Softver za web dizajn

Softver za web dizajn


Web dizajneri koriste širok raspon alata za dizajn, izgradnju i održavanje web stranica.

Aplikacije za dizajn sučelja i alati za izradu prototipa pomažu dizajnerima da zamisle i komuniciraju kako će izgledati i ponašati se web stranice prije pokretanja. Alati za uređivanje fotografija i grafički dizajn omogućuju dizajnerima da manipuliraju slikama i stvaraju grafiku. Biblioteke koda, razvojno okruženje i usluge hostinga omogućuju programerima pokretanje njihovih web stranica i dijeljenje sa svijetom.

Ako ste novi u web dizajnu, ogroman broj opcija može vas zastrašiti.

Zbog toga smo napravili ovaj popis 15 najboljih softverskih alata za web dizajn, raščlanjeni prema kategorijama. Uz besplatne i plaćene opcije, sigurno ćete pronaći opciju koja zadovoljava vaše potrebe i pomaže vam u oživljavanju vaše web stranice.

Najbolji softver za dizajn za izradu web stranica

1. WordPress (besplatno i plaćeno)

wordpress.com

Ovdje na WebsiteSetup.org, ljudima preporučujemo korištenje WordPress-a za izradu njihovih web stranica.

Zašto?

Kroz naše iskustvo stvaranja stotina web lokacija otkrili smo da WordPress nudi najbolju kombinaciju fleksibilnosti, snage i jednostavnosti upotrebe koja je potrebna za izradu i pokretanje web stranica temeljenih na sadržaju.

I čini se da se internet slaže s nama! Preko 35% svih web stranica pokreće WordPress. WordPress omogućuje popularne blogove, prodavaonice e-trgovine, zajednice i još mnogo toga.

Za početak rada s WordPressom imate dvije mogućnosti:

    1. Postavljanje web lokacije za WordPress s hostom (pogledajte vodič ovdje)
    2. Prijavite se za besplatni račun WordPress.com

Ako samo želite ugostiti malo osobno web mjesto, WordPress.com može biti odličan izbor. Međutim, ako započinjete složeniji projekt, web mjesto s WordPressom s hostom vjerojatno je bolja opcija.

Ako već koristite WordPress, ali tražite pomoć za stvaranje WordPress teme ili prilagođavanje WordPress stranica, preporučujemo vam da provjerite okvir tematike Genesis i Builder stranica elemenata.

Posjetite WordPress.com

Ili slijedite korak po korak vodič za WordPress (o tome kako stvoriti web mjesto)

2. Bootstrap (Besplatno)

bootstrap

Izvorno stvorio inženjerski tim na Twitteru, bootstrap sada je najpopularniji svjetski okvir za izradu internetskih internetskih stranica koje odgovaraju mobilnim uređajima.

Jednostavno rečeno, Bootstrap je besplatna biblioteka HTML-a, CSS-a i JavaScript-a koja pojednostavljuje proces kodiranja web stranice ispočetka. Bootstrap nudi desetak značajki poput mrežnog sustava, osjetljivih točaka prekida i velike knjižnice komponenti koje kodiranje web stranice čine brzim i jednostavnim.

Biblioteka komponenti uključuje zaglavlja, navigaciju, gumbe, obrasce, upozorenja i još mnogo toga. Bootstrap tim je sveobuhvatno dokumentirao svaku značajku, zajedno s primjerima i prijedlozima za prilagodbu.

Da biste započeli s Bootstrapom, jednostavno preuzmite najnoviju verziju okvira Bootstrap, kopirajte jedan od primjera predložaka i započnite kodiranje.

Posjetite GetBootstrap.com

Ili slijedite naš korak po korak vodič za pokretanje programa

3. Wix (besplatno i plaćeno)

Wix

Wix je jednostavna, pristupačna alternativa za WordPress.

Kao i WordPress, Wix se može koristiti za stvaranje različitih stranica, uključujući blogove i trgovine. Putem svog uređivača povuci i ispusti Wix pojednostavljuje postavljanje i pokretanje vaše web stranice u samo nekoliko minuta.

