A WordPress története: A jó, a rossz és a csúnya

A WordPress története: A jó, a rossz és a csúnya

Tíz évvel ezelőtt a WordPress csak egy villa volt. Nem, nem az a fajta, amelyet vacsoránál használnál. A szoftverfejlesztők világában egy villa…


… Akkor fordul elő, amikor a fejlesztők egy forráskód másolatot szereznek az egyik szoftvercsomagból, és önálló fejlesztést indítanak rajta, és különálló szoftvert hoznak létre. Ez a kifejezés nem csupán fejlesztési ágot jelent, hanem a fejlesztõi közösség megosztását, a szkizma egyik formáját.”- Wikipedia.

18 éves korában Matt Mullenweg – a szoftvermérnök programozó fia – elkezdte a b2 más néven cafelog használatát, hogy megosszák fényképeit, amelyeket a washingtoni DC-i utazás során készített. A blog? Photomatt.net, amely átirányítja Matt hivatalos blogjára, Ma.tt.

Egy évvel később, Michel Valdrighi – a b2 mögött álló fickó – abbahagyta a platform frissítéseinek kiadását. Ez a lépés arra ösztönözte Mullenweget, hogy forgassa el a b2 szoftvert (hogy naprakész legyen, és megfeleljen blogszerzési igényeinek). Ó, igen, Matt tizennyolc éves korában aktívan blogolt, és ezt mondta egy blog helyén, A Blogging szoftver dilemma, ami tíz évvel ezelőtt a WordPress születését jelentette:

… Az én naplózó szoftver (azaz a b2-et) hónapok óta nem frissítették, és a fő fejlesztő (Michel Valdrighi) eltűnt, és csak remélem, hogy rendben van.
… Szerencsére a b2 / cafelog a GPL, ami azt jelenti, hogy a meglévő kódbázist felhasználhatom egy a Villa, integrálva azokat a hűvös dolgokat, amelyekre Michel éppen most dolgozik, ha csak körül lenne …
Úgy döntöttem, hogy ezt a cselekvési útvonalat szeretném bevinni, most csak egyre van szükségem név. Mit kell tennie? Nos, jó lenne a MovableType rugalmassága, a TextPattern elemzése, a b2 hackability és a Blogger egyszerű beállítása.
Egy nap, igaz?

Felvettem e-mailt Matt Mullenwegvel, de azt hiszem, ő nagyon elfoglalt, vagy csak kap bazillion napi e-maileket, tehát nem panaszkodom, mert soha nem kaptunk választ. Haha. De ez egy elkötelezett ember története, és hogy látása átalakította az internetes kiadványok világát örökké.

Matt blogszoftver-dilemmájára adott válasz Mike Little-től kapott, most a WordPress szakember és egy nagy név a WordPress közösségben. 2003. január 25-én, 15:58 órakor, Mike feltette:

Matt,
Ha komolyan gondolkodik a b2 forkolásáról, én is érdekelnék a hozzájárulást. Biztos vagyok benne, hogy a közösségben vannak még egy vagy két, akik szintén lennének. Talán jó kiindulópont a B2 fórumhoz intézett üzenet, amely villát javasol.

Térjünk vissza a történelem órához.

Korai alapítók

történelem-of-wordpress-matt Mullenweg

Matt

Matt arra törekedett, hogy kiküszöbölje azokat a kihívásokat, amelyekkel a szerzők szembesültek az internetes közzététel kapcsán. Úgy látta, hogy az internetes közzététel megkönnyíti neked és nekem.

Kipróbált különféle blogplatforumokat, beleértve a Szövegmintát és a Mozgatható Típust, mielőtt a b2-re települt. Michel eltűnésével Matt azonban patthelyzetbe került.

Nem volt hajlandó elengedni a blogját, ezért úgy döntött, hogy villát b2. Arra is érvelhetünk, hogy ott látta a lehetőséget, és megragadta azt.

