Mi az RSS? És hogyan adhatjuk hozzá a WordPress-hez

Mi az RSS? Nos, az RSS a „Really Simple Syndication” kifejezést jelenti, bár eredete a „Rich Site Summary” -re vezethető vissza. Egyszerűen fogalmazva: az RSS a weboldal tartalmának rendkívül hatékony és szervezett módon történő szindikálásának eszköze. Az 1999-ben kiadott RSS óriási hatással volt az internet fejlődésére – konkrétan a tartalom fogyasztásának módjára. Az embereknek nem kellett már meglátogatniuk kedvenc webhelyüket, hogy megtekintsék a legfrissebb cikkeket.


Az olyan híroldalak, mint a BBC és a New York Times, erőteljesen népszerűsítették az RSS ikont webhelyükön. Feliratkozhat az egész NY Times-ra vagy csak a Pénzügy szakaszra – csupán annyit kellett tennie, hogy feliratkozott egy adott RSS-hírcsatornára. Ez volt az RSS szépsége! Nagyon nyugodtan fogalmazva: az RSS volt és van, az egyik legnépszerűbb médium tömegtartalom eloszlása mert kiadók, és tömegtartalom-fogyasztás mert olvasók (vagy a látogatók).

Perks RSS: Termelékenység és olvashatóság

podcasting

Az RSS szó szerint a bot és a podcasting növekedését vezette. Feliratkozhat kedvenc blogjaira, és sok időt takaríthat meg, ha egyszerűen elolvassa az RSS-olvasó tartalmát. Lényegében te tegyen sokkal többet kevesebb kiadással és végül megtakarít a sok idő.

Az RSS-hírcsatornák használatának egyik legbecsülhetetlen (vagy inkább hallhatatlan) előnye az olvashatóság. Mi emberek szokásos lények vagyunk. Gondolkozott már azon azon, hogy miért szinte minden regény követ egy adott oldalméret és szélességet, a szöveg igazítását, a sor magasságát, a szavak számát soronként, betűtípust és méretet? Megtörtént az optimális olvasási élvezet megteremtése érdekében – kevésbé feszítjük a szemünket, a rögzített szemmozgás és az idővel javult olvasási sebesség.

Az RSS olvasók ugyanezt teszik. Beállíthatja a kívánt betűtípust, méretet és sormagasságot. Ha ugyanabban a tipográfiai elrendezésben más tartalmat olvas, az olvasási sebesség javul. Mindegyik oldal saját tervezéssel, tipográfiával és színpalettával rendelkezik. Néhányan tetszhetnek, míg mások teljesen utálják. Az RSS áthidalja ezt a rést, és teljesítő olvasási élményt nyújt.

RSS csatorna

rss olvasó újság

Legtöbben tisztában vannak a kifejezéssel „RSS ​​ikonok” – azok a narancssárga dobozok, ahol a fehér ikon elérhető a legtöbb webhelyen. Nos, ezek az ikonok a webhely RSS-hírcsatornájára mutatnak. Elsősorban a webhely látogatói vagy más esetekben az ügyfelek számára történő tartalomszállításra használják. Inkább egy RSS-hírcsatorna van kódolva megjelölve ban ben XML (Bővíthető jelölőnyelv). Az RSS-olvasók és böngészők, amelyek beépített támogatással rendelkeznek az RSS-hírcsatornák elemzéséhez (például a Mozilla Firefox), tudják megfelelően olvasni vagy elemzési egy RSS-hírcsatorna. Más böngészők, például a Google Chrome, amelyek nem rendelkeznek beépített támogatással a hírcsatornák számára, megjelenítik az alapértelmezett XML-adatokat, amikor egy RSS-csatornára kattintanak.

RSS-hírcsatornák előállítása

Az RSS-hírcsatornák legyenek manuálisan generált amikor tiszta HTML formátumú webhelyet készített, azaz amikor nem CMS-t használ. Ilyen esetekben megteheti online szolgáltatásokat alkalmazni az RSS-hírcsatorna előállításához. Miután beállította az RSS generátort, mihelyt közzétesz egy cikket a webhelyén, az RSS-hírcsatornában szerepel az új üzenet. Azok az emberek, akik feliratkoztak az RSS csatornára, letölthetik a cikk (eke) t a RSS olvasó. (Egy kicsit eljutunk ehhez). A WordPress azonban egy kicsit más.

WordPress és RSS

wordpress és rss

A WordPress beépített támogatást nyújt az RSS-hez. Amint közzétesz egy hozzászólást, a WordPress kézbesíti azt a következő címre minden az RSS-hírcsatornák. Mindez megtörtént belsőleg és ezt nem kell egyetlen gombra kattintania. Lehet, hogy észrevetted, hogy én ezt a szót használtam minden. Nos, itt fekszik a WordPress szépsége (ezer további hegye mellett).

Gyakorlatilag n számú RSS-hírcsatorna érhető el a WordPress-webhelyen. A szám a közzétett tartalom mennyiségétől függ – azaz a címkék, a szerzők és a kategóriák számától. A WordPress négyféle RSS-formátumot támogat:

 1. RSS
 2. RSS 2.0
 3. Atom és
 4. RDF – erőforrásleíró keret

Az RSS-hírcsatornák a következő URL-struktúrával érhetők el:

Alapértelmezett URL szerkezetElég állandó struktúra
www.example.com/?feed=rsswww.example.com/feed/
www.example.com/?feed=rss2www.example.com/feed/
www.example.com/?feed=atomwww.example.com/feed/atom/
www.example.com/?feed=rdfwww.example.com/feed/rdf/

Nagyon ajánlott az RSS 2.0 formátum használata, mivel ez a legnépszerűbb és legszélesebb körben támogatott formátum. A hírcsatornákat a szép permalink struktúrával is reklámoznia kell, mivel ezek könnyen olvashatók és megjegyezhetők. Nem is beszélve, hogy a legtöbb webhely a csinos állandó linkek struktúráját követi.

