WordPress szótár kezdőknek (magyarázza a zavaró kifejezéseket!)

Valaki számára, aki újabb a blogok világában, az összes új kifejezés, amely körülkerül, meglehetősen zavaró lehet – különösen, ha kevés vagy nincs háttere a számítógépek és a webfejlesztés területén. Ez a cikk elmagyarázza azokat a leggyakoribb kifejezéseket, amelyekkel valószínűleg találkozol, amikor elkezdesz blogolni. Menjünk egyenesen hozzá!


Egyébként mi a blog?

blog rövidítése a „weblog” – egy online napló, például egy napló vagy napló. A blogok általában személyes weboldalak, amelyekben az egyének mindennapi üzeneteket készítenek mindennaptól a receptektől kezdve a forró témákhoz fűződő kommentárokig, ám ezek tovább fejlődtek, és magában foglalják a vállalkozások és szervezetek általi felhasználást fontos kérdésekről való beszélgetéshez vagy szakértelem biztosításához..

A blogbejegyzéseket általában fordított időrendi sorrendben sorolják (azaz a legfrissebb kerül felsorolásra az első). De ne aggódjon, a blogbejegyzéseit mindig átrendezheti a beépített témaopciók segítségével (például a dátum megváltoztatásával), vagy telepíthet egy ingyenes plugint, például Post típusok rendelés.

Front End vs Back End

Előfordulhat, hogy a mellső és a hátsó szavakat eldobják. Az felület a weboldal azon része, amelyet a végfelhasználók (azaz a webhely látogatói) látnak, amikor egy webhelyet látogatnak.

A weboldal kezelőfelülete

A weboldal felso

Az hátsó végén az a rész, ahol az összes kódolás megtörténik – vagy a blogger esetében a tartalomkezelés és a weboldal tervezése. Neked, a bloggernek, a WordPress rendszergazda a hátsó vége. Amikor bejelentkezik a WordPress webhelyére, bejelentkezik a webhely hátoldalába.

Ez a hátoldal

A WordPress Irányítópult, az admin részét képezi.

Bootstrap, HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery

Ha úgy gondolta, hogy ezek a kifejezések teljes egészében más nyelvről származnak, akkor valójában nem messze vagyunk a jelöléstől. De nem kell hagynia, hogy a szeme május végig mutasson minden alkalommal, amikor meglátja őket!

CSS3, HTML5 és PHP mind közös, népszerű programozási nyelv. Ők azok, amelyeket a fejlesztők webhelyek készítésére és tervezésére használnak. Bloggerként valószínűleg nem kell megtanulnia vagy használnia semmilyen kódot – különösen mivel az oldalkészítő WordPress pluginok annyira népszerűek. Ha egy olyan témát használ, mint a Total, akkor teljesen egyedi webhelyet hozhat létre tanulás vagy kód használata nélkül (az összes oldalrész, a színválasztó, az ikonok és egyebek be vannak építve!).

bootstrap egy fejlesztési keret, amelyet webhelyek készítésére használnak. Ez egy kezelőfelület, ami azt jelenti, hogy a kódolási nyelvek kezelése helyett látja, amit a végfelhasználó lát. Eredetileg a Twitter belső eszközeinek egységességének ösztönzésére tervezték, és bármilyen fejlesztő számára elérhető eszközgyűjteményvé vált..

jQuery egy JavaScript könyvtár – olyan szoftver, amelynek célja a weboldal elem kezelésének egyszerűbbé és könnyebbé tétele a fejlesztők számára. Ez

Ezek nem olyan dolgok, amelyek miatt az átlagos bloggernek aggódnia kell, ám ezeket gyakran említik a pluginok, témák és egyéb alkalmazások szolgáltatásaiban, tehát most már tudja, mi ezek, ha átvágsz velük..

Téma

A téma a blog elejének kialakítása, néha a bőr. Ez tartalmazza a színsémát, betűkészleteket, tartalom elrendezéseket és még sok más. A legtöbb prémium WordPress-téma jelentős testreszabást tesz lehetővé, és kompatibilis a népszerű bővítményekkel.

A blog felállításakor az egyik első dolog, amit megteszel, a téma kiválasztása. Ez segít beállítani a blog stílusát. Ha úgy dönt, hogy nem tetszik a választott téma, később, túl sok nehézség nélkül, megváltoztathatja a WordPress témát. Néhány téma ingyenes, mások prémium (azaz meg kell vásárolni őket). Van egy csomó ingyenes téma, amely elérhető a WordPress.org, de általában korlátozott funkcionalitással rendelkeznek, és testreszabási lehetőségeik a prémium témákhoz képest kevés vagy egyáltalán nem szükségesek (csak valamit kell szem előtt tartani).

themedirectory

A WordPress.org témakönyvtár

A gyermek téma a szülőtéma mellett a testreszabások megjelenítésére is használható. Ha egy alapvető változtatást szeretne végrehajtani egy témában (az aktuális kódhoz), akkor egy gyermek témát kell használnia a szülő témájának frissítéséhez. Népszerű példa erre a StudioPress által létrehozott Genesis szülőtéma, amely rengeteg gyermek témát kínál az interneten. A Genesis szülőtéma magában foglalja az összes alapvető funkciót, míg a gyermeketémák az egyedi stílusokat és elrendezéseket tartalmazzák.

Csatlakoztat

Dugó egy olyan típusú szoftver, amely kiterjeszti a funkcionalitást vagy specifikus funkciókat ad hozzá más szoftverekhez. A WordPress rengeteg plugin-t kínál harmadik féltől származó fejlesztőktől, amelyeket használhat a webhelyén (ismét ingyenes és prémium lehetőségek), a vásárlástól a képgalériáktól a kapcsolatfelvételi űrlapokig és mindent megtesz a közöttük. Keresse meg a WordPress plugin könyvtár, és rendszeresen nézzük meg blogunkat, hogy többet megtudhassunk az általunk javasolt bővítményekről!

plugindirectory

A WordPress.org plugin könyvtár

Megjegyzés: A WordPress plugins csak önálló webhelyekkel és webhelyekkel használhatók, az ingyenes WordPress.com platformon nem.

Widget

Widgets kicsi szoftveralkalmazások, amelyek gyakran információkat gyűjtnek a weboldalakról vagy más alkalmazásokból, és megjelenítik azokat. Néhány példa az időjárási alkalmazások, az események visszaszámlálása és a konverziós mezők. A WordPress alkalmazásban a kütyü tartalmat és funkciókat ad hozzá az oldalsávokhoz, például címkefelhők és keresések. Sok beépülő modul lehetővé teszi kütyü felvételeket webhelyére.

dashboardwidgets

Az irányítópult widget része

A kütyü témakör-specifikus is lehet, vagy bővítmény segítségével kibővíthető. Például a Chic blogging WordPress témánk az Instagram egyedi widgetjeit, hírlevél feliratkozását, a szakaszokról és a szociális linkeket tartalmazza.

Ezek a jobb oldalon lévő egyedi kütyük

Fogékony

Amikor egy webhely van fogékony, ez azt jelenti, hogy úgy konfigurálta, hogy bármilyen méretű képernyőre elférjen, akár okostelefon, táblagép vagy asztali számítógép. Az elemek elrejthetnek vagy átrendeződhetnek, hogy megfelelően illeszkedjenek a képernyő méretétől függően. A reagálás az elmúlt években a webdizájn standard funkciójává vált.

Egyes témák egy lépéssel tovább lépnek, és hozzáadnak egyéni reagálási lehetőségeket. Például a Összes téma tartalmaz lehetőségeket sorok elrejtésére vagy megjelenítésére különféle eszközökön. Ez egy egyedülálló érzékenységi funkció, amely segítségével csúszkát jeleníthet meg asztali számítógépeken, de elrejtheti a mobiltelefonon (mivel a csúszkákat nehéz látni a kis képernyőkön, úgy dönthet, hogy egy fotót jelenít meg).

