Sve o MySQL bazama podataka

Što je MySQL baza podataka?

MySQL je sustav za upravljanje bazama podataka s otvorenim kodom koji distribuira i podržava Oracle Corporation. Tehnički gledano, baze podataka su dobro strukturirane zbirke podataka koje se kreću od najosnovnijih do najsloženijih podataka, od jednostavnog popisa imena do zbirke ogromne količine informacija za veliku korporaciju. Da biste imali jednostavnost i organizaciju u prikupljanju i pronalaženju podataka, potreban vam je sustav za upravljanje bazama podataka.


Još jedna karakteristika MySQL-a je da je ona relacijska baza podataka. Relacijske baze podataka su one koje podatke pohranjuju u zasebne tablice, a ne samo da ih sve smještaju u jednu veliku ostavu. To znači da pohrana i preuzimanje podataka postaje učinkovita jer se datoteke organiziraju na specifična mjesta za pohranu. Zapravo, termin SQL znači „Strukturni jezik upita“ i od tada je postao najčešći standardizirani jezik za pristup podacima.

Još jedna dobra stvar s MySQL-om je što je Open Source, što znači da je svatko tko je želi koristiti i čak modificirati prema svojim potrebama. Budući da je Open Source, dolazi besplatno, pa ga svatko može jednostavno preuzeti s interneta, bez straha da će ga morati platiti. A na vrhu svega, MySQL poslužitelj poznat je po brzini, pouzdanosti, skalabilnosti i jednostavnoj upotrebi. Neki mogu pomisliti da besplatan donosi puno nedostataka, a poslužitelj tako brzo radi na radnoj površini ili prijenosnom računalu.

Kako stvoriti MySQL bazu podataka?

Mnoge aplikacije poput softvera za e-trgovinu, CMS aplikacije i forume koriste MySQL baze podataka za pokretanje. Da biste stvorili MySQL bazu podataka, morate proći kroz proces u tri koraka; prvi je stvaranje korisnika i lozinke baze podataka, drugi postupak dodjeljivanje povlastica korisniku za pristup bazi podataka i treći, stvarno stvaranje baze podataka.

Ovo može zvučati zastrašujuće, ali upotrebom čarobnjaka MySQL baze podataka pronađenog u vašem cPanelu zadatak stvaranja baze podataka postaje brz, jednostavan i lagan. Morate slijediti sljedeće korake:

 • Prvo se morate prijaviti na svoj cPanel i kliknite čarobnjaka MySQL baze podataka koji se može naći pod naslovom “Baze podataka”.
 • Tada morate unijeti naziv svoje baze podataka u “Korak 1”.
 • U “Korak 2”, morate unijeti korisničko ime i lozinku baze podataka.
 • Tada u “Korak 3”, svom korisniku morate dodijeliti povlastice u vašu bazu podataka. Možete jednostavno kliknuti “Sve privilegije” osim ako programer drugačije ne zatraži.
 • “Korak 4” zapravo je sažetak svih tek izvršenih zadataka. Možda ćete primijetiti da ime vaše baze podataka i korisnik baze podataka koristi korisničko ime cPanel kao prefiks. Ako trebate stvoriti dodatne baze podataka, sve što morate učiniti je ponoviti gore navedeni postupak.

Kako izvesti MySQL bazu podataka u phpMyAdmin?

Ponekad vam se čini potreba da napravite sigurnosnu kopiju svoje baze podataka, bilo kao mjera sigurnosti, ili kako biste bazu podataka prebacili na drugi poslužitelj. Bazu podataka možete lako izvesti pomoću phpMyAdmin, alata koji se može naći u vašem cPanelu. Za izvoz trebate učiniti sljedeće:

 • Sve započinje vašim cPanelom, tako da prije svega morate biti prijavljeni na svoj cPanel.
 • Pod naslovom Baze podataka, kliknite ikonu phpMyAdmin, a zatim izaberite bazu podataka koju želite izvesti s popisa na lijevom izborniku. Možete ga odabrati klikom na nju.
 • Zatim kliknite karticu Izvoz koja se nalazi na izborniku pri vrhu stranice.
 • Pod naslovom “Izvezi”, pogledajte ispod “Pogledajte ispis (shema) baze podataka” i provjerite jesu li odabrane sve tablice, kao i SQL opcija..
 • Zatim pod “Struktura” omogućite opciju “Dodaj DROPTABLE / VIEW.PROCEDURE / FUNCTION” i provjerite je li odabrano “Save as file” koji se nalazi u donjem lijevom dijelu stranice. Imajte na umu da ako je vaša baza podataka prilično velika, za brže preuzimanje možete odabrati ili “komprimirano” ili “gzipped”..
 • Kliknite gumb “Idi” u donjem desnom kutu, a zatim pritisnite upit Spremi kad se od vas zatraži. Ova radnja započinje postupak preuzimanja na vaše lokalno računalo. Za više baza podataka jednostavno ponovite korak 3 – 7.

Kako uvesti u MySQL bazu podataka u phpMyAdmin?

Iako postoji potreba za izvozom baze podataka, također se pojavljuje potreba za uvozom jednog s drugog poslužitelja na vaš poslužitelj. Da biste to učinili, možete koristiti i phpMyAdmin. Međutim, da biste ga uvezli, morate imati datoteku sigurnosne kopije baze podataka koja obično ima ekstenziju “.sql”, iako su .zip i tar.gz također prihvaćeni. Da biste uvezli datoteku, morate učiniti sljedeće:

 • Opet se trebate prijaviti na svoj cPanel.
 • Jednom kad ste prijavljeni, kliknite ikonu phpMyAdmin koja će se naći pod “Baze podataka” vašeg početnog zaslona cPanel..
 • Zatim s baze na lijevom izborniku odaberite bazu podataka koju želite uvesti.
 • U gornjem izborniku kliknite karticu Uvoz.
 • Zatim pod “Datoteka za uvoz” kliknite gumb “Pregledaj” i pronađite datoteku sigurnosne kopije baze podataka.
 • Zatim kliknite gumb “Idi” u donjem desnom kutu zaslona za pokretanje postupka uvoza. Nakon što je uvoz završen, ispod kartica trebali biste vidjeti zelenu kvačicu i obavijest koja bi trebala glasiti ovako: “Uvoz je uspješno završen, … ..”
 • Ako trebate uvesti više ili više baza podataka, trebate ponoviti i dovršiti korak 3 do 7 za svaku bazu podataka koju želite uvesti.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map