Kako dodati CDN na web mjesto WordPress

Dodavanje CDN-a na web mjesto WordPress


U današnje vrijeme web stranice postale su dinamičnije i bogatije sadržajem što može povećati početno vrijeme učitavanja za posjetitelje iz drugih dijelova svijeta.

Prosječna veličina stranice je više od 2MB – to je gotovo dvostruko više nego prije 3 godine.

No kao što možda znate, sporije web stranice predstavljaju veliko NE kada je u pitanju cjelokupno korisničko iskustvo, SEO i Google ljestvici.

Prema Googleu idealno je vrijeme za prijenos za prosječno web mjesto manje od sekunde.

Proveden CDN
Prosječno nam se vrijeme učitavanja kretalo od ~ 700ms do ~ 200ms kada smo prešli na Cloudflare DNS.

Sporije web stranice doprinose manje zadovoljavajućem korisničkom iskustvu koje Google uopće ne voli, a na mobilnim uređajima je još gore. Ovdje nam dolazi usluga WordPress CDN (Network Delivery Network).

U ovom ćemo članku govoriti o tome kako WordPress CDN usluga može pomoći ubrzavanju vaše web stranice i pokazati različite opcije za integriranje CDN usluge s vašom web stranicom WordPress.. 

Kako dodati CDN na web mjesto WordPress (sadržaj):

 1. Što je CDN?
 2. Kako djeluje CDN?
 3. Trebam li CDN u WordPressu?
 4. Popularni dobavljači CDN-a
 5. Prednosti posjedovanja CDN-a u WordPressu

Što je CDN?

Mreža za isporuku sadržaja ili CDN koristi se za trenutno isporučivanje sadržaja krajnjem korisniku. Potrebno je neko vrijeme da se web stranica učita ako se server pokreće za svaki zahtjev, posebno ako se poslužitelj nalazi daleko od korisnika.

To je također poznato kao kašnjenje koje je CDN izgrađen da prevlada. Umjesto pinginga web poslužitelja za svaki zahtjev; CDN čuva kopiju web stranice i dostavlja je krajnjem korisniku na svaki sljedeći zahtjev sa najbližeg poslužitelja.

što je CDN

Izvor: KeyCDN

Gornja slika preuzeta je s KeyCDN-a. Prikazuje kako CDN poslužitelj cache CSS datoteku koja se zahtijeva samo jednom s matičnog poslužitelja i isporučuje s CDN poslužitelja na sljedećim zahtjevima.

Kako djeluje CDN?

Da bismo razumjeli kako CDN djeluje, važno je shvatiti zašto je CDN uopće potreban. Web lokacija je domaćin na web poslužitelju koji ima jedinstvenu fizičku lokaciju. Ako se korisnik nalazi u blizini ove lokacije poslužitelja, tada će sadržaj isporučen s web poslužitelja biti brži u odnosu na pregledavanje korisnika s druge strane svijeta.

Na primjer, ako se webserver nalazi u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo; pregledavanje korisnika iz Njemačke ili Španjolske dobit će brži odgovor u usporedbi s pregledavanjem korisnika sve od Rusije.

Mreža CDN poslužitelja

CDN poslužitelji koji isporučuju sadržaj korisnicima unutar svoje domene

Da se izbjegne ovo kašnjenje u isporuci sadržaja; CDN pravi kopiju tih web stranica i pohranjuje ih na svoje poslužitelje raširene po cijelom svijetu. Kako bi osigurao bržu isporuku svakom korisniku, CDN koristi svoje PoP-ove (točke prisutnosti) smještene na više lokacija u svijetu. Ovi PoP-ovi sadrže više poslužitelja koji su odgovorni za isporuku sadržaja korisniku koji posjećuje web mjesto unutar njegovih parametara. CDN isporučuje statički i dinamički sadržaj koji uključuje medijske datoteke, HTML, JavaScript i CSS datoteke.

Trebam li CDN na web mjestu WordPress?

CDN je važan za svako web mjesto koje ima globalnu publiku. Nije važno imate li blog ili internetsku trgovinu, mreža isporuke sadržaja (CDN) značajno poboljšava korisničko iskustvo i povećava ukupnu produktivnost.

CDN usluge široko se koriste i postaju sve popularnije među WordPress korisnicima koji žele ponuditi bolje iskustvo svojim korisnicima. Popis tvrtki koje koriste CDN usluge ogroman je – Digitalne agencije; Zabava; Zdravstvena njega; E-trgovine; Obrazovanje i oglašavanje, ako ih nabrojimo.

Postoji jedna iznimka u kojoj CDN možda nije najbolja opcija. Ako vodite tvrtku koja je strogo lokalizirana i većina ciljane publike pripada vašem lokalitetu, korištenje CDN-a zapravo može pogoršati stanje. To je zato što će dodati dodatni nepotrebni sloj CDN poslužitelja koji nije potreban jer je stvarni web poslužitelj nadohvat ruke i ne treba drugi resurs za isporuku sadržaja.

Popularni CDN davatelji i postupak postavljanja (korak po korak)

Mnogo je tvrtki koje nude CDN usluge i imaju različite pakete za izbor. Preporučujemo da istražite prije ulaganja u pružatelja usluga. Za početak možete razmotriti sljedeće.

 1. CloudFlare
 2. StackPath
 3. Sucuri
 4. KeyCDN

Možete pronaći više pouzdane CDN usluge u ovoj usporedbi.

U prošlosti je integriranje CDN-a u WordPress web mjesto predstavljalo poteškoće jer je to potrebno konfigurirati na mnogim mjestima. Sada su se stvari promijenile pojavom modernih dodataka; dodavanje CDN-a na web mjesto WordPress samo je nekoliko koraka.

1) Cloudflare CDN Postupak postavljanja

Sljedeći CDN koji ćemo integrirati na našu WordPress stranicu je Cloudflare. I ovaj je CDN vrlo popularan među korisnicima WordPressa zbog njegovih performansi, sigurnosti i BESPLATNE pretplate.

Za početak rada s CloudFlareom posjetite njihovu web stranicu i kliknite vezu Prijavi se u gornjoj navigaciji. Zatim unesite svoju e-poštu i zaporku i kliknite gumb Stvori račun.

Početak rada s cloudflareom

Nakon što stvorite račun, od vas će se tražiti da dodate web mjesto.

Dodavanje web lokacije u Cloudflare

Unesite URL svoje web stranice i kliknite gumb Dodaj web lokaciju da biste nastavili.

Na sljedećem zaslonu odaberite plan pretplate koji želite imati s Cloudflareom. U ovom ćemo članku koristiti BESPLATNU verziju.

Odabir Cloudflare plana

Nakon potvrde plana pretplate, web stranica će skenirati vaš DNS zapis.

Kliknite na Nastavi za primanje novih poslužitelja imena.

Cloudflare DNS

Zamijenite postojeće servere imena na poslužiteljima imena koji pruža Cloudflare i kliknite Nastavi. Za prebacivanje može proći oko 24 sata, a nakon što to učinite, vidjet ćete da je status aktiviran, a sadržaj vaše web stranice isporučit će se s Cloudflare servera.

Za integriranje bilo kojeg CDN-a na WordPress web mjesto procesi su gotovo isti. Međutim, važno je analizirati koji CDN davatelj vam može bolje poslužiti prije nego što uložite u njega. Glavni bi cilj mogao biti isti, ali svi imaju različite značajke i cijene.

2) Proces postavljanja StackPath CDN

StackPath (prethodno MaxCDN) jedno je od najpoznatijih imena u CDN industriji. Oni nude CDN planove kao i kombinaciju CDN i planova vatrozida za web mjesto. Oba plana nude besplatnu probnu višemjesečnu probu koju ćemo koristiti u ovom vodiču.

Za početak posjetite web stranicu i idite na Proizvodi> Rubne usluge> CDN. Zatim se pomaknite prema dolje dok ne vidite odjeljak Početak rada danas, odaberite samo CDN, a zatim kliknite Započnite Dugme.

StackPath Početak rada

Možete unijeti adresu e-pošte i zaporku da biste stvorili račun ili se možete prijaviti s postojećim Google, Facebook ili Github računom.

Nakon što stvorite svoj račun, odaberite Web stranice i usluge prijave.

Odabir usluge Stackpath

Na sljedećoj stranici odaberite CDN, a zatim konfigurirajte način plaćanja i kliknite Nastavi.

Tada ćete morati stvoriti web mjesto unosom svoje domene.

Dodavanje izvornog mjesta StackPath

Kliknite Nastavi, a zatim unesite IP adresu svog hosting poslužitelja. Obično ove informacije možete pronaći u svom cPanelu.

Dodavanje web lokacije na Stackpath

Posljednji korak je ažuriranje postavki DNS-a i usmjeravanje prema StackPath mreži. Trebat ćete stvoriti zapis i unijeti podatke koje pruža StackPath. Trebat će vam do 24 sata da promjene stupe na snagu, pa ne zaboravite provjeriti web mjesto da biste bili sigurni da sve radi.

3) Sucuri CDN postupak postavljanja

Sucuri je popularni sigurnosni dodatak koji će očvrsnuti vašu WordPress web stranicu i zaštititi je od hakera. Imaju prilično robusnu sigurnosnu platformu koja neće samo zaštititi vašu web lokaciju i skenirati je zbog zlonamjernog softvera, već će vam pružiti i razne optimizacije brzine..

Također nude samostalni vatrozid koji uključuje ugrađeni CDN za vaše web mjesto. Planovi počinju od 9,99 USD mjesečno i dolaze s 30-dnevnim jamstvom povrata novca.

Da biste započeli s Sucurijevim CDN-om, posjetite njihovu web stranicu i zatim odaberite vatrozid web stranice s padajućeg izbornika Proizvodi. Za ovaj će se udžbenik prijaviti na Osnovni plan.

Prijava za Sucuri račun

Kreirajte svoj račun i dodajte svoje podatke za naplatu.

Izrada sucuri računa

Tada ćete svoju web lokaciju moći dodati unosom svoje domene i odabirom opcije “Želim koristiti DNS poslužitelje Sucuri”.

Dodavanje mjesta u sucuri

Posljednji korak je ažuriranje DNS podataka dodavanjem A zapisa i upućivanjem na DNS poslužitelje Sucuri.

Promjene u DNS-u mogu potrajati do 48 sati za širenje, iako Sucuri kaže da se to može dogoditi u roku od 6 sati, stoga provjerite da li je web mjesto ispravno postavljeno.

4) KeyCDN Postupak postavljanja

Ovaj je CDN s visokim učinkom i širokom primjenom. Možete isprobati njihovu uslugu ako se prijavite za probnu verziju. Za ovaj članak koristit ćemo i njihovu probnu verziju.

Registracija KeyCDN

Posjetite njihovu službenu web stranicu i otvorite račun. Nakon što stvorite račun, na vašu adresu e-pošte bit će poslan potvrdni email. Potvrđivanjem e-pošte vaš će se račun aktivirati i moći ćete pristupiti nadzornoj ploči.

KeyCDN nadzorna ploča

Dođite do zona sa bočnog izbornika kako biste dodali zonu za svoju web stranicu i generirali CDN URL.

Zona KeyCDN

Kliknite gumb Spremi da biste spremili promjene. Trebat će nekoliko minuta za aktiviranje vaše zone i kad se aktivira, vidjet ćete status Aktivan. Sljedeći korak je čišćenje iz padajućeg izbornika Upravljanje u odjeljku Radnje.

URL zone KeyCDN Zone

Kopirajte URL zone i spremite ga za sljedeći korak.

Instaliranje dodatka

U gornjem koraku uspješno smo stvorili CDN uslugu za našu web stranicu WordPress. Sada moramo konfigurirati našu WordPress stranicu kako bi mogla pravilno raditi s CDN uslugom. Da bismo to učinili, moramo zahtijevati jedan dodatak za instaliranje na našoj web stranici WordPress.

Prijavite se na svoju nadzornu ploču WordPress i dodajte Novi dodatak s opcije Plugins. Traziti Breeze – WordPress predmemorija za predmemoriju.

Breeze plug

Nakon instalacije, aktivirajte dodatak i prijeđite na njegove postavke. Kliknite karticu CDN i zalijepite URL zone koji ste već kopirali s KeyCDN nadzorne ploče.

Postavke dodatka za povjetarac

Kliknite na Spremi promjene za provedbu CDN-a.

To je to! Uspješno ste integrirali CDN na svoju WordPress stranicu. Da biste potvrdili integraciju, pregledajte web mjesto u bilo kojem web pregledniku i pristupite njegovom izvornom kodu. Ako je integracija bila uspješna, vidjet ćete da se datoteke preuzimaju putem KeyCDN poslužitelja.

KeyCDN test

Prednosti posjedovanja CDN-a u WordPressu

WordPress je sustav za upravljanje sadržajem koji troši poprilične količine statičkih i dinamičkih podataka. WordPress web mjesto obično je izgrađeno na predlošku ili temi i sadrži neke njegove funkcionalnosti pomoću dodataka. Sadržaj kao što su zaglavlje, podnožje, slike natpisa i izbornik ne mijenjaju se često i mogu ih spremiti u CDN uslugu. Osim predmemoriranja CDN nudi i druge prednosti.

CDN pogodnosti

Štedi širinu pojasa

Budući da CDN predmemorira sadržaj i isporučuje vlastitu kopiju bez dohvaćanja s web poslužitelja, uštedjet ćete puno propusnosti. Ovo možda ne zvuči veliko, ali može uštedjeti velike troškove u poslužiteljskim troškovima za web stranice s velikim prometom.

sigurnosti

Sigurnost je jedno od najčešćih pitanja za korisnike WordPress-a, ali može se riješiti pomoću CDN-a na web mjestu WordPress. CDN pojačava sigurnost jer je optimizirana za prepoznavanje ozloglašenih sigurnosnih prijetnji poput napada distribucijskog uskraćivanja usluge (DDoS) i neželjene pošte pomoću botova i skripti.

Riješite veliki promet

Web stranice s velikim obujmom prometa mogu utjecati na mrežu CDN poslužitelja. Predmemorirani sadržaj je krajnjem korisniku lako dostupan čak i ako je webserver učitan s novim zahtjevima.

Ubrzati

Značajno poboljšava brzinu učitavanja stranica jer smanjuje učinak kašnjenja isporukom spremljenog sadržaja pohranjenog na jednom od mnogih poslužitelja koji se nalaze širom svijeta. To doprinosi korisničkom iskustvu i smanjuje stopu napuštanja početne stranice jer korisnici obično provode više vremena na vašoj web lokaciji.

Viši SEO ljestvici

Ranije smo spomenuli da Google favorizira brze web stranice. Uz CDN, performanse vaše web stranice bit će dramatično poboljšane, pa je jedino prirodno za očekivati ​​da će se vaša web lokacija bolje rangirati u tražilicama.

Bolja raspoloživost

Konačno, s CDN-om ne morate se brinuti hoće li vaša web lokacija propasti jer vaš poslužitelj trpi zbog zastoja. Budući da CDN poslužuje keširani sadržaj s više poslužitelja, ako jedan poslužitelj nije dostupan, CDN će jednostavno dostaviti vašu web lokaciju s drugog poslužitelja.

Završne misli

U ovom smo članku raspravljali o tome što je CDN i kako funkcionira. Također smo pogledali neke od popularnih dobavljača CDN-a i istražili kako integrirati par njih u WordPress web mjesto. Također smo razumjeli prednosti koje CDN može donijeti web mjestu i vrsti poduzeća koja već koriste CDN na svojim web lokacijama za bolje korisničko iskustvo. Podijelite svoje iskustvo sa svojim davateljem usluga CDN.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector