OpenCart Tutorial

Detaljan OpenCart Vodič Ovaj OpenCart vodič će vas upoznati s još jednim alatom za stvaranje internetske trgovine. Iako je prodaja stvari na mreži nekada bila teška i tehnička, ovih dana, ako želite otvoriti internetsku trgovinu, imate puno mogućnosti.


Već smo napisali vodiče o izvrsnim izborima poput WooCommerce, Shopify, Prestashop i Magento. S OpenCartom imate još jednu mogućnost.

U nastavku ćete naučiti što je OpenCart i kako ga koristiti za stvaranje internetske trgovine ispočetka.

Spreman za početak? Onda, učinimo to.

Što je OpenCart?

Prije nego što razgovaramo o tome kako ga koristiti, prvo istražimo o čemu govorimo.

Besplatna platforma e-trgovine

Kao i druga rješenja za e-trgovinu koja se spominju na ovom web mjestu, OpenCart je samoposlužena platforma otvorenog koda.

Prvi dio znači da ga instalirate na vlastiti poslužitelj i da se u potpunosti sami brinete o tome: hosting, održavanje, upravljanje, sigurnost. Ovo je suprotno SaaS (Software as a Service) rješenjima poput Shopify koja mnogo toga pružaju kao dio njihove usluge, ali nude i manje fleksibilnosti i kontrole.

S druge strane, open-source znači da je platforma djelo zajednice ljudi koji svoj novac doniraju za izgradnju vremena i poboljšanja, umjesto proizvoda koji pripada jednoj tvrtki.

Ugodna nuspojava proizvoda otvorenog koda je ta što su obično potpuno besplatni za upotrebu. Jedan od najpoznatijih primjera je WordPress, najuspješniji sustav za upravljanje sadržajem na svijetu.

Isto tako, svatko može koristiti OpenCart za izradu internetske trgovine bez plaćanja cijene za to.

Značajke OpenCart-a

Na prednjoj strani značajke OpenCart nudi sljedeće:

 • Sposobnost stvaranja i upravljanja neograničenim proizvodima, fizičkim i virtualnim, iz sučelja za jednostavno korištenje
 • Mnoštvo mogućnosti plaćanja i otpreme
 • Velika proširivost putem besplatnih i plaćenih dodataka
 • Način za upravljanje nekoliko trgovina iz istog benda
 • Opcije za više valuta i za više jezika
 • Detaljne SEO opcije i reakcija izvan okvira
 • Širok raspon marketinških alata

Nije loše za besplatni komad softvera, zar ne?

Kako instalirati OpenCart

U redu, sada kada je to riješeno, prijeđimo na glavni dio ovog OpenCart vodiča: kako koristiti program, počevši s njegovom instalacijom. Kao što je već spomenuto, ovo je rješenje za samostalno ulaganje pa će vam trebati web domaćin i domena kojoj možete pristupiti. Alternativno, možete ga instalirati i lokalno kako biste testirali pogon OpenCart.

1. Preuzmite OpenCart i pripremite instalaciju

Prvo što morate učiniti je popiti na stranicu za preuzimanje OpenCart-a i udari u velikog Preuzeti sada dugme.

Preuzmite opencart za početak vodiča

Nakon što učinite, trebali biste pronaći zip datoteku na tvrdom disku koju biste trebali odmah raspakirati. U njemu ćete pronaći određeni broj datoteka kao i direktorij koji se zove Učitaj. Ovo će biti najvažniji dio, stoga ga držite pri ruci.

Sada je vrijeme za povezivanje s davateljem usluga hostinga putem FTP-a. Za to vam je potreban FTP klijent FileZilla. FTP klijent vrlo je važan alat za web dizajnere koji vam omogućuje daljinsko povezivanje s poslužiteljem.

Sve što trebate je ime domaćina, FTP korisničko ime i lozinka. Obično ih dobijate s upravljačke ploče vašeg davatelja usluga hostinga. Ako je ne možete pronaći, obratite se podršci.

Kad ste povezani s poslužiteljem, idite do direktorija na koji je usmjerena vaša domena. Ovdje je potrebno učitati sve datoteke iz Učitaj mapu o kojoj smo razgovarali ranije.

To možete učiniti tako da dođete do njihovog mjesta unutar vašeg FTP klijenta, označite ih i odaberete Učitaj ili otvaranje programa za pregled datoteka i povlačenje i stavljanje datoteka u FTP klijent.

učitajte opencart datoteke putem ftp

2. Stvorite bazu podataka

Dok se prijenos preuzima, vrijeme je da se pobrinete za drugi dio web lokacije e-trgovine: MySQL bazu podataka.

Evo gdje će OpenCart spremiti sav vaš sadržaj, njegov međusobni odnos, korisnička imena, lozinke i druge podatke. U osnovi je srce vaše internetske trgovine, a OpenCart je alat koji joj pristupa i prikazuje.

Kako ćete stvoriti bazu podataka, zapravo ovisi o vašem davatelju. Mnogi od njih vam to omogućuju putem phpMyAdmin-a za koji možete provjeriti instrukcije. Ako ste na cPanelu, upotrijebite ove korake. Mnogi davatelji usluga jednostavno imaju i nazvani izbornik MySQL baze podataka ili slično na kojem možete upravljati tim postavkama.

možete koristiti phpMyAdmin za stvaranje baze podataka za opencart

Ono što trebate završiti je:

 • Adresa hostinga vaše baze podataka
 • Naziv baze podataka
 • Korisničko ime s potpunim pristupom njemu
 • Lozinka tog korisnika

Shvatio? Onda idemo dalje.

3. Pokrenite instalaciju

Sada imate sve što je potrebno za početak instalacije OpenCart-a. Da biste to učinili, jednostavno idite na URL koji pokazuje u direktoriju u koji ste prenijeli datoteke. Ako ste ispravno sve konfigurirali, to biste trebali prikazati na ovom zaslonu:

instalacija opencart-a

Ovo je početak čarobnjaka za instalaciju koji će vas voditi kroz postavljanje. Prva stranica je jednostavno licenčni ugovor za OpenCart koji možete prihvatiti klikom Nastaviti.

U sljedećem koraku OpenCart pokreće provjeru je li vaša okolina kompatibilna za to.

2. korak instalacije

Jedna stvar koju ćete ovdje sigurno naići je upozorenje ispod četvrte točke koje se odnosi na dvije pozvane datoteke config.php.

opencart config php konfiguracija

To možete lako riješiti preimenovanjem datoteka nazvanih config-dist.php unutar vaše instalacijske korijenske mape i admin mapu u config.php.

Ponovo učitajte instalacijsku stranicu i trebala bi biti sva osvijetljena. Pogoditi Nastaviti opet.

Sada je vrijeme za unos podataka za vašu bazu podataka koje ste ranije stvorili.

instalacija opencart korak 3

U odgovarajuće polje unesite ime računala, korisničko ime, lozinku, ime baze podataka. Iz sigurnosnih razloga ima smisla i prefiks baze podataka promijeniti u nešto drugo nego standardni oc_, na primjer, slučajni niz poput xyz555p_.

Na kraju dodajte korisničko ime, lozinku i adresu e-pošte za administratora korisnika vaše trgovine. Ipak, izbjegavajte standard admin name, to će hakerima samo vrlo lako pogoditi vašu prijavu.

Nakon što učinite, još jednom kliknite plavi gumb. I to je to, ako vidite ekran ispod, uspješno ste instalirali OpenCart, čestitam!

instalacija opencart je dovršena

Samo još jedna stvar: Kao što linija na vrhu sugerira, da biste sačuvali svoju trgovinu, trebali biste se vratiti na poslužitelj i ukloniti instalacijski direktorij. To jednostavno znači da još jednom koristite FTP klijent da pronađete mapu koja se zove instalirati i izbrisati. To je to.

OpenCart – prvi koraci

Na posljednjoj stranici postava mogu se vidjeti dva gumba koja vas vode do vaše web trgovine i omogućavaju vam prijavu na područje administracije..

Ako kliknete prvi, sletjet ćete na pročelje vaše trgovine zajedno s nekim šašavim sadržajem kako biste stekli dojam o tome što OpenCart može učiniti.

opencart prednji kraj s lutkarskim sadržajem

Prijavite se u svoju administraciju gumb vas vodi do ove stranice za prijavu na kojoj je potrebno unijeti podatke administratora koje ste stvorili tijekom postupka postavljanja.

opencart admin prijava

Također ima smisla označiti ovu stranicu da biste je kasnije kasnije ponovno pronašli.

Kad se prijavite, sletite na glavnu nadzornu ploču OpenCart-a, možda pomoću skočnog prozora koji traži da premjestite skladištenje direktorij izvan vašeg javno dostupnog web prostora.

premjesti direktorij pohrane

Obično to možete automatski riješiti odabirom puta kojim želite da ide u donjem lijevom kutu (OpenCart će vam reći koji su putevi dobra ideja) i pritiskom Pomicati.

Ako to ne uspije, odaberite Ručno premjesti iz padajućeg izbornika dobiti upute kako ručno premjestiti direktorij.

Pregled sigurnosnih vrata OpenCart-a

Nakon toga napokon prvi put vidite glavnu nadzornu ploču.

opencart glavna nadzorna ploča

To je prilično lako razumjeti. Na lijevoj strani imate glavnu navigaciju koja vam omogućava pristup svim glavnim dijelovima vaše internetske trgovine:

 • kontrolna ploča – Vraća vas na glavnu nadzornu ploču koju trenutno vidite.
 • Katalog – Ovdje radite sve što je povezano s proizvodima, poput stvaranja, dodjeljivanja kategorija i dodavanja dodatnih informacija.
 • Proširenja – Mjesto za instaliranje ekstenzija koje dodaju više funkcionalnosti vašoj trgovini.
 • Oblikovati – Ovdje promijenite izgled stranica, uredite temu, jezike, banere i SEO URL-ove.
 • Prodajni – Upravljajte prodajom, povratima, poklon bonovima i još mnogo toga.
 • Kupci – Evo gdje vodite računa o svemu vezanom za kupce, uključujući njihovo grupiranje.
 • Marketing – Na ovom mjestu pronađite marketinške alate kao što su praćenje kampanje, kuponi i marketing e-pošte.
 • Sustav – Postavke trgovine, upravljanje korisnicima, mogućnosti lokalizacije i održavanje.
 • Izvještaji – Detaljna izvješća o načinu na koji vaša trgovina radi i što se trenutno na njoj događa.

U nastavku ćemo sve detaljnije opisati u nastavku.

