Što je podatkovni centar?

Što je podatkovni centar?

podatkovni centar je objekt koji se koristi za smještaj računalnih sustava i povezanih komponenti, kao što su serveri, usmjerivači, sklopke i vatrozidi, kao i prateće komponente poput rezervne opreme, uređaja za suzbijanje požara i klima uređaja. Data centar je mozak tvrtke i mjesto na kojem se odvijaju najkritičniji procesi. Iako su dizajni podatkovnih centara jedinstveni, oni se obično mogu klasificirati kao Internet ili poduzeća


Povijest

U 1940, računala su bila toliko velika da su se pojedine prostorije morale posebno izdvojiti da bi ih mogle smjestiti. Rani računalni sustavi bili su složeni za upravljanje i održavanje, te su zahtijevali posebno okruženje u kojem su radili.

Prije 1960 (1945), armija je razvila ogroman stroj zvan ENIAC (Elektronski Numer, Integrator, Analizator, Računalo):

 • Težila je 30 tona
 • Zauzeli ste 1800 kvadratnih metara prostora
 • Potrebno je 6 tehničara sa punim radnim vremenom da se to nastavi
 • Odradio 5000 operacija u sekundi

Sve do ranog 1960, računala su prvenstveno koristile vladine agencije. Bile su to velike glavne okvire pohranjene u sobama – ono što danas nazivamo „centrom podataka“.

Tijekom procvata industrije mikroračunala, a posebno tijekom 1980, računala su se počela postavljati svugdje, u mnogim slučajevima s malo ili nimalo brige o radnim zahtjevima.

Sredinom 1990-ih, nalet „.com“ uzrokovao je tvrtke da žele brzu internetsku povezanost i non-stop rad. To je rezultiralo poslovnom izgradnjom serverskih soba, što je dovelo do mnogo većih objekata (stotine i tisuće poslužitelja). Data centar je kao model usluge postao popularan u ovo vrijeme.

Danas-ih podatkovnih centara prelaze iz modela infrastrukture, hardvera i softvera u vlasništvo, prema pretplati i modelu na zahtjev. Posljednjih se godina podatkovni centri značajno razvijaju, usvajajući tehnologije poput virtualizacije radi optimizacije korištenja resursa i povećanja fleksibilnosti informatike..

Postrojenje i oprema podatkovnog centra

Učinkovito djelovanje podatkovnog centra postiže se uravnoteženom investicijom u objekt i opremu u kojoj se nalazi. Elementi rascjepa podatkovnog centra su sljedeći:

 • Objekt – lokacija i „bijeli prostor“ ili upotrebljivi prostor koji je dostupan za IT opremu.
 • Podrška infrastrukture – oprema koja doprinosi sigurnom održavanju najviše razine dostupnosti.
 • IT oprema – stvarna oprema za IT operacije i pohranu podataka organizacije.
 • Operativno osoblje – za nadzor rada i održavanje informatičke i infrastrukturne opreme svakodnevno

Postoje 4 vrste (slojevi) podatkovnih centara prema pouzdanosti objekta:

 • Razina 1 – sastoji se od jedinstvenog puta za distribuciju snage i hlađenja, bez suvišnih komponenti koje pružaju 99,0% dostupnosti
 • Razina 2 – sastoji se od jedinstvenog puta za distribuciju snage i hlađenja, s suvišnim komponentama, pružajući 99,75% dostupnosti
 • 3. razina – sastoji se od više putova raspodjele aktivne snage i hlađenja, ali samo je jedan put aktivan, ima suvišne komponente i istovremeno je održiv, pružajući 99,98% dostupnosti
 • Razina 4 – sastavljen od više putova distribucije aktivne snage i hlađenja, ima suvišne komponente i ne tolerira greške, pružajući 99,999% dostupnosti

Google centar umjetnosti podataka

Google centar podataka

Google je vlasnik i upravlja podatkovnim centrima širom svijeta kako bi naši proizvodi radili 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Google je prva velika tvrtka za internetske usluge koja je u svojim američkim i europskim podatkovnim centrima stekla vanjsko certificiranje svojih visokih standarda zaštite okoliša i na radnom mjestu. Pogledajte unutar Googleovih podatkovnih centara širom svijeta. Pogledajte fotografije tehnologije, ljudi i mjesta koja Googleove proizvode drže na mreži.

UK data centres

Trenutno postoji oko 250 podataka centra za kolokaciju iz više od 60 područja u Velikoj Britaniji. Ispod možete vidjeti popis podatkovnih centara u Velikoj Britaniji koji nude mjesto za orijentaciju i veleprodaju, poput prostora u zajedničkim ormarima, kompletnim ormarićima, privatnim kavezima i apartmanima.

Aberdeen (1); Bedford (1); Belfast (4); Berkshire (12); Birmingham UK (8); Birmingham UK (8); Bournemouth (1); Bradford (1); Cambridge (5); Cardiff (1); Cheltenham (1); Crawley (2); Croydon (1); Derbi (1); Dundee (1); Edinburgh (3); Essex (1); Glasgow (2); Hertford (2); Ipswich (1); Kent (3); Leeds (7); Leicester (1); Leiston (1); Lincolnshire (1); Liverpool (2); London (69); Luton (1); Manchester (20); Middlesbrough (1); Middlesbrough (1); Milton Keynes (6); Newcastle (7); Sjeverni Wales (3); Northamptonshire (2); Norwich (1); Nottingham (3); Poole (1); Portsmouth (7); Redhill (1); Reigate (1); Sheffield (5); Shropshire (2); Slough (6); Somerset (1); Južni Wales (1); Southampton (1); Stevenage (1); Surrey (2); Swindon (1); Gušter (1); Wakefield (1); Walsall (2); Welwyn Garden City (1); Wherstead (1); Wiltshire (3); Woking (4).

Odabir lokacije za hosting (podatkovni centar)

Kada razmišljate gdje locirati svoj poslužitelj ili kupiti web hosting, najbolja lokacija ovisit će o kvaliteti dostupnih pružatelja usluga hostinga, njihovoj povezanosti s globalnom komunikacijskom mrežom i blizini vašem ciljnom tržištu. Neki od najboljih pružatelja usluga web hostinga, prema našim stručnjacima, zajednički hosting je SiteGround, a za cloud hosting je DigitalOcean, možete pročitati i recenziju Sitegrounda i DigitalOcean recenziju.

Lokacija web hostinga glavni je čimbenik za Google koji uzima u obzir pri pokušaju utvrđivanja je li vaša web lokacija relevantna za određenu zemlju ili jezično tržište. Što Google kaže o problemu:

„Položaj poslužitelja (preko IP adrese poslužitelja): lokacija poslužitelja često je fizički blizu vaših korisnika i može biti signal o namjeravanoj publici vaše web lokacije. Neke web stranice koriste distribuirane mreže za isporuku sadržaja (CDN-ovi) ili se nalaze u zemlji s boljom infrastrukturom web poslužitelja, tako da to nije konačni signal. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map