku.

Glavni dio zaslona sadrži puno informacija o stanju vaše trgovine i kako je poboljšati. Možete prilagoditi sve statistike koje vidite mijenjanjem vremenskog okvira na vrhu u trenutni ili zadnji dan, mjesec ili godinu. Također možete postaviti prilagođeni vremenski okvir i usporediti ga s drugim kao što je Google Analytics. Ako omogućite demo način rada u gornjem desnom kutu, on će popuniti sve statističke podatke s lutkarskim brojevima kako biste mogli bolje razumjeti čemu služe.

demo način rada nadzorne ploče

Većina je elemenata prilično nerazumljiva. Oni vam kažu da li je vaša web stranica ažurna, broj posjetitelja, kolica, narudžbe, prodaja, vrhunski proizvodi i ostale važne informacije o trgovini. Pod, ispod Prognoza, možete sebi postaviti ciljeve i PrestaShop će vam reći koliko ste blizu da ih postignete.

Mali simbol zupčanika u gornjem desnom kutu omogućava prilagođavanje načina prikazivanja sadržaja. Nakon što saznate za module, na svoju nadzornu ploču možete dodati još ovakvih elemenata.

Ako ništa od toga nije jasno, velika Pomozite gumb u gornjem desnom kutu detaljno opisuje sve na zaslonu. To otkrijete na gotovo svakom zaslonu u PrestaShopu, pa ako vam se zaglavi, na ovo se možete obratiti.

Stvorite proizvod

Naravno, pri pokretanju internetske trgovine jedno je od najvažnijih pitanja kreiranje i upravljanje proizvodima. U PrestaShopu funkcionalnost za to možete pronaći ispod Katalog> Proizvodi. Kada ga kliknete stignete do zaslona u nastavku.

katalog proizvoda

Ovdje ćete naći popis svih proizvoda na vašoj web lokaciji. Možete ih i filtrirati, aktivirati / deaktivirati, duplicirati i izbrisati odavde.

Da biste stvorili novi proizvod, kliknite istoimeni gumb u gornjem desnom kutu ili pritisnite Ctrl + P. To će vas prebaciti na sljedeći ekran.

stvoriti novi proizvod

1. Osnovne postavke

Prvo što ovdje morate učiniti je da na vrh stavite naziv svog proizvoda. Neposredno do toga imate padajući izbornik koji vam omogućuje da utvrdite je li to fizički proizvod, paket proizvoda (kombinacija najmanje dva proizvoda koji već postoje) ili virtualni proizvod.

Ispod toga nalaze se vaše osnovne postavke. Kliknite polje na vrhu gdje piše Ovdje bacite slike za prijenos slika proizvoda. Kad ih imate nekoliko, također možete odabrati koji će biti naslovnica. Kliknite na njih da biste dodali naslov.

Zatim nađite uređivač teksta u koji možete dodati sažetak proizvoda (koji će se pojaviti na stranici trgovine) i duži opis koji će biti vidljiv onima koji gledaju sam proizvod.

Konačno, možete dodati značajke, marke i srodne proizvode. Imajte na umu da ste ih trebali stvoriti u nekim drugim izbornicima kako biste ih ovdje mogli odabrati.

Na desnoj strani nalazi se nekoliko opcija za važne podatke:

 • kombinacije – Ovdje određujete je li ovo jednostavan proizvod ili onaj na kojem možete odabrati stvari poput veličine, težine, boje itd. Ako je ovo posljednje, to možete konfigurirati u odjeljku kombinacije kartica koja će se pojaviti kada omogućite ovu opciju.
 • upućivanje – Ovo je referentni kod ovog proizvoda koji je važan za upravljanje zalihama.
 • Cijena – Odredite cijenu sa i bez poreza, kao i poreznu stopu. Više o tome kako ih kasnije postaviti.
 • Kategorije – Baš kao i na blogovima, dodjeljivanje kategorija proizvodima olakšava njihovo filtriranje i pronalaženje. Odaberite one koje već imate na svojoj web stranici ili izradite nove.

