Vodič za Magento

Web stranica e-trgovine s MagentomOdabir platforme e-trgovine koja je upravo prava za vaše poslovanje može biti izazov. Postoji nekoliko mogućnosti koje treba razmotriti – uključujući Magento i Shopify – kao i više faktora koji mogu utjecati na vašu odluku.


Kao jedna od vodećih platformi za e-trgovinu na tržištu danas, Magento nudi sveobuhvatno rješenje za internetske prodavače. Zapravo, preko 180.000 internetskih trgovina koriste ga za prikaz i prodaju svojih proizvoda. Nekoliko je opcija kada je riječ o cijenama, uključujući i one koje ovise o vašem godišnjem prihodu.

U ovom ćete detaljnom vodiču objasniti razlike između Magentoovih varijacija. Također ćemo raspraviti sve što trebate znati za pokretanje internetske trgovine s ovom platformom, uključujući odabir odgovarajućeg plana web hostinga. Idemo pravo na to!

Što biste trebali znati o Magentu prije nego što pokrenete web stranicu za e-trgovinu

Magento je dio Adobe Experience Cloud-a. Potpora jednog od najvećih softverskog programera na svijetu svjedoči o njegovoj stabilnosti. Popularni je izbor za one koji žele pokrenuti internetsku trgovinu, rangiranje broj tri među milion najboljih web mjesta koja koriste rješenje e-trgovine:

Početna stranica platforme za e-trgovinu Magento.

Neke će se njegove popularnosti dijelom pripisati i raznovrsnoj ponudi. Magento djeluje malo drugačije od platformi poput WordPressa. Umjesto jedinstvenog rješenja za sve korisnike, on ima specifične pakete za mala poduzeća, mjesta na razini poduzeća i one koji se nalaze između njih.

Uz to, postoji više verzija platforme dostupnih po različitim cjenovnim točkama i različitim razinama upravljanja. O njima ćemo ubrzo razgovarati detaljnije.

Početni postupak postavljanja Magento trebao bi vam trajati samo pet minuta. Međutim, procjena koliko vremena će vam trebati da dodate sve stranice proizvoda i konfigurirate svoju temu malo je zamršenija. Ovisit će o tome koliko je vaš katalog velik i koliko su vam složene postavke potrebne.

Međutim, postoje neke vrijedne značajke koje trebate provjeriti nakon što se web mjesto e-trgovine pokrene i pokrene. Na primjer, imat ćete pristup integriranim marketinškim rješenjima koja pokrivaju više kanala. To ide ruku pod ruku s Magentovim pristupom integriranju fizičkih i digitalnih doživljaja kupovine.

Razumijevanje Magentove obitelji proizvoda za web razvoj

Ako tražite posvećeno rješenje e-trgovine, Magento može ponuditi mnogo toga. Međutim, važno je napomenuti da ova platforma dolazi u tri različite inačice, uključujući:

 • Magento Open Source. Ovo je izdanje besplatno za upotrebu, ali morat ćete sami ugostiti svoju novu web lokaciju e-trgovine. To obično znači plaćanje hosting plana. Iako ova verzija ima manje značajki, još uvijek postoji mnogo koristi od njenog korištenja.
 • Magento Commerce. Prije nazvana Magento Enterprise, ova verzija nudi više značajki, poput Progresivni web aplikacija (PWA) studio i drag-and-drop Page Builder. I dalje ćete trebati odabrati pružatelja usluga hostinga, ali imat ćete pristup profesionalnoj podršci.
 • Magento Commerce Cloud. Najnovija varijanta Magento-ovog primarnog proizvoda vrlo je slična prethodnoj opciji. Međutim, koristi temeljnu infrastrukturu oblaka Amazon Web Services (AWS) koja može poboljšati performanse web mjesta, kao i druge pogodne značajke.

Ako tek pokrećete svoju marku ili inače imate jako ograničen proračun, vjerojatno ćete se odlučiti za verziju platforme otvorenog koda. Za one koji imaju malo više fleksibilnosti kad je u pitanju cijena, glavna će odluka biti da li ste zadovoljni s Magento AWS hostingom ili želite potražiti drugog davatelja usluga.