Upoznavanje s nadzornom pločom

U gornjem desnom kutu možete konfigurirati svoj profil klikom na privremeni naziv, a zatim Tvoj profil. Padajući izbornik također sadrži neke korisne veze na početnu stranicu, dokumentaciju i forum za podršku OpenCart-a.

mogućnosti izbornika profila opencart

Najvažniji dio je, međutim, mrtvi centar za preglede trgovina. Nakon što aktivno prodate, ovdje ćete vidjeti vaše narudžbe, prodaju, kupce i trenutne posjetitelje. Klik na Vidi više… vodi vas do detaljnijeg izvješća o svakom od njih.

Postoji i karta svijeta koja pokazuje odakle dolaze narudžbe, analitika prodaje (promijenite vremenski okvir putem ikone kalendara), nedavne aktivnosti kupaca u vašoj trgovini i najnovije narudžbe.

Ukratko, ova stranica vas informiše o statusu vaše OpenCart trgovine odjednom, kad god se prijavite.

Izrada proizvoda s OpenCartom

Dakako, za internetsku trgovinu središnja je funkcionalnost izrada proizvoda. Stoga ćemo to sljedeće pogledati u našem OpenCart vodiču.

1. Stvorite novi proizvod

Naći ćete sve proizvode na svojoj web lokaciji ispod Katalog> Proizvodi. Kad sada odete tamo, možete vidjeti da trgovina već sadrži neke primjere proizvoda na popisu.

popis proizvoda

Upotrijebite opcije filtra s desne strane da biste pronašli određenu (ili nekoliko). Da biste ih uklonili, jednostavno potvrdite maleni okvir s lijeve strane i kliknite crveni gumb s ikonom smeća u gornjem desnom kutu. Ovdje također možemo duplicirati postojeće proizvode.

Međutim, u ovom slučaju želimo stvoriti novi proizvod, što možemo učiniti klikom na plavi gumb sa simbolom plus. Ovo nas postavlja na donji ekran:

stvorite novi proizvod u opencartu

Ako ste ikada ranije radili s CMS-om, sve bi to trebalo izgledati prilično poznato. Započnite unosom naziva proizvoda i opisom proizvoda. Možete koristiti opcije formatiranja za potonji pa čak i unositi multimediju poput slika i videozapisa.

Ispod su SEO postavke. Ovdje možete postaviti zaseban naslov koji će se pojaviti u tražilicama, kao i meta opis koji će se prikazati ispod njega.

Primjer stranice SERPs.

Možete zaboraviti na meta ključne riječi, one se više ne koriste.

Nadalje, oznake proizvoda ključne su riječi koje, kada ih kupci unesu u traku za pretraživanje trgovine, prikazuju proizvode. Stoga je korisno uključiti neke kako biste lakše pronašli proizvode.

2. Konfiguriranje podataka o proizvodu

Nakon toga, vrijeme je da sami kliknete preko ostalih kartica. U Podaci odjeljak, konfigurirate sve informacije koje će kupci vidjeti na stranici proizvoda.

postavke podataka o proizvodu

Evo što sve to znači:

 • Model – Umetnite broj modela proizvoda. Mora biti sastavljen od slova i brojeva i obavezan je.
 • SKU, UPC, EAN, JAN, ISBN, MPN – To su različiti brojevi za praćenje proizvoda koji možda imate ili ne trebate ili trebate.
 • Mjesto – Gdje se nalazi vaš proizvod (u slučaju da imate nekoliko prodajnih mjesta).
 • Porezni razred – Konfigurira poreznu klasu proizvoda.
 • Količina, minimalna količina, oduzeta zaliha, stanje na skladištu – Ovdje postavljate koliko ovih proizvoda imate na raspolaganju, koliko kupac mora kupiti najmanje, treba li OpenCart odbrojiti njihov broj i koju poruku prikazati za robu na zalihi.
 • dostava – Da li ovaj proizvod treba isporuku, kao i njegove dimenzije i težina za izračunavanje troškova otpreme.
 • Slobodan termin – Kad će proizvod biti dostupan.
 • Status – Omogućite i onemogućite prikazivanje proizvoda na pročelju trgovine.
 • Poredaj Red – Prioritet proizvoda kada se pojavi na popisu.

3. Postavljanje veza

veze proizvoda

Sve ovdje određuje gdje će se u vašoj trgovini pojaviti ovaj proizvod i također pruža posjetiteljima načine da filtriraju ono što prodajete:

 • Proizvođač – Ako prodajete proizvode određenih proizvođača (recimo Apple ili Samsung), uključivanje njih ovdje omogućuje kupcima da ih potraže po marki.
 • Kategorije – Dodavanjem kategorija proizvode se filtrira i lakše ih je sortirati i pronaći.
 • filteri – Filtri mogu biti stvari poput boja ili veličina koje omogućuju, primjerice, traženje samo crvenih proizvoda.
 • prodavaonice – Ako imate nekoliko prodavaonica, ovdje možete odrediti na kojem je mjestu proizvod dostupan.
 • Preuzimanja – Ako se radi o proizvodu za preuzimanje, ovdje dodajete datoteku koju će kupci dobiti nakon kupnje.
 • Povezani proizvodi – Dodajte srodne proizvode ovdje kako bi se prikazali na stranici proizvoda.

4. Dodajte atribute

atributi proizvoda

Ovaj je izbornik prema zadanim postavkama prazan, ali omogućuje stvaranje atributa proizvoda. To može biti nešto poput veličine zaslona, ​​vrste procesora ili operativnog sustava. Međutim, ne stvari poput odjeće veličine ili boje. Za to provjerite sljedeću točku.

Kliknite ikonu plus da biste je dodali. To možete kontrolirati i pod Katalog> Atributi. Više informacija ovdje.

5. Napravite više opcija

opcije proizvoda

Evo gdje ste dodajte opcije proizvoda poput različitih veličina ili boja. Možete ih postaviti i ispod Katalog> Opcije a zatim ih dodijelite ovdje.

6. Konfigurirajte ponavljajuća plaćanja

ponavljajući profili proizvoda

Ako proizvod dolazi s tekućim plaćanjem (kao što je pretplata), evo gdje ste ga postavili. Kliknite ikonu plus, a zatim na padajućem izborniku odaberite postojeći ponavljajući profil i grupu korisnika. Više informacija o postavljanju ponavljajućih profila na ova stranica.

7. Omogućite popuste i popuste

popusti

U sljedećim izbornicima možete postaviti smanjenje cijena kupcima. To može biti u obliku popusta (na primjer, za grupu poput pretplatnika na biltene) ili specijalnih ponuda (kao što je rasprodaja). Možete definirati na koju se korisničku skupinu trebaju prijaviti, za koliko proizvoda, datum početka i završetka i još mnogo toga.

8. Ne zaboravite na slike

Slika je važna postavka jer ovdje definirate vizuale koje će kupci vidjeti na proizvodu.

slike proizvoda

Na vrhu vidite glavnu sliku koja će se pojaviti u trgovini. Trenutno je samo rezervirano mjesto. Kliknite i odaberite simbol olovke za uređivanje. Tada možete odabrati iz svoje biblioteke slika ili prenijeti novu.

image manager

Na dnu možete dodati više slika koje će se dalje prikazati na stranici proizvoda. Kad ih uključite, postavite brojeve za Poredaj Red kako bi odredili redoslijed u kojem se pojavljuju.

9. Razmislite o bodovima za nagrađivanje

nagradni bodovi

OpenCart ima značajku koja vam omogućuje dodjeljivanje bodova lojalnosti kupcima. Ako to želite koristiti, ovdje definirate koliko bodova dobiva kupac za kupnju ovog proizvoda.

10. Bavite se SEO i dizajnom

Pod, ispod SEO, možete pronaći samo jednu opciju koja se zove Riječ.

proizvod seo

No on je važan jer ako aktivirate SEO URL-ove u postavkama, ono što ovdje unesete bit će kraj vašeg URL-a proizvoda.

Dakle, ako unesete nešto slično jabuka iphone-11, veza do proizvoda bit će yourshop.com/apple-iphone-11. Naravno, ovo je puno bolje za tražilice od trajne veze koja završava naizgled nasumičnim brojevima i parametrima.

Konačno, ovisno o vašoj temi, na vašim će stranicama možda biti dostupni i drugi izgledi. Ako je to slučaj, možete nadjačati izgled proizvoda ispod Oblikovati.

postavke dizajna proizvoda

11. Spremite i objavite

Nakon što završite s vašom konfiguracijom, upotrijebite simbol za spremanje u gornjem desnom kutu da biste spremili proizvod. Ako ste u statusu postavili omogućen njegov status Podaci Zatim možete otići do pročelja trgovine i tamo pronaći proizvod.

gotov opencart proizvod

Da biste ga uredili, vratite se na popis proizvoda i kliknite plavi gumb na desnoj strani. Također ga možete onemogućiti promjenom statusa i spremanjem. Bravo, upravo ste stvorili svoj prvi proizvod!

Ostale mogućnosti kataloga

Ovdje se nalaze druge stavke izbornika ispod Katalog i što oni sadrže:

 • Kategorije – Naručite proizvode u kategorijama za bolje mogućnosti filtriranja. To također utječe na stavke izbornika. Više o tome u nastavku.
 • Ponavljajući profili – Kao što je već spomenuto, ovdje konfigurirate ponavljajuća plaćanja poput pretplate.
 • filteri – Stvorite prilagođeni filtri Vaši klijenti mogu koristiti za pročišćavanje pretraživanja.
 • Značajke – Upravljajte atributima proizvoda na svojoj web lokaciji.
 • Opcije – Isto, ali za opcije.
 • Proizvođači – Isto, ali za proizvođače.
 • Preuzimanja – Upravljanje prijenosnim proizvodima i datotekama na svojoj web lokaciji.
 • Recenzije – OpenCart omogućava prikupljanje i prikaz kupca recenzije. Sve mogućnosti za to možete pronaći ovdje.
 • Informacija – Konfigurirajte ono što se prikazuje ispod Informacija u podnožju trgovine.

Promjena dizajna vašeg OpenCart shopa

Dizajn je nakon proizvoda vjerojatno sljedeći najvažniji dio svake web trgovine. Pa, razgovarajmo o tome.

1. Preuzmite nove teme

Kao i mnogi drugi sustavi za upravljanje sadržajem, OpenCart kontrolira dizajn vaše trgovine s temama. Dodatne možete pronaći u tržište OpenCart.

trgovina prodavaonica za opencart

Sadrži sve vrste proširenja za OpenCart o kojima ćemo govoriti kasnije u ovom vodiču. Također ima veliki broj besplatnih tema koje možete pronaći odabirom teme kao kategorija i tada Besplatno na vrhu.

