Kako koristiti WooCommerce za stvaranje internetske trgovine


Pokretanje internetske trgovine s WooCommerceom i WordPressomU ovom tutorialu naučit ćemo vas kako postaviti WooCommerce + WordPress internetsku trgovinu u kojoj možete popisati i prodavati fizičke proizvode.


WooCommerce je besplatni dodatak koji je jednostavan i jasan. U rečenici, WooCommerce je najbolji način da web stranicu WordPress pretvorite u potpuno funkcionalnu trgovinu za e-trgovinu..

 • Slobodno je i open-source – baš kao i WordPress.
 • To je najpopularnija e-trgovina dodatak za WordPress vani.
 • Možeš postavite ga i konfigurirajte sami.
 • postavljanje je brzo. Obično je to samo sat vremena.
 • Radi s bilo kojim dizajnom / temom koju trenutno imate na svojoj web stranici WordPress – ne morate odustajati od trenutnog dizajna web stranica.

Mogli bismo nastaviti s gornjim popisom, ali umjesto toga, recimo samo da vam WooCommerce jednostavno daje sve što vam je ikada moglo trebati za izgradnju visokokvalitetne trgovine e-trgovine s WordPressom.

Što možete prodati sa WordPress + WooCommerce?

 • digitalni proizvodi (npr. softver, datoteke za preuzimanje, e-knjige),
 • fizički proizvodi,
 • usluge,
 • rezervacije (npr. za sastanke ili bilo što drugo što se može rezervirati),
 • pretplata,
 • proizvodi drugih ljudi – kao podružnica,
 • prilagodbe (npr. dodatne prilagodbe na vrhu popisa proizvoda) i još mnogo toga.

Drugim riječima – možete zaraditi novac sa svoje web stranice.

Čak bismo riskirali da vam WooCommerce dopušta prodaju nešto koja mu može dodijeliti cijenu. Povrh toga, svatko ga može koristiti (ako ste već uspjeli pokrenuti web mjesto za WordPress, moći ćete upravljati i WooCommerceom).

Kako izgraditi internetsku trgovinu s WordPressom i WooCommerceom

Napomena: Cilj ovog dijela vodiča je prikazati vam najjednostavniju metodu za izgradnju funkcionalne prodavaonice e-trgovine na WordPressu kako biste što prije dobili internetsku trgovinu. Zato ćemo se usredotočiti na samo bitne stvari i preskočiti naprednije aspekte.

KORAK 1. Nabavite naziv domene i web hosting

Da biste stvorili internetsku trgovinu ili bilo koju drugu vrstu web mjesta, trebat će vam dvije stvari:

 • Naziv domene jedinstvena je adresa vaše trgovine na webu. Nešto kao YOURSTORE.com
 • Web hosting u osnovi je udaljeno računalo koje pohranjuje vašu web stranicu, a zatim je služi onome tko je želi posjetiti. (detaljnije objašnjenje)

Potpuno otkrivanje: Zarađujemo proviziju kad god završite s kupnjom Bluehosta. To nam pomaže da pokrenemo WebSetup kao posao. Hvala na podršci.

Postoji stotine različitih pružatelja usluga hostinga / domena, a mi obično dobivamo oboje od Bluehost.com. Nude pristupačan web hosting (uključujući besplatno ime domene na godinu dana) i pouzdanost. Oni su također jedan od rijetkih preporučenih pružatelja usluga usluge WordPress.org. Trošak? Počevši od 2,75 dolara mjesečno.

Za početak, samo trebate ići na Bluehost.com, i pritisnite gumb “započeti”.

Prijavite se putem Bluehosta

Ovo će vas odvesti na stranicu na kojoj možete odabrati plan hostinga za svoju trgovinu. Možete započeti s najjeftinijom opcijom, označenom kao “osnovno”:

odabir bluehost
Ako koristite naše preporuke, možete dobiti Bluehost za 2,75 USD mjesečno.

Sljedeći korak odnosi se na odabir naziva domene za vašu novu internetsku trgovinu.

bluehost domena

Ovo zahtijeva neki brainstorming. Želite da općenito želite ime vaše domene jedinstvena, lako zapamtiti i privlačan. Ako već imate poslovni subjekt koji je postavljen za vašu trgovinu, možda biste ga trebali koristiti kao naziv svoje domene.