Teljes keret: reagáló sorok

Az Összes tartalmazza az egyéni sorok reagálási lehetőségeit

Rövid kód

shortcodes alapvetően makrók, vagy programozási utasítások, amelyek automatikusan történnek, és így kevesebb időt és erőfeszítést eredményeznek az ön részéről (és ehhez sem szükséges kódolás). Más szavakkal, a rövid kódok hivatkozások. A WordPress blogokban egyes témák tartalmaznak rövidítéseket, amelyek felhasználhatók a tartalom formázására – például képek vagy gombok hozzáadására, vagy bekezdések idézésére vagy fejléceinek formázására. De ha nem, akkor mindig telepítheti az ingyenes Symple rövid kódokhoz tartozó WordPress bővítményt (nemrégiben kiadtuk a 2.0-s verziót, amely a Visual Composer kompatibilis!).

buttonshortcodes

Példák a gombok rövid kódjaira

Permalink, meztelencsiga

A permalink (rövidítve az „állandó link”) a blogbejegyzés vagy a weboldal URL-je. Ha bejegyzéseket vagy oldalakat oszt meg másokkal, akkor az állandó link az Ön által megosztott webcím. Befizetheti blogbejegyzésünket, hogy többet tudjon meg a permalink javításáról.

A meztelen csiga az URL azon része, amely tartalmazza a bejegyzés nevét. Gyakran csak néhány szó hosszú, amelynek célja a bejegyzés ismertetése. A WordPress automatikusan slugként használja a bejegyzés címét, de szükség esetén szerkesztheti az slugot. Az alábbi képen a kiemelt sárga rész a meztelencsiga.

glossary_slug

Akismet

Akismet egy spamszűrő plugin a blog megjegyzéseihez és a ping-ekhez. Az ötlet az, hogy a megjegyzéseket automatikusan moderálja, hogy más dolgokra fordítson időt – ez megáll óránként átlagosan 7,5 millió darab levélszemét! Az Akismet előre telepítve van a WordPress blogjába, de aktiválnia kell azt a webhely beállításakor. További információ: akismet.com.

Akismet-wordpress-options-wpexplorer

SEO

Ez a rövidítés rövid Keresőoptimalizáció. Alapvetően a SEO gondoskodik arról, hogy webhelye megjelenjen a keresési eredmények között, ahelyett, hogy elveszne az éterben – ami több webhely látogatót jelent. Javíthatja a WordPress SEO szolgáltatást, ha megfelelő címkéket, kategóriákat és kulcsszavakat használ fel a hozzászólásaiban és a címsorokban, és olyan címsort ír, amely elmondja a látogatóknak, hogy mi a bejegyzésed.

Parallaxis

Parallax görgetés itt a háttérképek lassabban mozognak, mint a weboldal többi tartalma, ami a mélység illúzióját hozza létre. A 80-as évek óta használják a videojátékokban és a számítógépes animációban, de 2011-ig nem használták fel a webdesignban. A párhuzamos görgetési effektusokkal rendelkező téma használata állítólag sima, modern megjelenést kölcsönöz webhelyének..

Slider

Valószínűleg nagyon jól ismered csúszkák, még ha nem is vesszük észre, akkor évek óta használják a webdesignban. A csúszkák olyan kis képgalériák, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy minden kép néhány másodpercig megjelenjen, mielőtt továbbmozgatja (vagy elcsúsztatja) a következő képet. Sokan blogbejegyzésekre vagy más tartalomra mutató linkeket tartalmaznak. A WordPress tucatnyi csúszó plugin-t kínál, amelyek közül néhányat gyakran tartalmaznak prémium témák. Korábban már beszéltünk a WordPress legjobb csúsztatható bővítményeiről, ezért feltétlenül ellenőrizze ezt a bejegyzést!

csúszka

Csúsztatható kép.

Trackback, Ping

Trackbacks olyan értesítések a weboldal szerzőinek, amelyek tudatják velük, amikor valaki hivatkozik a tartalmukra. A fütyülés egy hálózati jel, amely visszatérést küld. A visszakeresések elősegíthetik a blogok közötti kommunikációt. A trackback-eket néha spam linkek beillesztésére használják, tehát ha a trackback funkciót használja, akkor fontolóra kell vennie a speciális trackback spam szűrők használatát..

Következtetés

Gratulálunk, most már ismeri néhány általános blogkészítési és fejlesztési feltételt! Remélhetőleg ezeknek a kifejezéseknek a megismerése segít önnek abban, hogy magabiztosabb blogger legyen az induláskor. Gondolsz még zavaróbb kifejezéseket? Ha még nem ismeri a blogolást, akkor milyen fogalmak találtak zavarónak az első induláskor? Halljuk meg róla a megjegyzésekben!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map