Kako popraviti “Pogreška pri uspostavljanju veze baze podataka” u WordPressu

Vidjevši strah,


Pogreška pri uspostavljanju veze s bazom podataka

… Je definicija lošeg dana ako ste vlasnik web stranice WordPress.

Priznajte, ova poruka o pogrešci izgleda prilično ozbiljno. Nema dizajna, poznatih elemenata WordPress web mjesta, samo tekst:

Pogreška pri uspostavljanju veze baze podataka

Prvo, prestanite paničariti!

Znamo da ste se trenutno pomalo uplašili, ali dopustite da vas uvjerimo ovaj se problem može riješiti a bilo kakva trajna oštećenja mogu se spriječiti. Zapravo, pogreška u uspostavljanju veze s bazom podataka prilično je česta.

Razumijevanje problema

Koliko god se ne želimo igrati Kapetan očito ovdje je priroda pogreške nerazumljiva – to je greška u uspostavljanju veze s bazom podataka.

Evo što to točno znači:

WordPress koristi dva glavna dijela tehnologije za pružanje svih svojih fenomenalnih sposobnosti: PHP i MySQL.

 • PHP je programski jezik. WordPress – osnovne WordPress datoteke – napisane su u PHP-u. Dosadno, oprosti.
 • MySQL je tehnologija baze podataka. WordPress koristi MySQL bazu podataka da pohrani sav sadržaj vaše web stranice. To uključuje vaše postove, stranice, ali i manje elemente, poput naslova vaše web lokacije, izgleda vaših widgeta, postavki boja i sl. U osnovi, MySQL baza podataka je mjesto gdje se nalazi svaki, pa i najmanji podatak o vaše web stranice, čuva se.

Sastavljajući njih dvoje, WordPress koristi PHP naredbe za povezivanje s MySQL bazom podataka, dobivanje potrebnih informacija i zatim prikazivanje svega na zaslonu.

Tu se pojavljuje pogreška. Do greške dolazi kada iz bilo kojeg razloga WordPress ne može pristupiti podacima u bazi podataka putem PHP naredbi. Kad se to dogodi, WordPress u osnovi ne zna što treba učiniti sljedeće, pa jedino može reći: “Pogreška pri uspostavljanju veze s bazom podataka.”

Uz spomenuto, greška može biti nekoliko razloga zbog kojih dolazi do pogreške. Neke od češćih:

 • NcNeispravne vjerodajnice za prijavu. Za pristup bazi podataka WordPressu je potrebna posebna prijava i zaporka. Ako su se one promijenile iz bilo kojeg razloga, WordPress više neće moći preuzeti ništa iz baze podataka.
 • OrStrašene WordPress datoteke. Jezgre WordPress datoteka mogu se oštetiti kao posljedica neuspjelog ažuriranja, među ostalim. To može uključivati ​​stvari poput neuspjelih ažuriranja dodataka, tema, pa čak i glavnih ažuriranja softvera WordPress.
 • Stražena baza podataka. To bi moglo biti posljedica neovlaštenog dodatka koji je interno zabrljao bazu podataka, hakerskog napada, teme koje propadaju i mnogih drugih.
 • Server Poslužitelj baze podataka je isključen. U nekim se slučajevima web poslužitelj – poslužitelj koji pohranjuje datoteke vaše web stranice – pokreće na drugom stroju od baze podataka. A taj odvojeni poslužitelj baze podataka jednostavno se može zaustaviti iz bilo kojeg razloga.
 • ✅Toliko prometa. Iako je to imati dobar problem, to je ipak problem. Konkretno, vaša baza podataka možda ne reagira zbog velikog broja prometa. Na primjer, možda je jedan vaš post išao viralno i sada svi i njihov pas pokušavaju pristupiti vašoj web lokaciji? Stoga poslužitelj ne može upravljati dijelom tih posjeta.

Kako popraviti “Pogreška pri uspostavljanju veze baze podataka”

Budući da cijenimo vaše vrijeme, prvo ćemo vam preporučiti put koji će vam najvjerovatnije riješiti problem brzo. Zatim ćemo iskopati dublje i pokazati vam kako ručno raditi sve popravke.

1. korak: stupite u kontakt sa svojim davateljem web usluga

Obratite se podršci za hosting
Kontaktiranje podrške za web-domaćina uvijek je dobra ideja …

Sigurno je pretpostaviti da ako je vaša web lokacija radila prije minutu (ili prije jedan dan), a sada to nije onda pogreška može biti na kraju vašeg web hostinga.

Svi kvalitetni domaćini ovih dana nude neku vrstu brzo reagirajuće podrške, obično putem live chat-a.

Najprije se obratite tom chatu uživo i recite da imate “pogrešku u uspostavljanju veze s bazom podataka” (zalijepite frazu) i pitajte:

 • ako poslužitelj baze podataka radi i nema problema, i
 • ako trenutno nema nikakvih skokova u aktivnosti ili prometu na poslužitelju.

U većini slučajeva, ako im kažete kakvu grešku imate, ili će vas obavijestiti koji je uzrok tačno, ili će je čak otkloniti za vas.

Najvažnije je da će vas obavijestiti je li vaša baza podataka u redu i postoji li sumnjiva aktivnost na poslužitelju ili ne.

Ako greška nije na njihovom kraju (poslužitelj je operativan i nema šiljaka u prometu), i ne žele vam pomoći, pređite na korak 2:

Korak 2: Provjerite nisu li vaše datoteke dodatka ili tema oštećene

Vaše WordPress datoteke mogu se oštetiti kao rezultat nekoliko nesretnih događaja.

Na primjer, možda jeste ažurirali dodatak ili temu, i cijela se stvar srušila? Možda ste mjesto priključili na vanjsku uslugu? Možda ste uredili neke datoteke?

Ako neko od gore navedenog zvoni, vjerojatno imate svog krivca. Ako niste ništa od toga učinili, preskočite ovaj korak.

Evo što možete učiniti:

 • Prvi: povežite se s domaćinom putem FTP-a. To možete učiniti besplatnim alatom pod nazivom FileZilla.

Da biste se povezali, potrebna vam je prijava i zaporka za vaš FTP račun. Ako ne znate što su / gdje su, najlakši način da ih privučete je pretraživanjem početnih e-poruka koje ste dobili od svog web domaćina pri prvoj prijavi. Alternativno, možete tražiti od predstavnika za podršku uživo razgovor da vam da te detalje.

Imajući ih, povežite se s poslužiteljem i pomaknite se do korijenske mape WordPressa. Obično se naziva “public_html” ili “www” ili biste mogli biti u njemu već nakon uspostavljanja FTP veze.

Pravilo najvažnije je da ako možete vidjeti podmape poput „wp-content” i „wp-admin”, tada ste u korijenu WordPress-a. Primjer:

WordPress korijen

 • Drugi: Idite u “wp-content” i preimenujte mapu “dodataka” u nešto drugo (koji god druga imena, sve dok nisu “dodaci”):

preimenovanje dodataka

 • Treće: Vratite se na svoje web mjesto i provjerite je li pogreška još uvijek prisutna.

Ako ne, sada znate da je to uzrokovano nekim dodatkom. Vratite se na FTP, preimenujte mapu na “dodatke”. Uđite u to i promijenite nazive mapa pojedinih dodataka, jedan po jedan. Najlakši način za to je dodati podvlaku na kraju: “_”

ime promijenjeno

Vratite se na svoju web lokaciju da vidite kada se pogreška aktivira ili nestane. Nakon što ga smanjite na jedan određeni dodatak, našli ste alat za rješavanje problema. Ili ga izbrišite ili idite online da provjerite je li rješenje dokumentirano.

