Kezdő útmutató a WordPress belső funkcióinak megértéséhez

 1. 1. Jelenleg olvas: Kezdő útmutató a WordPress belső funkcióinak megértéséhez
 2. 2. Mi a WordPress gyorsítótár és miért fontos??
 3. 3. Hogyan működik a WordPress gyorsítótárazása??
 4. 4. A WordPress gyorsítótárazásának telepítése és beállítása a WP Super Cache segítségével
 5. 5. A WordPress gyorsítótárazásának beállítása a W3 teljes gyorsítótárával (W3TC)
 6. 6. MaxCDN áttekintés: A WordPress legjobb CDN-je?

A WordPress geekiness megszerzett íze és minden megtanult új dologgal javul. Régóta mindannyian használjuk a WordPress-t – ez az egyik oka annak, hogy itt vagy a WPExplorer-ben, ezt a cikket olvasva! Önhöz hasonlóan, én is megbotlottam ehhez a finom kézművesmunkához, és elbűvölte a puszta szépsége. A WordPress nemcsak arra képes, hogy percek alatt dinamikus, vizuálisan vonzó webhelyeket tegyen közzé, hanem többdimenziós tartalomkezelő megoldásként (CMS) is felhasználhassa..


Mellékként szeretném megemlíteni, hogy ez a cikk egy WordPress kezdő számára készült. Legtöbben tudják, miről beszélek. Ezért nyugodtan gyorsan olvashatja el, és ossza meg véleményét a megjegyzés szakaszban. Köszönöm!

Ha térünk vissza a pályára, vessünk egy pillantást a dolgokra, amelyeket a WordPress használatával tehetünk:

 • A magazin weboldala – a TIME, a GigaOM, a TechCrunch, mind a WordPress.com VIP szolgáltatást használják
 • Több webhely házigazda egy tető alatt – EduBlogs (WordPress MultiSite)
 • Fórum létrehozása (BuddyPress)
 • Online portfólió
 • Munkaportál házigazdája
 • Nagykereskedelmi üzlet (Woocommerce, Exchange, EDD, Cart66 stb.)
 • Fotóblog vagy fényképészeti portfólió
 • Egy zenekar, étterem és még sok más webhely

A lista folytatódik. Ez a cikk a következő post sorozatunk előfutáraként szolgál – A WordPress gyorsítótárazásának végleges útmutatója. Mielőtt megértjük a WordPress gyorsítótárazását, meg kell értenünk a WordPress belső működését. Nem csak a hozzászólások szerkesztése és törlése, hanem az, hogy néhány ezer kódsor összefonódik egymással, és gyönyörű dinamikus webhelyeket hoz létre.

A WordPress belső működése

Mindannyian tudjuk, hogyan kell együtt dolgozni a WordPress-rel. Az egész azzal kezdődik, hogy bejelentkezzünk a WordPress rendszergazdai irányítópultba – közvetlenül a saját webhelyén / wp-login.php. Ezután új tartalom közzététele, módosítása vagy feltöltése, pluginok, témák telepítése, biztonsági másolatok készítése stb..

De gondolkoztál már azon, hogy az egész dolog hogyan működik? A webhelyek HTML-en futnak (ami a hiperszöveg jelölőnyelvét jelenti). Ellenőrizze a címsort – mindig megtalálja a http: //sitename.tld címet. Más protokollok közé tartozik a https, ftp, ssh stb.

Tehát értjük, hogy a WordPress végső célja HTML oldalak létrehozása – dinamikusan. A megértés kulcseleme itt a „dinamikus”. A „HTML oldal”, „weboldal” és „weboldal” kifejezések mind szinonimák. A WordPress a legalapvetőbb szinten PHP-t és SQL adatbázist használ az összes adat tárolására. Nem kell különösebben foglalkoznunk a PHP-vel és a WordPress által használt egyéb szkriptnyelvekkel, mivel ez a kezdő útmutató és speciális témák.

PHP MySQL

Így két entitásunk van. Az egyik a „PHP kód”, amely alkotja a WordPress magot, és az „adatbázis”, amely a WordPress memóriáját alkotja. Minden WordPress telepítésnek van egy adatbázisa. Se több se kevesebb. A bevitt és a jövőben elvégzendő minden információt a WordPress adatbázis tárolja. Példák:

 • Felhasználói információk, például jelszó (MD5-vel titkosítva), e-mail cím stb.
 • Minden üzenet, oldal, címke, kategória és a közöttük fennálló kapcsolat
 • Egyéni postai típusok
 • Felülvizsgálatok, vázlatok és összegyűjtött lehetőségek feladása
 • Kommentár – jóváhagyott és nem jóváhagyott, valamint spam
 • Téma opciók és plugin-adatok

Mi a helyzet a feltöltött képekkel, dokumentumokkal és más fájlokkal? Túl vannak tárolva a WordPress adatbázisban? Dehogy. A „wp_content” nevű mappában vannak tárolva. Erről bővebben következik.

A WordPress mappa felépítése

WordPress Gyökérkönyvtár

A WordPress 3.6.1 verziójától kezdve három fő mappa van minden WordPress telepítésben.

Az alapmappa

Ez a WordPress telepítési könyvtára és minden (a WordPress adatbázis kivételével itt létezik). Ezt „gyökérkönyvtárnak” nevezzük. Ha a WordPress-t a cPanel által üzemeltetett megosztott szerverekben futtatja, akkor a gyökérkönyvtár valószínűleg a „public_html” könyvtár tartalma, ha a WordPress-t az alaptartományában futtatja (azaz a site.com és nem a site.com/ mappa).

A WordPress gyökérkönyvtár pontosan három mappát tartalmaz: wp_content, wp_includes és wp_admin, valamint egy csomó más PHP fájlt, ezek közül a legjelentősebb a “wp_config.php”. A fájl módosításával hozzáadhatunk egy csomó alapvető WordPress testreszabási beállítást, amelyek a WordPress rendszergazda irányítópultján nem állnak rendelkezésre könnyen. Például letilthatjuk a utólagos javításokat, beállíthatjuk a WordPress által használt webhelynevet (hasznos a domain megváltoztatásához), engedélyezhetjük a karbantartási módot stb. A wp-config.php fájl nagyon fontos fájl, ezért nem szabad megváltoztatni. Fontos információkat tartalmaz, például a WordPress adatbázishoz való hozzáférési hitelesítő adatokat. Ha valaki bejut az adatbázisába, teljes ellenőrzést gyakorol a webhely felett.

wp_includes

wp_includes

Ez a mappa tartalmazza az összes többi PHP fájlt és osztályt, amely a WordPress alapműveleteihez szükséges. Ismét nem akarja szerkeszteni a könyvtárban lévő fájlokat.

wp_admin

Ez a mappa a WordPress irányítópultjának különféle fájljait tartalmazza. Tudod, hogy a WordPress-hez kapcsolódó összes adminisztratív vagy funkció, például a hozzászólások írása, a hozzászólások moderálása, a pluginok és a témák telepítése a WordPress irányítópultján történik. Csak regisztrált felhasználók férhetnek hozzá itt, és a hozzáférés ismét korlátozott, a Felhasználói szerep függvényében. Az adminisztrátorok teljes hozzáférést tesznek lehetővé, amelyet a Szerkesztő, majd a Közreműködő és végül az Előfizető követ. A WordPress műszerfal általában elérhető a http://wpexplorer.com/wp-admin webhelyen.

wp_content

A wp_content mappa tartalmazza az összes felhasználó által feltöltött adatot, és három almappába oszlik meg:

 1. témák
 2. plugins
 3. feltöltések

A „témák” könyvtár tartalmazza az összes témát, amely a WordPress webhelyére telepítve van. Minden, a WordPress.org oldalról letöltött wordpress.zip fájlnak 2 témája van telepítve – a WordPress 3.6.1 számára huszonkettő és huszonhárom. Telepíthet annyi témát, amennyit csak akar, de egyszerre csak egy témát aktiválhat (bár vannak olyan plug-inek, amelyek lehetővé teszik több aktiválását). A „témák” könyvtár soha sem lehet üres, mivel a WordPressnek legalább egy témához szüksége van!

Hasonlóképpen, a „plugins” a WordPress webhelyén telepített összes plugin tárolására szolgál. A „témák” könyvtáratól eltérően ez a könyvtár lehet üres, mivel tökéletesen futtathat egy WordPress-webhelyet pluginek nélkül. Önnek lehetősége van annyi plugin aktiválására, amennyit csak akar, de jó gyakorlat, ha csak a szükségesket telepíti. Nézze meg Kyla cikkét a ma elérhető WordPress bővítményekről.

Az összes képet (és más médiafájlt), amelyet a webhely indítása óta töltött fel, a jövőbeni feltöltésekkel együtt, a „feltöltések” könyvtárban tárolja, év, hónap és nap kategóriába sorolva. Ez a mappa az összes nem szöveges adat – képek, PDF-ek, videók, MP3-ok stb. – adatbázisának tekinthető, ezért jó biztonsági gyakorlat, hogy korlátozza a nyilvános hozzáférést ezekhez a mappákhoz. Ez úgy érhető el, hogy módosítja a .htaccess fájlt, amely a wp_content könyvtárban található. Ezért készítsen biztonsági másolatot; ha csak a WordPress telepítő mappát másolja, akkor ez nem jár trükkövel. Az adatbázist és a WordPress telepítési könyvtárának teljes tartalmát meg kell másolnia!

A WordPress kérelem anatómiája

Vagy amint szeretem ezt hívni,

Mi történik, ha valaki megtekinti az Ön blogját?

Amikor valaki meglátogatja a WordPress-alapú webhelyet, a WordPress dinamikusan létrehoz egy HTML-kódot (kombinálva CSS-vel és JS-sel) és kiszolgálja azt a látogatónak. Az URL után nem fogja látni a .html kiterjesztést (amint láthattál néhány régi webhelyen), mivel ezt a tartalmat dinamikusan generálják. A következő pontok a weboldal iránti kérelem esetén végrehajtott tevékenységek általánosítása:

 1. A látogató böngészője egy weboldalt kér
 2. A WordPress mag (a WordPress agyának tekinthető) felhívja a szükséges PHP szkripteket, az index.php-vel kezdve.
 3. A WP mag ezután kommunikál az adatbázisával és lekérdezi az adatokat (hozzászólások / oldalak stb.)
 4. Ezután egyesíti a letöltött adatokat, az aktuálisan aktív bővítmények adatait és az aktuális témát, és létrehozza a HTML-kódot „on-the-fly” vagy „dinamikusan”
 5. Ezután ezt a dinamikusan generált HTML kódot kiszolgálja a látogató böngészőjének

Hasonlóképpen, ha egy bejegyzés közzétételre vagy mentésre, megjegyzés benyújtására vagy keresésre kerül, a WordPress mag elvégzi a szükséges belső műveleteket, és elmenti azokat az adatbázisába későbbi felhasználás céljából, és értesíti a WordPress rendszergazdát. Ön (az adminisztrátor) új megjegyzésként látja őket, amely moderálásra vár, vagy ‘x’ megjegyzés számát a spam sorában, stb..

HTML kérés

Most ezeknek a lépéseknek a megismétlése minden alkalommal, amikor valaki weboldalt (levél, oldal, archívumoldal, bármi más) kér, idő és erőforrás-igényes munka. Nagyszerű, ha 10 ember látogatja meg webhelyét. De növelje meg ezt 100, 1000 vagy millióval, akkor kezdődik az igazi baj. Csak a szuperszámítógépek képesek lennének kezelni ezt a sok egyidejű műveletet. És a legtöbb WordPress webhelyet megosztott web hosting szerverek üzemeltetik, amelyek talán 1/1000th a szuperszámítógépek hatalmát.

Szóval mit csinálunk most? Írja be a WordPress gyorsítótárát. Nem fogjuk itt lefedni, ezért kérjük, tartsa be a sorozat következő részét – bevezetés a WordPress gyorsítótárba.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map