Upotrijebite druge opcije filtriranja kako biste dodatno suzili izbore. Kliknite bilo koju temu da biste saznali više o njoj, pogledali demonstracije uživo i provjerili kompatibilnost s vašom verzijom OpenCart-a. Nakon što se odlučite za jedno, preuzmite ga na svoje računalo zelenim gumbom (za to morate stvoriti račun).

dowload opencart tema

Tako ćete dobiti svoj zip datoteku na tvrdom disku koju možete raspakirati odmah.

2a. Instalirajte teme automatski

Nažalost, instaliranje tema u OpenCartu malo je komplicirano jer ovisno o temi postoji nekoliko različitih načina.

Najlakše je ako vam pruža instalacijsku datoteku. Prepoznat ćete je li to slučaj ako se završi _theme.ocmod.zip. U tom slučaju sve što trebate učiniti je otići Proširenja> Instalacijski program i koristiti Učitaj gumb za prijenos datoteke u vašu OpenCart internetsku trgovinu.

instalacijski program za proširenje opencart-a za teme

To je to, sada vam je potrebno samo aktivirati temu kako je dolje opisano.

2b. Teme instalirajte ručno

Ako nemate instalacijsku datoteku, temu morate instalirati ručno. Za to se prijavite na poslužitelj putem FTP-a i pomaknite se do direktorija u koji ste instalirali softver za svoju internetsku trgovinu.

Zatim u vašoj neotpakovanoj datoteci teme trebate pronaći ono što trebate za prijenos. To su obično dva direktorija pod nazivom admin i / ili katalog ali može biti više ovisno o vašoj temi pa provjerite njezinu dokumentaciju.

datoteke tema s opencartom

Ako vaš predložak sadrži datoteke za različite verzije OpenCart-a, pripazite da odaberete ispravnu. Zatim prenesite datoteke i mape u svoju instalaciju OpenCart, prepisujući postojeće mape. To je to za instalaciju, sada o aktivaciji.

3. Aktivirajte svoju OpenCart temu

Otvorite svoj otvorni otvor za OpenCart Proširenja> Proširenja. Na padajućem izborniku na vrhu odaberite teme. Na popisu koji se pojavi pojavljuju se nalaze li teme koje ste upravo prenijeli. Ako je tako, kliknite zeleni gumb da biste ga instalirali.

instalirati temu opencart s popisa proširenja

Nakon što se to dogodilo, kliknite plavu Uredi dugme. U opcijama teme koje se prikazuju postavite polje Status do Omogućeno i spremite gore desno.

omogući temu u opcijama tema

Alternativno, ako se vaša tema ne pojavi na popisu, možda ćete morati kliknuti gumb za uređivanje Vaša trgovina. Na stranici koja slijedi ispod Imenik tema, odaberite naziv novoinstalirane teme, a zatim spremite.

uredi temu zadane trgovine u opencartu

Ako ste učinili sve kako treba, sada idete prema prednjem dijelu trgovine (na primjer, putem slike svog profila i Vaša trgovina), novu temu možete vidjeti na djelu.

promijenjena tema otvorenih karata na prednjem kraju

5. Promijenite izgleda

Drugi važan dizajnerski element u OpenCartu su tzv. Oni se koriste za dodjeljivanje različitih modula sadržaja stranicama vaše web stranice e-trgovine. Dostupne opcije možete pronaći pod Dizajn> Izgled.

izbornik izgleda otvorenih kartica

Pretpostavimo da je želio promijeniti dizajn početne stranice. Za to biste kliknuli plavi gumb u stupcu koji kaže Dom. Na sljedećem zaslonu nalazite mogućnost dodjele modula pozicijama na dnu.

modula u izgledima

Kad kliknete padajuće izbornike, to možete vidjeti Sadržaj Vrh trenutno mu je dodijeljen prezentacija, istaknuti proizvodi i vrtiljak. Ovdje možete učiniti promjenu redoslijeda modula dodjeljivanjem različitih na postojeće položaje.

Također možete dodijeliti dodatne module upotrebom praznog padajućeg izbornika, odabirom modula koji želite koristiti, a zatim klikom na plavi gumb plus dodijelite ga.

dodaj dodatni modul

Spremite svoje promjene da biste ih vidjeli prevedene na početnu stranicu.

novi modul na prednjem kraju

To možete učiniti s drugim stranicama, kao što su blagajna, kontakt, itd.

6. Promijenite izbornik

Jedna središnja stvar sa bilo kojom web trgovinom / trgovinom e-trgovine je promjena navigacijskog izbornika. OpenCart prema zadanim postavkama prikazuje glavne kategorije vaše trgovine u njoj. Prijeđimo na primjer kako biste razumjeli o čemu govorimo.