Mike egyetértett vele, és együtt tolták el a WordPress-t egy egyszerű, kevesebb mint tíz (10) ember által használt villáról a mammoth blogíráshoz, amely ma van..

Ez a lépés Matt Mullenweget és Mike Little-t tette legkorábbi alapítók a most ismert WordPress néven. hozzá fogom adni Christine Tremoulet ebbe a listába, mert a WordPress márkaépítés volt az ötlete. Igen, Matt és Mike megtették az alapokat, de Christine nélkül a WordPressnek nem lenne a neve, amelyet ma ismerünk és szeretünk..

WordPress Idővonal

2003. április 1-jén Matt készített egy b2 villát, és azt a Sourceforge-on tárolta<.

wordpress-villa wpexplorer

WordPress Fork

Innentől kezdve Matt a kód és a HTML szemantika szabványosítására összpontosított. Ne feledje, hogy általános célja az volt, hogy a platform egyszerűvé váljon az átlagos Joe számára PHP vagy MySQL ismeretek nélkül.

Ezért Matt szemantikailag megváltoztatta az index.php fájlt, amely betölti az Ön blogja honlapját.

Célzott XHTML szigorú megfelelés, amely lehetővé teszi a WordPress webhelyek számára, hogy meglehetősen jól töltsék le a különböző böngészőket és eszközöket. Ez azt jelenti, hogy eltávolított néhány redundáns címkét, és kijavított néhány ismert b2 problémát.

Hol volt Michel egész idő alatt? Senki se tudja.

Három héttel később, Mikrofon újra telepített fájlokat a b2 villában a hiányzó fájlok kijavításához. Ez lett a Mike első vállalása, amelyhez egy olyan kivonat funkció is társult, amely lehetővé teszi a WP-felhasználók számára, hogy egyéni összefoglalókat csatoljanak az RSS-hírcsatornákba többek között. Körülbelül ugyanabban az időben Matt bemutatta első funkcióját, a WP-Texturize-t, amely a „… tipográfiailag helyesebb” szöveget tette a Siobahn McKeown.

Ugyanebben a hónapban Matt elindította WordPress.org, amely támogatási fórumokkal, vázlatos dokumentációval és fejlesztési bloggal rendelkezik. A honlapon volt ez a címke:

“A WordPress szemantikai személyes kiadói platform, amelynek középpontjában az esztétika, a webes szabványok és a használhatóság áll.”

Ez volt Matt látása, és elég hamar a WordPress.org egyre növekvő WordPress közösséggé vált.

A weboldal megkönnyítette a felhasználók részvételét. Soha nem volt számít, a legtöbb ember, aki kipróbálta a WordPress-t, izgalmasnak találta, megtalálta a módját és bekapcsolódott. A közösség gyorsan növekedett, és bloggerekből, fejlesztőkből és nem fejlesztőkből állt.

A támogatási fórumok népszerűsége nap mint nap növekedett. Ugyanakkor nem voltak elegendőek, ezért szükség volt hivatalos WordPress dokumentáció létrehozására. Ez hét hónappal később, 2003 decemberében következik be, amikor WordPress Wiki szükségszerűen született.

Mediawiki- Logo-wpexplorer

MediaWiki

A wiki gyorsan túllépte a támogatási fórumokat, mert „… sokkal informálisabb és szabad formájának tűnt a dokumentumok készítéséhez”.

A wiki épült MediaWiki, ugyanaz a forgatókönyv olyan hatalmas projektek mögött, mint a Wikipedia. Később a WordPress Wikit kereszteltették:Kódex“, Ezt a kifejezést javasolta Monkinetic egy WordPress csevegőszobában.

Nem ez volt a vége, Matt és Mike több mint száz kötelezettséget vállaltak a WordPress felé. Ez azt jelenti, hogy a Sourceforge-on található WordPress-tárház folyamatosan növekszik, és a növekedés eredményeként olyan új funkciókkal bővült, mint például az adminisztrációs panel módosítása, a telepítési folyamat fejlesztése, a Mike b2links hackje és a WordPress márkajelzése.

Mike és Matt különös figyelmet szenteltek egy egyszerű telepítési folyamat létrehozásáról, amelyről a WordPress híres. Michel b2-je összetett telepítési és konfigurálási folyamatot igényelt, mert önmaga szerint a b2 kifejlesztésekor még mindig tanult PHP-t. Más szavakkal, Matt és Mike korai munkája során Michel kódjának sokféleképpen megismétlődött, és csípéseket tett..

Néhány héttel azután, hogy Matt bejelentette, hogy villát b2, a b2-nek több más villája is volt b2evolution, amely volt Francois Planque villája, egy franciaországi fejlesztő és b2 ++, amelyet a Donncha O Caoimh Írországból, aki egy olyan sablonrendszer kidolgozására törekedett, amely elválasztaná a kódot a bemutatástól. Ez megkönnyítené a felhasználókat webhelyének kialakításának megváltoztatásában. Matt úgy érezte, hogy Donncha sablonrendszere „annyira fájdalmas”, hogy nem akarja senkinek alávetni, tehát a WordPress sablonrendszerét 2005-ben nem valósították meg..

Wordpress-gombok-wpexplorer

WordPress

Mivel a különböző villák felbukkantak az egész helyszínen, Michel döntése a WordPress-t a b2 hivatalos ágává tette. Ez 2003. május 23-án volt. Négy nappal később, 2003. május 27-én, Megjelent a WordPress 0.7, a WordPress első verziója.

Bár a mögöttes kód nagy része a b2 volt, a felhasználókat új funkciókkal kezeltek, köztük a híres WordPress Links Manager-t, amely lehetővé tette az bloggereknek, hogy blogroll-eket készítsenek.

A WordPress 0.7 kiadása a WordPress felhasználói bázisának növekedését támogatta. 2003. május 29-én Matt meghívta Donncha-t, hogy egyesítse a b2 ++ -ot a WordPress-szel. Donncha örömmel csatlakozott kezéhez, és a fejlesztők számát háromra emelte. Francois viszont nem volt annyira lelkes és úgy érezte, hogy a WordPress „… túl sok munka, túl kevés haszon”.

Matt szigorú kutató, ezért meglátogatta a b2 fórumokat, hogy megértse, mit kívántak a blogolók és webfejlesztők. Amikor a WordPress 0.71 egy hónappal a WordPress 0.7 után került kiadásra, új funkciókkal rendelkezik, amelyek kielégítik a bloggerek és a fejlesztők igényeit.

Ezek a fejlesztések tartalmazzák az adminisztrációs panel frissítéseit és a frissítési folyamatot, valamint a Links Manager fejlesztéseit. A WordPress 0.7 hibákat és a biztonsági kérdéseket kijavítottuk, és bevezettük az OPML importálási funkciókat.

Ugyanebben az évben (2003) Alex King és Dougal Campbell felugrott a WordPress szalagkocsira. Dougal szeptemberben tette meg első kötelezettségvállalását. Fejlesztette az RSS funkcionalitást egy HTTP 304 válasz használatával, hogy csökkentse a szerver terhelését, ezáltal a WordPress gyorsabbá vált. Alex 2003. augusztusában közreműködő fejlesztővé vált, ám a HTML-címkékkel való tartalom körülhatárolására vonatkozó javaslatát soha nem használták fel, mivel ezeket a plugin-rendszer felváltotta..

A-ük-átnevezés-of-wordpress-wpexplorer

A nagy átnevezés – Muppets Edition

2003 végén Matt elkezdett átnevezni a „b2” fájlokat „wp-” -nek egy olyan folyamatban, amelyet Alex King hívott A nagy átnevezés. Ez a „nagy átnevezés” számos következetlenséget okozott, de fontos volt a WordPress jövője szempontjából. Matt a fájlok nagy részét a wp-admin és a wp-mappákat tartalmaz.

Ahogy 2003 végére esett, Ryan Boren csatlakozott a közösséghez. Korábban közreműködője volt olyan nyílt forrású projekteknek, mint a Linux kernel és a Gnome. A WordPress-hez való hozzájárulása a plugin-rendszer kifejlesztéséhez vezetett. Matt volt az első, aki létrehozott egy „hasznos” bővítményt – a blogtimes bővítmény – amely jelentést készített a hozzászólások létrehozásának időpontjáról. Korábban kifejlesztette a Hello Dolly plugin annak bemutatása, hogy a plug-inek hogyan használhatók.

Itt megtekintheti Matt Mullenweg többi pluginját.

2004 májusában, egy évvel az első kiadás után, de most egy aktív és növekvő közösséggel a fejlesztők kiadták a WordPress 1.2-et, amely jelentős fejlesztések bevezetését jelentette..

És a Six Apart társaság, a Movable Type mögött álló drasztikus engedélyezési lépésnek köszönhetően a WordPress letölt április 8000-ről május 19 000-re.

Az a témarendszer, amelybe ma nagyon szeretünk, 2005-ben jelent meg a statikus oldalak mellett. Mindezt a WordPress 1.5-es álnévben, Strayhorn-ban csomagolták. Később ugyanabban az évben bevezették az új háttér felhasználói felületet (felhasználói felület), a folyamatos gyorsítótárazási funkciókat és az új felhasználói szerepeket a WordPress 2.0-ban (Duke). Csak ki fogom tenni, hogy tudd, az összes WordPress-verzió Jazz legendák alapján lett elnevezve.

A 2006-os év nem volt olyan eseménydús, mint az előző évek fejlesztési szempontból, és nem kerültek kiadásra új verziók. A befektetők azonban már komolyan vették Matt-et, így 2006-ban az első finanszírozási partnerek csatlakoztak a WordPress csapatához. Az általuk behozott millió dollár folyamatosan a társaság felszínén maradt, és további finanszírozás történt 2008-ban, amikor a WordPressnek csak tizennyolc alkalmazottja volt..

Tíz évvel az első verzió kiadása után a WordPress több mint kétszáz alkalmazottat foglalkoztat és több mint húsz ezer közreműködő fejlesztőt kínál az egész világon.

Mi több? A WordPress hatvan (60) millió webhelyet birtokol, ami az internet mintegy tizennyolc százaléka (18%). Ez a szám napi százezer (100 000) oldallal növekszik. A platform folyamatosan fejlődik, és 2013. december 12-én kiadta az Automattic WordPress 3.8. Még frissítette a platformját?

Statisztika: Forbes

Matt WordPress-díjai

wordpress-matt Mullenweg-díjat

Matt – a jazz zenéje – számos díjat kapott. 2007-ben a PC World az internet tizenhatodik legfontosabb személyének nevezte ki. 2008-ban a Temple University Fox üzleti menedzsment iskola elnyerte az információs technológiai innovátor díjat. 2009-ben az Egyetemi Filozófiai Társaság tiszteletére nevezték ki. Ugyanebben az évben a WordPress-szel végzett munkájáért elnyerte az Általános Legjobb Nyílt Forrás CMS Díjat.

Aztán a díjak csak jöttek, és 2012 végén Matt eljutott a A 2012-es Forbes 30 év alatti média lista. Ezen túlmenően Matt számos jótékonysági szervezet támogatója, például a Free Software Foundation, az Innocence Project, az Electronic Frontier Foundation és az Archive.org..

Folytathatnám a WordPress és a Matt kérdéseit, de ehhez egész posta szükséges. Tehát ez a mai történelem lecke végét jelenti. Vessen egy pillantást a WordPress jó, rossz és csúnya elemére?

A jó

Egyszerű használat

A WordPress telepítése, konfigurálása (vagy annak hiánya) és használata egyszerű. Felvehet új hozzászólásokat, oldalakat, képeket stb. Gyorsan, probléma nélkül.

Ez azt jelenti, hogy koncentrálhat a fontos kérdésekre, mivel kevés erőfeszítésre és időre van szükség a weboldal formázásához és megtervezéséhez.

Rugalmasság és akadálymentesség

wordpress-wpexplorer

A WordPress rugalmas

Látva, hogy a WordPress böngésző alapú, a világ bármely pontjáról bejelentkezhet WP webhelyére, ha van internetkapcsolat..

A WordPress for mobile bevezetésével akár be is jelentkezhet, és szerkesztheti webhelyét egy mobil eszközről.

A WordPress SEO-barát

A keresőmotor-pókoknak van egy puha pontja a WordPress számára, mivel a kód egyszerű és tiszta, így a keresőmotorok megkönnyítik a tartalom feltérképezését és indexelését. Ezen felül optimalizálhatja webhelyét kulcsszavakkal, a fejrészben található metaval, címkékkel és SEO bővítményekkel, például Yoast WordPress SEO.

Nincs FTP-ügyfél vagy HTML-szerkesztés szükséges

Bejegyzés és oldal létrehozásához vagy szerkesztéséhez nincs szüksége HTML ismeretekre. Ez mind húzza és vidd. Sőt, fájlokat tölthet fel a WordPress webhelyére FTP szoftver nélkül. Széles szellem a WordPress használatával.

Készen áll a Blog

A WordPress eredetileg blogplatformként épült, azaz a telepítés után nincs szüksége külön blogszoftverre. A WordPress segítségével létrehozhat egy blogot, egy weboldalt vagy a kettő összekapcsolását.

A rossz és a csúnya

Biztonsági kiskapuk

A PHP számos biztonsági kérdésre és hibára érzékeny. Ez az oka annak, hogy a WordPress rendszeres frissítéseket bocsát ki; miért fontos, hogy a WordPress platformját mindig frissítse. Ezen frissítések nélkül a webhelyét feltörhetik, és sírni fogsz. Haha. Csak frissítse a WordPress platformot, és ha valóban biztonságban szeretne lenni, fektessen be egy jó biztonsági mentési rendszerbe, mint például a VaultPress, vagy gondoljon olyan biztonsági szolgáltatásra, mint a Sucuri..

A sablonok módosításához PHP ismerete szükséges

php = elefánt a szobában

php = elefánt a szobában

Sajnos vannak olyan módosítások, amelyeket a pluginek segítségével nem lehet végrehajtani, függetlenül attól, amit próbálsz. Ezek a módosítások megkövetelik a WordPress téma sablonfájljainak szerkesztését.

Az egyetlen probléma az, hogy kellő ismeretekkel kell rendelkeznie a PHP-ről, különben elront valamit.

Beépülő modulok inkompatibilitása

A WordPress új verziójának kiadásakor a szerzőknek időre van szükségük a bővítmények frissítéséhez, ami összeférhetetlenséggel jár. Ez funkcionalitási problémákat idézhet elő, különösen, ha egy bővítményre (vagy bővítményekre) támaszkodik, hogy a WordPress webhelyén fontos folyamatokat futtasson..

A WordPress források története

Ha többet szeretne megtudni a WordPress történetéről, nézd meg a hivatalos e-könyvet: A WordPress, a Forks általában, a Early WordPress és a Közösség forkálásáról [III. Fejezet]


A történelem lecke jól megy egy vitával, ezért terjessze a szót, és hagyjon megjegyzést az alábbi szakaszban a beszélgetés folytatása érdekében. Időközben megvizsgálom, hogy megkapta-e Matt e-mailemet a következő történelemóránkhoz ��

Kellemes Ünnepeket!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map