Nakon što odaberete domenu, možete dovršiti postavljanje i platiti početnu naknadu za hosting.

Sjajno! Upravo ste si nabavili naziv domene i plan hostinga koji ćete zajedno s tim ispuniti.

KORAK 2. Instalirajte WordPress (BESPLATNO)

Sljedeći korak službeno označava početak vaše avanture sa WordPressom – instalirat ćete WordPress na svoj hosting račun.

To možda zvuči teško, ali zapravo nije. Sve što trebate učiniti je otići na svoju korisničku ploču Bluehost (Bluehost će vam poslati vezu u e-poruci s potvrdom) – obično je dostupna na my.bluehost.com.

Kad se tamo pomaknite, pomaknite se prema dolje dok ne vidite ikonu s oznakom “Instaliraj WordPress”:

odaberite wordpress

Kliknite na nju i slijedite upute na zaslonu. Vodit ćete se kroz cijeli postupak korak po korak, nema čega da se brinete!

Ako vam je potrebno više informacija o odabiru domene i instaliranju čiste kopije WordPressa, idite naprijed i posjetite ovaj vodič (pomaknite se na korake 2).

U ovom trenutku trebali biste imati instalirano prazno web mjesto za WordPress.

 • Možete ga vidjeti tako da otvorite svoje ime glavne domene (npr., YOURSTORE.com)
 • Na administratorskoj ploči možete se prijaviti odlaskom na YOURSTORE.com/wp-admin

Sada je vrijeme da ovu praznu web stranicu WordPress pretvorimo u potpuno funkcionalnu trgovinu za e-trgovinu koristeći izvrstan dodatak WooCommerce..

KORAK 3. Instalirajte WooCommerce dodatak (BESPLATNO)

Kao i kod svih WordPress dodataka, zabava počinje navigacijom do vašeg Nadzorna ploča WordPress / Dodaci / Dodaj novo. Kad ste tamo, upišite “woocommerce” u polje za pretraživanje. Kao prvi rezultat pretraživanja vidjet ćete WooCommerce:

instalirati woocommerce

Samo kliknite gumb “Instaliraj odmah” pored dodatka.

Nakon nekoliko sekundi tekst na gumbu promijenit će se u “Aktiviraj”. Samo naprijed i klikni.

aktivirati woocommerce

U ovoj fazi vidjet ćete čarobnjaka za pokretanje / postavljanje WooCommercea na zaslonu. Ova stvar čini postupak uber-lakim i vodi vas kroz ruku kroz sve. Za početak kliknite “Idemo!”

čarobnjak za woocommerce 1

Stvorite najbitnije stranice u trgovini

Online trgovine su posebno vrstu web stranice, a trebaju ih i neke posebno stranice kako bi pravilno funkcionirali. Prvi korak u WooCommerce čarobnjaku je stvaranje ovih stranica za vas:

 • “Trgovina” – ovdje će se prikazati vaši proizvodi.
 • “Košarica” ​​- ovo je košarica u kojoj vaši kupci mogu prilagoditi svoju narudžbu prije nego što krenu u odjavu.
 • “Provjeri” – ovo je mjesto gdje kupci odabiru način dostave / dostave i plaćaju sve što su kupili.
 • “Moj račun” – neku vrstu stranice za registrirane kupce (oni će tamo moći pregledati svoje prethodne narudžbe i upravljati drugim pojedinostima).

Sve što trebate učiniti u ovoj fazi WooCommerce čarobnjaka je da kliknete gumb “Nastavi”. WooCommerce će postaviti te stranice za vas.

Postavljanje Locale-a

Lokalni okvir uistinu je ključni dio postave vaše trgovine. Ovih nekoliko parametara definiraju vaše podrijetlo, valutu i željene jedinice poslovanja:

čarobnjak za woocommerce 2

Nakon što završite, kliknite “Nastavi”.

Shvatite porez na promet

Porez je najmanji uzbudljivi dio vođenja trgovine putem e-trgovine, ali to je nažalost i nešto što ne možemo zanemariti..

Bit će vam drago kada vam WooCommerce pomaže i u ovom dijelu.