 • Ako je greška i dalje prisutna čak i nakon preimenovanja mape “dodaci”, prođite kroz isti postupak s mapom “teme”.
 • Ako to ne pomaže, preimenujte obje mape na “dodatke” i “teme”. Pogrešku uzrokuje nešto drugo.

Korak 3: Provjerite nije li vaša baza podataka oštećena

WordPress baza podataka prilično je složena stvar, a postoji puno malih zupčanika koji moraju savršeno raditi zajedno kako bi izbjegli nevolje. Ponekad nešto nestane i to je kad vidite pogrešku u uspostavljanju veze s bazom podataka.

 •  Prvo što trebate provjeriti je da odete na svoju WordPress nadzornu ploču – YOURSITE.com/wp-admin

Ako vidite istu glavnu pogrešku: “pogreška u uspostavljanju veze s bazom podataka”, preskočite ovaj korak.

 • Drugo, ako vidite nešto drugo, obratite pažnju na to što WordPress predlaže da napravite. U svojim novijim verzijama WordPress je proširio svoja rješenja za rješavanje problema, tako da ćete tamo moći vidjeti neke dobre savjete. Jedna od mogućnosti:

pogreška administratora

Druga je mogućnost da ćete vidjeti poruku koja počinje s “Jedna ili više tablica baze podataka nisu dostupne […]” To znači da ste vi ti koji trebate “popraviti” bazu podataka.

To je zapravo prilično jednostavno. Prvo se još jednom spojite na svoju web lokaciju putem FTP-a. Idite na korijen WordPressa i preuzmite datoteku “wp-config.php” na radnu površinu.

Uredite ovu datoteku u bilježnici, dodajte jedan dodatni redak na kraju (točno prije “To je sve, prestanite s uređivanjem”):

define ('WP_ALLOW_REPAIR', istina);

Sada prenesite datoteku natrag na vaše web mjesto (putem FTP-a) prepisujući staru verziju.

Ići YOURSITE.com/wp-admin/maint/repair.php

To biste trebali vidjeti:

popravak baze podataka

Kliknite bilo koji od gumba. Nakon dovršetka automatskog popravka vratite se na web mjesto i provjerite je li pogreška još uvijek prisutna.

Ako nema pogreške, odlično! Ali datoteku “wp-config.php” i dalje morate vratiti u prethodno stanje. Uklonite novi redak koji ste upravo dodali i ponovno prenesite datoteku.

Ako je greška i dalje prisutna, sljedeći korak je:

Korak 4: Provjerite vjerodajnice veze svoje baze podataka

Kao što smo spomenuli, WordPress koristi određeno korisničko ime i lozinku za povezivanje s bazom podataka. Te se pristupne vjerodajnice obično ne mijenjaju same. No, možete doživjeti neke čudne scenarije nakon što unesete bilo kakve promjene u datoteke svoje web lokacije, okruženje hostinga ili bilo što drugo. Drugim riječima, iako se to ne bi trebalo dogoditi, pristupne vjerodajnice se ponekad mijenjaju. A s lošim pristupnim vjerodajnicama – događa se “pogreška u uspostavljanju veze s bazom podataka”!

Popravak se vrši u datoteci “wp-config.php”. Konkretno govorimo o ovim linijama:

definiraj ('DB_NAME', 'some_db');
define ('DB_USER', 'some_username');
definiraj ('DB_PASSWORD', 'some_pass');
define ('DB_HOST', 'localhost');

Sadrže sve pojedinosti koje WordPress treba za povezivanje s bazom podataka. Ako bilo koja od ovih nije u redu, veza se neće uspostaviti.

Imajte na umu da postoji ručni način popravljanja ovog problema, ali iskreno zahtijeva više koraka i može biti zbunjujuće na temelju web-domaćina koji koristite i sučelja koje koriste. Drugim riječima, sve što bismo rekli da bi i dalje bilo primjenjivo samo za mali krug korisnika koji samo slučajno koriste isti domaćin kao i mi, tako da za vas imamo mnogo univerzalno rješenje:

Uzmite ta četiri retka iz datoteke “wp-config.php”, jednostavno ih kopirajte u međuspremnik, ponovo se obratite podršci web-domaćina, zalijepite ih u prozor za chat i pitajte jesu li detalji točni da biste se mogli povezati. na vašu bazu podataka.

Predstavnik će sve provjeriti i javiti vam se s povratnim informacijama. Najčešće će vam pružiti točne detalje u slučaju da je nešto promijenjeno.

Sve što trebate učiniti je uzeti nove vjerodajnice i staviti ih u svoju “wp-config.php” datoteku gdje su nekada bile stare.

definiraj ('DB_NAME', 'some_db'); / * ovo je naziv vaše WordPress baze podataka * /
define ('DB_USER', 'some_username');
definiraj ('DB_PASSWORD', 'some_pass');
define ('DB_HOST', 'localhost'); / * ovo je web adresa poslužitelja baze podataka * /

Na kraju, ponovno učitajte datoteku putem FTP-a.

U ovoj fazi možete se vratiti na svoje web mjesto i vidjeti je li pogreška ispravljena.

Ako ne, za vas imamo još jedan zadnji korak:

Korak 5: Vratite zadane WordPress datoteke

Kao što smo već spomenuli, osnovne WordPress datoteke mogu se oštetiti iz više razloga. Možda je bilo pokušaja hakiranja na vašoj web lokaciji, možda ste slučajno izmijenili neke datoteke, možda je modri dodatak napravio izmjenu.

Što god to moglo biti, još uvijek možete vratiti zadane izvorne datoteke programa WordPress. Najlakši način za to je da jednostavno preuzmete čistu verziju programa WordPress s WordPress.org i kopirate je preko one koju trenutno imate.

Idi tamo, i preuzmite najnoviji paket na radnu površinu. Raspakirati. Pregledajte nepakiranu arhivu i izbrišite mapu “wp-content”.

Zatim se spojite na svoju web lokaciju putem FTP-a, idite na glavni korijen WordPress-a, prenesite svoje nove WordPress datoteke. Prepišite sve prethodne datoteke.

učitajte nove WordPress datoteke

Kad je prijenos završen, vratite se na svoje mjesto i pogledajte učinak.

Ovo je posljednja mogućnost popravka. Ako to ne pomogne, nećete imati drugog izbora osim da se vratite na liniju podrške za svoj web domaćin, recite im sve što ste učinili i zatražili pomoć. U ovoj ste fazi iscrpili sve što ste mogli učiniti da sami riješite problem i gost je u redu da ga riješi. Na kraju plaćate račune za hosting, zar ne?

Kako izbjeći ovu pogrešku u budućnosti?

Iako ne postoji 100-postotni način zaštite vaše web stranice od bilo kakve pogreške u uspostavljanju veze s bazom podataka, postoje dva glavna elementa koja biste trebali imati u zagonetki osiguranja da biste bili sigurni najmanje 90%:

 • Kvalitetan hosting. Radite samo s domaćinima koji su optimizirali svoje platforme za rad s WordPressom. Na taj način, uvijek možete računati na dobro poznatu podršku i brzu pomoć. A da i ne spominjemo da ćete također izbjeći mnoge uobičajene probleme sa WordPressom. Evo naših preporuka.
 • Imajte sigurnosne kopije. Instalirajte jednostavan rezervni dodatak poput UpdraftPlus (radi automatski) i uvijek biste trebali imati a rade sigurnosne kopije WordPressa koju možete vratiti u slučaju da sve drugo ne uspije.

Nadamo se da ovaj vodič pomaže! I kao i uvijek, slobodno nam se obratite ako imate neko teško vrijeme s pogreškom u uspostavljanju veze s bazom podataka.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map