InMotion MySQL baza podataka

Što je MySQL baza podataka?

MySQL baza podataka otvoreni je sustav za upravljanje bazama podataka koji koristi i nudi većina web hosting usluga. Po definiciji, baza podataka je dobro strukturirana zbirka podataka koja se kreće od najosnovnijih do najsloženijih, poput jednostavnog popisa imena do zbirke ogromne količine informacija. Baš poput fizičke banke podataka, baze podataka koriste se za pružanje jednostavnosti i organizacije u prikupljanju i pronalaženju podataka.


MySQL baze podataka su relacijske baze podataka što znači da pohranjuju podatke u pohranjene podatke u zasebne tablice, a ne da ih sve stavljaju u jednu veliku spremištu. Prednost ove vrste baze podataka je u tome što su pohrana i preuzimanje podataka vrlo učinkoviti jer su datoteke organizirane u specifična mjesta za pohranu. Zapravo, termin SQL znači „Strukturni jezik upita“ i od tada je postao najtraženiji jezik za pristup podacima.

Kako mogu stvoriti MySQL bazu podataka?

Radi puno aplikacija poput softvera za e-trgovinu, CMS aplikacijama i forumima često je potrebna MySQL baza podataka. Kao takav, bitno je stvoriti ga u vašem sustavu.
Stvaranje baze podataka MySQL proces je u tri koraka; prvi je stvaranje korisnika i lozinke baze podataka, drugi postupak dodjeljivanje povlastica korisniku za pristup bazi podataka i treći, stvarno stvaranje baze podataka. Ovo može zvučati pomalo zastrašujuće, ali upotrebom čarobnjaka MySQL baze podataka pronađenog u vašem cPanelu zadatak stvaranja baze podataka postaje brz, jednostavan i lagan. Samo slijedite sljedeće korake:

 •  Prvo se morate prijaviti na svoj cPanel;
 •  Zatim kliknite “MySQL Čarobnjak baza podataka” koji se može naći pod naslovom “Baze podataka”.
 •  Zatim pokraj „Nova baza podataka“ morate unijeti naziv svoje baze podataka;
 •  Zatim kliknite gumb “Sljedeći korak”;
 •  Od vas će se tražiti da unesete svoje korisničko ime pored kartice “Korisničko ime”;
 •  Zatim također morate unijeti lozinku pored kartice “Lozinka”. Morate dvaput unijeti lozinku, a zatim kliknite “Create User”;
 •  Zatim morate svom korisniku dodijeliti povlastice u vašu bazu podataka. Možete jednostavno kliknuti “Sve privilegije” osim ako programer drugačije ne zatraži.
 •  Nakon što ste postavili privilegije, trebate kliknuti na karticu “Sljedeći korak”, što će u stvari dovršiti postupak postavljanja. Primijetite da ime vaše baze podataka i korisnik baze podataka koristi korisničko ime cPanel kao prefiks. Ako trebate stvoriti dodatne baze podataka, sve što morate učiniti je ponoviti gore navedeni postupak.

Mogu li izvesti MySQL bazu podataka u phpMyAdmin?

Postoje slučajevi kada u procesu prijenosa vaše web stranice na drugi poslužitelj nađete potrebu za sigurnosnom kopijom baze podataka, bilo kao sigurnosna mjera ili kao zahtjev. Zapravo, sigurnosno kopiranje baze podataka lako se vrši izvozom pomoću phpMyAdmin, alata koji se može pronaći u vašem cPanelu. Za izvoz jednostavno napravite sljedeće korake:

 •  Prijavite se na svoj cPanel.
 •  Pod naslovom “Baze podataka” kliknite ikonu phpMyAdmin, a zatim izaberite bazu podataka koju želite izvesti s popisa na lijevom izborniku klikom na nju.
 •  Zatim kliknite karticu “Izvezi” koja se može naći na izborniku pri vrhu stranice.
 •  Pod naslovom “Izvezi”, pogledajte ispod “Pogledajte ispis (shema) baze podataka” i provjerite jesu li odabrane sve tablice, kao i SQL opcija..
 •  Zatim pod “Struktura” omogućite opciju “Dodaj DROPTABLE / VIEW / PROCEDURE / FUNCTION” i provjerite je li odabrano “Save as file” koji se nalazi u donjem lijevom dijelu stranice. Imajte na umu da ako je vaša baza podataka prilično velika, za brže preuzimanje možete odabrati ili “komprimirano” ili “gzipped”..
 •  Kliknite gumb “Idi” u donjem desnom kutu, a zatim kad dobijete prompt pritisnite “Spremi”. Ova radnja započinje postupak preuzimanja na vaše lokalno računalo.

Kako uvesti u MySQL bazu podataka u phpMyAdmin?

Iako postoji potreba za izvozom baze podataka, također se pojavljuje potreba za uvozom jednog s drugog poslužitelja na vaš poslužitelj. Da biste to učinili, možete koristiti i phpMyAdmin. Međutim, da biste ga uvezli, morate imati datoteku sigurnosne kopije baze podataka koja obično ima ekstenziju “.sql”, iako su .zip i tar.gz također prihvaćeni. Da biste uvezli datoteku, morate učiniti sljedeće:

 •  Prijavite se na svoj cPanel.
 •  Jednom kad ste prijavljeni, kliknite ikonu phpMyAdmin koja će se naći pod “Baze podataka” na vašem početnom zaslonu cPanel..
 •  Zatim s baze na lijevom izborniku odaberite bazu podataka koju želite uvesti.
 •  U gornjem izborniku kliknite karticu “Uvezi”.
 •  Zatim pod “Datoteka za uvoz” kliknite gumb “Pregledaj” i pronađite datoteku sigurnosne kopije baze podataka.
 •  Zatim kliknite gumb “Idi” u donjem desnom kutu zaslona za pokretanje postupka uvoza. Nakon što je uvoz završen, ispod kartica trebali biste vidjeti zelenu kvačicu i obavijest koja bi trebala glasiti ovako, “Uvoz je uspješno završen.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map