Popis za pokretanje web lokacije

Besplatni popis za pokretanje web mjestaIzrada web stranice nikada nije bila jednostavnija sa svim graditeljima web stranica i IDE softvera koji su danas dostupni. Međutim, porinuće web stranica s jakim osnovama i bez ikakvih štucanja sasvim je druga stvar. Da bi se vaše web mjesto obrušilo na zemlju, morate se pobrinuti za elemente osim postavljanja nekoliko stranica i pisanja kopija.


Mnogi vlasnici web stranica brzo izrade novu web stranicu, a zatim provode puno vremena vodeći računa o instaliranju SSL certifikata, pisanju sadržaja i postavljanju analitike.

U idealnom slučaju, to su sve elementi koje biste trebali riješiti prije vaša web stranica je pokrenuta, tako da se možete usredotočiti na ono što je važno – povećanje publike i objavljivanje najboljeg sadržaja koji možete.

U ovom ćemo vas članku uputiti kroz 17-točaka popisa praktički svakog elementa s kojim ćete trebati obraditi prije dana pokretanja.

Pripremimo se za pokretanje vaše web stranice!

Provjera pokretanja web stranice u 17 koraka

 1. Provjera vašeg SSL (HTTPS)
 2. Ažuriranje vašeg CMS sustava na najnoviju verziju
 3. Postavljanje sigurnosnih kopija
 4. Integrirajući analitiku
 5. Obavezno dodajte sve stranice
 6. Testiranje navigacije i veza na vašoj web lokaciji
 7. Ispravljanje sadržaja i kopija
 8. Osiguravanje pristupa web lokaciji
 9. Provjera vaše web lokacije na mobilnim uređajima
 10. Ispitivanje web lokacije u različitim preglednicima
 11. Provjera Sitemapa
 12. Generiranje robots.txt
 13. Dodavanje metapodataka i naslova
 14. Korištenje oznake sheme
 15. Konfiguriranje strukture trajne veze na web mjestu
 16. S obzirom na integraciju AMP-a
 17. Izrada profila društvenih medija za vaše web mjesto

1. Osigurajte svoja djela SSL certifikata (HTTPS)

Certifikati sigurnog utičničkog sloja (SSL) potvrđuju identitet vaše web stranice i omogućavaju vam upotrebu HTTPS-a za siguran prijenos podataka. Posebno je bitno za web mjesto e-trgovine, iako zaista nema izgovora za preskakanje ovog koraka bez obzira na vašu nišu, posebno jer možete besplatno generirati SSL certifikat..

Mnogi dobri domaćini pobrinut će se za postavljanje SSL certifikata za vas.

Ako ne, možete koristiti uslugu poput Šifrirajmo za generiranje besplatnog certifikata i ručno ga postavljanje.

Omogućuje potvrdu šifriranja.

Međutim, imajte na umu da neke web stranice zahtijevaju različite vrste certifikata, u tom slučaju možda će vam trebati kupiti. U oba ćete slučaja htjeti dobiti certifikat iz pokreta.

Omogućavanje HTTPS prometa

Jednom kada je vaš SSL certifikat postavljen, možete preusmjeriti sav promet svoje web lokacije putem HyperText protokola za zaštitu protokola (HTTPS.) Kao takav, osiguravate sigurnost svih podataka koji se vraćaju naprijed i nazad sa vaše web lokacije. Uz to, većina preglednika će prikazati je li vaša web lokacija omogućena HTTPS:

Primjer šifrirane veze.

Ako ne konfigurirate web mjesto da upotrebljava HTTPS, posjetitelji će dobiti upozorenje kada pokušaju pristupiti njemu, što je strašno za posao i razinu prometa:

Upozorenje o nesigurnoj vezi.

Da biste izbjegli ovo veliko, problematično upozorenje, preporučujemo sljedeće Googleove smjernice za omogućavanje HTTPS-a. Ako ste korisnik WordPress-a, napisali smo i vodič o tome kako svoju web lokaciju premjestiti na HTTPS, a koji ćete htjeti pogledati..