Wix je usluga s potpunom upravom za pretplatu, što znači da tvrtka obrađuje sve detalje oko hostiranja web mjesta, izradu sigurnosne kopije i rukovanje sigurnošću.

Wix nudi besplatan plan sponzoriran oglasima koji uključuje stotine predložaka i opcija za izbor. Plaćeni planovi počinju od 13 USD mjesečno i uključuju uklanjanje oglasa, povećanu propusnost i dodatni prostor za videozapise.

Posjetite Wix.com

Ili slijedite naš korak po korak vodič Wix-a ovdje

4. Dreamweaver (Besplatna probna verzija)

Dreamweaver

Dreamweaver je Adobe-ova aplikacija za kodiranje, uređivanje i održavanje web stranica. Omogućuje vam uređivanje web lokacija kako ih ručno kodirate, tako i kroz intuitivno vizualno sučelje.

Dreamweaver uključuje mnoge značajke tradicionalnog, tekstualnog integriranog razvojnog okruženja (IDE) poput isticanja sintakse, automatskog dovršetka koda i mogućnosti urušavanja i proširivanja dijelova koda. Možete čak koristiti Dreamweaver s Bootstrapom!

Za razliku od tradicionalnog IDE-a, Dreamweaver je vizualno sučelje ono što ga zaista ističe. Sve promjene koje unesete u kôd vaše web stranice automatski se prikazuju u stvarnom vremenu u Dreamweaver-ovom sučelju, a možete i usmjeriti i kliknuti da biste vizualno uredili kôd vaše web lokacije..

Ako želite više energije nego jednostavan uređivač povuci i ispusti, a trebate nešto jednostavnije od IDE-a samo za kod, Dreamweaver je fantastična opcija.

Možete se sami pretplatiti na Dreamweaver za 20,99 USD mjesečno ili odabrati pretplatu na Adobeov puni Creative Suite za 52,99 USD mjesečno. Adobe nudi besplatne probe za 7 dana za obje opcije, a za studente su često dostupni popusti.

Posjetite adobe.com/products/dreamweaver

Ili slijedite naš korak po korak vodič za Dreamweaver ovdje

5. Kvadratni prostor (plaćeno)

squarespace

Squarespace je još jedan izrađivač web stranica koji služi kao treća alternativa Wixu i WordPressu.

Slično kao i Wix, Squarespace nudi intuitivno sučelje povuci i ispusti za izradu vaše web stranice. Squarespace također nudi veliki izbor različitih tematika i prilagođavanja boja i uključuje mnoge standarde koje očekujete kao SSL šifriranje i mogućnost izgradnje internetske trgovine.

Osobni plan Squarespacea počinje od 12 USD mjesečno uz ograničenje od 20 stranica i dva priloga. Poslovni plan ukida ta ograničenja i košta 18 dolara mjesečno.

Posjetite Squarespace.com

Najbolji softver za dizajn i prototiranje sučelja

6. Figma (besplatno i plaćeno)

Figma

Iako je jedan od najnovijih alata na ovom popisu, Figma je također jedan od najmoćnijih. Ako tražite alat sa značajkama za dizajn sučelja i izradu prototipa, Figma bi mogla biti savršeno pogodna.

Slično kao Sketch, sljedeća aplikacija na ovom popisu, Figma ima intuitivno vektorsko sučelje koje dizajniranje web stranica čini jednostavnim. Sve što možete učiniti sa Sketch ili Adobe XD, možete učiniti i sa Figmom.

Ono zbog čega Figma zaista sjaji je njezin suradnički pristup temeljen na oblaku. S Figmom, više članova tima može istovremeno uređivati ​​dizajnersku datoteku. Poslovni dionici također mogu ostavljati komentare, a programeri mogu kopirati isječke koda kako bi pojednostavili postupak pretvaranja vašeg dizajna u stvarnu web lokaciju.

Figma nudi besplatni plan koji uključuje najviše 3 projekta. Plaćeni planovi počinju od 12 USD mjesečno i uključuju napredne opcije poput prilagođenih korisničkih dozvola.

