7 pravila za sheme boja web stranice

7 pravila za izradu shema boja web stranicaU markiranju i dizajnu web stranica boje su zaista bitne.


Zašto?

Istraživanje to pokazuje 62-90% odluka o brzom kupnji vođeni su čisto percepcijom boja.

Odabir prave sheme boja web stranica je ono što ga čini nezaboravnim, pouzdanim, atraktivnim i profitabilnim. Prvi dojam je sve.

Prilikom izrade web mjesta trebali biste pažljivo razmotriti koje boje treba dodati vašoj shemi boja i zašto. Različite boje posjetiteljima će poslati različite poruke mijenjajući njihovo razumijevanje vaše web stranice, čak i kada to nije bilo predviđeno.

Ne znam gdje uopće započeti? Slijedite ove korake za stvaranje sheme boja web stranice i izbjegavajte prave pogreške u dizajnu.

Prosječni korisnik ima raspon pažnje od 8 sekundi. To je koliko dugo ih morate uvjeriti da nastave pregledavati vašu web stranicu.

Odabir prave sheme boja za vaš web dizajn pomoći će vam da korisnike zainteresirate za akcente u boji, oštre navigacijske elemente i nezaboravne marke.

Dakle, evo odakle početi …

Contents

7 koraka za stvaranje vlastite sheme boja web mjesta

1. Pronađite svoju osnovnu boju

Vjerojatno ste već odabrali svoju osnovnu boju. Ako imate logotip ili bilo koji postojeći brend, vjerojatno postoji jedna glavna boja koja dominira u dizajnu. Ovo je boja s kojom će se povezati vaš brand – vaša primarna boja marke.

Ako niste kraj konačne odluke, uzmi ovaj kviz kako biste pronašli svoje mogućnosti, proveli istraživanje tržišta i koristili web lokacije poput Dribbble ili Behance za malo inspiracije.

Također možete pregledavati ovaj popis šesterokutnih paleta kodova nekih od najpoznatijih svjetskih robnih marki za širenje bazena ideja.

Kad naiđete na posebno ugodan dizajn ili sliku, ne oklijevajte pomoću alata za odabir boja da biste uhvatili šesterokutni kôd i dodali ga na svoj popis favorita. ColorZilla čini se da je to popularno sredstvo. A ako upotrebljavate Chrome kao svoj glavni preglednik, pogledajte u Proširenje za preglednik Eye Dropper jer je jedan od najviših alata vani.

2. Odlučite se o broju boja (preporučuje se 3)

Nakon što ste premali osnovnu boju, sljedeći korak je odlučiti koliko ćete drugih boja dodati u smjesu.

Obično se preporučuje upotreba trobojne kombinacije. Trijazna shema boja, koja se sastoji od tri boje raspoređene ravnomjerno oko kotača u boji je dobra polazna točka. Trijadna paleta može biti prilično dramatična ako sadrži tri osnovne živopisne boje, pa se dizajneri često odlučuju za kombinaciju sekundarnih tonova.

Postoji i pravilo starog dizajnera koje vam može biti korisno u primjeni vaše sheme boja na dizajnu web stranice. Poznat je kao 60-30-10 pravilo.

Pravilo 60-30-10 savjetuje da ne koristite jednake količine odabranih boja, već ih podijelite u postotke i na odgovarajući način primijenite. Dobar primjer ovog pravila u praksi je muško odijelo: blejzeri i hlače zauzimaju oko 60% izgleda, košulja predstavlja dodatnih 30%, a kravata 10%.

3. Po potrebi koristite sekundarne boje

Usklađivanje sekundarnih boja s vašim glavnim robnim markama može biti borba, ali ne očajavajte! Na mreži je dostupno mnoštvo pametnih besplatnih alata koji će ovaj zadatak znatno olakšati. Na primjer, možete krenuti prema raspona boja, unesite šesterokutni kôd odabrane boje i odmarajte se! (Više alata za generator palete boja ispod …)

Kakva je svrha dodavanja sekundarnih boja? Ponekad će dizajn zahtijevati više od nekoliko osnovnih boja. To se posebno odnosi na web stranice koje su prepune sadržaja i odredišnih stranica – proizvode, dopuštene materijale, materijale za preuzimanje itd..