2. Količine

ploča s količinama

Na ovoj kartici kontrolirate zalihe ovog proizvoda i narudžbe:

 • Dostupna količina i minimalna količina po kupnji
 • Položaj zaliha, na kojoj se razini zaliha smatra niskom i želi li vas obavijestiti kada dođete tamo
 • Dopustite / onemogućite narudžbe, konfigurirajte ono što kupci vide kada je proizvod na skladištu i nema na skladištu i kada će ga ponovo biti dostupan

3. Dostava

ploča za otpremu

Ne iznenađuje da se ovdje bavite svim vezama za otpremu proizvoda:

 • Dimenzije proizvoda i težina za izračunavanje troškova otpreme
 • Vrijeme isporuke (za proizvode koji nisu na skladištu)
 • Dodatne naknade za dostavu, ako su primjenjive
 • Dostupni nosači za ovaj proizvod konfigurirani u vašim postavkama

4. Cijene

ploča s cijenama

Na ovom zaslonu prilagođavate stvari koje su povezane s cijenama proizvoda:

 • Cijena sa ili bez poreza, primjenjivo porezno pravilo i je li proizvod u prodaji
 • Jedinstvena cijena ako je to propisano zakonima vaše lokacije
 • Trošak cijene, znači ono što ste platili za to, kako bi PrestaShop pomogao u pronalaženju marže i dobiti
 • Specifične cijene za različite skupine kupaca, valute, zemlje, datume i još mnogo toga, kao i kako izračunati ta svojstva

5. SEO

seo ploča

PrestaShop dolazi s prilično solidnim ugrađenim SEO značajkama. Ovdje možete kontrolirati većinu proizvoda na Google pretraživanju, uključujući SEO naslov, meta opis i stalnu vezu. Po potrebi možete postaviti preusmjeravanja stranica.

6. Opcije

ploča s opcijama

Konačno, ovaj vam zaslon omogućuje dodavanje dodatnih opcija i informacija vašem proizvodu:

 • Vidljivost proizvoda (katalog proizvoda, pretraživanje svugdje, ništa gore navedeno)
 • Bez obzira je li dostupan za narudžbu i je li ograničen samo na vaš webshop
 • Oznake za pomoć kupcima da lakše pronađu ono što žele
 • Stanje (novo, rabljeno, obnovljeno) i hoće li prenijeti ove podatke
 • Dodatne informacije poput ISBN broja, barkoda
 • Sposobnost prilagođavanja proizvoda, kao što je prilagođeni tekst ili slika
 • Datoteke koje pripadaju ovom članku, kao što su priručnik, upute ili drugo

7. Objavite proizvod

Kad ste popunili sve podatke, prvo što želite učiniti je pogoditi Uštedjeti pri donjoj traci zaslona.

objaviti proizvod

Na ovaj način ste sigurni da ono što ste unijeli neće nestati. Nakon toga pomoću odgovarajućeg gumba možete pregledati kako proizvod izgleda. Kad to učinite, PrestaShop će vam već reći ako nešto nije u redu i treba li ga ispraviti.

Kad je sve u redu i zadovoljni ste, pošaljite proizvod u trgovinu prebacivanjem offline gumb za Na liniji (obrnuto je također i način na koji možete poništiti objavljivanje proizvoda). I evo gotovog rezultata:

gotov proizvod

Nije sad bilo tako teško, zar ne??

Ostale mogućnosti kataloga proizvoda

Evo ostalih opcija koje možete pronaći u Katalog odjeljak i što tamo možete učiniti:

 • Kategorije – Stvorite i upravljajte kategorijama proizvoda kako biste bolje organizirali svoje proizvode
 • Praćenje – Prikazuje vam puno informacija o vašim proizvodima kao što su prazne kategorije i proizvodi s podacima koji nedostaju
 • Značajke – Ovdje upravljate atributima i značajkama proizvoda poput boje, veličine, težine, itd.
 • Marke i dobavljači – Marke omogućuju posjetiteljima filtriranje prema omiljenim proizvođačima proizvoda i ovdje možete spremiti adrese svojih dobavljača
 • datoteke – Spremite važne datoteke koje će vaši kupci možda htjeti pročitati prije kupnje, poput dokumentacije
 • Popusti – Postavite pravila za popuste, bonove ili specifičnije odbitke
 • zalihe – Ovdje upravljate količinom svakog raspoloživog predmeta i kada ćete primiti upozorenje o malim zalihama

Prilagodite svoj dizajn

Naravno, jedan od najvažnijih aspekata stvaranja vlastite trgovine je njegov dizajn. Stoga ćemo to detaljno obraditi.

