Trendovi web dizajna

Trendovi web dizajna stalno se mijenjaju i 2020. nije iznimka.


Ove godine, mnogi dizajneri pokreću hrabre eksperimente – kršeći pravila, izmišljajući postojeće stilove i uzimajući još više inspiracije iz industrijskog i ispisnog dizajna – dok drugi nastavljaju gurati granice razigrane tipografije i podebljanog minimalizma toliko popularnih posljednjih nekoliko godina.

Pogled iz dizajna krajolika iz ptičje perspektive jasno daje do znanja da su pristupi dizajnu raznolikiji nego ikad.

Ali iza ove raznolikosti estetike i temeljnih pristupa krije se sve veći jaz. Iako su UX dizajn i njegova usredotočenost na upotrebljivost i funkcije postajali sve više uobičajeni, rastuća tehnička fleksibilnost koja je dostupna dizajnerima dovela je do toga da se druga grupa još više fokusira na web dizajn kao umjetnički medij.

Sve to znači da je 2020. godina godina krajnjih dizajna. Dani jedinstvenog pristupa prelasku na oluju (sjećate se ravnog dizajna u 2012.?) Su gotovi. Ono što je ostalo je puno nijansiranije i mnogo zanimljivije.

Pogledajmo vrhunske trendove dizajna 2020.

Trendovi estetskog web dizajna 2020

1. Crno se vratilo

Kad su Apple i Google gotovo istovremeno istovremeno objavili postavke mračnog načina rada, započeli su trend popularnih web stranica koje razvijaju alternativne teme dizajnirane posebno za situacije pri slabom svjetlu..

Ali dugoročni utjecaj tamnog načina rada može biti još širi. Odjednom, web stranice Geocities iz 1997. više nisu imale monopol na tamnu pozadinu i neonske boje. A dizajneri 2020. godine to koriste.

Već ove godine tisuće dizajnera objavili su web stranice s temnim temama, a njihovi dizajni nisu namijenjeni samo za upotrebu pri slabom svjetlu. Tamne pozadine opet su mainstream. Crni se vratio.

DevArt mračna tema

Googleov Devart i Dvije šimpanze kave dva su sjajna primjera stila.

2. Didone tipove

Dizajneri su široko eksperimentirali s tipografijom 2019., a taj trend već ubrzava brzinu u 2020. godini, kristalizirajući se u specifičnom podskupu slogova znanih kao Didones.

Didones su slova s ​​dugom, uskom serifom, debelim okomitim potezima i kontrastnim tankim vodoravnim linijama.

Pisači su popularizirali Didone u ranim 1800-ima, a ti su tipovi uživali u ponovnom usponu 2020. godine. Neki su već zvani Didones “Tipografija sljedećeg desetljeća”, i mi smo skloni složiti se.

didone logotipe

Logotipi Allswell-a, Voxa i Winca upečatljivi su primjeri ovog stila, ali ne samo da su brendovi usmjereni na potrošače i medijske kompanije u trendu. Mnogo tehnoloških startapa, poput Skillshare i crvendać, koriste Didonese kao sekundarne tipove teksta kako bi unijeli dašak čovječanstva brandovima koji bi se inače osjećali pomalo hladnim i robotiziranim 2020. godine.

Skillshare koristi didonsku tipografiju

3. Prekomjerni tip

Što se tiče tipova, Didones nisu jedini trend tipografskog dizajna ove godine.

Početkom 2020. već smo vidjeli brojna mjesta koja su eksperimentirala s dramatično velikim dimenzijama. U mnogim su slučajevima fontovi dizajnera toliko veliki da jedan ili dva retka teksta zauzimaju većinu ili čak sve vidljive prostore..

Kaubojski bicikl koristi veća slova

Dizajneri često kombiniraju ovaj trend s odvažnim bojama i ilustracijama u kombinaciji sa samim tipom. Kaubojski bicikli fantastičan je primjer stila.

4. Vintage stilovi

Tipkovnice nisu jedini relikvi koji se vraćaju. Vintage stilovi su se ove godine vratili u velikoj mjeri.

Od psihodeličnih boja 60-ih i toplijih zemljanih tonova 70-ih do arkadne osjetljivosti 80-ih i grunge tekstura 90-ih, nostalgija ove godine nikada nije veća od nekoliko klikova.

Neki od tih dizajna, poput Guccijevih Grip skateboarding igra, su očigledno parodije, dok druge, poput dizajna deseci i NudieJeans, uzimaju se puno ozbiljnije.