2. Ažurirajte svoj sustav upravljanja sadržajem (CMS) na najnoviju verziju

Korištenje CMS-a može vam na mnogo načina pojednostaviti život. Ova vrsta softvera obično vam nudi širok spektar alata za stvaranje, ažuriranje i upravljanje stranicama, čak i ako nemate znanje o web razvoju.

Međutim, kao i drugi softver, morat ćete ažurirati svoj CMS kako biste osigurali da on ostane stabilan i pruži mu najnovije značajke. Primjer u stvarnom svijetu potražite u WordPressu. Ovaj CMS uvodi ažuriranja često uključuje nove značajke svakih nekoliko mjeseci.

Prije nego što pokrenete web mjesto, želite dvaput provjeriti upotrebljavate li najnoviju verziju CMS-a i funkcionira li s vašim web mjestima. To će praktično osigurati da se nećete susresti s bilo kakvim gadnim iznenađenjima na dan lansiranja i kasnije.

Većina CMS-ova javit će vam kada trebate ažurirati softver, tako da ikorak s najnovijim izdanjima ne bi trebao biti problem. Čak i nakon što web stranica postane aktivna, preporučujemo vam da uvijek ažurirate svoj CMS svaki put kada nova verzija postane aktivna, pa pripazite na obavijesti.

3. Postavljanje sigurnosne kopije rješenja

Ukratko, sigurnosne kopije mogu biti spasitelj. Trebali biste imati sigurnosnu kopiju vaše web stranice koju možete obnoviti ako se s vašom web stranicom dogodi najgore. Razmotrite sigurnosnu kopiju kao posljednje sredstvo. To ništa ne sprečava, ali postaje neprocjenjivo čim nešto pođe po zlu.

Postoji puno načina na koje možete sigurnosno kopirati web mjesto. Možete kopirati i preuzimati datoteke ručno, koristiti uslugu treće strane ili to učiniti putem svog web-domaćina.

Primjer sigurnosnog kopiranja web hosting rješenja.

Radi mira, preporučujemo upotrebu web-domaćina koji nudi zadano rješenje sigurnosnih kopija. Kao takvo, ne morate se brinuti oko bilo čega konfiguriranja, a ako nešto pođe po zlu, možete vratiti web lokaciju s nekoliko klikova. No, uvijek je dobro imati rješenje treće strane kako bi se napravila sigurnosna kopija izvan web mjesta kao dodatna zaštita.

4. Integrirajte analitičko rješenje

Analitika web mjesta pruža informacije o posjetiteljima vaše web lokacije. To uključuje promet, ponašanje, demografske podatke i još mnogo toga. Nije pretjerivanje reći bez analitike, vi ste uglavnom slijepi. Možda ćete znati dobiva li vaša web lokacija promet, ali nećete imati uvid u ono što vaši posjetitelji rade i odakle dolaze..

Da biste dobili primjer, pogledajte analitiku stope napuštanja početne stranice na vašoj web lokaciji. Ako stopa koju vidite previsoka, možete zaključiti da postoji problem s UX-om ili performansama vaše web lokacije i poduzmite mjere prije nego što pogorša.

Postoji mnogo analitičkih platformi za izbor, ali mi smo veliki obožavatelji Google Analytics. Ne samo da je besplatan, već vam baca i puno podataka u lice.

Pogled na Google Analytics.

Iako bi previše podataka moglo biti zastrašujuće, nije loše imati. Integriranje Google Analyticsa u vašu web lokaciju je jednostavno, pa vam preporučujemo da to učinite od samog početka.

Međutim, vrijedno je naglasiti da nove web stranice često ne dobivaju puno prometa. To znači da može proći neko vrijeme dok vaš alat za analizu ne počne prikupljati dragocjene informacije. Čak i ako je bolje, pripremite ga i pokrenite od početka, tako da ne morate kasnije igrati.

5. Provjerite jesu li sve potrebne stranice na svom mjestu

Kada posjetite web mjesto s nedovršenim stranicama, posjetitelji će vjerojatno pomisliti da je ili napušteno ili nepotpuno. Nijedan od njih nije sjajan izgled za bilo koju web stranicu, a može utjecati na razinu povjerenja korisnika i privid profesionalizma.

Čest problem s izradom web stranica je što u početku često razmišljamo previše ambiciozno. Umjesto da razmišljate o temeljnim stranicama koje vaše web mjesto treba od pokretanja, na kraju razmislite o desetak opcija kako biste realizirali ideal u svojoj glavi. Ova razina ambicija je velika, ali može (i često može) odgoditi pokretanje vaše web lokacije.

Naš savjet je da se vratite na ploču za crtanje i odredite koje su stranice ključne za funkcionalnost vaše web stranice. Držite se onih za vaše lansiranje i pobrinite se da su svi spremni za javnost. Jednom kada vaša web stranica postane aktivna, možete početi razmišljati o njenom proširivanju.

Drugi aspekt zbog kojeg web stranica može izgledati napola je prisutnost neispravnih veza. Mogli bismo oprostiti prekinute vanjske veze ili dvije, ali ako naletimo na buggy navigacijski izbornik, on može biti prekidač posla.

Međutim, ukoliko broj stranica na vašoj web stranici nije malen, ručna provjera svake veze može biti nevjerojatno dugotrajna. Srećom, postoji dosta internetskih alata koji to obaviti provjeru veze za tebe:

Korištenje prekinute provjere veza.

Dopustite provjeri veze da učini svoje, i popraviti sve neispravne veze u vašem sadržaju, što bi trebalo trajati samo nekoliko minuta.

7. Ispitajte svoj sadržaj i kopirajte

Za prvi element držimo se osnova. Nitko ne želi posjetiti web stranicu ispunjenu pogreškama pri upisu ili kopiju koja glasi kao da ju je pisala mašina. Prije nego što vaša web stranica postane javna, trebate je uzeti fino nazubljeni češalj i osigurati da uhvatite aspekte poput:

 • Gramatike i pravopisne pogreške
 • Neskladnosti s vašom kopijom
 • Suvišan sadržaj

Ako vam treba malo pomoći, možete koristiti online alati za provjeru gramatike, poput Grammarlyja da vam pomogne ukloniti uobičajene pogreške:

Korištenje Grammarlyjevog uređivača.

Čak i najbolji alati za provjeru gramatike ne mogu nadoknaditi loše pisanje. Ako mislite da je vaša kopija slaba, trebate vremena da napišete bitne bitove prije pokretanja. Inače će vaša web stranica izgledati neprofesionalno.

8. Osigurajte da vaša web stranica bude dostupna

Odlična web stranica nije samo stil ili supstancija, već nudi i sjajno korisničko iskustvo (UX). To znači da je lako komunicirati, čitati i navigirati. Nekoliko ovih koraka već smo opisali u prethodnim točkama. Međutim, postoji nekoliko smjernica o pristupačnosti koje želite slijediti, uključujući:

 • Osiguravanje da korisnici mogu kretati po vašoj web lokaciji pomoću tipkovnice
 • Dodavanje alt teksta u slike
 • Pravilna uporaba zaglavlja
 • Pobrinite se da obrasci rade

Svi ti sitni ugađaji u kombinaciji čine veliku dostupnu web stranicu. To znači da gotovo 100 posto posjetitelja može uživati ​​u vašoj web lokaciji, a onima koji imaju oštećenja pružate i bolje sveobuhvatno iskustvo.

9. Provjerite svoju web lokaciju na mobilnim uređajima

Većina svijeta uglavnom komunicira s webom putem mobilnih uređaja. Međutim, nisu sve web stranice izgrađene s mobilnim uređajima. Neki problemi s kojima bi se vaša web stranica mogla suočiti uključuju:

 • Teško je komunicirati s (npr. Tekstom koji je prevelik ili mali, elementi koje je teško kliknuti itd.)
 • Korištenje medija nije optimizirano za male veličine ekrana

Ukratko, želite da vaša web stranica biti prijateljski prema mobilnim uređajima od prvog dana. Najlakši način za testiranje je to tako da zgrabite vlastiti mobilni uređaj, provjerite je li navigacija jednostavna i interakcijom sa web-lokacijom otklonite probleme:

Testiranje responzivne web stranice.