1. Provjerite Tema i logotip

Naša prva stanica je Dizajn> Tema i logotip.

izbornik teme i logotipa

Ovdje ćete primijetiti opcije na vrhu da postavite logotip za početnu stranicu, e-poštu kupca i fakture. Također možete postaviti favicon (malu ikonu koja će se pojaviti na karticama preglednika). To je jednostavno kao klikanje pretraživati ili Odaberite datoteke, učitavanje i spremanje nakon toga. Imajte na umu preporuku veličine u gornjem lijevom kutu.

Ispod toga vidite svoju trenutnu temu i pronalazite gumbe za posjet katalogu tema i izmjeni izgleda stranice. Do toga ćemo uskoro doći.

Napokon, na dnu vidite teme dostupne na tržištu PrestaShop tržištu kojima možete pristupiti odavde.

2. Instalirajte i promijenite svoju temu

Ako želite promijeniti temu svoje PrestaShop trgovine, ispod možete pronaći nekoliko tema Dizajn> Katalog tema. Međutim, da biste ih dobili, morate ići na tržište tržišta, tako da i vi to možete izravno učiniti.

pretprodaja predložaka

Ovdje možete filtrirati teme prema svojoj PrestaShop verziji, kategoriji trgovine, jeziku i mnogim drugim. Nažalost, službeno tržište ne sadrži nijednu besplatnu temu, a cijene su između 60 i 300 dolara.

Međutim, postoje, na primjer, besplatne teme Monster predložak gdje možete dobiti nešto za cijenu društvenog udjela. PrestaShop forumi također imaju nekoliko zbirki besplatnih tema.

Jednom kada se nađete na temi (i / ili je kupite), ponovno u trgovini, kliknite na +Dodajte novu temu na vrhu.

Tada imate tri načina dobivanja teme na svoju web lokaciju:

 • Prenesite je kao zip datoteku
 • Uvezite ga izravno s URL-a
 • FTP to ući u teme mapu u instalaciji PrestaShopa i odaberite je iz padajućeg izbornika

instalirati novu temu

Nakon prijenosa pojavljuje se na popisu tema ispod Tema i logotip.

nova dostupna tema

Klik na Koristite ovu temu (zadržite pokazivač iznad nove teme i potvrdite) aktivira. Nakon toga, kad pregledate vašu trgovinu, možete vidjeti da je sadržaj isti, međutim, dizajn se promijenio.

nova aktivna tema

3. Odaberite Izgled stranice

Prilično nezahtjevan gumb s važnom funkcijom je Odaberite izgled gumb ispod popisa tema. Kada kliknete na njega, dođete na stranicu na kojoj putem padajućeg izbornika možete odabrati izgled svake stranice na vašoj web lokaciji. Što je dostupno ovisi o tome što vaša tema može ponuditi.

odaberite izgled

Na primjer, tema koju smo upravo instalirali omogućava vam odabir rasporeda pune širine, trostrukog ili dva dvo stupaca. Stoga, ako niste zadovoljni izgledom svojih stranica, to je mjesto na kojem ga mijenjate.

4. Promijenite konfiguraciju početne stranice

Na vrhu Tema i logotip, možete pronaći karticu pod nazivom Konfiguracija početne stranice. Kao što možete zamisliti, ovdje mijenjate početnu stranicu. Vodoravne šipke predstavljaju različite module koji su trenutno tamo aktivni. Kada kliknete na jedan, to se također prikazuje i na shemi s lijeve strane.

konfiguracija početne stranice

Ako, na primjer, želite onemogućiti klizač, jednostavno kliknite na njega, pa malu strelicu i odaberite Onemogući. Ovo će ga također ukloniti s prednjeg kraja vaše trgovine.

onemogući module u konfiguraciji početne stranice

Za neke položaje, kao što su Proizvodi za dom, ona također predlaže određene blokove koje možete instalirati izravno s ove stranice.

moduli dostupni za instaliranje u konfiguraciji početne stranice

Nadalje, izbornik vam nudi poveznice na druge dijelove stražnjeg dijela, gdje možete unijeti više promjena. Na primjer, ako želite dodati module na početnu stranicu ili promijeniti njihov redoslijed, to trebate učiniti u moduli odjeljak. Više o tome sada.

5. Rad s modulima

Okrenimo našu pažnju Dizajn> položaji. Ne brinite ako vam se isprva čini pomalo tehničkim, brzo ćete to objesiti. Ovdje vidite sve udice u vašoj temi i module povezane s njima.

izbornik pozicija

Kuke su postavljene lokacije u vašoj temi (i u prednjem i u stražnjem dijelu), a moduli mogu biti stvari poput widgeta, statistike, liste veza, obrasci za pretplatu, klizači slika, društveni gumbi i još mnogo toga. Na primjer, na displayHome kuka, nalazi se modul zvan Prilagođeni blokovi teksta.

kuka za prikaz

Kao što vjerojatno možete pretpostaviti, ovo je Lorem ipsum ispunjeni blok na početnoj stranici.

prilagođeni tekstni blok na prednjem kraju

Kratki opis udice također vam govori o njegovom položaju u temi. Slijedom toga, ako želite unijeti promjene u ovaj blok, to radite ovdje.

Jedna od prvih stvari koju možete učiniti je koristiti strelice gore i dolje ili kliknuti broj položaja za povlačenje i ispuštanje modula u drugi položaj. Na taj način možete promijeniti mjesto na kojem se blok prikazuje. Promjene se automatski spremaju, pa su izravno vidljive i na naslovnici.

Da biste se potpuno riješili modula, kliknite gumb sa strelicom i odaberite Otkačiti.otkopčati modul s kuke

Alternativno, potvrdite okvire s lijeve strane nekoliko modula i kliknite na Poništite odabir gumb koji se pojavljuje.

otkopčajte nekoliko modula

Bilo kako bilo, bloka više neće biti.

6. Moduli za transplantaciju

Ako ga želite vratiti, morate ponovo pričvrstiti modul na kuku. To se u PrestaShopu naziva “presađivanje” i ima svoju stranicu. Do tamo možete doći putem Transplantacija modula gumb u gornjem desnom kutu pozicije zaslon.

izbornik modula za transplantaciju

Padajući popis na vrhu prikazuje vam dostupne module na vašoj web lokaciji. Nakon što ste odabrali željenu Presaditi na popis postaje aktivan i pruža vam sva mjesta na koja ga možete priložiti. Pod, ispod iznimke, vi ste u mogućnosti definirati gdje se taj određeni modul ne bi trebao pojaviti. To se u ovom slučaju zaista ne primjenjuje, ali ima smisla za ostale module. Unesite popis zarezima ili odaberite popis s dolje (upotrijebite ctrl i smjena da odaberete više).

konfiguracija modula transplantacije

Spremite svoje odabire na dnu kad ste zadovoljni. Nakon toga bi se trebalo vratiti tekst prilagođenog teksta. Ako želite naknadno izvršiti promjene, uvijek možete kliknuti na Uredi gumb modula u prozoru pozicije zaslonu za povratak na ovaj izbornik. Više informacija o kukama i modulima možete pronaći u odjeljku pomoći ili na dokumentacija.

7. Izmijenite svoj izbornik

No što ako promijeniti promjene ne na prisutnost ili položaj modula nego na njihov sadržaj, kao što je glavni izbornik? Kad se pomaknete na dno pozicije izbornika, možete vidjeti da je priključen na displayTop kuka.

modul glavnog izbornika na kuki zaslona

Ipak, ako želite promijeniti promjene u onome što prikazuje, na to se morate obratiti Moduli> Upravitelj modula. Ovdje možete pronaći sve dostupne module na vašoj web lokaciji i aktivne i neaktivne.

voditelj modula

Da biste pronašli modul glavnog izbornika, prebacite padajući izbornik ispod Status do Omogućeni moduli. Zatim potražite Glavni izbornik pod, ispod Dizajn i navigacija (možda ćete morati kliknuti Vidi više na dnu).

glavni izbornik u upravitelju modula

Također ste je mogli pronaći pomoću trake za pretraživanje na vrhu. Bilo kako bilo, kad kliknete Konfigurirati, odvest će vas ovdje:

konfigurira modul glavnog izbornika

Na lijevoj strani vidite što je već prikazano na meniju, s desne strane stranice u vašoj trgovini. Koristiti Ukloniti i Dodati gumbe da biste se riješili stavki izbornika ili dodali još njih. Označite bilo koju stavku koja je već prisutna, a zatim pomoću gumba sa strelicama s lijeve strane promijenite njihov redoslijed. Da biste dodali prilagođene veze, upotrijebite obrazac na dnu.

Kada završite, ne zaboravite spremiti da biste vidjeli promjene u svojoj trgovini. Imajte na umu da će različiti moduli imati različite opcije konfiguracije. Dakle, ovaj zaslon neće uvijek izgledati isto.

8. Izmijenite stranice

Naša sljedeća stanica je Dizajn> Stranice.

izbornik stranica

Ovdje želimo promijeniti sadržaj O nama stranica. Prvo što ćete primijetiti su takozvane kategorije stranica. Omogućuju vam grupiranje stranica po temama radi bolje organizacije. To će ih također prebaciti u istu kategoriju u krušnim mrvicama.

Trenutno se jednostavno želimo pomaknuti prema dolje O nama i kliknite “simbol olovke” s desne strane da biste ga uredili. Ovo će nas dovesti do sljedeće stranice:

Uredi stranicu

Ovdje su postavke prilično jednostavne. Na vrhu možete promijeniti kategoriju u kojoj želite da se ova stranica prikazuje. Ispod toga možete izmijeniti naslov stranice, odrediti meta naslov, opis i ključne riječi (potonje zapravo nije potrebno). Postavite permalink pod Prijateljski URL. Pregled će vam pokazati kako će stranica izgledati u tražilicama.

Zatim stvorite sadržaj stranice u uređivaču. Ako ste ikada koristili klasični uređivač WordPress-a ili uobičajeni program za obradu teksta, trebali biste se osjećati kao kod kuće. Možete koristiti formatiranje, postavljanje naslova, uključivanje slika, povezivanje na druge stranice, ugradnju videozapisa i još mnogo toga.

Spremite i pregledajte pri dnu. Zatim prikažite stranicu u svojoj trgovini prebacivanjem gumba Prikazano gumb za Da. Kad trgovinu stavite na mrežu, vjerojatno je također želite postaviti Indeksiranje po tražilicama do Da. Naravno, ako to ima smisla, možete i držati stranicu izvan indeksa pretraživanja.

Osim toga, gotovi ste. Spremite sve promjene koje ste napravili da biste ih vidjeli na prednjoj strani. Stvaranje novih stranica funkcionira na isti način.

Ostale postavke dizajna

Što još čini Oblikovati odjeljak imaju za ponuditi? Prijeđimo brzo:

 • Tema e-pošte – PrestaShop redovito šalje e-poštu kupcima (npr. Potvrdu njihove narudžbe). Ovdje možete kontrolirati dizajn i ostale aspekte tih poruka.
 • Postavke slike – Na ovom panelu postavljate veličine PrestaShop kreira slike koje prenosite u trgovinu.
 • Link Widget – Stvorite sadržaj za popis poveznica modul.

Postavljanje Gatewaya plaćanja

Nakon što stvorite svoje proizvode i dizajnirate trgovinu, vrijeme je za postavljanje pristupnika plaćanja. To možete učiniti ispod Način plaćanja Načini plaćanja.

izbornik pristupnika plaćanja

Na vrhu pronalazite načine plaćanja koji su već dostupni vašim kupcima. Ispod je nekoliko modula koje možete instalirati kako biste dodali još u svoju trgovinu. Postoje dodatne dostupne u tržište.

Klik na Konfigurirati započinje postavljanje. Pazite da vam mnoge mogućnosti elektroničkog plaćanja omogućuju pokretanje u testnom načinu kako biste ih mogli isprobati bez stvarnog plaćanja.

konfiguriranje gatewaya plaćanja

Odaberite nešto što za vas ima smisla i konfigurirajte. Nakon aktivnog pristupa, pristupnici za plaćanje automatski su dostupni posjetiteljima, nema potrebe da bilo gdje povežete ove module. Međutim, ako želite ukloniti pristupnike za plaćanje koje više ne koristite, to trebate učiniti u Upravitelj modula.

Lokalizacija i porezi

Jedan od posljednjih koraka mogao bi biti lokaliziranje i prevođenje vaše trgovine za međunarodne kupce. PrestaShop je to vrlo jednostavno, a opcije možete pronaći pod Međunarodno> Lokalizacija ploča.

izbornik za lokalizaciju

Ovdje vam omogućuje da postavite zadani jezik, zemlju, valutu, vremensku zonu, jedinice itd. Također možete postaviti one za različite lokacije u kojima se može ugostiti.

Super stvar: PrestaShop dolazi s većim dijelom koji je već konfiguriran. Umjesto da sve ručno unesete, možete preuzeti tzv paketi za lokalizaciju. Jednostavno odaberite u koju državu želite lokalizirati trgovinu i koje dijelove trebate prilagoditi (države, porezi, valuta, jezik, jedinice). Zatim, pogodite Uvoz.

Potom ćete sve dobiti na svojoj web stranici kako biste je mogli ponuditi klijentima. Osim toga, PrestaShop automatski uključuje prebacivanje jezika i valute u vašu trgovinu, ako je dostupno više.

mjenjačnica valuta i jezika u prestashopu

Pored toga, naći ćete mogućnost da u stražnji kraj uključite prijevode za svoje stranice i proizvode.

Osim gore navedenog, na kartici lokalizacija ploča:

 • Jezici – Jezici instalirani na vašoj web lokaciji. Izbrišite one koji vam više nisu potrebni i uredite format datuma i ostala svojstva jezika.
 • valute – Isto je i za jezike, ali za valute. Također uključuje mogućnost omogućavanja aktivnih tečajeva.
 • Geolocation – To vam omogućuje da ograničite pristup vašoj trgovini ili njezinim dijelovima, ovisno o lokaciji posjetitelja.

Ostali izbornici za lokalizaciju

Evo što još međunarodna Odjeljak sadrži:

 • lokacije – Ovdje definirate zemljopisne lokacije koje prodajete i otpremate ili koje kupci mogu odabrati kao svoju lokaciju kad se registriraju. Ovo je također mjesto gdje konfigurirate porezne postavke, valutu i važne postavke dostave, ovisno o lokaciji kupca.
 • Porezi – Ovaj izbornik uključuje sve poreze spremljene u vašoj trgovini. Vi kontrolirate koja se porezna stopa primjenjuje na određenu geografsku regiju, postotak i više. PrestaShop to automatski uvozi iz paketa za lokalizaciju, ali možete izvršiti i ručne promjene.
 • Prijevodi – PrestaShop i njegove komponente dolaze na mnogim jezicima, ali nisu svi cjeloviti. Ako nešto nije u redu, na ovom izborniku možete uvesti izmjene na gotovo svim prijevodima. To je relativno složena tema, pa provjerite korisnički dokumenti.

