A WordPress Multisite előnyei és hátrányai – Multisite telepítése a helyi Xampp használatával

WordPress Multisite: Előnyök, hátrányok és telepítés

Ha több WordPress-helyet kezel, akkor minden bizonnyal éreznie kellett, hogy képes legyen mindegyiket egyetlen irányítópulton kezelni. A WordPressnek van megoldása – többhelyes telepítés. Ez azt jelenti, hogy csak egyszer telepíti a WordPress-t, és több egyedi webhelyet hoz létre és kezel egyazon WordPress-telepítéssel, mindezt egyetlen adminisztrátorról. A WordPress.com webhelyen nem kell többet keresnie egy többoldalú webhely példájára.


A webhely adminisztrátorának az egyes helyek felett gyakorolt ​​ellenőrzése kivágásra kerül, és a hálózati rendszergazda vagy a Super Admin hatalmassá válik, és az egyes webhelyek adminisztrátorainak felülíró hatásköre van. A beépülő modulokat és a témákat a webhely rendszergazdái nem telepíthetik és módosíthatják, és ezt csak a szupergazda teheti meg.

Mikor ne használjon multisite-t

A multisite helyszínei külön egységekként működnek, nem sokkal átfedésben. Tehát, ha csak annyit szeretne, mint egy olyan webhely-gyűjtemény, amelyben adatok és felhasználók osztoznak, akkor a többoldalú webhely nem az Ön számára. Ha az egyetlen követelmény, hogy a weboldalai másképp nézzenek ki, akkor ezt a témák közötti váltáshoz használható plugin segítségével lehet elérni. Ha csak a különféle felhasználói hozzáférési szintekre van szükség, korlátozhatja a képességeket, összekapcsolhatja az URL-eket, vagy a felhasználókat és a menüket válthatja egyszerűen pluginek segítségével.

A többoldalú webhelyet akkor is ki kell hagynia, ha a webhely adminisztrátorai szabadon szeretnének témákat és pluginokat hozzáadni, vagy ha nem akarják megosztani a szerverterületet vagy az adatbázist. Ugyanez lenne a helyzet, ha különféle hosting szolgáltatókkal akarnak menni.

Mikor multisite-t kell használni

A multisite legelőnyösebb minden olyan szervezet számára, amelynek hierarchikus felépítése van, például a kormány és annak különféle szárnyai, egyetemei és szervezeti egységei, vagy valamilyen módon kapcsolódó blogok hálózata. A multisites jobban megfelel azoknak a helyeknek, amelyek nagy függetlenséggel működnek a saját működési területükön belül, és közös erőforrásokkal rendelkeznek.

Így a multisite vegyes zsák, mind előnyeivel, mind hátrányaival egyaránt, és a multisite igényét eseti alapon kell értékelni..

A profik

 • Tetszőleges számú egyedi webhelyet kezelhet egyetlen irányítópulton, amely így néz ki.

1

 • Az egyes webhelyek adminisztrátorai korlátozásokkal szabadon kezelhetik webhelyüket.
 • A témákat és a beépülő modulokat csak egyszer kell telepíteni, majd aktiválni a teljes hálózaton keresztül. Ugyanaz a felfutás. Ez nemcsak jobb kezelést eredményez, hanem a kiszolgálóterület hatékonyabb felhasználását is lehetővé teszi.
 • A felhasználók saját blogokat hozhatnak létre a hálózaton, és kezelhetik azokat. Ha azt akarja, hogy privát maradjon, korlátozhatja a felhasználók hozzáférését.
 • A hálózat bevételszerzéséhez otthoni szolgáltatást kínálhat másoknak. Ha megosztott tárhelyen van, ez talán egy kicsit nehéz. Ezeknek a blogoknak saját táblázatuk lesz az adatbázisban. Nincs saját könyvtára a kiszolgálón, de amikor a hálózaton belül tölti fel a médiát, akkor vannak saját külön könyvtáraik. Mivel a fájlszerkezetet a WordPress kezeli, nem kell magának gondot okoznia.