Evo trenutnog izbornika u demo trgovini:

trenutni navigacijski izbornik trgovine

Recimo da smo željeli promijeniti Telefoni i PDA uređaji do Smartphone (jer tko više koristi PDA uređaje?), premjesti se kamere naprijed i uklonite MP3 playeri potpuno. Sve se to događa pod Katalog> Kategorije.

popis kategorija

Ovdje možete pronaći popis kategorija proizvoda u vašoj trgovini. Prvo pronađite Telefoni i PDA uređaji i kliknite plavi gumb za uređivanje s desne strane. Evo, ispod Općenito, promijenite oboje ime kategorije i Naslov meta oznake na pravedan Smartphone, zatim spremite.

promijeni naziv kategorije

Sljedeće uredite kamere kategorija, idi na Podaci> Redoslijed sortiranja, promijenite u 1 ili 0, a zatim spremite i ovo.

kategorija redoslijed sortiranja

Na kraju uredite MP3 playeri kategorija, idi na Podaci> Vrh, poništite okvir i spremite ga.

izuzeti kategoriju iz glavnih kategorija

Ako ste sigurni da više nikada nećete prodati ovu vrstu proizvoda, možete je također provjeriti na popisu kategorija (plus njeni potomci), a zatim je obrisati crvenim gumbom u gornjem desnom kutu..

Bilo kako bilo, nakon svih ovih koraka, kada ponovo učitavate dućan trgovine, vidjet ćete izmijenjeni glavni izbornik.

izmijenjeni izbornik trgovine

Nažalost, za složenije promjene, poput prilagođenih veza ili veza do stranica, trebate urediti datoteku teme ili koristiti proširenje.

Rad s ekstenzijama

U redu, vrijeme je za razgovor o proširenjima. Proširenja, kao što ime sugerira, omogućuju vam da proširite značajke svoje OpenCart trgovine. To može biti bilo što, od povezivanja s Google Analyticsom preko dodavanja sigurnosnih elemenata dobavljačima plaćanja i otpreme. Pogledajmo kako nam to pomaže.

Modificiranje modula

Prvo o čemu ćemo razgovarati su spomenuti moduli. OpenCart dolazi s većim brojem jezgri modula.

Da biste im pristupili na svojoj web lokaciji, idite na Proširenja> Proširenja i odaberite moduli iz padajućeg izbornika.

popis otvorenih modula

Ovdje možete pronaći sve dostupne opcije u vašoj trgovini, kao i jesu li one omogućene ili onemogućene.

Možete ih i ovdje izmijeniti. Na primjer, ako idete Istaknuto> Početna stranica i kliknete gumb za uređivanje, dođete do ovog zaslona.

uredi istaknuti modul

Ovdje lako možete vidjeti da možete mijenjati sadržaj modula iz izgleda početne stranice. Dodajte još proizvoda, promijenite broj prikazanih proizvoda ili širinu i visinu modula. Spremite sve promjene i one će se prevesti na početnu stranicu.

Nije tako teško razumjeti, zar ne? Isto vrijedi i za sve ostale module, bilo da su to prezentacije, najnoviji proizvodi, gumbi za naplatu itd.

Instaliranje / deinstalacija proširenja

Ako pogledate oko izbornika proširenja, vidjet ćete da imate već mnogo proširenja na vašoj web lokaciji. No, nisu sve one aktivne ili dostupne ako ih ne instalirate.

To je vrlo jednostavno. Na primjer, ako koristite padajući izbornik u Proširenja> Proširenja ići Analitika, možete pronaći proširenje za Google Analytics, ali nije uključeno.

instalirati Googleovo proširenje za analitiku

Ništa lakše od toga, jednostavno kliknite zeleno Instalirati dugme. Nakon toga ona je dostupna, ali još uvijek nije aktivna. Da biste to promijenili, kliknite gumb Uredi gumb kao i prije.

opencart google analitički modul

Na sljedećem zaslonu tada možete ne samo dodati analitički kôd da biste ga stvarno koristili, već i promijeniti status u Omogućeno. Spremite i gotovi ste.

Ako više ne želite koristiti Google Analytics, uvijek možete kliknuti na crveno Uninstall gumb za povratak na početak.

Dodavanje proširenja s OpenCart Marketplacea

Imate mogućnost proširiti broj proširenja na vašoj web lokaciji instaliranjem više s tržišta. To prilično radi na isti način kao i instaliranje tema koje možete koristiti kao instalacijski program kao što je opisano.

Pronađite proširenje na tržištu, preuzmite ga, idite na Proširenja> Instalacijski program, prenesite, a vi ste gotovi i možete upotrijebiti novi dodatak.

Međutim, to postaje još jednostavnije s integracijom na tržište točno unutar vašeg OpenCart podupirača (ispod Proširenja> Marketplace).

opencart proširenje tržište u stražnjem dijelu

Pomoću gumba filtrirajte proširenja i plaćena proširenja, padajući izbornik na vrhu za filtriranje po kategoriji ili unesite ime.

Da biste preuzeli proširenja, prvo što morate učiniti je registrirati svoju trgovinu. To možete učiniti na početnoj stranici OpenCart-a Račun> Vaše trgovine.

registrirajte trgovinu na opencartu

Evo, kliknite Dodajte trgovinu, unesite URL i pošaljite. To vam daje pristup informacijama o API-ju putem ikone oka s desne strane.

opencart api informacije

Kad se otvori u vašem pregledniku, vratite se na tržište i vratite se na gornji desni kut da biste otvorili ovaj izbornik:

umetnite opencart api podatke

Unesite svoje korisničko ime i tajni ključ za API, a zatim spremite. Nakon što to učinite, možete otvoriti bilo koje proširenje na nadmetanju, otvorite preuzimanje datoteka na dnu kartice i kliknite Instalirati da biste ga jednostavno dobili na svojoj web stranici.

instalirati opencart ekstenziju u stražnji kraj

Zatim ga koristite kao i prije.