Što se tiče troškova, koliko ćete potrošiti za korištenje Magento Commerce ili Magento Commerce Cloud, određuje se s godišnjim prihodima od prodaje. Male trgovine koje rade na izgradnji korisničke baze mogu imati koristi od ovog sustava. To može reći, može postati prilično skupo.

Magento također nudi nekoliko dodatnih proizvoda, poput The Poslovna inteligencija platforma. Ima napredno praćenje i analizu podataka dok Upravljanje narudžbama alat omogućuje žongliranje više trgovina s jedne nadzorne ploče. Postoji mnogo proširenja trećih strana koje možete isprobati, bez obzira na verziju koju koristite.

Kako izgraditi web lokaciju e-trgovine s Magentoovim open-source kodom (u 11 koraka)

Magento u početku može izgledati pomalo zastrašujuće, ali razbili smo postupak instalacije za vas. Obuhvatit ćemo korake koji su vam potrebni za stvaranje i pokretanje web stranice s open-source verzijom platforme.

Prije nego što počnete, najbolje je ako jeste stvorite besplatni Magento račun. Ovo je zaseban portal s web mjesta koje ćete graditi, ali možete se lako kretati od jednog do drugog. Vaša korisnička stranica pružit će vam informacije o proizvodima koje ste kupili, naplate i još mnogo toga.

Korak 1: Pregledajte Magentove zahtjeve poslužitelja

Kao i većina platformi za razvoj web stranica, Magento ima određene zahtjeve koje mora ispuniti bilo koji poslužitelj koji će ugostiti platformu. Morat ćete ih zabilježiti prije nego što počnete kupovati od pružatelja usluga hostinga kako biste mogli osigurati da se vaša web stranica ispravno prikazuje.

Za upotrebu Magento morat ćete imati sljedeće:

 • Operacijski sustav. Linux x86-64 i druge Linux distribucije kao što su Crveni šešir ili Ubuntu. Možete se razvijati i lokalno na Mac ili Windows OS virtualizacijama ili MAMP aplikacije.
 • Web poslužitelj.  Možete koristiti bilo koje apaš ili Nginx kao vaš web poslužitelj. Ako odaberete Apache, preporučuje se pregled Magento-ova Apache dokumentacija za određene postavke modula.
 • Memorija. Kad sve bude rečeno i gotovo, za Magento postavljanje će vjerojatno trebati 2 GB RAM-a ili slučajno više.
 • Baza podataka. Magento je kompatibilan s MySQL verzijama 5.6 i 5.7.
 • PHP: Magento preporučuje korištenje PHP 7.3. Uz to, postoje posebne upute u njihov vodič za instalaciju PHP-a koji će vas voditi osiguravanjem da se uključe potrebna proširenja. Ova dokumentacija također će istaknuti ostale postavke koje će pomoći da se Magento instalacija nesmetano pokrene, poput omogućavanja OPcache-a.
 • Sigurnost: Certifikati sigurnih utičnica sloj (SSL) preporučuju se za siguran prijenos podataka i integraciju s PayPal-om.

Razumijevanje ovih zahtjeva prije prelaska na sljedeći korak može vam uštedjeti malo vremena i potencijalne glavobolje. Ne želite trošiti novac na pretplatu za hosting plan samo da shvatite da ne nudi dovoljno memorije ili da tvrtka, na primjer, koristi Windows poslužitelje.

2. korak: Odaberite web host i naziv domene

Zatim ćete trebati uzeti popis sistemskih zahtjeva i krenuti potražiti web domaćina. Većina će ponuditi opremu i alate koji su vam potrebni za pokretanje Magento. Unatoč tome, pametno je igrati na sigurno i odabrati dobavljača koji uključuje podršku posebno za platformu koju ćete koristiti.

Neki popularni domaćini koji nude Magento opcije instalacije jednim klikom uključuju:

 • Bluehost
 • Hostinger
 • DreamHost

Osim pogleda na cijene za planove svake od ovih kompanija, pametno je uzeti u obzir i faktore poput performansi, sigurnosti i postoje li dodatne mogućnosti na koje možete uplatiti svoj račun.

Ključni element za osiguravanje pravog domaćina za vašu Magento trgovinu jest osigurati da odabrani plan sadrži SSL certifikat. Većina ih čini. Ako namjeravate integrirati svoju web lokaciju e-trgovine s popularnim pristupnicima plaćanja, ovo je vitalni dio vaše sigurnosne strategije.

Dok ste na tome, pametna je ideja i za to vrijeme osigurati naziv domene. To će djelovati kao adresa vaše web stranice i bit će ključni dio vašeg branda, tako da ćete htjeti odabrati mudro.

Mnogi pružatelji usluga nude registraciju imena domene kao dijela vašeg hosting paketa. Ako odabrani plan ne postoji, morat ćete potražiti negdje drugo da biste izveli ovaj korak.

Korak 3: Preuzmite i instalirajte Magento Open Source

Nakon što kupite plan od pružatelja usluga hostinga i postavite račun, možete instalirati Magento Open Source tako da prijeđete na stranicu proizvoda i kliknete na Započnite dugme:

Početna stranica platforme za e-trgovinu Magento Open Source.

Zatim ćete moći pregledati grafikon usporedbe značajki platforme otvorenog koda i Magento Commerce. Na dnu ljestvice kliknite na Preuzmite Open Source:

Magento proizvodi sadrže usporedni grafikon.

Ovo će vas odvesti na stranicu Magento Tech Resources. Ovdje ćete imati nekoliko opcija u pogledu preuzimanja Magento Open Source-a. Programeri preporučuju upotrebu kompozitor, iako se možete odlučiti za odabir drugog formata.

Također možete odrediti želite li preuzeti platformu sa ili bez primjera podataka. Za ovaj Magento udžbenik izabrat ćemo najsuvremenije izdanje s uključenim uzorkom podataka:

Stranica za preuzimanje Magento Tech Resources.

Ako platformu instalirate ručno na svoj web hosting račun, morat ćete se sastati nekoliko preduvjeta. Zapravo, ako razmišljate o ovoj ruti, preporučujemo da je pregledate Magento instalacijski plan.

Početnici i dalje mogu pokrenuti i pokrenuti Magento Open Source postupkom instalacije jednim klikom ako vam domaćin nudi. Da biste to učinili u cPanelu, idite na cPanel > Autoinstallers:

Magento autoinstaler u cPanel.

Nakon što kliknete na ikonu Magento, imat ćete mogućnost započeti postupak instalacije konfiguriranjem postavki administracije.

4. korak: konfigurirajte postavke administracije

Prije nego što stvarno instalirate Magento, morat ćete prilagoditi korisničko ime i lozinku svog administratora. To će vam biti zatraženo prije izvršenja postupka instalacije.

Zatim ćete trebati navesti gdje će na vašem poslužitelju živjeti vaša Magento instalacija i kakav želite da bude URL put do stranice za prijavu vašeg administratora. Nakon što ste završili sa prilagodbom ovih postavki, kliknite na Instalirati. Kad je postupak dovršen, dobit ćete potvrdnu poruku:

Poruka o uspjehu instalacije Magento.

Sada možete kliknuti na Administrativni URL i prijavite se s korisničkim imenom i lozinkom koju ste stvorili tijekom postupka instalacije. Ovo će vas odvesti na vašu novu Magento nadzornu ploču gdje možete započeti s izgradnjom nove web lokacije za e-trgovinu.

5. korak: odaberite i instalirajte temu za svoju trgovinu

Jedna od prvih stvari koju biste možda željeli učiniti je odabrati temu za svoju trgovinu. To će odrediti izgled vaše web lokacije. U mnogim slučajevima možete modificirati onu koju odaberete da bi odgovarala vašoj robnoj marki.

Da biste preuzeli i instalirali teme s Magento tržnice, prvo morate dohvatiti pristupne ključeve. Možete ih pronaći u svom korisničkom računu (koji smo vam preporučili stvoriti prije nego što započnete 1. korak) tako što ćete se pomaknuti do Marketplace> Moji proizvodi> pristupne tipke:

Generiranje pristupnih tipki za Magento.

Na Pristupni ključevi stranica, od vas će se zatražiti da generirate nove ključeve i dodijelite im svako ime. Nakon što dovršite ovaj korak, morat ćete kopirati javne i privatne ključeve. Povratak na nadzornu ploču trgovine Magento, sada možete pristupiti Postavke> Čarobnjak za web postavljanje> Upravitelj proširenja:

Opcije čarobnjaka za postavljanje Magento.

Kada kliknete na Upravitelj proširenja, od vas će se tražiti da unesete pristupne ključeve koje ste upravo stvorili. Nakon što uspješno povežete ključeve Magento Marketplacea s administracijskom pločom vaše web stranice, sve teme ili proširenja koje kupite i instalirate pojavit će se na vašem Upravitelj proširenja popis:

Magento Extension Manager.

Na primjer, ako posjetite tržište i tražite besplatnu temu, možete je dodati u košaricu i provjeriti kako biste je integrirali u svoju web stranicu. Kada kliknete na Instalirati, bit će dodan upravitelju proširenja na nadzornoj ploči vaše web lokacije.

Morat ćete se vratiti na svoju ploču administratora i pomaknuti se do nje Postavke> Čarobnjak za web postavljanje> Upravitelj proširenja> Pregledajte i instalirajte. Tako će se prikazati popis svih proširenja ili tema koje su spremne za instalaciju.

Dođite do vašeg popisa do teme koju želite koristiti. Označite okvir s lijeve strane datoteke, a zatim kliknite na Instalirati desno za početak postupka. Nakon toga vodit ćete se kroz Provjera spremnosti kako biste osigurali kompatibilnost vaše web lokacije. Ako nije, morat ćete riješiti problem prije nego što nastavite.

Korak 6: Prilagodite svoju temu

Nakon što je instalirana nova tema, možete joj pristupiti na Sadržaj> Konfiguracija. Tada možete početi mijenjati njegove postavke odabirom postavki web mjesta koje želite prilagoditi. Ovdje ćete pronaći sučelje za promjenu ili prijenos logotipa i drugih elemenata za svoju internetsku trgovinu:

Opcije prilagođavanja web mjesta Magento.

Uz to možete koristiti Sadržaj> Elementi izbornik za uređivanje stranica i widgeta web lokacije, kao i blokove koji čine strukturu web lokacije.

Na primjer, ako odaberete stranice vidjet ćete popis vašeg trenutačnog sadržaja koji je dostupan za uređivanje, kao i izgled i temu koju svaka stranica koristi:

Odabir stranice za uređivanje u Magentu.

U sučelje za uređivanje sadržaja Magento nalazi se nekoliko lijepih značajki. Posebno uključuje a optimizacija pretraživača (SEO) ploča za svaku pojedinačnu stranicu, što vam može pomoći u poboljšanju vidljivosti vaše web lokacije.

Razumijevanje Magento hijerarhije sadržaja

Vrijedno je odvojiti trenutak zaviriti malo dublje u način na koji Magento organizira sadržaj. Postoji hijerarhija kada su u pitanju različiti elementi s kojima trebate sarađivati:

 • web stranice. Kad instalirate Magento, automatski ćete započeti s jednom web stranicom. To se naziva vašim Glavna web stranica. Također možete stvoriti dodatne web stranice pomoću iste instalacije.
 • prodavaonice. Možete stvoriti više prodavaonica unutar jedne web stranice. Svaki može imati svoj glavni izbornik. Iako sve trgovine na web mjestu dijele katalog, oni mogu sadržavati različite proizvode.
 • Trgovina Prikazi. To je još jedan način na koji možete ponuditi fleksibilno iskustvo svojim kupcima. Vaše Magento trgovine mogu imati više pregleda. Na primjer, ovu značajku možete koristiti za prilagođavanje različitih jezika. U tom bi slučaju vaši kupci mogli odabrati jezik s naslovnice za promjenu prikaza trgovine.

Ovi Magento programeri nazivaju “rasponima” omotane oko svih ovih elemenata. Ovaj element vam omogućuje primjenu postavki u određenom kontekstu, što znači na globalnoweb stranicadućan, ili prikaz trgovine nivo.

Lako možete uočiti opseg značajki na Magento nadzornoj ploči – ona će biti označena zagradama. Na primjer, the [web stranica] Obim bi se pokazao pored postavki koje se primjenjuju na sve unutar razine hijerarhije web stranice.

Korak 7: Istražite proširenja za dodatnu funkcionalnost

Magento Marketplace je također mjesto gdje ćete pronaći proširenja koja mogu dodati funkcionalnost u vašu trgovinu. To uključuje sve, od Instagram widgeta do opcija za naplatu:

Proširenja za Magento Marketplace.

Da biste dodali proširenje na web mjesto svoje trgovine, možete slijediti iste korake kao i za dodavanje nove teme. Možete proširiti proširenja na tržištu po više parametara, uključujući cijenu. Jednom kada odaberete jedan i odjavite se, moći ćete ga preuzeti i instalirati.

Kad je u pitanju koja proširenja trebate koristiti, zapravo je na vama. Sve ovisi o vašim ciljevima za web mjesto e-trgovine. Neke opće kategorije koje biste mogli slijediti uključuju:

 • sigurnosti. Postoji niz sigurnosnih proširenja Magento, uključujući i ona kojima se može dodati Google reCAPTCHA na svoju stranicu za kupnju kako biste odvratili robota.
 • Marketing. Ovisno o vašoj strategiji, možda biste trebali proučiti Beeketing za prodaju i unakrsnu prodaju, ili a proširenje bloga za sadržajni marketing.
 • Praćenje usluge Google Analytics. Praćenje ponašanja kupaca može vam pomoći u donošenju informiranih odluka za poboljšanje vaše web stranice. Proširenje za prikupljanje podataka i izradu izvještaja može biti od pomoći.
 • Gateway plaćanja. Da bi kupci mogli obavljati kupovinu na vašoj web stranici, trebat će vam pristupnik plaćanja. Popularne poput PayPal-a i Stripe-a pomažu da se vaša prodavaonica čini pouzdanijim i da kupce olakšaju.
 • dostava. Ako prodajete fizičke proizvode, pametno je dodavanje značajki na vašu web lokaciju kako bi korisnici mogli pratiti napredak u isporuci. Postoje i proširenja koja vam mogu pomoći u upravljanju narudžbama.

Proširenja možda nećete trebati ili želite iz svih ovih kategorija, ali mogu vam biti na raspolaganju po različitim cijenama cijena ako to učinite.

Korak 8: Izmijenite postavke trgovine

Posljednje što biste se trebali pozabaviti prije nego što počnete dodavati proizvode u svoju trgovinu, jest prilagođavanje postavki web lokacije e-trgovine. Da biste to učinili, idite na Trgovine> Postavke> Konfiguracija:

Kako konfigurirati postavke trgovine u Magentu.

Ovdje postoji puno mogućnosti koje treba razmotriti, ali neki su istaknuti naglasci koje ćete htjeti pogoditi:

 • Postavke lokacije, vremenske zone i valute
 • Adresa e-pošte koja će se koristiti za obavijesti o transakcijama
 • Da li bi trebao biti opseg cijena [globalno] ili [web stranica]
 • Postavke korisničkog računa
 • Opcije slanja i plaćanja

Sva proširenja koja dodate s postavkama koje biste možda trebali prilagoditi također će se pojaviti na ovom popisu mogućih konfiguracija. Nakon što unesete promjene, morat ćete kliknuti na Spremi Config da bi stupili na snagu.

9. korak: namjestite stranice proizvoda s cijenama i slikama

Postavljanje proizvoda za vašu Magento trgovinu traje samo nekoliko koraka. Ako idete na Katalog> Proizvodi vidjet ćete popis vaše postojeće robe i Dodajte proizvod dugme:

Kako dodati nove proizvode u Magento.

Ako kliknete na njega, na padajućem izborniku moći ćete odabrati vrstu proizvoda koji želite dodati:

 • Jednostavni proizvodi: Standardni fizički proizvod.
 • Proizvodi koji se mogu konfigurirati: Jednostavni proizvodi koji se isporučuju u više varijacija.
 • Grupirani proizvodi: Kolekcija jednostavnih proizvoda koji se mogu kupiti pojedinačno ili zajedno.
 • Virtualni proizvodi: Usluge, internetski tečajevi ili drugi “proizvodi” za koje nije potrebna isporuka ili preuzimanje.
 • Paket proizvoda: Kolekcija predmeta koji se ne mogu kupiti zasebno.
 • Prenosivi proizvodi: Digitalni proizvodi koje je moguće preuzeti, poput e-knjiga.

Koju ćete vrstu proizvoda odabrati određuje se predložak pomoću kojeg ćete stvoriti odgovarajuću stranicu. Uvijek trebate navesti naziv, cijenu i broj jedinice za skladištenje (SKU). Dodatni podaci uključuju težinu i dimenzije, količinu zaliha i opis.

Zatim možete odlučiti za prijenos slike ili videozapisa svoje robe. Ovo je pametno, jer većina ljudi želi vidjeti kako predmet izgleda prije nego što ga kupi. Čak i ako prodajete virtualne ili preuzeti proizvode, možda želite dodati fotografiju ili grafiku koji predstavljaju vašu uslugu ili digitalnu robu.

Kada završite, kliknite gumb Uštedjeti gumb u gornjem desnom kutu. Ako ste spremni da vaš proizvod postane dostupan na vašoj web lokaciji, provjerite to Proizvod na mreži preklopka je uključena. Međutim, ponekad je najbolje pričekati da svi predmeti budu spremni za kupce prije nego što ih objave.

Korak 10: Odaberite mogućnosti plaćanja i otpreme

Opcije plaćanja i otpreme često imaju veliki utjecaj na to hoće li kupac izvršiti kupnju na mreži ili ne. Srećom, s Magentom imate široku paletu mogućnosti za oba ova elementa.

Kao što smo ukratko spomenuli u koraku 8, te postavke pronaći ćete tako da otvorite Trgovine> Postavke> Konfiguracije. Zatim, Načini plaćanja bit će naveden pod Prodajni u sklopivom izborniku na lijevoj bočnoj traci:

Kako konfigurirati načine plaćanja.

Na ovom mjestu možete konfigurirati načine plaćanja koji dolaze s Magentom. Ako odlučite koristiti proširenja za širenje opcija za svoje kupce, ovaj postupak može potrajati neko vrijeme jer ćete morati postaviti više platformi.

Svaka dostupna pristupnica za plaćanje imat će Konfigurirati gumb možete kliknuti kako biste otvorili cjelovit popis postavki. Tada ćete morati dodati podatke poput vrsta kartica koje ćete dopustiti i želite li pohraniti podatke o kreditnoj kartici za buduće kupnje.

Nažalost, od rujna 2019. Magento ugrađena platforma za otpremu je zatvorena. Još uvijek možete lako postaviti rješenje za isporuku svojih proizvoda pomoću produžetka. Budući da će se postavke razlikovati ovisno o tome koju odaberete, trebali biste provjeriti dokumentaciju svog alata za daljnje upute.

11. korak: pregled i pokretanje vaše web stranice

Uređivanje web lokacije uživo može biti zbunjujuće za posjetitelje koji je pronađu dok je još u tijeku, kao i uzrokovati druge potencijalne probleme. Iz tih razloga je uvijek najbolje koristiti a scensko okruženje ili se razvijajte lokalno i zatim gurnite promjene na poslužitelj.

Ako lokalno razvijate web lokaciju, posljednji korak je gurnuti sve svoje Magento datoteke na svoj web poslužitelj. To možete učiniti putem lokalne razvojne aplikacije ili s klijentom File Transfer Protocol (FTP). To će objaviti vaše web mjesto na internetu kako bi korisnici mogli pronaći i uživati:

Pregledavanje demo web stranice izrađene s Magento.

U konačnici, Magento ima nešto za gotovo svakoga tko želi pokrenuti internetsku trgovinu. Iako je krivulja učenja strmija od ostalih popularnih eCommerce platformi ili dodataka, Magento je vrhunski izbor za internetske trgovce.

Zaključak

Magento je jedna od nekoliko platformi za e-trgovinu koja postaje sve popularnija. Mnogi pružatelji usluga web hostinga čak nude i mogućnosti instalacije jednim klikom za postavljanje putem interneta. Ipak, postavljanje nove internetske trgovine i rad na način koji želite možete potrajati neko vrijeme.

Trebali biste imati dovoljno informacija iz ovog vodiča za brži pomak postupka. Uprkos tome, možda ćete pronaći više informacija da biste korak učinili korak dalje. Srećom, na mreži su dostupni neki korisni resursi, uključujući:

Kao i drugi veliki razvojni projekti otvorenog koda, zajednica razvijača Magento je vrlo korisna.

Jeste li spremni pokrenuti svoju web lokaciju e-trgovine s Magentom? Podijelite s nama bilo koja pitanja u vezi s postupkom postavljanja u odjeljku s komentarima u nastavku!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map