Posjetite Figma.com

7. Sketch 3 (Besplatna probna verzija)

Skica

Sketch je izuzetno popularan alat za dizajn sučelja koji je usmjeren na pojednostavljivanje procesa stvaranja lijepih, visoko vjernih modela. Sketch je popularnost stekao početkom 2010-ih kada je osvojio nagradu za dizajn od Applea.

Dizajneri vole Sketch jer njegovo neupadljivo i intuitivno sučelje olakšava brzo stvaranje prekrasnih dizajna, bez strme krivulje učenja koja je često povezana s drugim alatima za dizajn. Sketch također ima sveobuhvatan ekosustav dodataka i integracija koji donose dodatnu snagu i pojednostavljuju integriranje Sketch-a u svoj tijek rada.

Iako je Sketch nedavno dodao neke značajke usredotočene na izradu prototipa i suradnju, program nije napredan na ovim područjima kao neki drugi alati na ovom popisu.

Sketch je dostupan za macOS i, poput mnogih softverskih proizvoda, prodaje se kao licenca “plati jednom” za 99 dolara godišnje. Sketch nudi besplatnu probnu probnu verziju od 30 dana.

Posjetite Sketch.com

8. Adobe XD (besplatna probna verzija)

adobe xd

Umorni od prebijanja jednostavnijih alata koji su bili prikladniji za dizajn i prototipiranje sučelja, Adobe je objavio XD 2019. kao odgovor na ostale alate na ovom popisu.

XD je moćan, vektorski alat koji također podržava animacije prototipa. Ako vam se sviđaju Adobeovi drugi proizvodi poput Photoshopa i Illustratora, vjerojatno ćete se svideti i kao XD.

Program također podržava otvaranje i uređivanje datoteka sa Sketch-a, što ga čini popularnim izborom za korisnike Windows-a koji trebaju surađivati ​​s drugim dizajnerima koji koriste Sketch. U skladu s tim, početnici će XD-ovu krivulju učenja učiniti pomalo strmom, pa čak i mnogi profesionalci preferiraju druge alate na ovom popisu.

Možete se pretplatiti na XD samostalno za 9,99 USD mjesečno ili odabrati pretplatu na Adobeov kompletni Creative Suite za 52,99 USD mjesečno. Adobe nudi 7-dnevna besplatna suđenja za obje mogućnosti.

Posjetite adobe.com/products/xd

9. InVision Studio (besplatan i plaćen)

invision studio

Iako je InVision počeo pružati uslugu prototipa utemeljenu na oblaku koja se integrira s alatima poput Sketch i Photoshop, sada nudi vlastiti dizajn i sučelje prototipa pod nazivom Studio.

Zamislite InVision Studio kao naprednu verziju Sketcha, zajedno s naprednim animacijama pokreta, alatima za suradnju i mogućnostima za stvaranje i dijeljenje prototipa.

InVision Studio trenutno je u besplatnoj beta verziji. Za dijeljenje prototipova pomoću njegove usluge oblaka, možete se odlučiti za besplatni plan ili nadogradnju na jednu od plaćenih ponuda InVision-a, što omogućava više suradnika i projekata.

Posjetite InVisionapp.com

10. Framer X (besplatna probna verzija)

framer x

Framer je izvorno započeo kao biblioteka JavaScript i skup alata za izradu prototipa, ali evoluirao je u najsnažniji alat na ovom popisu.

Framer X je brz alat za izradu prototipa koji podržava složene animacije i generira kod za Reagirati komponente u pokretu. Na prvi pogled, Framerovo sučelje zasnovano na vektorima izgleda vrlo slično Sketch-u, ali pod haubom je daleko veća snaga.

Dizajneri poput Framera zbog prilagodljivih dizajnerskih značajki, niza pripremljenih komponenti i podrške naprednim animacijama. Programeri ga vole jer pojednostavljuje proces pretvaranja dizajna u kod spreman za proizvodnju.

Ako ste već dio ekosustava React ili jednostavno želite moćno sučelje sposobno stvarati prototipove visoke vjernosti sa realnim interakcijama i animacijama, Framer X je fantastična opcija.