Korištenje OpenCart izvješća

Da biste znali kako vaša trgovina funkcionira, OpenCart nudi mnoštvo izvještaja. Prvu nalazite ispod Prodaja> Narudžbe.

otvoriti karticu izbornik

Ovdje možete vidjeti sve narudžbe na vašoj web lokaciji, uključujući ime kupca, status i još mnogo toga. Također možete filtrirati prodaju prema pravu pronalaženja pojedinačnih narudžbi, onih s određenim statusom, ili izvršenih tijekom određenog vremena.

Osim toga, vi ste u mogućnosti izmijeniti ili ručno ažurirajte narudžbe ako je potrebno za promjenu plaćanja, otpreme i drugo. isto za redovito naplaćene proizvode pod, ispod Ponavljajući se nalozi.

Međutim, pravo izvještavanje događa se ispod Izvješća> Izvješća.

opencart izvješća

Ovdje imate pristup mnoštvu informacija putem padajućeg izbornika. Od transakcija, narudžbi, poreza do otpreme, povrata i proizvoda pregledanih ili kupljenih – o svojoj trgovini ovdje ne možete saznati vrlo malo..

Osim toga, provjerite statistike uživo za to tko trenutno posjećuje vašu web lokaciju putem Izvješća> Tko je na mreži.

Kupci izbornik

Informacije o svojim kupcima možete pronaći u istoimenoj stavci izbornika.

izbornik za kupce

Ovdje možete vidjeti podatke svih koji su ikada naručili iz vaše trgovine. Popis se može pretraživati ​​u slučaju da trebate pronaći nekoga određenog. Također možete pregledati njihovu povijest transakcija, dodjeljivati ​​bodove, upravljati transakcijama i više.

Pod, ispod Kupci> Grupe kupaca također možete naručiti svoje klijente u grupe. Ovo je korisno u marketinške svrhe, poput slanja popusta ili sniženja na određene pododjelove kupaca. Više o tome pročitajte u članku dokumentacija.

OpenCart Marketing opcije

OpenCart dolazi s hrpom opcija za plasiranje na vašu trgovinu i privlačenje kupaca. Prijeđite sada na njih.

Pratite marketinške kampanje

Jedan od najzanimljivijih marketinških alata u OpenCartu nalazi se pod Marketing> Marketing.

Ovdje možete stvoriti kodove za praćenje za marketinške kampanje. Na primjer, možete ih priložiti na veze do banera kako biste znali koliko klikova dolazi iz koje vaše kampanje.

Jednostavno kliknite ikonu plus u gornjem desnom kutu i ispunite obrazac.

izbornik za praćenje marketinga u opencartu

Kôd za praćenje kreira se automatski, ali možete ga i promijeniti u nešto drugo.

Kuponi

Naravno, kao rješenje za e-trgovinu, OpenCart vam omogućuje stvaranje kupona kojima kupci pružaju popuste. Kao što je i prirodno, nalazite ih ispod Marketing> Kuponi.

izbornik kupona

Ovdje ćete naći popis svih kupona prisutnih na vašoj web stranici kao i popust koji nude, rok valjanosti i jesu li trenutno aktivni. Ako stvorite novu ili kliknite gumb Uredi gumb za postojeći kupon, dođete na ovu stranicu.

stvorite kupon u opencartu

Sve je prilično samorazumljivo. Dodajte ime kupona i kôd koji kupci moraju unijeti da bi ga koristili, odaberite fiksni ili postotni popust i koliko skida cijenu.

Zatim utvrdite koliko kupac mora kupiti da bi ga koristio, treba li se prijaviti ili može popust iskoristiti kao gost. postavljanje Besplatna dostava do Da kupcima pruža besplatnu dostavu za korištenje kupona.

Dodajte proizvode za koje se primjenjuje, datum početka i završetka, koliko je ukupnog korištenja kupona dopušteno i koliko po jednom kupcu.

Kad je sve po vašim željama, postavite to Omogućeno i uštedjeti. Lako grašak. Više informacija ovdje.

Osim kupona, možete stvoriti i jednokratnu upotrebu poklon bonovi pod, ispod Prodaja> Poklon bonovi i pošaljite ih pravo u vašu trgovinu. Oni čak dolaze s podesivim temama!

Marketing putem e-pošte

Pored navedenog, OpenCart nudi i ugrađeni marketing e-pošte, koji se nalazi ispod Marketing> Mail.

mogućnosti marketinga putem e-pošte

Grupe primatelja možete definirati pod navedenim izbornikom grupa kupaca. U donjem uređivaču odaberite kome ćete poslati poruku, dodajte liniju teme i sadržaj. Obavezno iskoristite mogućnosti oblikovanja i multimediju!

Kad ste spremni, pošaljite ga plavim gumbom u gornjem desnom kutu.

Sistemska konfiguracija

Kao posljednji dio ovog OpenCart vodiča pogledat ćemo postavke. Platforma e-trgovine nudi mnoštvo opcija za konfiguriranje vaše trgovine.

postavke

Pod, ispod Sustav> Postavke možete konfigurirati osnovne podatke svoje trgovine. Da biste ga promijenili, morate kliknuti gumb za uređivanje iza naziva vaše trgovine na popisu.

Ovaj dodatni korak je potreban jer, kao što je spomenuto, OpenCart može pokrenuti nekoliko prodavaonica iz jedne instalacije. Kada kliknete na njega, stižete ovdje:

postavke otvorenih kartica

Evo što različite kartice sadrže:

 • Općenito – Postavite meta naslov i opis (presudno za izgled tražilice), ključne riječi (zaboravite na ovo), promijenite predložak i odaberite zadani izgled.
 • dućan – Postavite ime trgovine i vlasnika te adresu, adresu e-pošte, broj telefona i faksa, sliku, radno vrijeme i komentare kupca. Sve se to prikazuje na Kontaktirajte nas stranici i koristi se kao pošiljatelj za e-poruke poslane iz trgovine.
 • lokalne – Ovdje konfigurirate sve što se tiče vašeg lokaliteta kao što su zemlja prebivališta, jezik trgovine i administracija, valuta i mjerenja..
 • Opcija – Ovdje možete pronaći puno mogućnosti prikaza proizvoda, recenzija, vaučera, poreza, računa, blagajne i još mnogo toga. Nemojte preskočiti ovo!
 • Slika – Postavite logotip trgovine i favicon.
 • pošta – Konfigurirajte kako se u vašoj trgovini radi s e-poštom kao i upozorenja e-poštom koja želite primati.
 • server – Ovdje možete postaviti trgovinu u način održavanja, konfigurirati prilično permalinks, dopuštenja web pretraživača, korištenje Gzip kompresije, sigurnosne postavke (SSL, lozinke itd.), Dopušteni formati i veličina prijenosa, kao i rukovanje pogreškama. To je također vrlo važno!

Korisnici

Kao što možete zamisliti, ovdje konfigurirate sve što treba učiniti s korisnicima na vašoj web lokaciji. Možete stvoriti nove, kao i postaviti korisničke grupe i dozvole.

izbornik korisnika

Na taj način možete kontrolirati tko na vašoj web lokaciji može učiniti što, tako da ne morate brinuti da li će ljudi zabrljati s postavkama koje ne bi trebali. Sadrži i opcije za postavljanje Pristup API-u do vaše trgovine.

lokalizacija

Ovaj dio govori o dodatnim trgovinama, jeziku, valutama i drugim pitanjima nudeći vašu trgovinu kupcima iz cijelog svijeta.

 • Pohranite lokacije – Ako uz vašu internetsku trgovinu imate fizičke lokacije, ovdje možete kontrolirati sve što je s njima.
 • Jezici – Dodajte nove jezike na svoju web lokaciju (uklj. Frontend). To je olakšano jezične pakete. Nove opcije prikazat će se pri vrhu prodajnog zaslona.
 • valute – Možete ponuditi proizvode u više valuta. Konfigurirajte ih ovdje. Oni će se također pojaviti u gornjoj traci prodavaonice.
 • Stanje stanja – Konfigurirajte statuse koje će kupci vidjeti za proizvode koji nemaju na skladištu.
 • Naručite statuse – Isto, ali za statuse narudžbi prikazane kupcima.
 • vraća – Isto kao gore, ali za status vraćanja, radnje povrata i razloge zbog kojih kupci mogu odabrati slanje robe natrag.
 • zemlje – Konfiguriranje zemalja dostupnih za otpremu, oblik adrese i još mnogo toga.
 • zone – Konfiguriranje zona unutar zemalja za potrebe slanja i poreza.
 • Geo zone – Isto, ali za geološke zone koje mogu sadržavati nekoliko zemalja ili područja (npr. Zapadna obala SAD-a).
 • Porezi – Konfigurirajte porezne razrede i porezne stope za svoje proizvode.
 • Razredi duljine – Dostupna mjerenja duljine u vašoj trgovini.
 • Klase težine – Isto, ali za težinu.

Održavanje

Napokon, imate Održavanje izbornik:

 • Izrada sigurnosne kopije / vraćanja – Izrada sigurnosne kopije i vraćanje baze podataka trgovine.
 • slike – Datoteke prenesene na OpenCart (slike, PDF, itd.), Pretražite i filtrirajte prema potrebi.
 • Dnevnici pogrešaka – Sve pogreške u vašem dućanu biti će ovdje dokumentirane.

OpenCart: Složeno, ali moćno rješenje e-trgovine

OpenCart je značajka bogata mogućnost kreiranja internetskih trgovina. Ima širok raspon postavki konfiguracije i nudi sve što je potrebno za izgradnju dućana. Takođe je besplatna za upotrebu i sa širokim proširivanjem.

Što se tiče korisničke skupine, vjerojatno je najbolje za srednje korisnike s nekim tehničkim vještinama kao što su HTML i PHP. Upotreba nije baš jednostavna i na mnogim mjestima može biti lakša. Također, vjerojatno ćete naići na potrebu za izmjenama datoteka i koda, što je izvan sposobnosti apsolutnih početnika.

Dokumentacija bi također mogla biti bolja. Ponekad je nepotpuno ili netočno, što znači da trebate povremeno koristiti forume.

Međutim, osim toga, OpenCart je dobro rješenje za brzo pokretanje i pokretanje vaše internetske trgovine. Ako želite to koristiti, koristite ovaj vodič.

Jeste li prije koristili OpenCart? Kakav je tvoj dojam? Bilo kakve prednosti i nedostatke? Javite nam se u odjeljku s komentarima u nastavku!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map