Guccijeva grip skateboarding igra

Naravno, nostalgija je moćan prodajni alat jer su postojale stvari koje bi trebale biti nostalgične, a popularni brendovi poput Applea, Nikea i Instagrama godinama su uspješno utjecali na nju. Ipak, ovaj se trend povećava, a čini se da će vintage stilovi ostati dio razgovora tijekom sljedećeg desetljeća.

5. Prihvatanje dubine

Početkom 2020. mnoge su marke pokrenule dizajne u kojima se nalaze lažni 3D stil koji koristi slojeve i sjene za stvaranje dubine.

Za razliku od skeuomorfizma s početka 2000-ih ili trendova ravnog dizajna koji je uslijedio, ovaj stil niti potpuno prihvaća nefunkcionalni ornamentalizam niti ga u potpunosti izbjegava. Umjesto toga, dizajneri nastoje obratiti pažnju na ključne elemente sadržaja – poput poziva na akciju i slikovne ilustracije – kroz perspektivu.

Jednostavno rečeno, nije ravno. To je ravno.

Primjer početne stranice Fullstoryja

Trenutačna početna stranica FullStoryja jasan je primjer stila sa svakom grafikom koja sadrži i zamagljene i nejasne sjene, više slojeva i kombinaciju fotografija i ilustrativnih elemenata. Postoji čak i Didone-esque sekundarni tekst za dobru mjeru.

6. smjeli minimalizam

Minimalizam je ove godine i dalje jednako popularan kao i godinama, ako ne i više.

U stvari, mnoga minimalistička mjesta osjećaju se još hrabrije nego ikad, oslanjajući se gotovo isključivo na tešku tipografiju i zasićene boje za stvaranje ljepote. Web lokacija Third & Grove fantastičan je primjer, koji sadrži naizmjenične blokove u boji s potpunim prikazom, razigranu tipografiju Didonea i obilje negativnog prostora za sobu za disanje.

Ostali primjeri, poput Inovacija je teška, izbjegavajte ilustracije u cijelosti, ali umjesto toga koristite animaciju za ispričavanje priče.Treće i grove minimalističko mjesto

Iako se minimalizam možda neće činiti inovativnim 2020., lijepo je vidjeti kako i dalje raste i razvija se ovako. A ako ga dizajneri nastave koristiti s takvim upečatljivim učinkom, minimalizam će vjerojatno ostati trend godinama koje dolaze.

7. Futurističke teme (i sheme boja)

Čini se da se stilovi znanstvene fantastike u velikoj mjeri vraćaju 2020. godine.

Od NLO dizajna inspiriranih poput Web mjesto BrightScout do grafike za kolonizaciju svemira na InVision-u Izvješće industrije DesignBetter, dizajneri koriste svemir i sci-fi kao stand-up za inovacije slično kao njihovi kolege 1950-ih.

Futuristička tema web lokacije Brightscout

Čak i tradicionalno odgajane kategorije poput financijskih usluga skaču na pojas, koristeći svjetlosne sheme boja kako bi uljepšali inače dosadna mjesta.

8. Sažetak ilustracija

Apstraktne ilustracije – često sastavljene od pastelnih silueta – bile su posvuda u 2019. Ako je rani dio 2020. bilo koji pokazatelj, ovaj će trend i dalje rasti.

Web stranice poput GitHub i HelloSign koristite ove ilustracije suptilno, dok druge vole Airtable osjećati se teškim rukama. Razumijemo; pravi ljudi koriste vaš apstraktni softver.

primjer početne stranice za emitiranje

Ipak, bez obzira na njegove zasluge, ovaj se trend ne čini kao da ide bilo kamo.

9. Immersive 3D

Takozvani stručnjaci već godinama predviđaju porast 3D elemenata na modernim web stranicama, ali 2020. bi to mogla biti godina koja se to zapravo događa masovno.

Shopify stvara interaktivne 3d elemente

Većina stranica proizvoda u Google trgovini koristi 3D elemente za ilustraciju industrijskog dizajna Googleovih fizičkih proizvoda, pa čak i SaaS tvrtke poput Shopify stvaraju interaktivne 3D elemente, mada je upotrebljiva animacija globusa globusa upitna..

10. Eksperimentalna pripovijedanja

2020. godina može biti i vrhunac eksperimentalnog i interaktivnog pripovijedanja na mreži.

Dok web stranice vole Poraz Boco koristite sučelje za crtane priče da biste popularizirali tehnike korisničkog iskustva, druge poput TraffickWatch riješiti teška pitanja poput trgovine ljudima u dokumentarnom stilu.

primjer prometa prometa

Ova je vrsta pripovjedača dugog oblika bila nekada popularna u tiskanim časopisima i časopisima, ali kako medij blijedi u popularnosti, fantastično je vidjeti kako ga zamjenjuju interaktivniji i visceralniji web-kolege.

Trendovi upotrebljivosti i dizajna proizvoda do 2020

Ako se sve gore navedeno osjećalo previše subjektivno i umjetnički, niste sami.

Dizajn korisničkog iskustva s godinama raste u popularnosti, a sve veći kadar dizajnera više brine o funkcionalnom utjecaju svojih dizajna nego o estetici..

Evo nekoliko najboljih trendova upotrebljivosti 2020. godine.

1. Povratak informacijske arhitekture

Informaciona arhitektura, koja se dugo smatra stricom UX dizajna, trijumfalno se vraća 2020. godine.

Sa pojavom dizajnerskih sustava i biblioteka uzoraka zasnovanih na podacima poput GoodUI, dizajneri se vraćaju u i ponovnom, obrasci informacijske arhitekture koje se neprestano zanemaruju od prvih dana weba.

2. Pristupačnost je glavna

Zagovornici i saveznici godinama guraju internetsku dostupnost s doista mješovitim rezultatima. Do danas su dizajneri uveliko ignorirali standarde, ako su ih uopće svjesni, a većina malih tvrtki vjeruje da si ne mogu priuštiti dizajn za pristupačnost.

2020. bi mogla biti godina koja se sve mijenja.

Brojni startapovi usmjereni na stvaranje pristupačnosti mainstream dobijaju na popularnosti. AccessiBe i UserWay, na primjer, ponudite SaaS platforme koje automatiziraju mnoge izazove povezane s učinkom dostupnosti web stranica.

Primjer accessiBe početne stranice

AccessiBe već nudi dugačak popis istaknutih kupaca, uključujući Fiverr, Hilton i BMW, dok se UserWay može pohvaliti s klijentima poput Disneya, eBaya i Coca-Cole. Nakon mnoštva tužbi koje su vodile potrošače protiv tvrtki sa lošim standardima pristupačnosti u 2019. godini, čini se kako su oba startupa znatno porasla u 2020. godini.

3. Transparentnost sada

Zakoni o privatnosti internetskih potrošača poput GDPR-a i CCPA-a vjerojatno su samo vrh ledenog brijega. U 2020. godini potrošači zahtijevaju sve veću razinu transparentnosti i kontrole svojih podataka.

U 2000-im i 2010-ima tvrtke su posjedovale podatke svojih kupaca. Godine 2020. i šire, čini se da će se taj scenarij zamahnuti.

4. Datoteke dizajna nestaju

Može li 2019. biti posljednja godina koju zapravo dizajnirate koristeći datoteke spremljene lokalno na prijenosno računalo? Rastuća grupa dizajnera tako misli.

Figma, kolaborativna platforma za UX dizajn s ugrađenom verzijom, stekla toliko popularnosti u 2019. godini, da nije teško zamisliti svijet u kojem je slanje najnovije verzije dizajna kolegi stvar prošlosti..

primjer početne stranice figma

U ovom hrabrom novom svijetu, više dizajnera može surađivati ​​na istoj datoteci, klijenti i dionici mogu dati povratne informacije u stvarnom vremenu, a alati su postali toliko jednostavni za upotrebu da gotovo svatko može dati svoj doprinos.

5. Ispitivanje, mjerenje i eksperimentiranje

Iako se gotovo sve drugo promijenilo na mreži, A / B testiranje i analitika proizvoda izdržali su test vremena. 2020. neće biti izuzetak.

Unatoč tome što GDPR predviđači sudnjeg dana žele da vjerujete, mjerenje i eksperimentiranje su živi i zdravi. Izvještavanje marketinga i analitičkog izravnog odgovora možda će postati teže u 2020. godini, ali mreža će se razviti kako bi se suočio s tim izazovom.

U svijetu u kojem optimizirane stope pretvorbe i zadržavanje korisnika nadmašuju sve, kompanije će nastaviti s inovacijama.

Put naprijed

Ako nas je više od desetljeća web dizajna i razvoja išta naučilo, trebamo skeptično razmotriti trendove i izbjeći da se uhvate u zbrku.

Pazite na sindrom sjajnog predmeta.

Ako vodite internetsku tvrtku ili radite u internetskoj struci, najbolja je opklada usredotočiti se na svoj plan i odabrati strategiju i taktike koje će vam najviše pomoći da postignete svoje ciljeve.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map