Mailchimp ima široku i dobro osmišljenu shemu web stranica za sav svoj markirani sadržaj.
Na primjer, MailChimp ima široku i dobro osmišljenu shemu web stranica za sav njen markirani sadržaj.

Mogućnost vizualnog odvajanja naslova, bočnih traka, naslova, gumba i ostalih elemenata povećava stopu pretvorbe i poboljšava korisničko iskustvo.

Ako se nalazite u ovom brodu, vrijedno je razmisliti o dodavanju različitih nijansi i nijansi glavnih boja, umjesto da tražite dodatne. Ponekad je jednostavnost najbolja strategija.

4. Ne zaboravite svoje neutralne boje (bijela, crna siva)

Trebat će vam neutralne boje za tekst, kako biste stvorili kontrast za važne elemente ili kao pozadinske boje.

Funkcija neutralne boje u modernom web dizajnu slična je bijelom prostoru – kako bi se korisnici predali i omogućili im vrijeme da bolje probave i odrede prioritete informacija na stranici..

Dobro je imati jednu tamnu i svijetlu neutralnu boju za različite slučajeve upotrebe. Najčešće su neutralne boje bijela, crna i siva. Također možete upotrijebiti nijanse svojih dominantnih boja kao neutralne boje, iako je to malo složenije za usklađivanje.

Spotify Smjernice robne marke
Na primjer, Spotify nudi četiri moguće verzije svog logotipa, s jasnom uputstvom da se crni logotip koristi na pozadinama svijetlih boja, a bijeli na pozadini tamne boje.

Ako ste zaglavili za ideje, vratite se natrag Dribbble ili Designspiration i pomoću pretraživanja boja provjerite što rade drugi.

5. Na sljedećim mjestima dodajte osnovne, sekundarne i neutralne boje:

Kako razmišljate o primjeni sheme boja web mjesta? Koje boje idu kamo i zašto?

 • Primarne boje idite na “vruće točke” na svojoj web stranici. Te podebljane i jarke boje trebali biste koristiti kako biste privukli pažnju korisnika i potaknuli ih na akciju. CTA gumbi, naslovi, ikone pogodnosti, obrasci za preuzimanje i ostale važne informacije trebaju biti istaknute pomoću osnovnih boja.
 • Sekundarne boje koriste se za isticanje manje važnih podataka na web mjestu, kao što su sekundarni gumbi, podnaslovi, aktivne stavke izbornika, pozadina ili prateći sadržaj poput često postavljanih pitanja i izjava.
 • Neutralne boje najvjerojatnije će se koristiti za tekst i pozadinu, ali mogao bi vam biti koristan u posebno živopisnim dijelovima web mjesta, samo kako bi se smanjio ton i ponovno usmjerio oko.

6. Prođite postupak nekoliko puta

Kada konačno osmislite svoju paletu boja, isprobajte je u različitim scenarijima. Hoće li raditi u tisku? Što ako odlučite pokrenuti trgovačku liniju? Ima li utjecaja na posjetitelje za koje ste očekivali da ih imaju?

Najbolje je proći kroz ovaj postupak nekoliko puta i stvoriti nekoliko različitih paleta boja. Ako neki ne ispuni sve vaše zahtjeve, imat ćete plan B.

7. Brainstorm kada je potrebno

Prekrasne šeme boja nije tako teško zaviriti kad znate gdje potražiti. Evo popisa korisnih alata koji će vas voditi u potrazi za najboljim kombinacijama boja na web mjestu.

 1. raspona boja – ova web lokacija može generirati čitavu shemu boja na temelju šesterokutnog koda jedne odabrane boje.
 2. Adobe Color – ovaj je Adobeov alat izgrađen oko koncepta kotača u boji i omogućuje vam da u nekoliko klikova razvijete bilo kakvu shemu boja web mjesta. Također možete prenijeti sliku da biste izvadili kodove u boji povlačenjem i ispuštanjem datoteke u alat.
 3. Paletton – Paletton je još jedno korisno sredstvo za stvaranje lijepih shema boja bez ikakvog tehničkog ili dizajnerskog znanja.
 4. Coolors – ovaj je alat stvarno zgodan za testiranje kako različite boje djeluju zajedno. Pomoću sučelja za povlačenje i ispuštanje možete premještati boje i vidjeti jesu li se međusobno sukobljavaju ili djeluju lijepo.
 5. ColorSpire – još jedan generator shema boja web stranica.
 6. Canva boja kotača – ovaj besplatni alat super je korisnik i može vam pomoći da shvatite koje boje izgledaju sjajno zajedno i koje kombinacije boja su ne-ne. Osim toga, postoji puno obrazovnog sadržaja koji može odgovoriti na bilo koja pitanja o teoriji boja i kotaču u boji.