Postoji i mnoštvo alata i usluga pomoću kojih možete testirati spremnost web lokacije za mobilne uređaje. Na primjer, Google nudi Mobilni test možete besplatno pokrenuti svoju web lokaciju. Test generira temeljito izvješće koje vam govori što radite ispravno, pogrešno i kako to popraviti. Savršeno je brzo procijeniti prikladnost vašeg malih zaslona.

10. Testirajte na probleme s različitim preglednicima

Vjerojatno ste naišli na web mjesto koja radi u jednom pregledniku, ali ne na drugom (posebno ako ste dijete 90-ih.) Ne treba pretpostaviti da ne želite da se to dogodi sa vaš web mjestu, stoga je ključno da ga testirate pomoću različitih preglednika prije pokretanja.

Tamo su stotine preglednika koje možete testirati, ali budimo iskreni, većina ljudi koristi veliku petorku. To su Chrome, Safari, Internet Explorer / Edge, Firefox i Opera. Jednostavno ih je sve instalirati i ručno testirajte svoju web lokaciju.

Ako želite prijeći daljnju kilometražu, tu su i internetske usluge koje pružaju mnogo više opskurnih opcija preglednika za testiranje vaše stranice. Međutim, u većini slučajeva trebaju biti dovoljni brzi kućni testovi s velikom petorkom.

11. Provjerite svoj XML Sitemap

XML Sitemapovi su datoteke koje uključuju sve URL-ove koje bi pretraživači trebali indeksirati na vašoj web lokaciji. Na primjer, možete koristiti Sitemapove kako biste osigurali da Google ne propušta nijednu ključnu stranicu, tako da se prikazuju na SERP-ovima kao što očekujete:

Primjer XML Sitemapa.

Drugim riječima, Sitemapovi su jednostavne zbirke URL-ova. Možete jednostavno koristiti internetsku uslugu za pretraživati ​​web lokaciju i pomoći vam da automatski sastavite Sitemap. Nakon što bude spreman, možete ga poslati na tražilicama.

12. Stvorite a robots.txt Datoteka

Iako nisu potpuno isti, robots.txt datoteke su na neki način slične sitemap-ovima. Ova datoteka govori tražilicama koje stranice bi trebale, a ne treba indeksirati. Pomoću ove datoteke alatima za indeksiranje možete reći i kako tretirati vanjske veze, blokirati određene agente i još mnogo toga. Evo kako robots.txt izgled datoteke:

Primjer datoteke robots.txt.

Ova vrsta datoteka može se nevjerojatno komplicirati, zato vam preporučujemo pogledajte Googleove smjernice o tome što uključiti i kako formatirati svoje.

13. Dodajte metapodatke u sve svoje postove i stranice

Za neupućene metapodaci su skup informacija koje tražilice koriste kako bi utvrdile je li vaš sadržaj relevantan. Postoji širok raspon elemenata metapodataka koje možete dodati u svoje postove i stranice, ali dva su ključna:

 1. Oznake naslova: Ovo je naslov koji se prikazuje na stranicama rezultata tražilice (SERP-ovi)
 2. Meta opisi: Ovo su kratki opisi ispod vaših naslova.

Cilj je stvoriti kombinacije naslova i meta opisa koje privuku korisnike da kliknu na vašu web lokaciju kada se pojavi u SERP-ovima.

Primjer stranice SERPs.

Ne zaboravite da morate dodati metapodatke na sve stranice na vašem web mjestu. Isto se odnosi i na svaki novi sadržaj koji objavite na putu. Što su više vaši metapodaci “točniji”, to je veća šansa da vam dođe organski promet.

