Joomla Web Tutorial


joomla tutorial


Ako razmišljate o korištenju Joomla za stvaranje vlastite web prisutnosti, došli ste na pravo mjesto. U nastavku ćete naučiti sve što trebate znati kako biste započeli.

Ovaj detaljni vodič će vam pokazati kako instalirati softver na vaš poslužitelj i dati vam pregled osnovnih funkcija. Na kraju, želimo da se osjećate sposobnima početi istraživati ​​sami i izgraditi Joomla web stranicu svojih snova.

Iako je Joomla složenija od WordPress-a, on je daleko prilagođenji početnicima nego Drupal (ovdje možete pronaći usporedbu ove tri). Ako slijedite udžbenik, trebali biste pokrenuti i pokrenuti svoje web mjesto u roku od 3 sata ili manje.

Kako izraditi Joomla web stranicu (sadržaj):

 1. Registrirajte ime domene i pronađite uslugu web hostinga
 2. Instalirajte i postavite Joomla
 3. Upoznajte Joomla osnove
 4. Odaberite predložak za svoju web lokaciju
 5. Instalirajte svoj Joomla predložak
 6. Prilagodite dizajn
 7. Koristite Joomla module
 8. Dodjeljivanje modula pozicijama
 9. Stvaranje novih stranica
 10. Dodijelite stranice navigacijskom izborniku Joomla
 11. Dodajte odjeljak bloga
 12. Instalirajte proširenja

Ukupno vrijeme za stvaranje web stranice pomoću Drupala: ~ 2-3 sata
Razina vještine: Početnik / Međuprodukt

1. Registrirajte ime domene i pronađite uslugu web hostinga

Ako već imate naziv domene i web hosting, preskočite na korak 2.

Prije nego što počnete graditi svoju Joomla stranicu, trebat će vam naziv domene i web hosting.

Ako uopće ne znate odakle započeti na ovu temu, pročitajte naš post o tome kako odabrati naziv domene. U slučaju da vam treba samo osvježivač, odaberite domenu web stranice koja je jednostavna, tako da je je lako zapamtiti.

Osim naziva domene, trebat će vam i usluga web hostinga.

Potpuno otkrivanje: WebsiteSetup zarađuje proviziju ako kupite Bluehost putem naših preporučnih veza u ovom vodiču. To nam pomaže da sve budemo ažurni. hvala na podršci.

Naziv domene i web hosting možete dobiti od Bluehosta (oni također nude besplatnu domenu prve godine).

joomla hosting

Imaju brzu instalaciju za Joomla, tako da vam ne treba trošiti vrijeme na preuzimanje, prijenos i instaliranje ručno putem FTP-a.

Ako se odlučite koristiti neki drugi web domaćin, provjerite ispunjava li Joomla sistemske zahtjeve, koje možete pronaći ovdje.

2. Instalirajte i postavite Joomla

Postoje dva načina instalacije i postavljanja Joomle.

Instaliranje Joomle pomoću Bluehost-ove brze instalacije (korak po korak)

Ručno instaliranje Joomle na bilo koji web domaćin (korak po korak)

3. Upoznajte se s osnovama Joomle

Sljedeći korak u učenju izrade web stranice s Joomlom je dobivanje ležajeva. Koristit ćemo mnoge menije koje možete vidjeti na upravljačkoj ploči dalje u nastavku, no to pomaže u pogledu ptičje perspektive da biste započeli.

Očito se možete riješiti dvaju plavih okvira ako uključite ili isključite Joomla prikupljanje statističkih podataka i zatim čitanje (i skrivanje) vaših poruka nakon instalacije.

S lijeve strane nalazite prečace do često korištenih dijelova administratorskog područja, poput stvaranja novih članaka, promjene strukture izbornika ili instaliranja proširenja. S desne strane su važne informacije o stanju vaše web lokacije.