Prvo možete odabrati želite li dobavljati fizičku robu ili ne. Ako potvrdite okvir, WooCommerce će unaprijed postaviti preostale detalje vezane uz otpremu u postavkama.

slanje čarobnjaka za woocommerce

Dalje, porez! WooCommerce ima vrlo uredan porezni modul, najbolja stvar u tome je to što vam pomaže da utvrdite porezne stope na temelju lokacije u vašoj trgovini (postavili ste je u prethodnom koraku).

Ako želite naplaćivati ​​porez na promet (u većini slučajeva ste), samo potvrdite glavni porezni okvir. Čim to učinite, pojavit će se novi set okvira koji će vas obavijestiti što će se dogoditi sljedeće.

prebacivanje poreza na woocommerce

Napomena: Iako će WooCommerce prethodno ispuniti porezne postavke za vas, morate još dva puta provjeriti kod lokalnih vlasti koja su stvarna trenutna pravila o oporezivanju, posebno ako niste u SAD-u. Da biste saznali više o načinu upravljanja WooCommerce porezom na promet, Pročitaj ovo. Možete promijeniti sve kasnije, tako da ne brinite ako niste sigurni u pravila trenutno.

Kliknite “Nastavi”.

Odaberite način plaćanja (preporučuje se PayPal)

Sposobnost prihvaćanja plaćanja putem Interneta temelj je bilo koje trgovine putem e-trgovine, WooCommerce doista nudi mnogo u pogledu dostupnih rješenja.

Evo što možete odabrati:

plaćanja čarobnjaka za woocommerce

Dvije najpopularnije opcije plaćanja nalaze se na samom vrhu – PayPal i Stripe – toplo se preporučuje da svoju web lokaciju integrirate s obje strane. Samo kliknite njihove odgovarajuće potvrdne okvire.

Također možete odabrati druge načine plaćanja koji izgledaju kao da imaju smisla. Kasnije će biti dostupne još više opcija na ploči postavki WooCommercea.

Napomena: Da biste izvršili internetsko plaćanje, morate se prijaviti zasebno putem PayPala ili Stripea. Postavke u WooCommerceu samo su za integraciju vaših postojećih PayPal računa i Stripe računa s vašom novom web stranicom za e-trgovinu..

Ponovo kliknite “Nastavi” kada završite.

Sljedeći korak je samo zaslon za potvrdu da je sve dobro prošlo. U ovoj fazi je završeno osnovno postavljanje web mjesta – upravo ste izgradili praznu trgovinu e-trgovine s WooCommerceom!

Sljedeći korak je dodavanje proizvoda:

KORAK 4. Dodajte svoj prvi proizvod

Da biste mogli nazvati prodavaonicu operativnom, potrebni su vam neki proizvodi u bazi podataka (ili usluge ili preuzimanja ili sve što želite prodati).

Da biste započeli raditi s proizvodima, tada idite na nadzornu ploču Proizvodi / Dodaj proizvod:

dodajte proizvod

Ono što ćete vidjeti je klasični zaslon za uređivanje sadržaja WordPressa:

woocommerce dodaj proizvod

 1. Ime proizvoda.
 2. Glavni opis proizvoda. Ovo veliko polje omogućuje vam da unesete onoliko podataka o proizvodu koliko želite. Budući da je ovo WordPress, tamo možete staviti ne samo jednostavan tekst, već i slike, stupce, naslove, čak i videozapise i druge medije. U osnovi, sve što smatrate prikladnim!
 3. Središnja odjeljak podataka o proizvodu. Na ovom mjestu postavljate vrstu proizvoda koji dodajete i je li fizički, a preuzeti ili a virtualni proizvod (usluge se smatraju i virtualnim proizvodima). Kao dio ovog središnjeg dijela, također se nalaze kartice za različite parametre proizvoda:
  1. Općenito. Tu možete postaviti cijene i poreze.
  2. Inventar. WooCommerce vam omogućuje upravljanje razinom zaliha.
  3. dostava. Podesite težinu, dimenzije i troškove otpreme.
  4. Povezani proizvodi. Izvrsno za postavljanje prodajnih mjesta, unakrsne prodaje itd. (Pomislite, “Kupci koji su kupili ovaj također kupio da.„)
  5. Značajke. Postavljanje atributa prilagođenog proizvoda. Na primjer, ako prodajete majice, ovdje možete postaviti alternativne boje.
  6. Napredna. Dodatne postavke. Nije bitno.
 4. Kratki opis. Ovo je tekst koji se prikazuje pod nazivom proizvoda. Najbolje djeluje kao kratak sažetak onoga što je proizvod.
 5. Kategorije proizvoda. Grupirajte slične proizvode zajedno. Npr., “Šeširi”. Djeluje baš kao i standardne WordPress kategorije.
 6. Oznake proizvoda. Dodatni način koji će vam pomoći organizirati vašu bazu proizvoda. Djeluje kao i standardne WordPress oznake.
 7. Slika proizvoda. Glavna slika proizvoda.
 8. Galerija proizvoda. Dodatne slike proizvoda koje pokazuju njihovu fantastičnost.

Kada prvi put posjetite ovaj panel, WooCommerce će prikazati neke korisne savjete za objašnjenje koja je svrha svakog polja:

woocommerce dodajte savjete za proizvode

Nakon što ste postavili sve gore navedeno, kliknite na veliki gumb Objavi – vaš je prvi proizvod upravo dodan!

Nakon dodavanja pregršt robe u bazu podataka odjeljak s proizvodima na nadzornoj ploči trebao bi izgledati ovako:

woocommerce proizvodi

KORAK 5. Odaberite temu za svoju internetsku trgovinu (BESPLATNO)

Postoji vrlo dobar razlog zašto smo prvo opisali kako dodati proizvode u vašu trgovinu, prije nego što smo raspravljali o vizualnom izgledu cijele stvari.

Iskreno, bez ikakvih proizvoda u bazi podataka, pojedinačne stranice trgovine ne biste mogli vidjeti ni u jednom reprezentativnom obliku. Ne biste bili u mogućnosti osigurati da sve izgleda dobro.

Sada kada ste dodali većinu svojih proizvoda, možemo se uvjeriti da su stvari u redu s čisto vizualnog stajališta.

WooCommerce vs Vaša trenutna tema

WooCommerce prema zadanim postavkama radi s bilo kojom WordPress temom. Ovo je sjajna vijest pogotovo ako ste već odabrali svoj dizajn i želite ga se držati.

Alternativno, možete pokrenuti posebne teme optimizirane za WooCommerce. Te teme dolaze s unaprijed postavljenim stilovima zbog kojih svi elementi WooCommercea izgledaju sjajno.

Evo naše preporuke:

izbor teme

Nazvana je službena tema WooCommerce – i to ona koja najvjerojatnije radi ispravno – izlog. Zadana verzija je besplatan, i trebalo bi biti dovoljno da te krene.

izlog

Alternativno, možete posjetiti Odjeljak za e-trgovinu na ThemeForest – najveći direktorij premium WordPress tema na webu.

themeforest

Bez obzira jeste li se odlučili pridržavati trenutne teme ili ste se uputili na nešto novo i optimizirano za WooCommerce, ono što trebate učiniti je osigurati da pojedine stranice trgovine izgledaju dobro. Idemo to učiniti sada:

Pravila dizajna prodavaonica e-trgovine

Razgovarajmo o nekoliko važnih aspekata prije nego što uđemo u gnojnu dušicu.

Uglavnom – što dobar dizajn trgovine e-trgovine čini dobrim (čitaj: profitabilno)? Evo najvažnijih parametara:

 • Dizajn treba biti jasan i ni na koji način ne brkati. Zbunjen posjetitelj neće kupiti ništa.
 • Središnji blok sadržaja treba privući pažnju posjetitelja odmah nakon što dođu na web mjesto. Taj središnji blok će biti prikazani proizvodi.
 • Podesive bočne trake. Trebate biti u mogućnosti da odaberete koliko bočnih traka trebate, a također možete onemogućiti bočnu traku za neke stranice (više o tome kasnije).
 • Odzivan i mobilno optimiziran. Istraživanje pokazuje [2] da oko 80% ljudi na internetu posjeduje pametni telefon. Prema drugom istraživanju [3], 61% vaših mobilnih posjetitelja odmah će napustiti svoje konkurente ako im dođe frustrirajuće mobilno pregledavanje. Drugim riječima, od presudne je važnosti osigurati optimizaciju web stranice za mobilne uređaje.
 • Dobra navigacijska struktura. Želite jasne izbornike koje je lako razumjeti – tako da posjetitelji mogu pronaći stranicu koju traže.