Konfigurirajte postavke

PrestaShop nudi mnoštvo postavki koje se nalaze u Trgovina Parametri i Napredni parametri. Previše ih je prelaziti jedan po jedan, pa je ovdje kratki pregled.

Trgovina Parametri

 • Općenito – SSL i ostale sigurnosne postavke, zaokruživanje brojeva, postavke zaslona, ​​višestambena trgovina, kategorija glavne trgovine i načini postavljanja trgovine na način održavanja
 • Postavke narudžbe – Što kupci vide u otplati i jesu li mogući gosti, minimalne opcije kupnje i darova, poruke o statusu narudžbe
 • Postavke proizvoda – Mogućnost isključivanja kolica, postavke novih proizvoda i opisa proizvoda, mogućnosti prikaza stranica na proizvodima, upravljanje zalihama i upravljanje zalihama, paginacija
 • Kupci – Koje podatke tražiti i pokazati klijentima, grupama kupaca (npr. Za popuste), naslove koje korisnici mogu odabrati (npr. Mr./Mrs)
 • Kontakt – Podaci za kontakt za prikaz na zaslonu Kontaktirajte nas stranice i lokacije trgovina
 • Promet i SEO – Uredite trajnu vezu stranica na svojoj web lokaciji, postavite meta opise, SEO naslov i ostale meta informacije, promijenite strukturu URL-a, konfigurirajte robots.txt, tražilice koje vaša instalacija PrestaShop poznaje i pregledajte web stranice koje posjetitelje odnose na vas
 • traži – Postavke za poboljšanje pretraživanja na vašoj web lokaciji, na primjer, pseudonjeri pogrešno napisanih riječi i oznaka koji se koriste na vašoj web lokaciji
 • Expertise za trgovce – Značajka gamifikacije koja vam donosi značke i druge nagrade za dovršetak određenih dijelova postavljanja vaše web lokacije

Napredni parametri

 • Informacija – Prikupljeni podaci o vašoj trgovini kao što su podaci o poslužitelju i bazi podataka
 • Izvođenje – Načini za poboljšanje performansi trgovine, brisanje predmemorije, omogućavanje uklanjanja pogrešaka, kompresija, predmemoriranje i još mnogo toga
 • uprava – Ažuriranje modula i postavke kolačića, prijenos kvota i obavijesti
 • E-mail – Popis e-poruka poslanih s vaše instalacije PrestaShopa, postavke za slanje e-poruka i njihovo testiranje
 • Uvoz – Uvezite podatke u CSV obliku
 • Tim – Konfigurirajte tko ima pristup vašoj trgovini, koju ulogu ima i koja dopuštenja uključuje
 • Baza podataka – Bavi se osnovnom bazom podataka i omogućuje vam pokretanje SQL upita, izradu sigurnosnih kopija i vraćanje baze podataka iz sustava PrestaShop
 • drva – Sve što se događa u vašoj trgovini (poput korisničkih radnji) bilježi se ovdje
 • Nalazite – Stvorite API ključeve za povezivanje PrestaShopa sa softverom treće strane

Pokrenite internetsku trgovinu s PrestaShop-om

PrestaShop je moćan paket e-trgovine. Omogućuje vam izgradnju punopravne internetske trgovine s naprednim značajkama. Možete ga prilagoditi svojim potrebama i odmah započeti s prodajom.

Iako su postavke vrlo složene, ima početničko sučelje i pogodno je za korisnike koji nisu tehnički. Treba samo neko vrijeme da shvatite koji dio administrativnog sučelja čini što.

Količina značajki koje besplatna verzija nudi pozitivno je iznenađenje. Druga rješenja naplaćuju novac za većinu onoga što s PrestaShop-om dobijete odmah.

Jedina je mana što su napredni dizajni i značajke malo skuplje. Stoga morate unaprijed shvatiti što vam je potrebno i koliko će to koštati. Nakon toga dobijate robusno i značajno rješenje e-trgovine.

Koja je vaša omiljena značajka PrestaShop? Imate li kakvih pitanja u vezi s gore navedenim informacijama? Javite nam se u odjeljku s komentarima u nastavku!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map