Mik a WordPress felhasználói szerepei: Minden, amit tudnod kell

WordPress felhasználói szerepek: Minden, amit tudnod kell

Tudta, hogy más embereknek is hozzáférést biztosíthat webhelye kezeléséhez? A WordPress felhasználói szerepek használatával biztonságosan és egyszerűen együttműködhet az emberekkel, különböző hozzáférési szinteket rendelhet a webhelyéhez és az abban rejlő tartalomhoz.


Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan működik a WordPress felhasználói szerepek és hogyan konfigurálhatjuk őket a webhelyen.

WordPress felhasználói szerepek

Így – mi a WordPress felhasználói szerepe és mire használják őket? Ahogy a neve is sugallja, ez egy beépített felhasználói kezelési szolgáltatás a WordPress webhelyén. Megadhatja, hogy a felhasználók milyen tevékenységeket végezhetnek és mit nem, és csoportosíthatja őket szerepkörökbe. Tehát egy adott szerep hozzárendelhető bizonyos webhelykezelési jogosultságokkal.

A WordPress hat alapértelmezett beállítást biztosít felhasználói szerepek hogy nagyobb hatalommal bírjon webhelye kezelése felett. Ismerjük meg őket jobban.

Szupergazda

A szupergazda szerep csak akkor létezik, ha a WordPress többoldalú funkció engedélyezve van. Ők felelősek az összes webhely adminisztrátorának és a többhelyes hálózat felügyeletéért.

Mindent képes kezelni és megváltoztatni – a webhelyek létrehozásától és törlésétől a tartalom, témák, beépülő modulok és profilok ellenőrzéséig.

Ha a Super Administrator szerepkört engedélyezte, a rendes rendszergazda jogosultságai csökkennek. Többé nem tudnak telepíteni a témákat és beépülő modulokat, de dönthetnek úgy, hogy aktiválják vagy deaktiválják őket.

Adminisztrátor

A rendszergazdáknak teljes lehetősége van arra, hogy nemcsak a webhely műveleteit kezelik, hanem más szerepeket is kiosztanak.

Készíthetnek, törölhetnek, áttekinthetnek, szerkeszthetnek és közzétehetnek tartalmat, kezelhetnek bővítményeket és témákat, akár kódot is szerkeszthetnek. Ez a szerep jogosult más felhasználói szerepek testreszabására is.

Lehet a saját webhelyed adminisztrátora, vagy kinevezhet másikat. Legyen azonban óvatos, ha ezt a feladatot másokhoz rendeli. Fontos, hogy válasszon valakit, akibe bízol.

Szerkesztő

A szerkesztőknek teljes hozzáférésük van a webhely összes tartalmának és attribútumainak kezeléséhez.

Saját, valamint más szerzők által létrehozott bejegyzéseket létrehozhatnak, törölhetnek, áttekinthetnek és közzétehetnek. A szerkesztők megjegyzéseket, kategóriákat és linkeket is közzétehetnek. Az ilyen szerepet betöltő felhasználók általában felügyelik a szerzőket és a közreműködőket.

Szerző

A szerkesztőkkel ellentétben, amelyek teljes ellenőrzést gyakorolnak a teljes tartalomszakasz felett, a szerzők csak a saját bejegyzéseik felett tudják teljes ellenőrzést gyakorolni. Felhatalmazással bírnak saját hozzászólásaik létrehozására, szerkesztésére, törlésére és közzétételére. Ezen felül szerkeszthetik saját felhasználói profiljukat.

Hozzájáruló

A szerzőkhöz hasonlóan a közreműködők képesek létrehozni és szerkeszteni hozzászólásaikat és profiljaikat. A kettő közötti fő különbség az, hogy a közreműködők nem tehetik közzé a hozzászólásaikat.

Előfizető

Ez a szerep csak hozzászólásokat olvashat és személyes profilját kezelheti.

Alapvetően minden látogató elolvashatja a hozzászólásokat anélkül, hogy előfizető lett volna. Arra ösztönözheti a felhasználókat, hogy előfizetőkké váljanak, ha hozzáférést biztosítanak olyan speciális tartalomhoz, amelyet csak ők tekinthetnek meg.

A felhasználói szerepek beállítása előtt elvégzendő teendők

Van néhány jó gyakorlat, amelyet be kell tartania, amikor úgy dönt, hogy beállít felhasználói szerepeket.

