Popularni CMS po tržišnom udjelu


popularni cms


Ako ste novi u svijetu sustava upravljanja sadržajem (CMS), evo super jednostavne definicije:

Sustavi za upravljanje sadržajem omogućuju svjetskim stručnjacima da izrade web stranice u punoj mjeri, radeći, profesionalno izgledajući, a da ne moraju dodirivati ​​malo koda.

Kada koristite CMS, ne morate razumjeti kako web stranice funkcioniraju. A cool stvar je u tome skoro pola od svih 1,271,920,923 internetske stranice koristite CMS, pa ste u dobrom društvu.

Proći ćemo vas kroz top 10 najpopularnijih CMS platformi po tržišnom udjelu. Također ćemo istražiti značajke svake CMS platforme, zahtjeve za nivoom korisničke vještine, vrste tvrtki koje su najprikladnije za platformu i još mnogo toga.

Brza statistika i pregled sadržaja:

 1. WordPress (27+ milijuna web lokacija uživo)
 2. Wix (3,8+ milijuna web lokacija uživo)
 3. Squarespace (1,9+ milijuna web lokacija uživo)
 4. Joomla! (1,8+ milijuna web lokacija uživo)
 5. Shopify (1,1+ milijuna web stranica uživo)
 6. Drupal (630 i više web stranica uživo)
 7. Blogovi (430 i više web stranica uživo)
 8. PrestaShop (285+ tisuće web-lokacija uživo)
 9. Magento (265+ web mjesta uživo)
 10. Bitrix (223+ tisuće web-lokacija uživo)

10 najpopularnijih CMS platformi

Svi podaci sadržani u ovom članku potiču iz ovog izvora: BuiltWith.

1. WordPress (27+ milijuna web lokacija uživo)


WordPress

S obzirom na behemoth popularnih CMS-ova, WordPress i dalje vodi tržište širokom maržom. U smislu cijelog Interneta (web stranice izgrađene sa ili bez CMS-a), 35,6% njih su WordPress web stranice.

WordPress je softver otvorenog koda, što znači da ga je besplatno preuzeti i koristiti. Međutim, stvaranje i prijenos web stranice WordPress zahtijeva kupnju prilagođene domene i hosting.

Još jedna prednost WordPressa je što platforma nudi tisuće profesionalnih tema, a vi možete instalirati gotovo bilo koju značajku putem tisuća dodataka. Većina dodataka je besplatna (premium dodaci su dostupni za specijalizirane namjene), a teme WordPress-a uglavnom se kreću od 15 do 60 USD+.

Evo Avada, jedne od najprodavanijih WordPress tema na tržištu ThemeForest:

Avada
Izvor slike: Avada.

Razina vještine: 1-2

Većina ljudi će vam reći da je WordPress jednostavan za upotrebu. Jeste, ali ovo dolazi s upozorenjem. Bit će malo krivulje učenja, a manevriranje oko administrativnog okruženja za početnike može biti teško. WordPress je također hakerski san, pa je važno pratiti ažuriranja verzija.

Budući da je WordPress otvorenog koda, morat ćete ga sami preuzeti i instalirati na svoj hosting server. Srećom, većina domaćina ima instalaciju jednim klikom što štedi vrijeme (ručna instalacija je također pomalo tehnička). Ako vam je potrebna pomoć, brza Google pretraga vratit će informacije o bilo kojem tehničkom pitanju WordPressa.

Vrste poslovanja:

Web stranice WordPress prikladni su za bilo koju vrstu poslovanja. Od e-trgovine do blogera do poduzeća temeljenih na uslugama i pokretanja usmjerenih na tehnologiju, WordPress nudi obilje mogućnosti i mogućnosti za omogućavanje brzog pokretanja i pokretanja gotovo svake tvrtke. No, web stranice e-trgovine zahtijevat će specijalizirane dodatke poput WooCommerce.

Pros:

 • Features SEO-friendly značajke
 • Features Značajke prilagođene mobilnim uređajima
 • �� Jednostavan za upotrebu
 • Functionality funkcionalnost blogova (izrađen softver WordPress za bloganje)
 • Functionality Funkcija e-trgovine

Cons:

 • WordPress je jednostavan za upotrebu, ali može biti teško naučiti i upravljati ako ste novi na platformi.

BILJEŠKA: Ovdje se pozivamo na WordPress.org. Ovo se ne smije brkati sa WordPress.com, manje robusnom verzijom WordPress-a za koju nije potrebno da nabavljate hosting. Evo razlike između WordPress.org i WordPress.com.

2. Wix (Plaćeno)


Wix

Wix je još jedan sveobuhvatni graditelj web stranica dizajniran za potpuno novorođenče. Također je u potpunosti domaćin i Wix upravlja svim tehničkim detaljima.

Cijene Wix-a
Cijene Wix-a.

Wix nudi besplatan, ograničeni plan. Premium nadogradnje uključeni su u plaćene pakete, koji počinju od 13 do 39 dolara mjesečno za osnovne web stranice i 23 do 500 dolara + mjesečno za poslovne i e-trgovine..

Vrste poslovanja:

Wix je najprikladniji za samostalne poduzetnike ili mala poduzeća bilo koje vrste; međutim, nedostaju njegove mogućnosti e-trgovine i bloganja u usporedbi s Shopifyjem i WordPressom. Slično kao u Squarespaceu, ograničeno je ako želite znatno prilagoditi web mjesto. Prilagodba može zahtijevati pomoć programera.

Wix-ovih SEO značajki nedostaje posljednjih godina, ali popularna CMS platforma bilježi poboljšanja. Za male tvrtke to nije problem, ali srednje i velike tvrtke će naći bolje rezultate na snažnijoj platformi.

Razina vještina: 1

Wix je jednostavan za upotrebu i jednostavan za rukovanje. Trebat će vam mala krivulja učenja da biste se upoznali s platformom, ali općenito je jednostavan za upotrebu.

Pros:

 • Features Značajke prilagođene SEO (bolje posljednjih godina)
 • Features Značajke prilagođene mobilnim uređajima
 • �� Jednostavan za upotrebu
 • Functionality funkcionalnost blogova (nije tako robusna kao WordPress)
 • Functionality Funkcija e-trgovine (nije tako robusna kao Shopify)

Cons:

 • �� Cijena – postoji mjesečna naknada za upotrebu platforme; međutim, Wix nudi besplatan, ograničeni plan
 • �� Značajke i prilagođavanje donekle su ograničeni za više osnovana poduzeća

Evo našeg vodiča o tome kako koristiti Wix.

3. Squarespace (Plaćeno)


Squarespace

Squarespace je platforma za izgradnju web lokacija za povlačenje i spuštanje koja ne zahtijeva instalaciju na vašem poslužitelju hostinga jer nije open source. Slično kao Shopify, Squarespace ima hosting, SSL certifikate, podršku i ostale značajke ugrađene u platformu. Sve navedeno uključeno je u cijenu naknade koja se kreće od 12 do 40 USD mjesečno.

Cijene kvadrata
Cijene kvadrata.

Trgovački prostor poznat je po svojim čistim, modernim predlošcima. Njegova se estetika naginje jednostavnom i elegantnom, a predlošci uključuju puno bijelog prostora.

Predložak kvadrata
Predložak kvadrata.

Vrste poslovanja:

Sve vrste tvrtki mogu pronaći dom na Squarespaceu. Ako ste novost u izradi web stranica, kvadrat Squarespace možda je dobro mjesto za početak. Jedan od nedostataka proizvođača web stranica poput Squarespacea jest taj što platforma ne nudi toliko fleksibilnost prilagodbe kao platforma otvorenog koda kao što je WordPress. Morate angažirati programera ako želite prilagoditi više od parametara tema.

Razina vještine: 1-2

Za ustajanje i trčanje potrebna je određena obuka o tome kako koristiti platformu. Ali relativno je lako upravljati kad se uvjerite u to, a Squarespace nudi brojne video upute o vodičima.

Pros:

 • Features SEO-friendly značajke
 • Features Značajke prilagođene mobilnim uređajima
 • �� Jednostavan za upotrebu
 • Functionality funkcionalnost blogova (nije tako robusna kao WordPress)
 • Functionality Funkcija e-trgovine (nije tako robusna kao Shopify)

Cons:

 • �� Trošak – za korištenje platforme postoji mjesečna naknada
 • �� Značajke i prilagođavanje donekle su ograničeni za više osnovana poduzeća

4. Joomla! (1,8+ milijuna stranica uživo)


Joomla!

Iako Joomla! zauzima drugo mjesto među najpopularnijim CMS platformama, još je prilično daleko od lidera, WordPressa, što je ispred u smislu tržišnog udjela.

To je reklo, Joomla! je održiv CMS za mnoge vrste web stranica. Besplatan je i open source poput WordPress-a, a trebat će i kupnja prilagođene domene i hostinga za postavljanje. Instalacija jednim klikom dostupna je kod većine pružatelja usluga hostinga.

Slično kao WordPress dodaci, Joomla! nudi proširenja koja vam omogućavaju da prilagodite značajke svoje web lokacije.

Razina vještina 2-3:

Dodjelili smo Joomlu! razina vještina 2-3, jer postavljanje može biti malo zahtjevnije od WordPress-a. Kad je to rekao, web je prepun udžbenika i savjeta kako na platformi učiniti gotovo sve što želite.

Vrste poslovanja:

Slično kao i WordPress, Joomla! sadržavat će bilo koju vrstu web mjesta poslovanja, bez obzira na to koliko su velike ili male.

Pros:

 • Features SEO-friendly značajke
 • Features Značajke prilagođene mobilnim uređajima
 • Functionality funkcionalnost blogova
 • Functionality Funkcija e-trgovine

Cons:

 • �� Nije vrlo prilagođen za početnike

5. Shopify (1+ milijuna web lokacija uživo)


Shopify

Shopify je vodeća u industriji na području e-trgovine. Za razliku od prve tri popularne CMS platforme, Shopify je SaaS (softver kao usluga). Platforma plaćate naknadu (od 29 do 299 USD mjesečno) za upravljanje tehničkim detaljima vaše trgovine kao što su hosting, sigurnost, SSL certifikat i sve ostale funkcije koje su vam potrebne za rad trgovine.

Pozovite cijene
Pozovite cijene.

Shopify je na platformu ugradio sve značajke koje su vlasnicima eCommerce trgovina potrebne, poput naplate plaćanja, otpreme, upravljanja zalihama i popusta i još mnogo toga. Shopify također nudi više dodataka koji vam omogućavaju prilagođavanje vaše trgovine.

Sviđa vam se WordPress, ali želite isprobati Shopify? Shopify možete integrirati i sa svojom web stranicom WordPress.

Vrste poslovanja:

Shopify je fokusiran samo na trgovine e-trgovine.

Razina vještina: 1

Shopify je pogodna platforma za novorođenčad. Iako će učenje platforme potrajati neko vrijeme, Shopify vodi računa o svim tehničkim detaljima. Ako imate problema, za pomoć je dostupna Shopifyjeva podrška.

Pros:

 • Features SEO-friendly značajke
 • Features Značajke prilagođene mobilnim uređajima
 • �� Jednostavan za upotrebu
 • Functionality funkcionalnost blogova
 • Functionality Funkcija e-trgovine

Cons:

 • �� Trošak – za korištenje platforme postoji mjesečna naknada

6. Drupal (Otvoreni izvor)


Drupal

Slično kao WordPress i Joomla !, Drupal je besplatan softver otvorenog koda za koji će biti potrebna kupnja i instalacija prilagođene domene na vašem hosting serveru. Softver također nudi teme i module koji omogućuju prilagođavanje značajki i funkcionalnosti web lokacije.

Zašto odabrati Drupal preko WordPressa? Dok je WordPress lakši za korištenje, Drupal je moćna tvrtka koja se usredotočuje na složene društvene web stranice izdavača koje su sadržajne i sadrže velike baze podataka.

Vrste poslovanja:

Bilo koja vrsta poslovanja bit će pogodna za Drupal, ali neke tvrtke mogu zahtijevati dodatne Drupal platforme i proširenja.

Razina vještina: 2-3

S Drupalom može biti izazovniji posao nego čak i s Joomlom! Posebno pri promjeni izgleda vaše web stranice. Ažuriranje proširenja također može biti izazov kada su nekompatibilni, što se može dogoditi češće nego ne. Ako vodite trgovinu e-trgovine, Drupal Commerce i Ubercart su mogućnosti; Međutim, za postavljanje im je potrebna pomoć programera.

Pros:

 • Features SEO-friendly značajke
 • Features Značajke prilagođene mobilnim uređajima
 • Functionality funkcionalnost blogova
 • Functionality Funkcija e-trgovine

Cons:

 • �� U pogledu korisnosti, Drupal može zahtijevati pomoć programera

WordPress vs. Joomla! vs. Drupal? Pogledajte naš vodič za usporedbu koji će vam pomoći u odabiru.

7. Blogovi (Besplatno)


Blogovi

Blogger je besplatna platforma za blogovanje u vlasništvu Googlea. Google je domaćin ovih blogova, pa će naziv vaše domene uključivati ​​poddomena blogspot.com. Također imate mogućnost postavljanja hostinga i preusmjeravanja vaše Blogger domene na prilagođenu domenu po vašem izboru.

Vrste poslovanja:

Blogger je platforma za povremene blogere koji ne žele graditi posao. Njegova jednostavnost zadovoljava početnike i one koji blogiraju za osobni užitak.

Razina vještina: 1

Blogger je jednostavan za upotrebu i rukovanje.

Pros:

 • Features SEO-friendly značajke
 • Features Značajke prilagođene mobilnim uređajima
 • �� Jednostavan za upotrebu
 • Functionality funkcionalnost blogova (nije tako robusna kao WordPress)

Cons:

 • Functionality Funkcija e-trgovine (nije namijenjena poslovima e-trgovine)

8. PrestaShop (Plaćeno)


PrestaShop

Slično kao u Magentu, Prestashop je platforma otvorenog koda koja je usmjerena na e-poslovanje. Prestashop je besplatan za korištenje, ali morat ćete kupiti prilagođenu domenu i postaviti hosting. Ako želite pristupačnije, jednostavnije rješenje od Magento-a, možda će to biti put Prestashopa.

Prestashop također nudi Prestashop Ready, sveobuhvatno rješenje koje dolazi u potpunosti osigurano i ugošteno. Ovaj plan košta 24,90 eura mjesečno.

Vrste poslovanja:

Prestashop je fokusiran samo na e-trgovinu i više služi malim i srednjim poduzećima.

Razina vještine: 2+

Iako su njegove značajke i mogućnosti prilagodbe nešto ograničene, Prestashop je korisniji od Magento-a i jeftiniji je za uporabu. Iz tih razloga, ona pruža malim poduzećima. No, novorođenčadi može biti podrška ograničena. Plan Prestashop Ready biti će mnogo lakši za upotrebu i održavanje od samog instaliranja softvera s otvorenim kodom.

Pros:

 • Features SEO-friendly značajke (Magento nudi više SEO značajki)
 • Features Značajke prilagođene mobilnim uređajima
 • �� Jednostavan za upotrebu
 • Functionality funkcionalnost blogova
 • Functionality Funkcija e-trgovine

Cons:

 • �� Značajke i prilagođavanje donekle su ograničeni za više osnovana poduzeća

9. Magento (Plaćeno)


Magento

Magento je besplatna platforma za e-trgovinu otvorenog koda. Slično kao u WordPressu, kupujete prilagođenu domenu i preuzimate i instalirate Magento na svoje hosting servere.

Magento nudi nekoliko rješenja ovisno o veličini vašeg poslovanja. Oni počinju od nula dolara (Magento Open Source), a također uključuju sve rješenje u oblaku (Magento Commerce) i razmjere do značajki na razini poduzeća koja mogu koštati tisuće dolara godišnje.

Vrste poslovanja:

Magento je fokusiran samo na e-trgovinu i može nositi s većim robnim markama i tvrtkama na razini poduzeća.

Razina vještina: 3+

Za razliku od ostalih popularnijih softvera otvorenog koda, pružatelji usluga hostinga obično ne nude instalacijsku mogućnost za Magento jednim klikom. Također može biti teško dobiti Internet i trčanje, posebno za novorođenčad.

Pros:

Features Značajke prilagođene SEO (bolje posljednjih godina)

Features Značajke prilagođene mobilnim uređajima

Functionality funkcionalnost blogova

Functionality Funkcija e-trgovine

Cons:

�� U pogledu korisničkih usluga, Magento će možda trebati pomoć programera

10. Bitrix (Bitrix24)


Bitrix

Bitrix je započeo kao izrađivač web stranica 1998. Od tada se razvio u cjeloviti alat za suradnju za tvrtke i preimenovan je u Bitrix24.

Sa paketima koji počinju od besplatnih do 199 USD mjesečno, ova popularna CMS platforma nudi značajke kao što su projekt, HR, upravljanje dokumentima i vremenom, funkcionalnost suradnje, izrada web stranica, upravljanje odnosima s klijentima i još mnogo toga.

Graditelj web stranica nudi hosting, propusnost, SSL enkripciju i značajke poput obrazaca, marketinga putem e-pošte i neograničene stranice.

Vrste poslovanja:

Bitrix24 služi se za više etablirane tvrtke od male do razine poduzeća u bilo kojoj verziji. Krivulja učenja je strma, ali funkcionalnost je sveobuhvatna. Ako tražite samo proizvođača web mjesta, ovaj alat možda nije za vas.

Razina vještina: 2

Ne trebate razumijevati kôd, ali postoji stroga krivulja učenja kako se upravlja softverom.

Pros:

 • Features SEO-friendly značajke
 • Features Značajke prilagođene mobilnim uređajima
 • User-friendly (da, ali trebaće vremena da se nauči sustav)
 • Functionality funkcionalnost blogova (nije tako robusna kao WordPress)
 • Functionality Funkcija e-trgovine

Cons:

 • Za rad softvera potrebna je strma krivulja učenja

Savjeti za brzo pokretanje koje platforme CMS odabrati

Evo sažetka najpopularnijih CMS platformi:

 1. WordPress (besplatan, otvorenog koda)
 2. Wix (besplatno plaćeno cjelovito rješenje)
 3. Squarespace (plaćeno all inclusive rješenje)
 4. Joomla! (besplatan, otvorenog koda)
 5. Drupal (besplatan, otvorenog koda)
 6. Shopify (plaćeno cjelovito rješenje e-trgovine)
 7. Blogovi (besplatna platforma za bloganje)
 8. PrestaShop (besplatno, e-commerce rješenje otvorenog koda; plaćeni sveobuhvatni plan)
 9. Magento (besplatno, e-commerce rješenje otvorenog koda; plaćene opcije na razini poduzeća)
 10. Bitrix24 (plaćena platforma za suradnju koja je sve uključena)

Jedna od prvih odluka koja se treba donijeti je da li želite otvoreno rješenje ili sveobuhvatno SaaS rješenje. Rješenja otvorenog koda zahtijevaju da sami posjedujete web mjesto. Uz web lokaciju s vlastitim domaćinima zadržavate potpunu kontrolu nad svojom web stranicom (u suštini je posjedujete), ali taj je postupak tehničkiji i zahtijeva stalno održavanje.

Gotovo za vas SaaS rješenja uklanjaju tehničke izazove, ali oni pokreću vašu web stranicu na svom hostingu i zato imaju potpunu kontrolu nad njom.

TL DR

WordPress i dalje vlada vrhunskim položajem među svim CMS platformama.

Ako tražite gotovo rješenje za vas, Wix ili Squarespace bit će dobar izbor, ovisno o vašem poslovnom modelu.

Ako vodite tvrtku za e-trgovinu i zanima vas rješenje otvorenog koda, Shopify ili Prestashop bi bio dobar izbor. Trgovine e-trgovine na razini poduzeća trebale bi razmotriti Magento.

I na kraju, ako želite sveobuhvatnu suradnju i CMS platformu, Bitrix24 će biti opcija za vas.

Spremni ste za izradu vaše web stranice? Započnite ovdje s ovim detaljnim vodičem.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map