14. Koristite oznaku sheme kad god je to moguće

Postoji puno više podataka koje možete dodati na svoje stranice kako biste pretraživačima dali još bolju predstavu o vrsti sadržaja kojim se bave. Na primjer, Oznaka sheme je vrsta koda koju možete uključiti na svoje stranice, što vam može pomoći da dramatično poboljšate vaš klikovni postotak (CTR) unutar SERP-ova..

Pomoću sheme vaše se stranice mogu prikazati kao bogati isječci. Ovo su rezultati koji nude više kontekstualnih informacija koje bi korisnike mogle zanimati. Na primjer, ako objavite recept na mreži, možete upotrijebiti oznaku sheme za generiranje isječka koji prikazuje fotografiju, podatke o kalorijama, vrijeme kuhanja i drugo:Dva recepta za pitu od jabuka.

Tamo su stotine vrsta elemenata možete koristiti s oznakom sheme, pa je vrijedno upoznati se s kodom prije pokretanja. To bi mogla biti razlika između sporog lansiranja i uspješnog.

U nekom ćete trenutku vjerojatno naići na web stranice koje koriste složene strukture URL-a, kao što su yourwebsite.com/public/2018/post=3463452

Brzi pogled može vam reći kojom vrstom sadržaja se bavite, ali osim toga, URL vam ne govori mnogo. Još važnije, URL-ovi poput ovoga mogu biti pomalo neugodni i nezaboravni. U idealnom slučaju, idite s trajnom vezom kao što je yourwebsite.com/blog/classic-carbonara-recipe

Ne samo da je “lijepa” struktura URL-a više upamćena, već nudi i posjetiteljima puno više informacija. U idealnom slučaju želite usvojiti strukturu trajne veze koja radi za vaše potrebe. Na taj način nećete morati skrenuti niz cestu kada već objavite široku biblioteku sadržaja.

Kao i kod mnogih drugih postavki WordPress-a, mijenjanje strukture stalnih veza jednostavno je. U stvari, WordPress ima cijeli članak na temu, i to biste trebali moći postići za nekoliko minuta.

16. Razmislite o integraciji AMP-a

Googleove ubrzane stranice za mobilne uređaje (AMP) okvir je koji nastoji poboljšati rad weba pomoću niza smjernica za koje vjeruje da čine „bolje“ web stranice. Kao što očekujete od imena, veliki je fokus na manjim ekranima, iako ove stranice možete pregledavati u bilo kojoj veličini.

O projektu je bilo dosta polemike od njegovog početka, jer može utjecati na stil i iskustvo mnogih web stranica. Suprotno tome, korištenje AMP-a može vaše stranice povećati porast vrijednosti SERP-a pojavljivanjem iznad organskog sadržaja.

Unatoč tome, AMP nije baš prikladan za sve vrste web lokacija, pa želite dobro razmotriti želite li ga koristiti ili ne. Ako govorimo o blogovima ili stranicama sa značajnim tekstom, AMP može biti sjajna stvar. Općenito, to nije uvjet (za razliku od većine elemenata na ovom popisu), ali vrijedi razmisliti ako već niste.

17. Kreirajte profile društvenih medija za svoju web lokaciju

Najuspješnije web stranice također imaju zdravu prisutnost na društvenim mrežama. Drugim riječima, imaju aktivne profile koji često objavljuju novi sadržaj, stupaju u kontakt sa sljedbenicima i generiraju neki “buzz”.

Najbolje vrijeme za početak stvaranja prisutnosti na vašoj web stranici na društvenim mrežama je od prvog dana. Međutim, prije nego što započnete, želite shvatiti koje platforme najbolje odgovaraju vašem sadržaju.

Uzmimo, na primjer, restoran. Možda ne želite Twitter račun, ali je prisutnost na Instagramu definitivno dobra ideja.

Instagram feed za hranu.

Ako se fokusirate na platforme na kojima će vaša publika vjerojatno, uštedjet ćete puno vremena i truda. Unatoč tome, izgradnja sljedbenika može potrajati. Iako vam od početka možda neće biti velika korist, dugoročno će se to isplatiti jer te korisnike možete usmjeriti natrag na vašu web lokaciju.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map