Framer X nudi 14-dnevno besplatno probno razdoblje. Planovi za pojedince iznosi 12 USD mjesečno, s popustima za timove od 5 ili više.

Posjetite Framer.com

Najbolji softver za grafički dizajn

11. Adobe Photoshop (Besplatna probna verzija)

Adobe Photoshop

Ako tražite moćan svestrani alat za grafički dizajn, Adobe Photoshop je desetljećima lider.

Iako je izvorno objavljen isključivo za uređivanje fotografija, Photoshop se razvio kako bi podržao različite slučajeve upotrebe, uključujući dizajn sučelja, uređivanje videa i još mnogo toga, ostajući istinit za uporabu uređivanja fotografija..

Dok mnogi dizajneri radije rade isključivo u Photoshopu zbog njegove fleksibilnosti, drugi više vole specijalizirane alate. Kao i drugi proizvodi tvrtke Adobe, krivulja učenja malo je strmija zbog velikog broja alata i opcija koje Photoshop nudi.

Na Photoshop se možete samostalno pretplatiti za 9,99 USD mjesečno ili odabrati pretplatu na Adobeov puni Creative Suite za 52,99 USD mjesečno. Adobe nudi 7-dnevna besplatna suđenja za obje mogućnosti.

Posjetite adobe.com/products/photoshop

12. Canva (besplatno i plaćeno)

canva

Ako vam je potreban jednostavan alat za izradu grafike za objave na društvenim medijima, letke ili posjetnice, Canva je fantastična opcija.

Korisnici vole Canvu zbog jednostavnog sučelja za povlačenje i ispuštanje. Uz tisuće predložaka i stotine vrsta dizajna, trgovci i hobisti mogu stvoriti prekrasne slike u samo nekoliko klikova.

Canva nudi besplatni plan s preko 8000 predložaka. Pro planovi počinju od 9,95 USD mjesečno i uključuju napredne značajke poput mogućnosti izvoza prozirnih PNG-ova i mogućnost promjene veličine slike za više slučajeva upotrebe u samo jednom kliku.

Posjetite Canva.com

13. Vectr (besplatno)

vectr

Vectr je besplatni alat za ilustraciju temeljen na oblaku sa značajkama sličnim Sketch-u i Adobe Illustrator-u.

Ako želite stvoriti složene ilustracije ili jednostavno dizajnirati web stranicu ili mobilnu aplikaciju, Vectr nudi sve što je potrebno za početak.

Vectrov uređivač povuci i ispusti lako je naučiti, a budući da je temeljen na oblaku, lako je dijeliti dizajne s drugima radi povratnih podataka i suradnje.

Posjetite Vectr.com

14. Pixelmator (Besplatno probno razdoblje)

pixelmator

Slično poput Photoshopa, Pixelmator je uređivač slika bogati značajkama za macOS.

Iako Pixelmator možete koristiti za ilustraciju ili dizajn sučelja, on najbolje funkcionira kao alat za uređivanje i retuširanje fotografija, sa značajkama za korekciju boje, retuširanje i primjenu filtera.

Pixelmator košta 39,99 dolara i jest dostupno u trgovini macOS aplikacija. Pixelmator također nudi besplatno 15-dnevno probno razdoblje na svojoj web stranici.

Posjetite Pixelmator.com

15. GIMP (besplatno)

širit

GIMP (GNU Image Manipulation Program), popularni je uređivač fotografija otvorenog koda koji podržava Windows, Linux i macOS.

Iako se sučelje osjeća pomalo datirano, nemojte dopustiti da vas to zavara. GIMP ima puno energije i sposoban je za gotovo sve što Photoshop može učiniti.

Iako je cijena besplatne cijene svakako privlačna, GIMP nije najjednostavniji alat na ovom popisu za svakodnevno učenje ili korištenje. Ipak, to je odličan izbor za proračunske dizajnere koji trebaju uređivati ​​fotografije ili dizajnerska sučelja.

Posjetite Gimp.org

Idemo dalje

Iako su alati za to sigurno moćni, vaši će rezultati u konačnici ovisiti o vašem znanju. Pogledajte naše resurse i vodiče kako biste nastavili usavršavati svoje vještine.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector