Da li vam InMotion omogućuje posjedovanje vaše web stranice?

Dopušta li InMotion da posjedujete svoju web stranicu?

Za mnoge od nas, posebno za početnike web stranica, pitanje vlasništva web stranica može se činiti apsurdnim. Mnogi od nas bi pomislili da, budući da ste potrošili znatne količine novca i otkako ste platili usluge potrebne za rad web stranice, vi ste vlasnik vaše web stranice i pitati vas tko je vlasnik web stranice zvuči smiješno. Međutim, da li ste zaista vlasnik vaše web stranice? Ovom pitanju možete odmah reći da, ali takvo nije uvijek tako. Ako u ugovoru izričito nije navedeno da posjedujete vašu web stranicu, tehnički niste ni njezin vlasnik.


Za bolje razumijevanje ove rasprave, važno je da najprije razumemo značenje termina “vlastiti”. Tehnički gledano, vlasništvo nad domenom je kao da ste vlasnik svog kućnog telefonskog broja koji zapravo nikada niste posjedovali, već ga iznajmljuje od telefonske kompanije.
Međutim, ovo je pitanje prilično škakljivo jer nisu sve hosting tvrtke omogućile posjedovanje vaše web stranice. Prema InMotion-ovim Uvjetima pružanja usluge / Ugovoru o korisniku i Pravilima o privatnosti, Dio 4.ai, “Kupac je vlasnik ili valjani davalac licence Korisničkog sadržaja i svakog njegovog elementa, a Kupac je osigurao sve potrebne licence, suglasnosti, dozvole, odricanja i izdanja za upotrebu korisničkog sadržaja i svakog njegovog elementa, uključujući bez ograničenja, sve zaštićene žigove, logotipe, imena i sličnosti u njemu, bez ikakve obveze od strane kompanije da plaća bilo kakvu naknadu, zaostatke, cehovske isplate ili bilo kakvu drugu naknadu bilo kojoj osobi ili entitet; ” (Www.inmotionhosting.com/terms-of-service). Ova odredba znači da klijent posjeduje cjelokupni sadržaj web stranice, ali ne i samu web lokaciju jer je samo iznajmljen klijentu.

Zašto ne mogu biti vlasnik moje web lokacije?

Jednostavno rečeno, ne možete posjedovati vašu web stranicu u tolikoj mjeri kao što je vaša web stranica zapravo sastavljena od mnogih dijelova, od kojih neke posjedujete, a neke samo iznajmite od pružatelja usluga hostinga. Ovdje je jednostavan vodič onoga što posjedujete i kojeg jednostavno iznajmljujete.

 •  Nemate web poslužitelj.
 •  Web poslužitelj je računalo koje pokreće poslužiteljsku platformu na kojoj se nalazi vaša web stranica. Podatkovni centar obično posjeduje web poslužitelj i iznajmljuje ga vama. Očito je da nemate svoju web stranicu ako je ne kupite za sebe.
 •  Nemate platformu web poslužitelja.
 •  Primjeri za to uključuju Linux, Apache, MySQL, PHP (LAMP), ASP.NET, Windows IIS + i Microsoft SQL Server.
 •  Ne posjedujete sustav za upravljanje sadržajem (CMS), poput WordPress-a, Joomla i Drupal.
 •  Možete imati vlastiti CMS ako imate izvorni kod i da ste ga sami napisali. Vlasnik CMS-a je njegov autor i vi ste samo licencirani za njegovo korištenje.
 •  Nemate softver baze podataka poput MySQL.
 •  Nikada posjedovanje softvera za bazu podataka također znači da također ne posjedujete stvarnu bazu podataka, ali posjedujete podatke i sadržaj web mjesta koji su pohranjeni u bazi podataka pod uvjetom da ste autor.
 •  Obično nemate izvorni kôd web lokacije, osim ako je sami ne stvorite.
 •  Izvorni kod je program kreiran na jeziku platforme web poslužitelja koji sadrži konektore s drugim softverom i koristi se za komunikaciju s vanjskim poslužiteljima sustava. Koristi se za stvaranje HTML / CSS / Java skripte za preglednik koji radi na vašem zaslonu.
 •  Nemate preglednik, samo ste licencirani za njegovo korištenje.
 •  Najčudnije je što nemate naziv svoje domene.
 •  Ovo će vas možda iznenaditi, ali zapravo nemate naziv domene, iako ste njen registrirani vlasnik domene. Vi ste ga samo u zakupu.

Što onda dobivam na raspolaganju?

Biti “vlasnik” vaše web stranice jednostavno znači da morate posjedovati sljedeće:

 •  Vlasnik ste jezika skripti HTML / CSS / Java, građevnih blokova vaše web stranice i jezika koje preglednici razumiju.
 •  Posjedujete Visual Design vašeg web mjesta.
 •  To uključuje izgled i grafičke sadržaje kao što su boje, tipografija, fotografija koja se koristi za izradu korisničkog sučelja, čitljiv sadržaj web mjesta i slike i videozapisi koje sadrži.
 •  Posjedujete tekstualni sadržaj vaše web lokacije.
 •  To uključuje sve čitljive, formatirane, koje se mogu kopirati i zalijepiti, a mogu se i indeksirati u tekstu web stranice tražilice koji se može prikazati u vašem pregledniku. To znači da biste trebali biti autor Tekstualnog sadržaja kako biste ga učinili vlastitim.
 •  Posjedujete fotografije vaše web lokacije.
 •  Ovaj je uvjet istinit, ako i samo ako ste sami snimili fotografije, a u suprotnom, ako ste je odnekud kopirali, fotografija je dodijeljena vama.

Što trebam razumjeti o zakonitosti posjedovanja web stranica?

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da niste vlasnik vaše web stranice. Možda zvuči smiješno da, nakon što ste potrošili vrijeme i novac za svoju web stranicu, dobivate obavijest o tome da je zapravo ne posjedujete.
Slijede važne činjenice koje trebate razumjeti o pravnoj stvarnosti vlasništva nad vašom web stranicom. Prvo, trebali biste zapamtiti da nikada ne možete zakonski posjedovati platformu web poslužitelja, naziv vaše domene, web platformu, softver baze podataka, CMS pa čak i jezik koji se koristi za izgradnju vaše web stranice. Drugo, nikad ne biste dobili vlastiti poslužitelj na kojem se nalazi vaša web stranica i da vam je odobrena samo licenca za korištenje intelektualnog vlasništva stvaratelja web stranice i platforme koja se koristi za izgradnju. Međutim, zakonski posjedujete sadržaj vaše web stranice, ako i samo ako, autor ste sami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map