Pronalaženje klijenata za web dizajn (7 koraka)

Pronalaženje klijenata za web dizajn


Osnivanje samostalnog web dizajna ili razvojnog posla nije lako.

Kad ste radili puno radno vrijeme, usredotočili ste se na svoj zanat; sad se moraš brinuti o svemu. Odjednom morate uravnotežiti knjige, upravljati ugovorima i voditi računa o svim sitnicama koje je netko drugi učinio za vas. Tih prvih nekoliko mjeseci može se osjećati prilično neodoljivo.

Možda je najveći izazov freelancingu pronalaženje novih klijenata i prodaja vašeg rada. Ako to nikad niste učinili, prodaja može biti nevjerojatno zastrašujuća. Ali to ne mora biti.

U ovom ćemo vam vodiču pokazati jednostavan postupak za slijetanje klijenata za web dizajn i razvoj.

Zaronimo!

1. Izgradite zakladu

Prije nego što započnete s klijentima, važno je izgraditi internetsku prisutnost koja će pokazati vaše sposobnosti, pokazati svoj najbolji rad i stvoriti povjerenje.

Klijenti će pregledati vaš mrežni otisak prilikom procjene hoće li vas zaposliti, pa je stvaranje dobrog dojma ključno. U najmanju ruku, preporučujemo sljedeće korake:

Kupite domenu i postavite račun e-pošte

Slanjem e-poruka s vlastitog imena domene demonstrirate legitimitet potencijalnim klijentima. 

Vaš prvi korak bi trebao biti registriranje imena domene koji na odgovarajući način prikazuje vaše poslovanje. Preporučujemo da odaberete nešto jednostavno; kad ste u nedoumici, upotrijebite svoje ime ili kombinaciju svog imena i ključnih riječi poput “dizajn”, “kôd” ili “studio” i pogledajte naš vodič na Kako odabrati ime domene. Ako je moguće, nabavite .com ili .org domenu.

Izgradite web mjesto za portfelj

Vaš sljedeći korak je izgradnja portfelj stranice. Ovu ćete stranicu koristiti za predstavljanje svog rada.

Vaša web stranica može biti jednostavna za početak. Odaberite nekoliko svojih omiljenih projekata, idealno projekte kojima ste mogli dati značajnu vrijednost. Ako nemate prethodno radno iskustvo, i demo projekti su u redu. WordPress savršeno je za to, ali možete koristiti bilo koji graditelj web stranica također.

Nova instalacija programa WordPress

Klijenti traže dizajnere i programere koji pokazuju kritičko razmišljanje i kreativno rješavanje problema i koji ciljeve poslovanja postavljaju iznad estetike. Stoga obavezno pokažite svoj rad prilikom opisa svakog projekta. Preporučujemo da pokrijete pozadinu i poslovne ciljeve projekta, vašu ulogu u timu, vaš pristup problemu i rezultate vašeg rada..

Poljski svoje profile društvenih medija

Kao završni korak važno je polirati LinkedIn, Twitter i Facebook profile.

Predlažemo da na svaki račun dodate vezu do vaše poslovne web stranice i napišete jasan i kratak sažetak svojih usluga na LinkedInu. Svakako, osigurajte da nijedan vaš račun ne prikazuje ništa što bi klijenti mogli smatrati neprimjerenim ili uvredljivim.

2. Pronađite potencijalne klijente

Sada kada ste izgradili solidnu internetsku prisutnost, vrijeme je da izgradite niz potencijalnih klijenata. 

Postoji mnogo načina za pronalaženje potencijalnih klijenata, ali neki su učinkovitiji od drugih. Ovdje su najčešći kanali i kako ih najbolje iskoristiti.

Samostalna tržišta

Slobodna tržišta poput oDesk i Freelancer.com nevjerojatno su popularni. Svakodnevno, tisuće tvrtki koriste te stranice kako bi pronašli i zaposlili freelancere.

U skladu s tim, ta su tržišta također izuzetno konkurentna. Ako odaberete korištenje tih tržišta, natjecati ćete se većinom u cijeni. Zapamtite, to je igra brojeva. Kad prvi put započnete, očekujte da ćete osvojiti manje od 5% projekata koje predložite.

Hladno kontaktiranje

Hladno kontaktiranje nije glamurozno, ali ako se obavi pravilno, može biti nevjerojatno učinkovito, posebno ako ste odabrali određenu nišu. Na primjer, ako izrađujete web stranice za lokalne restorane, metodično se obraćate potencijalnim klijentima na LinkedIn-u odličan je način za poticanje poslovanja.

Kao i kod svake pomoći, budite sigurni, pristojni i uporni, izbjegavajući prijeći liniju da vam postane smetnja. Ako se potencijalni korisnici nisu odazvali nakon 3-5 poruka, vjerovatno ih neće zanimati i vrijeme je da nastavite dalje.

Job boards

Mnogi odbori za posao navode i mogućnosti slobodnih radnika uz rad sa punim radnim vremenom. Ako koristite ploče za posao, očekujte da će proći sličan postupak prijave kao i posao s punim radnim vremenom.

Odbor za posao slobodnih poslova AngelLista

AngelList i Radimo na daljinu su popularni odbori za posao koji često imaju slobodne mogućnosti dizajniranja i razvoja.

Društveni mediji

Društveni mediji izuzetno su potcijenjeni medij za pronalaženje slobodnih uloga, pogotovo jer ga možete koristiti kao ulazni i izlazni kanal.

Za početak, pišite postove o svom novom freelance poslu na LinkedIn-u, Twitteru i Facebooku. Neka vaši postovi budu jednostavni; najavite svoje poslovanje i usluge koje nudite i javite ljudima kako da vas kontaktiraju.

Društvene medije možete koristiti i kao izlazni kanal tako što tražite ljude koji trebaju vaše usluge i izravno im se obratite. Na primjer, pretraživanje Twittera za “slobodnog dizajnera” donosi tisuće prilika objavljenih samo tijekom proteklog dana.

Vaša mreža

Ne zaboravite na svoju mrežu! Čak i ako mislite da ne poznajete potencijalne klijente, iznenadili biste se koliko mreža može biti korisna.

Obratite se bivšim kolegama, prijateljima i obitelji kako biste ih obavijestili o vašem novom poslu i pitajte znaju li nekoga s kime biste trebali kontaktirati. Također, pitajte znaju li freelanceri koji nude komplementarne usluge; na primjer, ako ste dizajner, raspitajte se o programerima i trgovcima. Ti freelanceri često dobivaju zahtjeve za tip posla koji obavljate, tako da izgradnja odnosa s njima može biti fantastičan izvor posla.

Profesionalne grupe

Profesionalne grupe su još jedan fantastičan izvor slobodnih vodiča. Potražite slobodne grupe⁠ – bilo u svom području i u komplementarnim poljima⁠ – kao i sve industrijske ili nišne grupe u kojima se vaši potencijalni klijenti druže. Javne slack grupe lokalni susreti mogu biti izvrsna mjesta za umrežavanje, a tvrtke koje traže pomoć za slobodne radnike često su članice.

Podugovaranje agencija

Velike agencije često dobivaju zahtjeve od klijenata koji su premali za njih. Izgradnja odnosa s jednom od tih agencija fantastičan je izvor novih potencijala. Potražite agencije u vašoj mreži i posegnite za zakazivanjem kave. Pitajte o preljevnom radu i bilo što vam može biti korisno.

Sadržajni marketing i rad sa otvorenim kodom

Sadržajni marketing i rad sa otvorenim kodom sjajni su načini za demonstriranje svojih vještina potencijalnim klijentima. Rečeno je da ti kanali trebaju vremena, pa je u njih vrijedno ulagati samo ako ste stvarno zainteresirani za sami posao i ako želite biti strpljivi.

3. Dosegnite

Nakon što identificirate potencijalne klijente, morat ćete uspostaviti kontakt. Bilo da kontaktirate putem e-pošte, LinkedIna ili nekog drugog medija, morat ćete strukturirati svoju poruku tako da je najvjerovatnije dobiti odgovor.

Najbolje poruke o pružanju usluga imaju nekoliko zajedničkih stvari:

Dobra suradnja je personalizirana

Nitko ne voli dobivati ​​pisma s obrascima. Stoga, kada se obraćate klijentima, provjerite ne osjećaju li se komunikacija konzerviranom.

Da, u redu je ponovo upotrijebiti nekoliko uobičajenih linija, ali trebate vremena da svoju poruku prilagodite poslu svog potencijalnog klijenta.. 

Dobar outreach je kratak 

Ljudi su zauzeti. Predstavite se, objasnite zašto mislite da biste mogli konkretno pomoći njihovom poslu i postavite pitanje. Tri do četiri rečenice je dosta.

Slobodno upoznavanje na LinkedInu

Dobar outreach koristi društveni dokaz

Čim uključite društveni dokaz– u obliku imena kupaca ili izjava – u svoj dom. Izgledi su vjerojatniji da će reagirati kada im je ugodno da razgovaraju s nekim ko surađivali sa klijentima poput njih.

Dobra suradnja je izravna

Zatvorite svoju poruku izravnim traženjem daljnjeg razgovora. Sljedeći korak učinite jasnim i jednostavnim. “Imate li 15 minuta kasnije ovaj tjedan da razgovaramo o ovoj prilici?” je jednostavan i učinkovit.

4. Kvalificirajte svoje igrače

Nisu svi klijenti stvoreni jednakim. Neki postaju profitabilni kupci, drugi se nikad ne zatvaraju, a drugi vas i dalje krvare neprestano pokušavajući promijeniti opseg projekta, produžiti vremensku traku ili odgoditi plaćanje.

Da biste maksimizirali profitabilnost i smanjili buduće glavobolje, važno je unaprijed kvalificirati svoje izglede. U svom prvom razgovoru želite naučiti nekoliko ključnih informacija.

Koji su njihovi poslovni ciljevi?

Tijekom početnih razgovora, vaš će se klijent vjerojatno usredotočiti na neukusnost svog određenog projekta. Možda žele da dizajnirate web stranicu ili napravite temu Shopify. Bez obzira na slučaj, vjerojatno će se usredotočiti na značajke.

Prirodno je započeti postavljanjem pitanja o različitim zahtjevima koje postavljaju. Koja im je funkcionalnost potrebna? Kako bi trebala izgledati navigacija?

Oduprite se ovom iskušenju.

Iako je važno razumjeti opseg projekta, morate ga razumjeti motivacija iza projekta prvi. Žele li povećati prodaju? Nadaju li se snižavanju operativnih troškova? Po koliko?

Te su informacije jedan od ključnih načina za sastavljanje uspješnog prijedloga, a također će pomoći u informiranju vaše rasprave o opsegu i značajkama. Ako je osnovni cilj klijenta povećanje prodaje, sve značajke koje ne pokreću prodaju vjerojatno ih neće motivirati.

Jednako je važno što su klijenti čija je motivacija nejasna obično oni koji često mijenjaju opseg, usredotočuju se na cijenu u odnosu na kvalitetu i uglavnom im je bolno raditi. Ako klijent ne može jasno artikulirati ili kvantificirati svoje poslovne ciljeve, možda je najbolje odbiti projekt.

Koje su ključne klijentove metrike poslovanja?

Nakon što shvatite klijentove ciljeve, važno je zaroniti u nijansu.

Ako klijent želi da redizajnirate njihovu web stranicu radi povećanja prodaje, tada steknete razumijevanje mjernih podataka koji pokreću te prodaje – prosječna vrijednost prodaje je danas, trenutni postotak pretvorbe web mjesta, koliko posjetitelja web stranica dobije mjesečno – je presudan.

Zatražujući te detalje unaprijed, klijentu pokazujete da ste usmjereni na poslovne rezultate, a ne samo na estetiku, i da možete vrijedne informacije koje će vam pomoći da napravite uvjerljiv korak.

Što je vremenska traka?

Samo zato što se čini da je klijent uzbuđen zbog nečega, ne znači da je spreman i kupiti. 

Kvalificirajte svoje klijente tako da ih pitate koja je njihova vremenska linija. Ako ne planiraju započeti u narednih nekoliko tjedana, prilagodite svoja očekivanja – i trud koji uložite – u skladu s tim. Neki će se klijenti na kraju zatvoriti, a drugi su samo kupovanje prozora.

Tko je donositelj odluka?

Često osoba koju prvo sretnete nije osoba koja vam u stvari može napisati ček. Najbolje je unaprijed znati tko ima ovlasti za donošenje konačnih odluka, tako da možete rano dobiti njihov doprinos i povratne informacije. Pazite na situacije u kojima nema jasnog donositelja odluka ili na koje ste prisiljeni raditi s proxy-jem.

Mogu li vam priuštiti?

Sastavljanje prijedloga zahtijeva vrijeme i trud. Ne rasipajte to nagađajući o cijeni. Umjesto toga, pokušajte unaprijed procijeniti proračun. 

