A WordPress hátoldalának 10 kulcsfontosságú eleme, amely kezdőknek magyarázható

Sok első alkalommal működő blogger és más weboldaltulajdonos nem internetes vagy szoftverfejlesztési háttérrel származik. Ha ezt olvassa, valószínűleg köztük is egy vagy! Semmi baj az, ha nem értjük a kódoló nyelveket, vagy nem tudunk webhelyet létrehozni a semmiből, de a WordPress webhely elindítása félelmetes lehet – különösen akkor, ha nem sokat tud a „hátsó oldal” néven ismert alkalmazásáról (az a rész, ahol minden a webdizájn megtörténik).


Ebben a bejegyzésben áttekintjük a WordPress hátoldalának mind a tíz részét, és elmagyarázjuk, hogy mi az egyes részek, és hogyan kell használni. Rövid időn belül használjuk a WordPress-t, mint profi!

A műszerfal

Irányítópult

Az irányítópult alapvetően a kezdőlap vagy az üdvözlő központ, amelyet minden alkalommal látni fog, amikor bejelentkezik. Innentől megnézheti webhelyének alapvető statisztikáit, készíthet új üzenetét, megtekintheti az utóbbi időben közzétett emlékeztetőket és ellenőrizheti ki a WordPress újdonságait. Az irányítópult minden részét át lehet mozgatni úgy, hogy az üdvözlendő tárgyak elöl és középen legyenek.

Ha rákattint Frissítés, egy új képernyőre kerül, amely megmutatja, hogy a WordPress jelenlegi verziója, a témák és a bővítmények naprakészek-e. Fontos annak biztosítása, hogy minden naprakész legyen – ha a dolgokat nem frissítik, akkor nem fognak megfelelően működni, vagy nem rendelkeznek a legújabb biztonsággal vagy hibajavítással, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a frissítéseket.

dashboard_updates

Hozzászólások

A menüben a következő Hozzászólások szakasz. Ebben a szakaszban valószínűleg ideje nagy részét tölti el, amikor a webhely feláll és működik – különösen, ha sokat ír.

allposts

Az Összes üzenet oldal az összes tábla, amelyet elkészített vagy közzétett, táblázat formátumban jelenik meg. Ez az alapja a posztkezelésnek. Új üzenet írásához kattintson a gombra Új hozzáadása; meglévő bejegyzés szerkesztéséhez vagy törléséhez, vagy vázlat közzétételéhez kattintson a megfelelő címre a táblázatban, vagy egyszerűen vigye az egérmutatót a cím fölé, és kattintson a felbukkanó lehetőségek egyikére:

editpost

Lehet, hogy a következő menüpontokat is látja: Kategóriák és Címkék. Ezen az oldalon lehet kezelni az egyes hozzászólásokhoz rendelt címkéket és kategóriákat; widgetként jelennek meg a hozzászólás hozzáadása és szerkesztése oldalakon.

tagmgmt

Média

Következő a Média szakasz. Itt helyezkedik el az összes kép, fájl és egyéb feltöltött elem.

Médiakönyvtár

Elemek könyvtárba való feltöltéséhez kattintson a gombra Új hozzáadása. A felbukkanó képernyőn húzhat és dobhat el valamit az űrbe, vagy kattintással megkeresheti a fájlokat.

uploadmedia

Ha üzenetet ír vagy szerkeszt, és képet szeretne hozzáadni, akkor egyszerűen kattintson a Add Media gombot a szövegszerkesztő felett, és válasszon ki egy képet a könyvtárból, vagy töltsön fel egy újat.

insertmedia

Oldalak

Ez a következő szakasz az, ahol felveheti és kezelheti webhelye oldalait. Az oldalak nem ugyanaz, mint a hozzászólások – a WordPress egyik oldala például a kezdőlap vagy az ön oldala; áttekintés vagy gyors információgyűjtés, vagy valamilyen galéria. A hozzászólások viszont a blogod vagy a hírcikkek. A Hozzászólás hozzáadása / szerkesztése oldalon az egyik widget az Oldalattribútumok; ez lehetővé teszi, hogy az oldalt egy másik alá helyezzék el, ahelyett, hogy főoldal lenne. Ezenkívül kiválaszthatja az oldalának sablonját, ha egy adott sablont szeretne.