Hátrányok

 • Nem minden plugin fog működni egy multisite oldalon. Telepítése előtt ellenőriznie kell, hogy a pluginok több oldalon kompatibilisek-e.
 • Az egyes webhelyek nem tudnak témákat és beépülő modulokat hozzáadni vagy törölni. Ha jelen vannak a hálózaton, akkor be- és kikapcsolhatják.
 • Ha a webhelyen vagy a kiszolgálón leállások tapasztalhatók, ez a hálózat összes helyét érinti.
 • A hálózat bármely webhelyére irányuló forgalom bármely növekedése befolyásolhatja a hálózat összes többi helyének sebességét. Ez egy kicsit sok kezdő kezdeni.
 • Nem minden fogadási terv támogatja a többoldalú oldalt. A több webhely tárhelyigénye növekszik. Ha néhány olyan webhelyet tervez, amelyek inkább a teszt webhelyek jellegűek, valószínűleg elegendő a megosztott tárhely. De ha hatalmas számú webhelyet szeretne hozzáadni, különös tekintettel a nagy forgalmú webhelyekre, akkor észreveszi, hogy frissítenie kell a tárhelyi igényeit. Nagyon javasoljuk a WP Engine és a lendkerék használatát – ezek mindegyike havi 30 dollárból indul a többhelyi támogatásért.

A WordPress Multisite egy egyszerű és hatékony szolgáltatás, de a telepítés előtt ellenőrizze, hogy a megfelelő megoldás az Ön számára. Egy webhely elválasztása a több oldalról egy későbbi időpontban, vagy a több oldal áttelepítése talán túl bonyolult ahhoz, hogy szakmai segítség nélkül kezelhesse..

Ha csak a többszörös WordPress-helyek egyetlen képernyőn történő kezelésének megkönnyítésére törekszik a többoldalú webhely, akkor érdemes fontolóra vennie a menedzselt szolgáltatásokat egy olyan szolgáltatóval, mint például a ManageWP. Ez egy fizetett szolgáltatás, amely egyéb előnyöket is felvet, például biztonságot, biztonsági mentéseket és klónozást.

Multisite telepítése

Rendszergazdanak kell lennie, és hozzáférnie kell a kiszolgáló fájlrendszeréhez ahhoz, hogy képes legyen hozzon létre egy multisite-t. Jogosultságokkal kell rendelkeznie a fájlok szerkesztéséhez és a könyvtár létrehozásához. Minden eshetőség van arra, hogy bár nem tetszik a kóddal, egy multisite-t felállít anélkül, hogy bármilyen csatolást találna. De a PHP, a CSS, a HTML és a szerver menedzsment ismerete hasznos lesz, ha hibaelhárításra van szükség.

Mielőtt elkezdené, döntse el, hogy fel szeretne-e adni webhelyeket aldomainek vagy almappákként. Ezt később nem lehet megváltoztatni, tehát óvatosan döntsön. Az URL szempontjából ez azt jelenti,

 • Az egyes webhelyekhez különböző aldomainek rendelése: site1.multisite.com, site2.multisite.com
 • Különböző útvonalak rendelése az egyes webhelyekhez: multisite.com/site1, multisite.com/site2

Olyan domaineket is hozzárendelhet, mint a multisite1.com, multisite2.com, de ehhez plugin használatát és bizonyos technikai ismereteket kell igénybe vennie..

Szóval hogyan telepíthet egy multisite-t? Az itt leírt lépéseket a telepítés helyi XAMPP-vel való bemutatásával végzem.

1. A Multisite szolgáltatás engedélyezése.

 • A többhelyes telepítés első lépése a WordPress szokásos módon történő telepítése. Keresse meg a wp-config fájlt a WordPress-ben, és nyissa meg.
 • Keresse meg a “/ * mondatot, ennyi, hagyja abba a szerkesztést! Boldog blog. * / ”A fájl vége felé. Éppen a kifejezés fölé, tegye be a következő kóddarabot:
  define ('WP_ALLOW_MULTISITE', igaz);
 • Mentse el a fájlt, és töltse be újra a szerverre.
 • Most egy új, a „Hálózat beállítása” elemet talál az irányítópult Eszközök részéhez.

