A Markdown használata a WordPress segítségével: Kezdő útmutató

A WordPress.com bejelentette, hogy bemutatják Árleszállítás az alapvető funkcióikba, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy blogbejegyzéseik, oldalaik és megjegyzéseik írásakor használják.


Amikor új funkciókat adunk a WordPress.com ökoszisztémához, meglehetősen jó tét, ha sokáig hozzáadjuk őket a WordPress.org szoftverhez. A Markdown rajongói már régóta várják ezt a kiegészítést. Kétségtelen azonban, hogy a felhasználók nagy része nem tudja, mi az a Markdown, és miért használnák azt valaha.

Míg a Markdown új a WordPress.com webhelyen, egy ideiglenes bővítmény használatával egy ideje már elérhető volt a WordPress.org webhelyen. Ezeknek a plugineknek az egyikét, amelyről kicsit később beszélünk, majdnem 25 000 alkalommal töltötték le, és a felhasználók többnyire 5 csillagos értékelést adtak neki..

Ez azt mondja nekünk, hogy népszerű és jól felépített, de bár vannak olyan felhasználók, akik szeretik a Markdown-ot és a beépülő modult, amellyel tárgyalni fogunk, továbbra is a felhasználói bázis nagy része még mindig nem tud róla semmit.

Tehát beszéljünk róla most.

Mi az a Markdown??

mi-is-árleszállítás

A Markdown egy egyszerű szöveges formázási rendszer, amelyet 2004-ben hoztak létre John Gruber és Aaron Swartz. Úgy fejlesztették ki, hogy az emberek gazdag formátumú szöveget készítsenek az internethez. A legegyszerűbb, hogy a Markdown egy szöveg-HTML konvertáló eszköz a web írók számára. Használatakor átalakítja a szöveget szerkezetileg érvényes XHTML-re és HTML-re.

Ez egy olyan rendszer, amely egyszerűségének köszönhetően gyorsan megtanulható, és csökkenti az esetleges hibákat, amelyek akkor fordulnak elő, ha a szöveget HTML-kóddal formázják..

A jelölés elsődleges tervezési célja, hogy a szöveget a lehető legolvashatóbbá tegye. Létrehozásának az az ötlete volt, hogy a jelölési szintaxissal írt dokumentumoknak sima szöveges dokumentumokként kell megjelenniük, anélkül, hogy úgy látszanák volna őket, mint címkéket vagy bármilyen HTML formázást..

Miért kellene használni a jelölést??

A Markdown nagyon hasznos eszköz, mert rendkívül könnyen használható és nagyon gyorsan megtanulható. Speciális karaktereket és írásjeleket használ a stílus és a hivatkozások jelölésére. A használt karakterek megmutatják a dokumentum formázásának módját, valamint segítséget nyújtanak a sima szöveges dokumentumokhoz a könnyű megtekintéshez. Amikor a dokumentumot közzéteszik az interneten, ezeket a karaktereket a megfelelő stílusra és formátumra konvertálják.

Az írás a Markdown-ban rendkívül tiszta. Használata során a formázás lefordítja a kész HTML stílusokat. Nem kell aggódnia, hogy hibásan hiányzik a záró címkék vagy a beágyazó címkék. Nincs szükség formázásra, amely azt jelenti, hogy a formázás egyikét sem szakítja meg, miután közzétette az interneten.

Ez egy rugalmas és hordozható szintaxis is. Ez lehetővé teszi a dokumentumok több formátumban történő kiadását. Miközben kifejezetten megvitatjuk annak használatát a WordPress-szel, az is könnyű, ha offline formában létrehozza ezt a tartalmat egy szöveges dokumentumba, és közvetlenül beillesztheti a szerkesztési ablakba. Ez a rugalmasság lehetővé teszi azt is, hogy formázott PDF-re vagy más formátumra konvertálja anélkül, hogy bármilyen változtatást kellene végrehajtania.

A Markdown használata a WordPress segítségével

csatlakoztat

Noha a Markdown-ot még nem vezették be a WordPress alapszoftverébe, rendkívül egyszerűen hozzáadható egyetlen pluginnal.

Számos plugin telepíthető a Markdown használatához a blogodban, de ebben a bejegyzésben az egyikről hívom WP-Markdown. A plugin telepítése és aktiválása után számos új lehetőséget kap a WordPress irányítópultjának beállítási menüjében.

Jelölési beállítások

Alatt Beállítások> Írás menüben megváltoztathatja a beállításokat, hogy engedélyezze a jelölést a bejegyzésekben, oldalakon és megjegyzésekben. Ez a menü lehetővé teszi a sáv engedélyezését a hozzászólás szerkesztő és a hozzászólások számára, valamint a szintaxis kiemelő opciót, amely hozzásegíti a Markdown használatához..

árleszállítás

Amint a Markdown funkciót használja a bejegyzésében, a bejegyzés szerkesztő ablaka két különálló részre oszlik. A főablakot a hozzászólás írására használják, és ennek az ablaknak a alatt a teljes stílusban megjelenő üzenet jelenik meg. Ez az ablak valós időben frissül, így gyorsan megerősítheti, hogy a stílus szintaxisa helyes-e.

Az alapvető stílus elvégzése a Markdown segítségével egyszerű. Ahhoz, hogy a szöveget H1 fejléccímkévé konvertálhassa, a szöveget egyetlen kivonattal kell megelőznie. A H2 fejlécek kettős hasítással előznek meg, majd a fejléc minden szintjét további hash jelöléssel jelölik.

A Markdown csillagokkal jelöli a hangsúlyt. Annak érdekében, hogy a szöveget félkövérre válasszuk, két csillaggal kell becsomagolni. A szöveg hangsúlyozása dőlt betűvel olyan egyszerű, mint a szöveg egyetlen csillagba csomagolása.

A listákat különféle módszerekkel egészítik ki. A rendezetlen listáknál a csillagok, egyetlen plusz vagy kötőjelekkel megelőzheti a tételeket. A rendezett listákhoz akkor egyszerűen használja a számot, amelyet egy pont követ, mint bármely normál szöveges dokumentumban.

A linkek létrehozása valamivel több gondolkodást igényel, de nagyon gyorsan létrehozható, ha már megszokták a helyes szintaxist. Egy link hozzáadásához a hivatkozási szöveget két szögletes zárójelbe kell tenni, majd maga a hivatkozásnak ezt a hivatkozási szöveget kell követnie zárójelben. Példa erre: [WPExplorer] (http://wpexplorer.com).

Belső oldalakra és bejegyzésekre hivatkozáskor a hivatkozás relatív elérési útvonalait kell használnia, nem pedig a teljes URL-t.

Képek hozzáadása a bejegyzéshez ugyanúgy működik, mint egy link hozzáadása. A képeken használt alt szöveget hozzáadjuk a szögletes zárójelbe, a képfájl helyét pedig a zárójelbe..

A kódblokk-részletek úgy is megjeleníthetők, hogy a kódblokkban lévő szöveg minden sorát négy szóközzel megelőzi. A kód minden további behúzása további négy szóközzel megírható, hogy könnyebben olvasható legyen.

A Markdown e-mail stílusú> karaktereket használ blokk idézetek létrehozásához. Ezek akkor működnek a legjobban, ha a blokk idézetben szereplő minden sort keményen csomagolják, és a> karakter előzi meg.

Töltse le a WP Markdown alkalmazást

A jelölés nem mindenki számára elérhető. De azok számára, akik gyors és tiszta módszert akarnak létrehozni a hozzászólások létrehozásához anélkül, hogy a HTML miatt kellene aggódniuk, vagy lelassulhat a billentyűzet kezeinek levételével, ez lehet az Ön számára megfelelő írásmód..

Nem olyan kiterjedt, mint a HTML használata a stílusválasztás létrehozásához, de lefedi ezek nagy többségét, és minden bizonnyal azokat a stílusválasztásokat, amelyeket az idő 90% -ában fog használni..

Használta a Markdown-ot a WordPress-szel, vagy más programokban? Szeretnénk hallani gondolatait a Markdownról és arról, hogy ez hasznos eszköz-e a WordPress webhelyek számára.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map