To možete učiniti na nekoliko različitih načina, ali najbolja je mogućnost obično pitati izravno. Pokušajte nešto poput:

Vidio sam ove projekte koji koštaju samo 2000 dolara, a vidio sam ih kako koštaju čak 20.000 dolara. To stvarno ovisi o značajkama koje tražite i temeljnoj vrijednosti koju imaju za vaše poslovanje. Imate li smisla koliki je vaš proračun kako bih mogao prema tome prilagoditi svoj prijedlog?

Neki su klijenti vrlo oprezni u volontiranju ovih podataka; smatraju da dijeljenjem proračuna s vama odustaju od pregovaračkog poluga.

Ako naiđete na tu zabrinutost, jednostavno ponovo objasnite da projekt možete prilagoditi njihovim potrebama tako što ćete proširiti ili suziti opseg, ali da posljednja stvar koju želite učiniti jest stvoriti prijedlog koji neće raditi iz proračunskih razloga. Obično ćete dobiti barem raspon koji možete zaobići.

5. Savrši svoju parčicu

Opsjednut ste svojim zanatom, i s pravom. Ali vaš klijent brine o svom poslu. Žele više od prekrasne web stranice, dobro dizajnirane aplikacije ili dobro kodiranog projekta. 

Pisanje savršenog tona znači razgovarati s njihovim poslovnim potrebama, tako da najbolje parcele slijede jednostavnu strukturu koja najprije postavlja potrebe klijenta, a ne područje djelovanja projekta:

Opišite bol

bol zato je vaš klijent danas ovdje. Opišite poslovni izazov s kojim se suočavaju, kako naškodi njihovom poslovanju i zašto ga treba riješiti.

Na primjer:

Acme-ovo poslovanje s widgetima brzo raste i tvrtka treba modernu prodajnu platformu da bi podnijela ovu potražnju. Trenutno web mjesto Acme ima mnoštvo problema s dizajnom i performansama zbog kojih Acme gubi prodaju konkurentima. Trenutno, stopa konverzije Acmea je manja od polovice prosjeka u industriji. Web stranica također stvara brojne operativne glavobolje povezane s prikupljanjem ključnih podataka za narudžbe kupaca, prisiljavajući djelatnike tvrtke Acme da ručno provjere svaku narudžbu što rezultira s preko 400 radnih sati izgubljene produktivnosti mjesečno.

Ovaj odjeljak podsjeća vas na poslovne probleme s kojima se suočavaju i pokazuje da znate koliko je važno rješavanje tog izazova.

Opišite san

san je mjesto gdje vaš klijent želi biti; to je buduća država u kojoj je njihova bol fiksirana i sve dobro funkcionira. Opišite buduće stanje tvrtke pomoću mjernih podataka koje ste sakupili u fazi kvalifikacije:

Acme razmatra redizajniranje svoje web stranice u nadi da će riješiti ove probleme i povećati prodaju. Budući da je prosječna vrijednost Acme kupca veća od 500 USD, čak i malo povećanje stope konverzije od 10% bilo bi vrijedno preko 250 000 USD mjesečno kompaniji. Pojednostavljenjem prikupljanja podataka nova web stranica može u potpunosti otkloniti probleme produktivnosti povezane s dvostrukim provjerama, omogućujući prodajnom osoblju da se usredotoči na svoje najveće i najvažnije kupce.

Opisivanje budućeg stanja poslovanja dodatno pojačava da razumijete stvarni razlog projekta. Opisujući tu budućnost u novčanom obliku, osiguravate da ćete imati pažnju svog potencijalnog klijenta.

Opišite Popravak

popraviti je meso projekta. To su značajke koje ćete stvoriti i rješenje koje ćete isporučiti. Opišite i ključne rezultate i metodologiju koju ćete poduzeti kako biste osigurali da ti rezultati generiraju uspjeh koji je vašem klijentu potreban.

Za krajnji cilj pomoći Acmeu u povećanju prodaje i smanjenju operativnih troškova, predlažem sljedeće aktivnosti …

Objasnite svoj fit

Ovaj je odjeljak ključan. Objasnite zašto ste najprikladniji za ovaj projekt pomoću primjera prošlog rada, svjedočenja kupaca ili bilo čega drugog čega se možete sjetiti. Želite da vaše perspektivno razmišljanje kaže: “Vau, moramo nabaviti ovog tipa!”

Tijekom svoje karijere radio sam na stotinama web dizajnerskih i marketinških projekata poput ovog; sadašnji i bivši klijenti uključuju Apple, Microsoft i Netflix

Napravi pita

Na kraju, opišite cijene i vremensku traku te zatražite prodaju. Ako imate više opcija projekta, objasnite svaku detaljno.

Na osnovu gornjih detalja, sastavio sam tri mogućnosti za vaše razmatranje …

Slijedom ove strukture možete stvoriti uvjerljiv prijedlog koji značajno povećava izglede za pobjedu u poslovanju vašeg klijenta.

6. Zatvorite ponudu

Poslali ste svoj prijedlog, ali nemojte očekivati ​​da će se vaš ugovor odmah zatvoriti. Nekoliko koraka koje trebate poduzeti za pomicanje svoje prodaje preko cilja.

Kada i kako dalje

Ako se vaš klijent ne javi u roku od tri do četiri dana od primitka vašeg prijedloga, u redu je. Ponudite da razgovarate telefonom kako biste odgovorili na bilo kakva pitanja ili razgovarali o opsegu. Ako možete tako vjerodostojno spomenuti spomenite da se vaš raspored popunjava s drugim projektima i želite osigurati da rezervirate mjesto za njih. 

Obično se dobije odgovor u roku od jednog ili dva dana, ali ako se još uvijek niste čuli nakon 3-5 dana, pokušajte ponovo. U ovom trenutku ćete gotovo uvijek čuti jedno ili drugo.

Praćenje prijedloga u Gmailu

Rukovanje pregovorima i potiskom

Neki klijenti vole pregovarati, pa je najbolje biti spremni. 

Općenito, prvo preporučujemo pregovore o opsegu. Ako klijent želi da smanjite naknadu, imate nekoliko značajki ili djela koja možete ukloniti iz projekta da biste udovoljili ovom zahtjevu..

Kao krajnje sredstvo, možete razmisliti o snižavanju cijene, a da ostatak ostavite netaknut, ali obavezno unesite razgovor u cijenu po kojoj apsolutno nećete ići niže. Malo je smisla baviti se projektom koji ne možete isplatiti.

Dokumentiranje ponude

Nakon što pristanete na opće uvjete projekta, morat ćete pripremiti nekoliko dokumenata za pečat posla. Preporučujemo izradu Ugovor o glavnim uslugama za upotrebu sa svakim klijentom i pripremanje a Izjava o radu za svaki određeni projekt.

7. Izgradite održiv posao

Nakon što zaključite ugovor, napori za vaš razvoj poslovanja ne bi trebali prestati. Postojeći klijenti daleko su najbolji izvor za budući rad. Preporuke i zadržavanja dva su sjajna načina da se iskoriste postojeći odnosi za izgradnju održivog poslovanja.

Dobijanje preporuka

Nakon što završite projekt – ili nakon nekoliko tjedana, ako je to dugoročni projekt – zamolite svog klijenta za povratne informacije. Kako se osjećaju oko projekta? Jesu li zadovoljni rezultatima i vašim stilom rada?

Pod pretpostavkom da je klijent zadovoljan, zatražite preporuku. To je obično najučinkovitije ako izvidite unaprijed na LinkedInu i odaberete nekoliko određenih ljudi koje vaš klijent poznaje i s kojima vas mogu upoznati. Alternativno, razmislite o traženju pismene preporuke na LinkedInu.

Prodaja držača

Za mnoge klijente cjelovit projekt tek je početak puta. 

Web stranice trebaju novi sadržaj, optimizaciju stope pretvorbe, održavanje i trajne sigurnosne kopije. Mobilne aplikacije trebaju podržavati najnovije uređaje. I skoro svaki projekt pod suncem treba svako malo ažurirati.

Držači mogu biti odličan način da slobodnjaci unovče ove potrebe. Uz mjesečnu naknadu, možete osigurati stalna ažuriranja, osigurati se od problema održavanja s planom podrške ili dati analitičke i savjete o izvedbi.

Iako postoji mnogo načina za strukturiranje držača, najprofitabilniji ugovori o zadržavanju ponudite producirane usluge, a ne komade svog vremena.

Samo započnite

Kao što smo vidjeli, prodaja web dizajna i razvojnih projekata ne mora biti teška. Pravi ključ je samo započeti i nastaviti vježbati.

Ako slijedite gore navedene korake, odmah ćete je objesiti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map