Najčešća pitanja:

1. Zašto je važna shema boja web mjesta?

Utjecaj boje na ljudski mozak pravi je fenomen. Bilo da svjesno osjećamo učinke toga ili ne, boje imaju veliki utjecaj na način na koji naš mozak obrađuje informacije i svijet oko nas.

Znanost je pokazala ta crvena može povećati cirkulaciju, dok plava proizvodi umirujući učinak.

Na primjer, 2000. godine, Glasgow se predstavio plava ulična rasvjeta za poboljšanje gradskog krajolika, što je slučajno dovelo do primjetnog smanjenja broja zločina u područjima osvijetljenim plavim svjetlima. slično, Tokijska željeznica Yamanote pruga je odlučila ugraditi plava svjetla na kraj vlakovnih perona kako bi se smanjio broj samoubistava. Kao rezultat toga, samoubistva na tim stanicama pala su za 74%.

To vjerojatno objašnjava zašto većina medicinskih i farmaceutskih marki odabiru plavu boju za svoju glavnu boju.

Jedno je jasno: ako se pravilno koriste, boje mogu imati veliku moć nad nama. Upravo je to razlog zašto je odabir odgovarajuće sheme boja za vaše web mjesto toliko važan.

Kombinacijom različitih boja i nijansi možemo stvoriti paletu boja koje uklapaju dizajn u dizajn, evociraju željene emocije, utječu na raspoloženje korisnika i oblikuju njihovu percepciju branda..

2. Koje su emocije povezane s različitim bojama?

Postoji čitavo područje znanosti posvećeno proučavanju utjecaja boje na ljudsko ponašanje – to se naziva psihologija boja. Kroz mnoge eksperimenti i istraživanja, znanstvenici su ustanovili da boje doista izazivaju emocije: neke nas čine sretnima, budnima ili opuštenima, dok druge upadaju u tamnije osjećaje i mogu nas učiniti tjeskobnim ili tužnim.

Zapravo, 85% kupaca je reklo kupuju proizvode na bazi samo boje.

Odabirom prave palete boja za vaše web mjesto možete promijeniti način na koji ljudi misle o vašoj robnoj marki i generirati trajne emocije koje će potaknuti potrošačke odluke o kupnji.

Ali odakle započeti?

Evo šest glavnih boje koje izazivaju jedinstven emocionalni odgovor u gledateljima:

Crvena

Crvena simbolizira važnost, strast i agresiju. Zamislite crveni tepih, srce kao ljubavni simbol ili znak zaustavljanja. Zahtijeva pažnju, a kada je u pitanju dizajn, treba ga koristiti štedljivo kako ne bi preopteretio ili zamorio gledatelja.

Vodafone.
Kreditna slika: Vodafone.

naranča

Narančasta je povezana s energijom, razigranošću i niskim cijenama. Korištenje narančaste boje u web dizajnu može pomoći u otkrivanju mladolikosti marke i čak privlačiti pažnju kupaca.

easyGroup
Kreditna slika: easyGroup.

Žuta boja

Kao boja sunca, žuta može igrati na aspekte sreće i zabave. Ali također aktivira područje anksioznosti u mozgu, pa ga treba koristiti oprezno i ​​u različitim nijansama.

Gusjenica
Kreditna slika: Gusjenica.

zelena

Boja prirode, zelena, ima snažnu povezanost sa inicijativama koje se tiču ​​zdravlja, blagostanja i zaštite okoliša. Lijepo se podnosi svim vrstama organskih ili prirodnih proizvoda i marki usredotočenih na vanjsku prirodu i prirodu.

Starbucks
Kreditna slika: Starbucks.

plava

Plava boja odmah nadahnjuje povjerenje i budi osjećaj sigurnosti. Osim toga, pokazalo se da ima umirujući učinak na mozak, pa tako i djeluje privlačno i prijateljski. Budući da je tako svestran i živopisan, plava je jedan od najpopularnijih izbora boja među web dizajnerima.