Több RSS-hírcsatorna a WordPress-ben

több rss-hírcsatorna

Most a legérdekesebb részről – több RSS-hírcsatorna telepítése a WordPress segítségével. Mostanáig arról beszéltünk, hogy az RSS hogyan terjesztheti egy webhely tartalmát. A WordPress lehetővé teszi az RSS-előfizetések meghatározott szintre bontását. Ez lehetővé teszi a látogatók számára, hogy feliratkozzanak a pontos tartalom, amelyet vágynak.

Hogyan működik?

Tegyük fel, hogy van egy nevezett kategóriája ‘Pszichológia’ és egy címkét „Védikus terápia” a blogodban. Az olvasó, aki azt akarja, hogy a pszichológia alapján benyújtott összes hozzászólás egyszerűen hozzáadódjon http://www.example.com/category/phychology/feed az RSS olvasójukhoz. A jövőben csak a pszichológia kategória elérhető lesz abban a hírcsatornában. Hasonlóképpen hozzá lehet adni http://www.example.com/tag/vedic-therapy/feed az RSS olvasóhoz, hogy hozzáférjen az összes védikus terápiával címkézett hozzászóláshoz. Itt található a választható hírcsatornák választéka:

Előfizetés típusaElég Permalink
Kategóriákhttp://www.example.com/category/categoryname/feed
Címkékhttp://www.example.com/tag/tagname/feed
Hozzászólásokhttp://example.com/comments/feed/
Szerzőhttp://example.com/author/authorname/feed/
Kereséshttp://example.com/?s=searchterm&feed=rss2
Egyéni postai típusokhttp://example.com/feed/?post_type=posttypename

Ezenkívül több kategóriát, több címkét és mindkettő kombinációját csoportosíthatja a hírcsatornáiban. Az RSS-hírcsatornák korlátlan számú lehetőséget kínálnak. Valójában attól függ, hogyan használja az olvasó (azaz te és én) (nézd meg a a WordPress hivatalos dokumentációja többet megtudni).

KombinációEgyszerű (alapértelmezett) Állandó link
Több kategóriahttp://www.example.com/?cat=42,43&feed=rss2
Több címkehttp://www.example.com/?tag=tag1,tag2&feed=rss2

Miután készen állt a hírcsatornákra, megjelenítheti saját (vagy más webhelyekről származó) egyéni hírcsatornáit a WordPress bővítmény segítségével. Tom fantasztikus cikket írt a WP RSS Aggregator WordPress plugin használatáról az RSS-hírcsatornák importálására, egyesítésére és bemutatására az Ön webhelyén (ez egy nagyszerű eszköz, ha sok vendég blogolást végez más webhelyeken, és saját maga szeretné csatolni az ezekre a bejegyzésekre mutató hivatkozásokat) weboldal)

RSS olvasók

rss olvasó haver

Az RSS-olvasó olyan szoftver, amely segít több RSS-hírcsatornának követésében és kezelésében. Amikor mondom kezel, Szigorúan a fogyasztói álláspontról beszélek. A kezdéshez hozzáadhat n számú RSS-hírcsatornát, és mappákba, címkékbe és kategóriákba rendezheti azokat. A specifikus szolgáltatások az alkalmazott RSS-olvasótól függnek, de az általános jellemzők ugyanazok.

Az RSS olvasók platformokon át és mobilon is készen állhatnak. Számos olvasó elérhető szinte minden operációs rendszerhez – Windows, Mac, UNIX és a Linux sokféle ízlése. A … val a Google Reader bezárása, a független RSS-olvasók száma folyamatosan növekedett. Manapság a legnépszerűbbek mind web-alapúak, és minden mobil operációs rendszerhez tartalmaznak alkalmazásokat – Windows, iOS és Android. Ilyenek például a Feedly, a Bloglines, a Feedzilla, a NewsBlur és a NetVibes.

Kijelentkezés

levél kézbesítve

Az RSS az új évezred kezdete óta az egyik legerőteljesebb eszköz a friss tartalom szállításában. De manapság prioritása lefelé halad. Az e-mail marketing az új gyerek a blokkban. Miért? Ez egyszerű. Az RSS-vel nem kapja meg előfizetőinek e-mail címét. A Feedburner szolgáltatás bezárásával az RSS-előfizetők számának becslése szintén meglehetősen bonyolult.

Az e-mail feliratkozókkal hozzáférést kaphat igény szerint vevők köre. Az RSS-vel korlátozott a hozzáférés. Ez az oka annak, hogy a legtöbb forgalomban lévő nehéz webhely az ikonikus RSS ikont a láblécbe tolta, míg néhányan az RSS-t teljesen leállították. Az e-mail előfizetési mezők minden lehetséges módon megjelennek – előugró ablakok, fejlécek, oldalsáv és láblécek.

Egyrészt úgy érzem, hogy az RSS a szükséges kommunikációs közeg – mivel sok webhelyre feliratkozom, és nem szívesen gondolom, hogy elárasztanám a postafiókomat. Neked – mi az Ön álláspontja az RSS-vel kapcsolatban? Igen vagy nem? Használ RSS-olvasókat, vagy hozzáadja cikkeit az Olvassa el később szolgáltatásokhoz, mint például az Instapaper vagy a Pocket? Szeretnénk hallani a gondolatait!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map