Što je Google App Engine i što možete učiniti s njim

Što je Google App Engine i što možete učiniti s njim

logotip pokretačkog programaGoogle App Engine (možeš pokušajte besplatno ovdje) je otvorena oblačna platforma koja vam omogućuje izgradnju mobilnih i web aplikacija. Međutim, to nije sve; možete donijeti svoje okvire, jezične značajke i čak knjižnice trećih strana. Google App Engine dobro je upravljana platforma koja u potpunosti isključuje infrastrukturu tako da možete postaviti sav svoj fokus na svoj kôd. Štoviše, možete ići od nule do planeta i shvatiti zašto najuspješnije tvrtke koriste Googleov App Engine za pokretanje svojih aplikacija.


Neke tvrtke koje koriste Google Cloud Platform su Coca-Cola, Spotify i Motorola. Možeš pronađite više aplikacija koje koriste pokretački program ovdje.

Značajke

Google App Engine ne samo da vam pomaže u izgradnji skalabilnih mobilnih i sigurnosnih kopija na svim jezicima na infrastrukturi tvrtke, već vam nudi i tonu sjajnih funkcija.

Svaki popularni jezik

Svoju aplikaciju možete kreirati u Java, C #, Node.js, Python, Ruby, PHP ili Go; čak možete ponijeti vrijeme svog jezika.

Dokumentacija aplikacije za aplikaciju Google App Engine Dokumentacija motora o aplikaciji Google Cloud Platform

I fleksibilan i otvoren

App Engine nudi vam prilagođene vremenske uvjete koji omogućuju donošenje bilo kojeg okvira i biblioteke u App Engine pružanjem spremnika Docker.

Dobro upravlja

Googleov App Engine upravlja svim brigama koje imate o infrastrukturi kako biste se mogli usredotočiti samo na svoj kôd.

Dijagnostika, nadzor i evidentiranje

Google nudi Stackdriver (možete ga isprobati i besplatno) koja vam pruža moćnu dijagnostiku aplikacija za praćenje i uklanjanje pogrešaka u radu i zdravlju vaše aplikacije.

Verzija aplikacije

Jednostavno možete smjestiti različite verzije aplikacije i bez napora stvoriti proizvodno okruženje, testove, postavljanje i razvoj.

Podjela prometa

Dolazne zahtjeve možete usmjeriti na različita izdanja aplikacija, napraviti inkrementalno predstavljanje značajki i A / B test.

Ekosistem usluge

Možete dodirnuti rastući ekosustav GCP usluga iz svoje aplikacije, uključujući odličan paket alata za razvoj oblaka.

Prednosti

Za svaku jezičnu zajednicu

Kao što smo već naveli, App Engine podržava Java, C #, Node.js, Python, Ruby, PHP. Bit ćete vrlo zadovoljni ako ste programer koji radi s nekom od ovih jezičnih zajednica jer ćete odmah biti produktivni u okruženju koje ste već upoznali. Sve što trebate učiniti je dodati kod. Da ne spominjemo da je instalacija i pokretanje vrlo jednostavno, ovdje možete pronaći detaljan vodič.

Otvoreni oblak

Većina nas neće prihvatiti kontrolne alate koji vas zaključavaju u tehnologije i platforme s nerealnim ograničenjima.

Ako ovo zvuči poput vas, vjerojatno nešto tražite izvan okvira. Pomoću App Engine-a možete dostaviti svoju Docker sliku i donijeti svoj softverski paket iz okvira u jezične programe za treće strane. Ako trebate premjestiti aplikaciju na drugu platformu, to možete učiniti tako da uzmete svoju aplikaciju sa sobom i rasporedite je na sustav spremnika, kao što su Kubernetes on-prem ili javni ili privatni oblak.

Samo dodajte kod

Ako koristite App Engine, ništa vam se neće dogoditi između stvaranja koda visoke kvalitete. Pitanja vezana za infrastrukturu kao što je smanjenje vaše aplikacije prema dolje ili gore da biste upravljali prometom, iscjeljivanje instanci, zdravstveno provjeravanje i uravnoteženje opterećenja te primjena ažuriranja temeljnog operativnog sustava Google u potpunosti upravlja za vas..

Infrastruktura kad vam zatreba

Ne samo da možete uživati ​​u dobro upravljanom iskustvu programera, već i po potrebi se možete spustiti u infrastrukturu za višu razinu kontrole. Ako trebate implementirati prilagođeni kôd, integrirati motor u svoj DevOps proces koji možete SSH uputiti izravno u svoje instance. Možete odrediti memoriju svoje aplikacije i CPU-ove zahtjeve i motor će automatski organizirati infrastrukturu u vaše ime.

Izračunavanje od početka do kraja za svako radno opterećenje

Veće tvrtke sa naslijeđenim aplikacijama rade u hibridnim, a ponekad čak i višestrukim oblacima u kojima bi aplikacije mogle biti preraspodijeljene VM-ovim, potpuno upravljanim platformama ili spremnicima. GCP je bolji kada je u pitanju ovo raznoliko okruženje i omogućuje vašim aplikacijama da komuniciraju s stvarno niskim kašnjenjem na Googleovoj mrežnoj infrastrukturi kako bi podržali bilo koje radno opterećenje.

Rast ekosustava usluga

GAE je dizajniran tako da možete ući u napredan ekosustav upravljanih usluga sa samo API pozivom. Možete odabrati ili SQL ili NoSQL baze podataka, usluge poput Cloud Pub / Sub, alate za nadgledanje i dijagnostiku i fantastičan raspon alata za razvojne programere na GCP-u.