NHS
Kreditna slika: NHS.

purpurna boja

Ljubičasta je boja licenci. Često povezana s elegancijom, tajanstvenošću i kreativnošću, to je boja za brendove koji jure vrhunske ili luksuzne privlačnosti ili žele stvoriti senzualniju privlačnost svojim dizajnom web stranica.

Cadbury
Kreditna slika: Cadbury.

Razmišljanje o tome koje će primarne i sekundarne boje koristiti za vašu shemu boja omogućiti će vam utjecati na to kako se ljudi osjećaju prema vašoj web lokaciji i vašoj robnoj marki..

3. Što bih trebao znati o razlikama u spolu i dobi?

Web stranice s najboljom izvedbom imaju jedno zajedničko – oni znaju svoju ciljanu publiku. Bilo putem istraživanja tržišta ili višegodišnjeg iskustva u vašoj industriji, trebali biste moći reći kome se želite obratiti. Zašto? Jer boje, izbor dizajna, tipografija i stvari poput tona glasa različito utječu na različite demografije.

I nisu samo različite demografije koje boje različito gledaju. Ispada da i muškarci i žene više vole različite boje.

U studiji iz 2012. godine, gotovo 2.000 muškaraca i žena bilo je upitano da li više vole ljubičastu, plavu, zelenu, žutu, narančastu, crvenu ili ružičastu.

42% muškaraca reklo je da im je plava boja omiljena boja, a slijede zelena (25%) i ljubičasta (12%). Žene su također rekle da je njihova boja preferirana plava (29%), a slijedi je ljubičasta (27%) i zelena (19%).

Pie Chart: Omiljene boje čovječanstva
Kartoteka: omiljene boje čovječanstva.

Iako suptilna, razlika u preferencijama boja muškaraca i žena može značajno utjecati na uspjeh marke. To nije sve. Prilikom izrade sheme boja na web lokaciji koja se sviđa oba spola, također je važno uzeti u obzir najmanje omiljene boje.

Pa koje boje preferiraju različiti spolovi?

Dakle, koje boje preferiraju različiti spolovi? Neki istraživanje učinjeno u tom pravcu.

Jeftine ili nepristojne boje

Prema ovom istraživanju, i muškarci i žene ne vole smeđu i narančastu boju. 17% žena također je sivo stavilo na svoju listu tri najmanje omiljene boje. Zanimljivo je da oba spola te iste boje smatraju „jeftinima“ ili „jeftinima“.

4. Koje boje privlače najviše pažnje?

Prave kombinacije boja su ključne u web dizajnu jer pomažu dizajnerima uspostaviti vizualnu hijerarhiju. Vizualna hijerarhija zauzvrat omogućava korisnicima da razluče jezgrene elemente gotovo trenutno i prvo uoče najvažnije podatke.

Guggenheim muzej
Na primjer, the Guggenheim muzej koristi boju za naglašavanje različitih lokacija i isticanje najvažnijih informacija na web mjestu.

Ali to nisu samo različite kombinacije boja koje daju dizajnersku strukturu. Boje prirodno imaju svoju hijerarhiju, što je najbolje definirano utjecajem svake boje na naše emocije, osjetila i ponašanje.

Postoje odvažne boje, poput crvena, žuta ili narančasta, koji su praktički nezamislivi i zahtijevaju našu nepodijeljenu pažnju. A slabije su boje, poput sive, bijele ili svijetlo plave, koje pomažu u stvaranju kontrasta i stvaranju važnih elemenata.

Dizajneri vole koristiti podebljane boje kako bi izoštrili navigaciju i stvorili intuitivnije korisničko iskustvo. Pored toga, podebljane boje mogu se koristiti za stvaranje dosljednosti na različitim stranicama i pomoći korisnicima da brže pronađu ono što im treba. Na primjer, koristeći crvenu boju za gumbe za poziv na akciju na vašoj web lokaciji možete povećati stopu pretvorbe i dizajn UI učiniti intuitivnijim.

5. Koje industrije vole različite boje?

Već smo razgovarali o tome koliko je važna psihologija boja za brendiranje, identitet i dizajn logotipa i kako svaka nijansa ima različit psihološki utjecaj na kupca.