Međutim, najvažniji dio je programska traka na vrhu. Ovdje nalazite iste opcije kao na upravljačkoj ploči, a zatim i neke. Ovo sadrže različiti izbornici:

prvi put na joomla upravljačkoj ploči

 • Sustav – Pristup upravljačkoj ploči, postavkama web mjesta, čekanjem ili zaključanim stavkama sadržaja, mogućnost brisanja predmemorije i pregled podataka o sustavu (web mjesto, poslužitelj i okruženje).
 • Korisnici – Upravljanje korisnicima, grupama korisnika i razinama pristupa, dodavanje bilješki o korisnicima, rješavanje zahtjeva vezanih uz privatnost, pregledavanje korisničkih dnevnika i masovno slanje e-pošte svima na vašoj web lokaciji.
 • izbornici – Kao što ime sugerira, to sadrži sve mogućnosti o kreiranju i upravljanju izbornicima.
 • Sadržaj – Dodajte članke i taksonomije, dodijelite istaknuti sadržaj i upravljajte medijskim datotekama vaše web lokacije.
 • komponente – Stvorite i upravljajte banerima web lokacija, kontaktima, ažuriranjima web mjesta, privatnim porukama, višejezičnim udruženjima i feedovima vijesti. Omogućuje i pristup porukama nakon instalacije (već smo pokrili), omogućava vam postavljanje preusmjeravanja (iako vam je za to potreban dodatak), pregledavanje pojmova za pretraživanje web mjesta, korištenje pametnog pretraživanja (opet, za to je potreban dodatak) i upravljanje oznake.
 • Proširenja – Omogućuje instalaciju, ažuriranje, upravljanje, konfiguriranje, pronalaženje i rješavanje problema s proširenjima. U ovom izborniku možete vidjeti i stanje vaše baze podataka i ažurirati svoju web lokaciju.
 • Pomozite – Izravan pristup važnim temama pomoći u službena dokumentacija.

Sve je jasno do sada? Onda idemo dalje.

4. Odaberite predložak za svoju web lokaciju

Kao i drugi sustavi za upravljanje sadržajem na ovom mjestu, Joomla nudi način promjene dizajna vaše web stranice bez kodiranja. Ovdje se nazivaju alati za to Predlošci. Izgled, funkcioniranje i osjećaj cijele vaše web stranice potpuno ovise o njima. Dakle, nemojte potcjenjivati ​​odluku prilikom odabira jedne!

Na raspolaganju su besplatni i premium (plaćeni) Joomla predlošci. Međutim, pronalaženje jednog može biti teško. Nažalost, CMS za to nema središnji direktorij. Stoga morate potražiti trgovine kako biste ih pronašli. Mnogi od onih koji prodaju premium teme nude i besplatne verzije koje možete testirati. Evo nekoliko mjesta za početak:

Naravno, postoji nekoliko osnovnih karakteristika na koje biste trebali obratiti pozornost prilikom odabira teme. Prvo je očito tvoj ukus. Međutim, trebali biste uzeti u obzir i sljedeće:

 • podrška – Sjajno je imati uključenu tehničku podršku jer ti ljudi mogu riješiti bilo koji problem za vas.
 • nadopune – Joomla stalno nadograđuje njihov sustav. Obavezno davatelj predložaka također ažurira svoje predloške često kako bi bio siguran da će raditi s najnovijim izdanjima.
 • Dokumentacija – S vremena na vrijeme morat ćete provjeriti neke značajke da biste saznali kako oni funkcioniraju. Budite sigurni da postoji mjesto gdje to možete učiniti.
 • Odzivnost i kompatibilnost između preglednika – To znači da bi vaš predložak trebao izgledati sjajno u svakom pregledniku kao i na bilo kojem mobilnom uređaju.
 • prilagodbe – Provjerite koje značajke predloška možete prilagoditi sami. Na primjer, potražite predloške koji imaju mnogo položaja modula (više o tome uskoro).

5. Instalirajte Joomla predložak

Instalacija predloška u Joomli je u principu prilično jednostavna. Nakon što napravite izbor, obično ga dobijate u obliku zip datoteke. To možete jednostavno prenijeti ispod Proširenja> Instaliraj.

upload joomla ekstenzije

Ili je povucite i ispustite u polje ili kliknite Ili potražite datoteku gumb kako biste ga pronašli na tvrdom disku. Odaberite ga i Joomla bi sve trebao učiniti sam. Alternativno, možete postaviti i predložak putem njegovog URL-a ako znate gdje se paket nalazi.

Nakon toga još morate aktivirati predložak i to učiniti pod Proširenja> Predložak> Stilovi. Ovdje kliknite ikonu zvijezde s desne strane naziva predloška kako biste je učinili zadanom za cijelu web lokaciju.

postavite joomla predložak kao zadani

Imajte na umu da prilikom preuzimanja predloška možete dobiti dodatne datoteke poput brzi početak, postavke, i nastavak. Prva je cjelovita verzija Joomle koja uključuje i predložak. Na taj je način vaš novi dizajn već spreman za postavljanje vaše web stranice, često s demo sadržajem. Ovo posljednje može imati smisla uključiti, tako da je sve postavljeno kao u demo izvedbi, a sve što trebate učiniti je razmjena sadržaja. Druge dvije datoteke koje se odnose na stvari koje ste mogli vidjeti na pokaznom mjestu predloška, ​​kao što su klizači, itd.

6. Prilagodite dizajn

Kada napravite web stranicu s Joomlom, jedan od glavnih ciljeva je stvoriti željeni dizajn. Da biste to učinili, većina predložaka sadrži barem neke mogućnosti prilagođavanja i njima možete pristupiti klikom na naziv predloška na popisu..

mogućnosti prilagodbe predloška joomla

Ovdje možete prilagoditi stvari poput boja, fontova, logotipa, veličina i još mnogo toga. Neki predlošci dolaze s vlastitom stranicom postavki gdje vam omogućuju nadzor nad puno više i pregled promjena u stvarnom vremenu. U oba slučaja ne zaboravite provjeriti što vaš predložak može ponuditi i spremite sve promjene koje ste unijeli!

7. Koristite Joomla module

Sada, čak i ako izgleda bolje, vaše je web mjesto još uvijek prilično prazno. Vrijeme je da se to promijeni. Odatle ćemo istražiti kako stvoriti sadržaj u Joomli.

Nažalost, moramo započeti s jednom od složenijih tema, a to je moduli. To su male jedinice sadržaja koje se mogu pojaviti na mnogim mjestima na stranici. Djeluju poput građevnih blokova od kojih možete stvoriti različite dizajne. Međutim, na njihovo korištenje potrebno je naviknuti se. Pokušajmo na početnoj stranici.

Da biste napravili stranicu ispočetka, najbolje je započeti omogućavanjem načina pregleda za položaje modula. Na ovaj način možete vidjeti gdje točno na svojoj stranici možete dodati module i nazive pozicija.

pregled položaja joomla modula

Da biste vidjeli nešto poput gore, idite na Sustav> Globalna konfiguracija> Predlošci.

omogućiti pregled položaja modula joomla

Evo, postavite Pregledajte položaje modula do Omogućeno, Spremi i zatvori. Zatim se vratite na svoj popis predložaka i kliknite gumb pregled gumb (ikona oka). Tada će se prikazati svi dostupni položaji modula kao što je prikazano gore.

Brza napomena: nemojte zaboraviti isključiti pregled kada završite s dodjelom modula.

8. Dodijelite module modulama

U redu, sada kada znate kuda vaši moduli mogu ići, kako ih dodijeliti tim pozicijama? Sve se to događa pod Proširenja> Moduli.

popis joomla modula

Ovdje možete vidjeti sve koji su trenutačno aktivni na vašoj web lokaciji plus pozicije, stranice, korisnike i jezike kojima su im dodijeljeni. Međutim, ne brinite, to nisu jedine opcije koje su vam dostupne. Pod, ispod Novi u gornjem lijevom kutu možete pronaći čitav niz drugih blokova koje možete koristiti na svojoj web lokaciji.

joomla dodatni moduli

Recimo da ste htjeli na početnu stranicu dodati tekst o vama i vašoj web lokaciji. Prvo što biste napravili je da provjerite kuda će stranica ići. U ovom slučaju to je to Pozicija 2. Zatim biste otišli u izbornik modula, stvorili novi i odabrali Prilagođen kao tip. To vam omogućuje da stvorite vlastiti blok sadržaja pomoću WYSIWYG (ono što vidite je ono što dobijete) uređivača.

stvoriti prilagođeni joomla modul

Ovo je jednostavno uređivač za stvaranje i oblikovanje sadržaja koji vam omogućuje pregled onoga što radite. Nažalost, trebalo bi predugo da se prebroje sve mogućnosti na ovom zaslonu. Međutim, ako ste ikada koristili program za obradu teksta, sve bi trebalo izgledati vrlo poznato. Pored toga, pokažite mišem iznad bilo koje od ikona kako biste dobili opis onoga što se događa. Na ovaj način trebali biste moći brzo shvatiti kako pisati i formatirati tekst, umetnuti naslove, slike i druge medije i sve ostalo što nudi.

prilagođeni modul joomla sa sadržajem

Kad završite, to spremite kad uštedite, Status na desnoj je postavljeno na Objavljeno i da odaberete ispravnu lokaciju predloška ispod Položaj (obratite pažnju da odaberete svoju aktivnu temu!). Zatim, idite na Dodjela izbornika (kartica ispod naslova) i pomoću padajućeg izbornika odaberite stranice na kojima želite prikazati ovaj modul. U ovom slučaju to je Samo na odabranim stranicama i onda Dom.

dodjela izbornika joomla modula

Spremi i trebali biste ga vidjeti na svojoj početnoj stranici (i samo tamo).

napravite web stranicu s prilagođenim modulom joomla na početnoj stranici

Ovu istu metodu možete koristiti za umetanje drugih stvari na stranice poput blogova (više o tome u nastavku), transparente, izbornike, slike i okvire okvira. Osim toga, dodavanje novih modula možete dodati i putem proširenja (više o tome također u nastavku).

9. Stvorite nove stranice

Sada za nešto lakše: stranice. Kad s Joomlom napravite web stranicu, vjerojatno ćete je stvoriti nekoliko. Međutim, nakon što ste savladali gore navedeno, ovaj bi dio trebao biti puno lakši.

Prva stvar koju naučite o stranicama u Joomli jest da ih stvorite na jednom mjestu i učinite da se pojave na drugom. Općenito je to imati na umu da se sve što stvorite u Joomli neće automatski prikazati na vašoj web lokaciji.

U Joomli se stranice jednostavno nazivaju članci. To može biti malo zbunjujuće u početku kada dolazite iz pozadine bloganja, ali nemojte dopustiti da vas to drži gore. Članke možete stvoriti putem Sadržaj> Članci> Dodaj novi članak. Alternativno, koristite prečac na upravljačkoj ploči. Oba će vas dovesti do vrlo sličnog zaslona za uređivanje koji ste koristili i prije.

joomla stvoriti novi članak

Kreirajte i formatirajte sadržaj na isti način kao ranije. Kad završite, ispod pseudonim možete odrediti stalni link (znači URL stranice). Često je smisleno ovdje staviti ključnu riječ umjesto da se koristi isti naslov kao članak. Pod, ispod Status provjerite je li postavljeno na Objaviti prije spremanja.

Da biste posjetiteljima omogućili pristup vašoj novoj stranici, vrijeme je da je dodijele izborniku. To možete učiniti na sljedeći način: Pod izbornici, pronađite onu kojoj je dodijeljena ikona kuće. To je vaša trenutno aktivna.

izbornik joomla

Da biste joj dodijelili novu vezu, zadržite pokazivač miša iznad nje i odaberite Dodajte novu stavku izbornika. Ako to učinite, odvest ćete se na zaslon ispod.

joomla stvoriti novu stavku izbornika

Pod, ispod Vrsta stavke izbornika, Odaberi Članak> Jedinstveni članak. Zatim, pod Odaberite članak, možete odabrati postojeći sadržaj na svojoj web lokaciji putem Odaberi a zatim kliknete na naziv onoga koji želite dodijeliti.

dodijeliti joomla stranicu u izbornik

Sada vam preostaje samo unos a Naslov izbornika na vrhu (koji je tekst koji će se pojaviti na izborniku) i provjerite je li na desnoj strani odabran izbornik kojem ćete ga dodijeliti. Kad je sada spremite i zatvorite, pomoću ikone na lijevoj strani možete povući stavke izbornika i promijeniti njihov redoslijed.

redoslijed joomla promjena izbornika

Kada ste zadovoljni i vratite se na svoju web lokaciju, nova stavka trebala bi se sada pojaviti.

nova stavka izbornika na stranici

11. Dodajte odjeljak bloga

Međutim, ne možete samo stvoriti stranice, moguće je i objavljivati ​​postove na blogu u Joomli. U osnovi djeluje na isti način samo što ćete blogove dodijeliti kategoriji. Da biste to učinili, prvo morate to stvoriti.

To možete učiniti pod Sadržaj> Kategorije> Dodaj novu kategoriju. Vodi vas do istog urednika kao i prije. U tom slučaju morate unijeti samo ime na vrhu (npr. Blog) zatim spremite i zatvorite.

Nakon toga, kategoriji možete dodijeliti svoj izbornik na isti način kao što ste prethodno učinili sa stranicom. Samo ovaj put, pod Vrsta stavke izbornika, izabrati Članci> Blog kategorija.

stvoriti blog kategorije Joomla

Nakon što to učinite, odaberite svoje Blog kategorija ispod Odaberite kategoriju. Tada obavezno provjerite je li dodijeljen pravom izborniku i dodijelite mu naziv izbornika koji ima smisla. Spremite i zatvorite da biste ga otvorili na svojoj web lokaciji. Od sada, bilo koji članak koji dodijelite svom Blog kategorija će se prikazati u obliku bloga ispod te stavke izbornika.

12. Instalirajte proširenja

Posljednja stvar o kojoj želimo razgovarati su proširenja. Uz njihovu pomoć na vašoj web stranici možete donijeti nove značajke i funkcionalnosti. Naći ćete ih u službeni direktorij Joomla proširenja.

katalog proširenja joomla

Samo unesite pojam za pretraživanje, upotrijebite donje kategorije ili naprednu pretragu da biste pronašli ono što tražite. Međutim, s gotovo 8000 dostupnih proširenja može biti teško napraviti izbor. Iz tog razloga, bilo bi dobro započeti s člancima poput ovih:

Jednom kada znate što instalirati na vašu web lokaciju, imate nekoliko načina za to. Sve ih nalazite ispod Proširenja> Instaliraj. Kad ste prvi put tamo, na vrhu nalazite mogućnost postavljanja instalirati s interneta opcija. Kad to učinite, omogućava vam pristup svemu u direktoriju proširenja Joomla izravno sa stražnje strane.

instalirati Joomla ekstenziju sa stražnje strane

Kliknite bilo koje proširenje i zatim pritisnite gumb Instalirati gumb (dva puta) da biste ga automatski učitali na vašu web lokaciju. Ako vam iz nekog razloga ovo ne uspije, jednostavno možete preuzeti proširenje ili kopirati URL gdje se nalazi. Nakon toga, možete koristiti Prenesite datoteku paketa i Instaliraj s URL-a kartice kako biste ga dobili na vašoj web lokaciji.

Imajte na umu da ćete možda morati aktivirati dijelove proširenja ispod Proširenja> Upravljanje.

upravljanje Joomla ekstenzijama

Od ovdje ste također u mogućnosti deaktivirati i deinstalirati proširenje koje vam više nije potrebno. Nažalost, malo je zbunjujuće i pretrpano, pa ćete možda morati potražiti proširenje po imenu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map