2. Altartományok és alkönyvtárak beállítása.

 • Folytassa Eszközök> Hálózat beállítása és válasszon az altartományok és az alkönyvtárak között.
 • Ha aldomainek alapú hálózatot állít fel, kérdezze meg a tárhelyszolgáltatóját, mivel nem sokan engedik ezt a lehetőséget. Be kell állítaniuk a vadkártya DNS-t az Ön webhelyére. Az alkönyvtárakhoz nincs szükség ilyen engedélyekre. Miután kiválasztotta, kattintson a telepítésre.

2

 • Mivel a WordPress telepítéséhez egy saját üzemeltetésű helyi kiszolgálót használtam, a választásom csak az alkönyvtárakra korlátozódott (hosztolt kiszolgálók esetén az altartomány lehetősége is felajánlásra kerül)
 • Ha meglévő WordPress telepítést szeretne több webhelyre konvertálni, akkor az alkönyvtár opció nem nyitott meg Önnek. Hálózat csak aldomainekkel hozható létre.
 • Néhány sornyi kód jön létre, amelyet beilleszthet a wp-config.php fájlba és a .htacess fájlba.

3

 • Helyezze be a kódot az utasítások szerint, és mentse el a fájlokat, a WordPress Multisite telepítése sikeres lesz. A hálózati rendszergazdai irányítópult eléréséhez újból be kell jelentkeznie.

3. Webhelyek létrehozása vagy hozzáadása

Amikor eléri ezt a stádiumot, a WordPress Multisite nagyjából hasonlít minden normál webhelyre. Ahhoz, hogy valóban funkcionális többoldalúvá váljon, új webhelyeket kell létrehoznia és hozzáadnia. Így teheti meg ezt,
A Hálózati irányítópulton kattintson a gombra Saját webhelyek> Hálózati rendszergazda> Webhelyek> Új hozzáadása

4
Töltse ki az adatokat, például a webhely címét, címét, e-mail címét, és kattintson az Új hozzáadása elemre.
Új webhely jön létre.
Felvehet annyi webhelyet, amennyit csak akar, és megtekintheti a webhelyek listáját, ha az Összes webhelyre kattint

5

4. Téma aktiválása

A témákat többféle módon telepítheti és aktiválhatja kétféle módon – telepítheti a hálózati rendszergazdaba, aktiválhatja az egész hálózatra, vagy telepítheti a hálózati rendszergazdába, és engedélyezheti az adott webhelyen történő szerkesztéssel. A téma első módszerrel történő aktiválásához keresse meg a Témák elemet a hálózati irányítópulton, és kattintson az Új hozzáadása elemre. A téma telepítése után kattintson a Hálózat engedélyezése elemre. A téma azonnal elérhető lesz az egész hálózaton.

A témák második módszerrel történő aktiválásához a Network Admin alkalmazásban először kattintson a Webhelyek elemre, majd arra a webhelyre, amelyen engedélyezni kívánja a témát. Ezután kattintson a gombra Szerkesztés> Témák és keresse meg az engedélyezni kívánt témát. Kattintson az Engedélyezés elemre a téma alatt. Most, amikor megnyitja a Témák lapot az adott oldal adminisztrátorán, látni fogja a hozzáadott témát. Ezután a webhely választhatja a téma aktiválását.

5. A bővítmények aktiválása

Végső lépésként telepítenie kell és aktiválnia kell a többoldalú beépülő modulokat. Ehhez töltse le és telepítse a bővítményt, ahogy a szokásos módon tenné. Ha azt követően aktiválni szeretné a bővítményt a teljes multisite oldalon, kattintson a Network Activate elemre, és a plugin az összes webhelyen aktiválódik..

Ha azt szeretné, hogy a bővítmény csak egy webhelyen legyen aktív, töltse le és telepítse a bővítményt a Hálózatkezelőbe. Ezután látogasson el a webhelyre mint rendszergazda, és aktiválja a plugin-t az egyes webhelyeken.

Következtetni

Tehát értékelje igényeit, és ha szükséges, ne habozzon egy multisite telepítésével. Noha a multisite telepítése meglehetősen egyszerű, a kezeléssel összetett kérdések vannak. A több oldal áttelepítése vagy az egy helynek a több oldalról történő elválasztása szintén kissé félelmetes lehet. A hüvelykujjszabály itt óvatosan jár.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map