addnewpage

Hozzászólások

A megjegyzések szakasz – amint talán már kitalálta – az a hely, ahol moderálja a hozzászólások és az oldalad megjegyzéseit. A megjegyzés fölé az egérmutatóra kattintva megjelenítheti az adott megjegyzéshez kapcsolódó műveletek sorozatát, például szerkesztheti vagy törölheti..

Hozzászólások

Megjelenés

A Rendszergazda menüben a következő szakasz jelenik meg a Megjelenés szakasz, amely arról szól, hogy hogyan néz ki webhelye a felület. Itt választhatja ki és testreszabhatja témáját, beleértve a kütyüket és a menüket. Kattintson a gombra Témák megmutatja a WordPress programba telepített témákat; új telepítéséhez kattintson a gombra Új hozzáadása. Találhat néhány szép ingyenes témát a WordPress témakönyvtár, de van egy csomó ingyenes WordPress-téma is, és nagyjából a valaha legelőnyösebb WordPress-téma, Összes, itt a WPExplorer-nél.

installedthemes

A Testreszabás, a Fejléc és a Háttér szakasz átirányítja Önt a beépített testreszabó eszközre. Itt választhat háttér- és fejlécet (ha szükséges), vagy megváltoztathatja a színsémát. Innen testreszabhatja azokat a többi darabot is, amelyek megjelennek a kezelőfelületen. Kattintson a x a bal felső sarokban visszatér az Adminhoz.

theme_customizer

Az ingyenes témák alapvető stílusú beállításokkal rendelkeznek a testreszabóban. Ha úgy dönt, hogy olyan prémium témára frissít, mint például a Total, akkor sokkal többet találhat webhelyének testreszabásához! Az alábbiakban csak a Total-ra vonatkozó néhány lehetőséget látjuk, de bármit és mindent megváltoztathatunk (betűtípusok, színek, fejlécek, menük és mobil menük, hátterek, egyedi lábléc, feliratok, közösségi linkek és még sok más). És attól függően, hogy mely bővítményeket engedélyezte a webhelyén, lehetőségeket láthat azok számára is, akik a testreszabóban vannak.

teljes-testreszabót

Vissza a Megjelenés menübe, kattintson a gombra Widgets vagy menük elviszi a megfelelő kezelési oldalakra. A menüoldalon hozza létre és rendezi a menük webhelyét. A menük összeállítása egyszerű – csak ellenőrizze a felvenni kívánt oldalakat, hozzászólásokat vagy taxonómiai linkeket, kattintson az „Hozzáadás a menübe” gombra, majd húzza és dobja le a menü linkeinek átrendezéséhez. Ha rendezte a dolgokat, válassza ki a menüpontot, és mentse el a menüt.

menudashboard

A widgetoldalon új kütyüket is felvehet, valamint aktiválhatja és átrendezheti – ez olyan egyszerű, mint a használandó kütyü elhúzása és eldobása különféle widgetkész helyekbe (általában oldalsávok és láblécek)..

widgetdashboard

Végül, a Szerkesztő oldal itt játssza le a témák kódolását. A legjobb, ha ezt a területet egyedül hagyja – a kóddal való rendetlenség a webhely elrontásához vezethet. Emellett az esetlegesen elvégzendő változtatásokat gyermeketémán keresztül kell elvégezni, így folytathatja a téma frissítését webhelyén anélkül, hogy elveszíti a módosításokat..

theme_editor

De ha prémium témát használ, akkor a szerzőnek beépített panele lehet a CSS számára. Összességében megkönnyítettük ezt az Ön számára azáltal, hogy a Téma panelen hozzáadunk egy egyéni CSS-szakaszt, csak engedélyezze a beállításokat, ha szeretne néhány csípést hozzáadni anélkül, hogy veszélyeztetné az alaptémát.

teljes-theme-panel

Dugó

Csakúgy, mint a Megjelenés résznél, a Plugins szakasz részei megmutatják a telepített plugineket és a WordPress plugin könyvtár. A Szerkesztő rész pontosan olyan, mint a témaszerkesztő – itt szerkesztheti a telepített bővítmények kódját. Nem javasolt módosítani a kódot, ha a plug-inek aktívak.

addnewplugin

felhasználók

Ebben a szakaszban kezelheti azokat a felhasználókat, akik bejelentkeztek az Ön webhelyére. Ha Ön az egyetlen, aki hozzáféréssel rendelkezik, akkor az egyetlen a felsorolt. Ha több ember számára engedélyezi a hozzáférést, itt kerül felsorolásra, szerepeikkel és az írott hozzászólások számával együtt. Miért lehet egynél több felhasználója? Tegyük fel, hogy van egy kis vállalkozása, és bár Ön kezeli a webhelyet, egy-két alkalmazottja felelős a vállalati blogért vagy az online áruházért. Ebben az esetben hasznos lehet, ha több felhasználó számára hozzáférést biztosít az Ön webhelyéhez.

Az Profilod szakasz, ahol kezeli az összes magaddal kapcsolatos információt, valamint azt, hogy miként szeretné beállítani a háttérképet. Választhat egyéni színsémát arra, amikor bejelentkezik a WordPressbe, visszaállítja a jelszavát, és ha telepítve van egy olyan plugin, mint a Fancier Author Box, ide hozzáadhatja a szerző bio- és szociális linkeit is..

Profilod

Eszközök

Az Eszközök szakasz tartalmazza – mi még? – eszközök, amelyek kissé megkönnyítik az életet, amikor webhelyét felállítja. Azok, amelyek különösen hasznosak lehetnek az Importálás és Exportálás eszközök. Ha tartalmat más webhelyről hoz el, akkor valószínűleg az Importáló eszközt kell használnia.

import_tool

A tartalom előkészítéséhez, hogy egy másik webhelyre költözhessen, használja az Export lehetőséget.

export_tool

Beállítások

Végül eljutunk a Beállítások elemhez. A WordPress Rendszergazda ezen a részén kezeli az összes webhelyet, amelyet egy másik terület nem fedez fel: cím és címke, dátum és idő formátuma, nyelv, a megjegyzés lehetőségei, az oldalon látható hány üzenet stb. állítsa be webhelyét, végezze el az összes beállítást – és ne felejtse el átnézni az alszakaszokat is! A kezdőlapot az Olvasás alatt kell beállítania, és az Állandó linkek alatt választhat egy URL-struktúra egyik lehetőségét. Hasznos lehet, ha a webhely növekedésével és a nagyobb követés elnyerésével gyakran olvassa el a beállításokat.

discussionsettings

Bónusz: téma panel

Korábban említettük, hogy sok prémium téma olyan kiegészítő funkciókkal rendelkezik, amelyek nem találhatók meg az ingyenes témákban, és ezek közül egy másik a Témapanel. Például, összesen rengeteg extra funkció segít a webhely létrehozásában és kezelésében, például a funkciók engedélyezése / letiltása az egész témában (amelyek valóban segítenek a webhely tisztításában és felgyorsításában), az egyéni CSS és JS lehetőségek, az egyedi lábépítő és még sok más! Téma telepítésekor nézzen csak az irányítópultra, hogy van-e témacsoport elem, és nézze meg, hogy mely funkciók vannak benne.

Következtetés

Ezen a ponton jobban meg kell értenie a WordPress Admin különféle részeit és azok működését. Hamarosan úgy fogsz kezelni a hátad, mint egy profi! A WP Admin mely részei zavarják meg leginkább az első induláskor? Van néhány tipp és trükk, amelyet megoszthat? Tudassa velünk a megjegyzésekben!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map