Biztonsági másolat készítése a webhelyről

A változtatások elvégzése előtt elengedhetetlen a WordPress-webhelyről biztonsági másolat készítése. Nemcsak vissza tudja állítani az adatbázist a tárhelykiszolgálón, hanem feltöltheti a biztonsági másolatot tartalmazó fájlt a helyi lemezről, amikor csak szükséges. Ezt kifizetheti HostingWiki üzenet hogyan kell ezt megfelelő módon megtenni.

Ha a több felhasználói szerepkörre való áttérés bármilyen problémát vagy biztonsági fenyegetést okoz, akkor könnyen visszaállíthatja webhelyének korábbi állapotát.

Jelölje ki a megfelelő szerepeket

A szerepek hozzárendelése előtt meg kell fontolnia a felhasználói jogosultságokat. Válassza ki, mit tehetnek és mit nem a felhasználók.

Kérdezd meg magadtól: „Megbízik-e a felhasználókban?”, „Írnak, áttekinti, szerkesztnek, közzétesznek vagy karbantartanak a WordPress-webhelyet?”, „Teljes vagy részleges irányítást fognak biztosítani a WordPress-webhely felett?” Stb. Ezután elkezdheti a szerepek engedélyezését.

Ezzel a munkafolyamat és az egyes felhasználói szerepkörök irányítása szellővé válik. Ezenkívül biztos lehet abban, hogy tudja, hogy webhelye működése és irányítása a megfelelő kezekben van.

A felhasználói szerepkörök konfigurálásának bevált gyakorlata

A WordPress felhasználói szerepkörök kezelésének három módja van.

Vegye fel a felhasználókat a WordPress Irányítópultból

Új felhasználó hozzáadása a WordPress-hez

Kövesse az alábbi lépéseket a felhasználók hozzáadásához, szerkesztéséhez és törléséhez az irányítópulton:

 1. Miután bejelentkezett az irányítópult adminisztrációs területére, válassza a Felhasználók, majd az Új hozzáadása lehetőséget.
 2. Töltse ki az űrlapot az új felhasználó személyes adataival, jelszó-konfigurációjával és a kijelölt szereppel. Ezután kattintson az Új felhasználó hozzáadása gombra a mentéséhez.
 3. A hozzáadást követően a felhasználót szerkesztheti vagy törölheti, ha a legördülő menüből az Összes felhasználó lehetőséget választja.

A WordPress felhasználó szerkesztése vagy törlése

A felhasználói szerepkörök jobb irányítása érdekében a másik két módszer egyikét kell használnia.

Kód manuális módosítása a sablonfájlban

Ha további lehetőségekre van szüksége a felhasználói szerepkörök konfigurálásakor, akkor a válasz a WordPress webhelyének sablonfájljának módosítása és hangolása. Módosítsa a szerepeket a kódfunkciók beillesztésével a function.php fájlba.

A WordPress öt kódfunkciót kínál a felhasználói szerepkörök és képességeik testreszabásához:

 • add_role () – szerepe hozzáadása
 • remove_role () – egy szerep eltávolítása
 • add_cap () – képesség hozzáadása egy bizonyos szerephez
 • remove_cap () – egy képesség eltávolítása egy bizonyos szerepből
 • get_role () – betekintést nyerhet egy bizonyos szerep képességeibe.

A tényleges parancs megírásakor ezen felül ki kell töltenie:

 • szerep – a szerep neve
 • megjelenítendő név – mi lesz a szerep neve a WordPress irányítópultján
 • képességek – a szerepe által biztosított kiváltságok. Ha több képességet szeretne hozzáadni, akkor tömböt kell használnia.

Példaként adjunk hozzá egy Publisher nevű szerepet, amely közzéteheti az üzeneteket és oldalakat:

add_role ('kiadó', __ (
'Kiadó'),
sor(
'publis_posts' => igaz,
'publis_pages' => igaz,
)
);

Látogasson el a hivatalos WordPress oldalra kódex az elérhető képességi listák megtekintéséhez.

A WordPress szerep kézi hozzáadása

A kód használatának megkezdéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Miután szerkesztette a kódrészletet, vigye át a rendszergazda területét, és nyissa meg a Megjelenés menüt.
 2. Kattintson a témaszerkesztőre a legördülő menüből, válassza ki a szerkeszteni kívánt témát, és nyissa meg a function.php fájlt.
 3. Illessze be a kódrészletet a fájl aljára.
 4. Végül kattintson a Fájl frissítése elemre.

Vigyázzon a kódrészlettel, mert megfelelő szintaxis nélkül írva problémákat okozhat.

Használjon felhasználói szerepkör-bővítményt

Capability Manager Enhanced plugin

Noha a WordPress felhasználói szerepkörök kézi testreszabása a kód segítségével biztosítja a legnagyobb irányítást, kockázatos lehet, ha nincs kódolási képessége. Alternatív megoldásként használhat olyan plugint is, mint a Fejlesztett kapacitásmenedzser.

A beépülő modul nem csak lehetővé teszi az alapértelmezett WordPress felhasználói szerepkörök konfigurálását, hanem hozzáad egyéni felhasználói engedélyeket is az Ön igényei szerint.

Kapacitáskezelő továbbfejlesztett beállítások panele

A plugin telepítése és aktiválása után testreszabhatja a felhasználói szerepeket a WordPress irányítópultján. Kattints a felhasználók menüt, és válassza a lehetőséget képességek. Ezután megjelenik egy szerkesztő, amely lehetővé teszi a szerep beállítását és a képesség hozzáadását.

Tippek a felhasználói szerepkör hatékony használatához

Noha a felhasználói szerepek hihetetlenül hasznosak, ha a webhelyén több emberrel együttműködnek, önmagában ez kevésbé biztonságos. Egy egyszerű baleset, például egy nyilvános számítógépre elmentett jelszó elhagyása komoly problémákat okozhat. Néhány dolgot megtehetsz webhelye biztonságának megőrzése érdekében:

 • Használjon bővítményeket – ez lehetővé teszi a felhasználói szerepkörök könnyű kezelését, amikor csak változtatások szükségesek, vagy akár biztonsági rés (pl. Minden egy WP-ben).
 • Korlátozza a jogosultságokkal rendelkező felhasználók számát – a hozzáférést a webhelyed irányításához kizárólagosan tartsa fenn. Szánjon időt arra, hogy eldöntse, mely felhasználónak valóban szüksége van valamilyen képességre.
 • Távolítsa el a gyanús felhasználókat – a webhelyekkel való visszaélések, a brutális erőszakos támadások és más hackelési kísérletek elkerülése érdekében a legjobb eltávolítani a hosszú inaktív felhasználókat vagy azokat, akik többször próbálkoznak bejelentkezni sikertelenül.

Ha ezeket a tippeket alkalmazza, úgy gondoljuk, hogy webhelye felhasználói kezelése biztonságos és megalapozott lesz.

Záró megjegyzések

A WordPress alapértelmezett felhasználói szerepei nagyon hasznosak a webhely működésének fenntartásában. Legfeljebb hat különböző szerepet rendelhet, nevezetesen:

 • Adminisztrátor – teljes mértékben kezelje a webhely karbantartását és tartalmát
 • Szerkesztő – teljes mértékben felügyeli a szerzőket és a tartalomkezelést
 • Szerző – csak a saját álláshelyükért felel
 • Hozzájáruló – csak a hozzászólás tartalmát képes létrehozni és szerkeszteni
 • Előfizető – csak hozzászólásokat képes olvasni
 • Szupergazda – teljes mértékben kezeli a WordPress többhelyes hálózatát

A képességek hivatalos kiosztása előtt ellenőrizze, hogy készített-e biztonsági másolatot a webhelyről, és fontolja meg a megfelelő szerepeket.

Felveheti, szerkesztheti és törölheti felhasználókat az irányítópult adminisztrációs területéről. Ehhez lépjen a WordPress Irányítópulthoz → Felhasználók → Új hozzáadása.

Ezenkívül manuálisan testreszabhatja a szerepeket is a téma function.php fájljának módosításával.

Jobb lehetőség lehet azonban a felhasználói szerepkörök testreszabása a WordPress beépülő modul segítségével. Javasoljuk a Fejlesztett kapacitásmenedzser plugin, amely néhány kattintással hozzáadhat, eltávolíthat, szerkeszthet és testreszabhat a felhasználói szerepeket.

Végül, ne felejtsen el mindig korlátozni a felhasználói szerepköröket, és ne rendeljen hozzá gyanús felhasználókat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map