Imajući ovo u vidu, evo što možete učiniti s pojedinim stranicama trgovine:

Stranica vaše trgovine

Ovdje se nalazi glavni popis vaših proizvoda. Ako ste prošli kroz čarobnjaka za postavljanje WooCommerce, ovu stranicu možete pronaći na adresi YOURDOMAIN.com/shop

Ovo je standardna WordPress stranica – možete je urediti putem WordPress nadzorna ploča / Stranice.

Ono što je vrijedno učiniti:

 • Dodajte primjerak koji će vaše posjetitelje potaknuti da kupuju s vama.
 • Odlučite želite li imati bočnu traku na stranici. To se postiže putem predloška stranice vlastite teme. Na primjer, Storefront mi omogućuje da idem punom širinom, što ćemo i učiniti:

puna širina

Glavna osobina stranice Trgovine je ta da je odmah ispod standardnog sadržaja ona prilagođenom dijelu gdje prikazuje popise vaših proizvoda. Ovako to izgleda na temi Storefront:

stranica trgovine woocommerce-om

Kao što vidite, ključne su lijepe slike proizvoda, to je prvo što biste trebali ispraviti! Drugim riječima – na slikama proizvoda vjerojatno biste trebali raditi više nego na bilo čemu drugom.

WooCommerce vam na ovoj stranici omogućuje i prikaz proizvoda na alternativni način. Kad idete na nadzornu ploču WordPress / WooCommerce / Postavke / Proizvodi a onda je Prikaz odjeljak:

woocommerce proizvodi

… Na stranici Trgovine možete odabrati želite li pojedinačne proizvode ili kategorije proizvoda prikazivati. Odaberite ono što vam najviše ima smisla, a zatim spremite postavke.

Pojedinačne stranice proizvoda

Da biste ih vidjeli, kliknite bilo koji popis proizvoda sa stranice Trgovine.

Ako koristite kvalitetnu temu, na toj konkretnoj stranici ne biste trebali imati poteškoća. U osnovi, jedino što možete učiniti je prilagoditi količinu teksta koju koristite za pojedinačne opise proizvoda kako biste osigurali da se sve vizualno uklapa i da nema praznih mrlja koje mogu zbuniti kupca.

Evo primjera sa temom Storefront (bez dodatnih prilagodbi):

popis proizvoda woocommerce

Košarica

Još jedna ključna stranica kojoj se može prilagoditi Nadzorna ploča / stranice.

Jedino što bismo preporučili je pristupanje rasporedu pune širine. Kupcu ne želite dati previše opcija na ovoj stranici, osim što možete izvršiti odjavu.

woocommerce kolica

Provjeri

Blagajna je možda najvažnija stranica od svih njih. Tu vaši kupci mogu dovršiti svoje narudžbe i izvršiti plaćanja.

Zapravo vas ne potičemo da napravite bilo kakve preglede na toj stranici, osim jednog:

Stranica za naplatu apsolutno mora biti pune širine. Jedini prihvatljiv izlaz kupca sa stranice trebao bi biti finalizirati svoju narudžbu, a ne ometati se stvarima dostupnim na bočnoj traci.

To možete učiniti putem Nadzorna ploča / stranice (samo ponovite postupak kroz stranicu trgovine).

Uz to je sjajan i zadani izgled stranice Checkout:

woocommerce odjava

U ovoj se fazi uglavnom vrši prilagodba dizajna vaše trgovine, a sada razmotrimo mogućnosti za proširenje funkcionalnosti trgovine.

KORAK 6. Proširenje WooCommerce – kako?

Još jedna stvar koja WooCommerce čini impresivnim rješenjem za e-trgovinu jest to da su na raspolaganju deseci ili čak stotine proširenja i dodataka.

Navedimo nekoliko najkorisnijih:

WooCommerce proširenja

Krenimo s proširenjima – službenim dodacima koji su odobrili od strane WooCommerce tima.

Da biste vidjeli što je na raspolaganju, idite na ova stranica.

Katalog je doista impresivan i ogroman. Ne želimo da vas to zastraši. Svakako vam ne trebaju sva ta proširenja. Tretirajte taj popis kao švedski stol – odaberite ono što vam se čini cool.