Dakle, uopće nije iznenađujuće saznati da različite industrije favoriziraju različite boje, jer pokušavaju izazvati određene emocije i stvarati udruge relevantne za industriju.

Jedno je istraživanje analiziralo 520 logotipa u nizu industrija da bi se utvrdilo koji sektor favorizira koju boju. Otkrića su sastavljena u živopisnom grafikonu koji predstavlja 20 najboljih brendova u svakoj industriji i njihove dominantne boje.

6. Kako mogu poboljšati prepoznavanje robne marke?

Boja je jedan od najvažnijih elemenata nezaboravne marke – uz tipografiju, naziv marke i grafiku.

Znamo da je naša mozgovi žude za vizualnim informacijama. Izrada uvjerljivog vizualnog sadržaja koji koristi prave boje i ugodan dizajn privlači pažnju korisnika i privlači njihovu pažnju mnogo prije nego što se informacije stvarno obrade. Potrebno je četvrt sekunde da mozak obradi vizualne znakove, dok prosječni raspon pozornosti potrošača iznosi samo 8 sekundi.

Napravimo brzi eksperiment. Zatvorite oči i razmislite o ove tri marke: Milka Chocolate, IKEA i Carlsberg. Jeste li vidjeli njihove marke branda? Kladim se da su vam mozak odmah zasuli ljubičastim, plavo-žutim i zelenim slikama.

Milka
Kreditna slika: Milka.

Istraživanje je to pokazalo boja povećava prepoznatljivost marke za 80%. Izgradnja bolje prepoznatljivosti branda, pak, pomaže tvrtkama da uspostave poznanstvo. I što je nešto poznatije, to mu više vjerujemo.

Proučava se psihologija boja također vam može pomoći da osigurate da je vaša marka povezana s pravim emocijama i stvorite pozitivno raspoloženje kod potrošača.

To može izgledati kao da se puno radi za nešto tako osnovno kao shema boja web mjesta, ali to je ključan korak u procesu dizajniranja web stranice. Da bismo mogli utjecati na to kako korisnici vide i osjećaju vašu marku, moramo bolje razumjeti povezanost boja i osjećaja.

7. Koje su neutralne boje?

Možete li stvoriti privlačan dizajn web stranice bez upotrebe bilo koje boje? Odgovor je da, ali to zahtijeva dobro razumijevanje ostalih elemenata dizajna, poput tipografije, rešetke i izgleda, kako bi privukli pažnju posjetitelja.

Crno-bijeli dizajn web stranica poznat je kao jednobojna shema boja. Kombinacija crne i bijele boje je siguran ulog – to su dvije boje koje nikada neće izaći iz mode. Međutim, jednobojna shema boja može se temeljiti na bilo kojoj boji, pod uvjetom da je izvedena iz jedne nijanse i proširena je nijansama, nijansama i tonovima.

Dobro izveden jednobojni dizajn osigurava da se web stranica ističe kao sofisticiran, elegantan i bezvremenski.

Studio s posebnom ponudom
Evo vam primjer jednobojne sheme boja koja koristi crvenu boju kao svoju osnovnu nijansu.

S druge strane, to može biti izazov za dobivanje emocionalnog odgovora od svojih posjetitelja. Bez boja, jednobojni web dizajni također su lišeni osobnosti i osjećaja. Dizajneri moraju kreativno razmišljati o razvoju uvjerljivog iskustva pregledavanja kad se odluče za jednobojnu shemu boja.

Istraživanje minimalizma u web dizajnu pokazuje da namjerna i dosljedna upotreba akcentne boje pomaže u isticanju najvažnijih informacija i motivira korisnike da djeluju.

Jedno je istraživanje analiziralo 520 logotipa
Jedno je istraživanje analiziralo 520 logotipa.

Plava, crvena i zelena su tri dominantne boje koje se pojavljuju u gotovo svakoj industriji.

Međutim, jedan izuzetak koji se odnosi na plavu boju. Prema istraživačima hrane, kada su ljudi tražili hranu, naučili su izbjegavati otrovne ili pokvarene predmete, koji su često bili plavi, crni ili ljubičasti. Kad se hrana obojena plavom bojom služi za proučavanje predmeta, oni gube apetit.

Ako svaka druga marka u vašoj industriji koristi iste boje, može se činiti nemogućim izdvojiti se i izgraditi prepoznatljiv brend. Zbog toga je važno sastaviti širu shemu boja koja će se primjenjivati ​​na sve marke i marketinške materijale, umjesto da se jednostavno kombinira s primarnom i sekundarnom bojom.

8. Postoje li primjeri dobre sheme boja web stranica?

Tamo su! Evo 20 primjera za nadahnuće sheme boja vaše web stranice.

1. Svijetla akcentna boja

Crescosa
Kreditna slika: Crescosa.

Upotreba boje s naglaskom u shemi boja na vašem web mjestu jedan je od najučinkovitijih načina usmjeravanja pažnje posjetitelja na najvažnije bitove informacija na stranici. U primjeru u nastavku, tri podebljane boje – žuta, ljubičasta i crvena – koriste se za izdvajanje osnovnih usluga i stvaranje koncepta za pamćenje..

2. Svijetla, ali uravnotežena shema boja

Savršena oluja
Kreditna slika: Savršena oluja.

Ova shema boja web stranice uravnotežuje dvije žive boje koristeći jarko crvenu kao akcentnu boju.

Otkrijte više svijetlih shema boja akcenata Adobe Color.

3. Shema boja svježeg i organskog izgleda

Calem
Kreditna slika: Calem.

Izreka da prvo jedemo očima je točkasta. Naš mozak prima signal iz očiju mnogo prije nego što naši okusni pupoljci dođu do posla. Boja je često prvi element koji naše oči primijete u vezi s prehrambenim proizvodom, koji određuje kako percipiramo ukus i aromu onoga što ćemo jesti. U primjeru u nastavku vidimo kako upotreba prirodne sheme boja, kojom dominiraju žuta, bijela i zelena boja, stvara organski i svjež izgled.

4. zemljani tonovi

LaunchBuzz
Kreditna slika: LaunchBuzz.

Ova shema boja na web stranici koristi pozadinu neutralne boje kako bi se istaknula breskvasta boja proizvoda.

Otkrijte više svježih shema boja na Adobe Color.

5. Smirena i minimalistička shema boja

Radite odgovorno
Kreditna slika: Radite odgovorno.

Ova jednostavna kombinacija zemljanih, mirnih boja stvara opuštajuću atmosferu i postavlja pravi ton za poruku web stranice – prevladavanje stresa i tjeskobe. To je i primjer kako ograničena paleta boja i dalje može biti snažna u utjecaju na raspoloženje i ponašanje posjetitelja..

6. Elegantna i opuštena shema boja

Udubljenje
Kreditna slika: Udubljenje.

Uparivanjem različitih nijansi plave s pastelnim bojama, ova elegantna shema boja web mjesta stvara miran i sanjiv ambijent.

Otkrijte više minimalističkih shema boja Adobe Color.

7. Shema boja pastelnih i prigušenih boja

saučesnik
Kreditna slika: saučesnik.

Koristeći meku, pastelnu shemu boja, dizajn web stranice uspijeva stvoriti dojam organskog toka i vizualne strukture. To je ugodno i uravnoteženo, privlači posjetitelja da se drži oko i nastavlja pregledavati.

8. Meka i pozivna shema boja

Cédric Pereira
Kreditna slika: Cédric Pereira.

Ova internetska shema boja kombinira nekoliko pastelnih boja kako bi stvorio mekan i privlačan izgled.

Otkrijte više pastelnih shema boja na Adobe Color.

9. Živa i smjela shema boja

MA Pravi kanabis
Kreditna slika: MA Pravi kanabis.

Ova živopisna paleta boja, obuzeta bojom i energijom, objedinjuje svijetlo žutu i živopisnu plavu boju, stvarajući moćnu kombinaciju. Sa živopisnim bojama i zanimljivim dizajnerskim elementima web stranica ostavlja dugotrajan dojam i puk citrusnog okusa.

10. Živi kontrast

Dropbox Dizajn
Kreditna slika: Dropbox Dizajn.

U ovoj shemi boja koriste se dvije žive boje za stvaranje kontrasta koji privlače oči.

Otkrijte živopisnije sheme boja na Adobe Color.

11. Šarene i moderne sheme boja

Potvrditi
Kreditna slika: Potvrditi.

Ovo je mjesto sofisticiranog i modernog dizajna kombinirajući proizvode jarke boje s neutralnim pozadinama. S jednom akcentnom bojom za CTA gumbe, dizajn web stranice sjajno djeluje na usmjeravanju posjetitelja do željene akcije.

12. Zabavno i razigrano

Vaš plan, vaš planet
Kreditna slika: Vaš plan, vaš planet.

Kombinirajući mnogo različitih boja i nijansi, ova web stranica povlači razigranu shemu boja koja koristi boju za stvaranje kategorija informacija.

Otkrijte više živopisnih shema boja na Adobe Color.

13. Jednobojna shema boja

Revolve Studio
Kreditna slika: Revolve Studio.

Igrajući se s teksturom i različitim nijansama crne i sive boje, ova paleta boja pomaže u stvaranju tajanstvenog, ali pristupačnog dizajna web stranica. Nedostatak boje u ovom web dizajnu prisiljava posjetitelja da se usredotoči na druge elemente, uključujući kopiju, oblike i vizualne prikaze.

14. Elegantan i miran

Mowellens
Kreditna slika: Mowellens.

Igrajući se s nekoliko nijansi zelene, ovaj dizajn web stranice stvara dubinu i koristi mirnu, čistu shemu boja kako bi posjetitelje ostavili angažirani.

Otkrijte više jednobojnih shema boja na Adobe Color.

15. Živa i oštra shema boja

Jeleni velikih očiju
Kreditna slika: Jeleni velikih očiju.

Usmjeravajući oštru shemu boja, dizajn ovog web mjesta stvara snažan prvi dojam. Ne plašeći se voditi živopisnim bojama, dizajn web stranice kombinira različite nijanse kako bi stvorio sjajan kontrast i privukao oku posjetitelja – od duboke ružičaste do žutosmeđe i bogato plave, shema boja je eklektična, ali uravnotežena.

16. Ne bojte se smjelih boja

Boja na kodu
Kreditna slika: Boja na kodu.

S visokim kontrastom i tri jarke boje u igri, ova shema boja web stranice ostavlja hrabar dojam.

Otkrijte živopisnije sheme boja na Adobe Color.

17. Elegantna i raskošna shema boja

Cher Ami
Kreditna slika: Cher Ami.

Ova prekrasna shema boja povlači kraljevski elegantan izgled kombinirajući duboku plavu i zlatnu nijansu. To je klasična shema boja modernog izgleda koji pruža snažan vizualni doživljaj i odmah pozicionira marku kao vrhunskog igrača.

18. S dodirom zlata

Paola Krauze
Kreditna slika: Paola Krauze.

Primjer u nastavku pokazuje kako bacanje u boju koja ima jake kulturne asocijacije – u ovom slučaju; zlato – može promijeniti dinamiku cijelog dizajna i učiniti ga veličanstvenim.

Otkrijte elegantnije sheme boja na Adobe Color.

19. Korporativna, a opet energetska shema boja

Bambusova gužva
Kreditna slika: Bambusova gužva.

Oslanjajući se na živopisnu, ali prilično tradicionalnu paletu boja, dizajn ovog web mjesta uspijeva pobuditi povjerenje stvarajući dojam modernog branda koji razmišlja unaprijed. S jakim kontrastom i velikom čitljivošću, kombinacija crvene i plave daje web stranici dinamičnu i snažnu vibraciju.

20. Tradicionalna, ali zanimljiva

Creddy
Kreditna slika: Creddy.

Klasična kombinacija crvene i plave oživljava u ovom hladnom dizajnu web stranica.

Otkrijte više korporativnih shema boja na Adobe Color.

Sada znate kako sami dizajnirati shemu boja za web mjesto

Istina je da vam ne treba biti dizajner da biste sastavili prekrasnu shemu boja web mjesta. Uz široko razumijevanje psihologije boja, osnove teorije boja i arsenal korisnih alata, možete razviti paletu boja koja vašem brandu daje snažan vizualni identitet.

Odvojite vrijeme za istraživanje kreativnih primjera, isprobavanje različitih kombinacija boja i pronalaženje komplementarnih boja koje lijepo djeluju zajedno. Odličan dizajn je relativan – ako djeluje za vašu marku, potiče angažman i povećava prepoznatljivost marke, to je sve što je zaista važno.

Sada stavite svoj dizajnerski šešir i počnite eksperimentirati sa svojim bojama!

Pridružite se našem biltenu

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map