Neke od vrijednijih spomena:

 • Gateway plaćanja. Ova proširenja omogućuju vam da prihvatite više načina plaćanja iznad uobičajenog PayPala. Općenito, što više načina plaćanja možete priuštiti za prihvaćanje (ti se pristupi često plaćaju), to je bolje.
 • Proširenja za otpremu. Ovo će vam biti korisno ako želite da vašu trgovinu automatski integrirate sa službenim cijenama otpreme kompanija poput UPS-a ili FedEx-a..
 • Proširenja za računovodstvo. Integrirajte svoju trgovinu WooCommerce s računovodstvenim alatom po vašem izboru.
 • WooCommerce rezervacije. Dopustite kupcima da rezerviraju termine za usluge bez napuštanja vaše web stranice.
 • Pretplate na WooCommerce. Omogućite kupcima da se pretplaćuju na vaše proizvode ili usluge i plaćaju tjednu, mjesečnu ili godišnju naknadu.
 • EU PDV broj. Za one koji posluju u EU.
 • TaxJar. Stavite porez na promet autopilotom.

A ako ne želite trošiti novac na nova proširenja, možete pregledavati u besplatna kategorija. Tamo ima više nego dovoljno stvari da vas ne zauzmete.

Dodaci koji nadopunjuju vašu trgovinu e-trgovine

Ako dodajete proširenja, možete upotrijebiti i druge WordPress dodatke za dodatno punjenje svoje trgovine. Evo što biste trebali dobiti:

Izrada internetske trgovine u matici

Kao što vidite, stupanj poteškoće u stvaranju vlastite trgovine e-trgovine s WordPressom nije visok, ali ipak će vam trebati vremena da prođete kroz sve gore navedene korake – vjerojatno poslijepodne ili dva.

To je još uvijek nevjerojatno s obzirom na to da biste, prije samo pet godina, trebali angažirati programera i platiti im sjeverno od 5000 dolara da biste stvorili nešto slično. Sada sve možete sami!

U svakom slučaju, kako biste vam pomogli da ispunite sve potrebne zadatke, evo kontrolnog popisa za isključivanje i zadržavanje:

Prije nego što počneš

 • Nabavite naziv domene, prijavite se za web hosting, pokrenite radnu instalaciju WordPressa.
 • Provjerite radi li vaše novo prazno WordPress web mjesto (nema očiglednih pogrešaka pri isticanju itd.).

Instaliranje WooCommercea

 • Instalirajte i aktivirajte glavni dodatak WooCommerce.
 • Prođite kroz čarobnjaka za postavljanje WooCommerce pazite:
  • Izrada četiri potrebne stranice (Trgovina, košarica, blagajna, moj račun).
  • Postavljanje lokacije trgovine.
  • Postavljanje poreza na promet i otpremu.
  • Odabir početnih načina plaćanja.

proizvodi

 • U trgovinu dodajte većinu (ili sve) svojih proizvoda ili kategorija proizvoda.

Oblikovati

 • Odaberite pravu WordPress temu za vašu trgovinu e-trgovine. Idite bilo s postojećom temom ili pregledajte druge mogućnosti. Pregledajte pravila dizajna prodavaonica e-trgovine dok to radite.
 • Prilagodite stranicu svoje trgovine.
 • Prilagodite pojedinačne stranice proizvoda.
 • Prilagodite stranicu košarice.
 • Prilagodite stranicu Blagajne.

Proširenja

 • Instalirajte gatewaye za plaćanje koji želite koristiti.
 • Razmislite o nekim proširenjima isporuke.
 • Razmotrite računovodstveno proširenje.
 • Pregledavajte ostale sadržaje ekstenzije i the besplatna kategorija.

Dodaci

Razmislite o instaliranju svih dodataka koji će dodatno napuniti vašu trgovinu e-trgovine:

 • Yoast SEO
 • Yoast WooCommerce SEO
 • WooCommerce višejezični
 • Kontakt obrazac 7
 • UpdraftPlus
 • Gumb za dijeljenje na društvenim mrežama od GetSocial
 • MonsterInsights
 • iThemes Sigurnost
 • W3 Ukupan predmemorija.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map