Google App Engine vs Heroku

app engine vs heroku

Računarstvo u oblaku više nije sljedeća velika stvar. Dokazi su jasni u svim centrima podatkovne infrastrukture koje postavljaju igrači koji su već uspostavljeni poput Amazonovog AWS-a i Googleovog App Engine-a. Dakle, evidentno je da je to trenutno velika stvar. Naravno, postoje i manji pioniri poput Herokua, koji je započeo 2007., što je kasno Jurjevo razdoblje u računalstvu u oblaku.

Dakle, u ovom ćemo dijelu usporediti Heroku i Google App Engine, koji su obojica PaaS ponude kako bismo vidjeli koji od njih čini da ih kliknu.

App Engine i Heroku su slični jer su oba PaaS rješenja. Oboje vam pružaju izravno okruženje u kojem možete implementirati svoje aplikacije i kôd. Međutim, ovo okruženje ne posjeduje neograničen niz baza podataka, operativnih sustava, jezika i drugih baznih platformi.

Dakle, možete se brzo pokrenuti prilično brzo, ali ako se vaša aplikacija ne pokreće ili je ne hostuje ili ne razvija unaprijed odobreni popis, tada ćete ostati visoko i suho. Ovo je u suprotnosti s IaaS platformama poput Amazonovih AWS-a koji vam pružaju virtualni stroj na kojem možete prilagoditi i instalirati svoje softversko okruženje onako kako želite..

Ono što jesu

Google App Engine uvodi vas u apstrahirani prikaz strojne instance koja pokreće vaš kôd i podržava Java i slične JVM jezike poput Clojure, PHP i JRuby, čak i jezike poput Pythona i Google’s Go. Nažalost, podržan je samo čisti Python, tako da nećete moći pokrenuti module koji sadrže, na primjer, C kod.

Budući da postoje takva jezična ograničenja, jasno je da Google uvodi programere u okruženje svjesno jezika u kojemu mogu pokrenuti njihov kod. Mnogi se žale da vlasnička priroda usluge App Engine samo za čitanje rezultira nepotrebnim i zamornim prepravljanjem koda.

To znači da aplikacije moraju biti napisane s obzirom na App Engine. Na primjer, čak i standardni Java kôd mora biti dosta izmijenjen da bi se uklopio u okruženje App Engine. Drugi nedostatak je što Google inzistira na tome da njihovi kupci koriste samo neracionalni DB-ov kompanijski BigTable, iako su nedavno dodali podršku za CloudSQL. Zbog toga su mnogi potrošači vjerovali da ih Google pokušava zaključati u njihov okvir.

Heroku je trenutno u vlasništvu Salesforcea, a nekada je podržavao samo Ruby. Međutim, sada ona uključuje i podršku za Scala, Java, Clojure, PHP, Python i Node.js. Još uvijek je prepoznat kao izvrstan domaćin Ruby okvira i platformi poput Ruby on Rails. Kada je riječ o bazama podataka, imate ne-relacijske i relacijske izbore u Redisu, PostgreSQL, Cloudantu i MongoDB-u..

Ovo je značajna prednost u odnosu na App Engine jer opcije Herokuve baze podataka nude kolekciju koja je u širokoj upotrebi u širem svijetu. Razumljivo je lako prenijeti vašu bazu podataka iz Oraclea u PostgreSQL jer su obje relacijske, ali premještanje vaše relacijske baze u ne-relacijske BigTable bit će prilično teško. Ne kažemo da se to ne može učiniti, ali trebat će vam dosta dugo, a može biti jako neugodno.

cijena

Usporedba cijena PaaS proizvoda može biti prilično frustrirajuća. Vjerojatno mislite da slični proizvodi na istom tržištu nude identične značajke zbog kojih ih je lakše uspoređivati. Međutim, to je teško učiniti za PaaS proizvode. Na primjer, možete dobiti besplatni nivo s obojicom, ali oni imaju različite mogućnosti. Herokuova jedinica naziva se dyno, a nudi besplatni 512MB sa 100MB prostora za zamjenu kao i nepoznatu procesorsku snagu..

Ako trebate više dynosa, to će vas koštati 0,05 dolara na sat. Ekvivalent za dyno na App Engineu zove se FrontEnd, a košta 0,08 dolara po satu. Baza podataka na App Engineu košta 0,24 USD po Gigabajtu mjesečno i višeslojni je plan od 9 do 100 USD za Terabyte na Heroku.

Međutim, App Engine također vam naplaćuje 0,07 USD za svakih 100 000 čitanja i 0,10 USD za svakih 100 000 pisanja u bazu podataka. Smatramo da je ovo bijes – ne postoji dobar razlog da oblačne platforme naplaćuju korisnike da čitaju ili pišu svoje podatke. Heroku to ne naplaćuje.

Heroku je puno jeftiniji od Googleovog App Engine-a.

Za i protiv

Heroku

+ Standardni SQL.
+ Jednostavniji model cijene.
+ Usporedno bezbolno raspoređivanje.

– Manji od Googlea.
– Domaćin je na Amazonovom AWS-u koji doživljava velike nedostatke.

App Engine

+ Omogućuje vam pristup ostalim uslugama tvrtke.
+ Jednostavnije pokretanje asinkronih zadataka nego Heroku.
+ Google ima svoju oblačnu infrastrukturu.

– Nedostatak fleksibilnosti platforme.
– Ne postoji standardna SQL baza podataka.

Google App Engine vs AWS

app engine vs amazon aws

Programeri se već dugo vremena raspravljaju o temi GAE vs. AWS. Mnogi ljudi vjeruju da je Google Cloud Platform najjači i najveći konkurent konkurenciji AWS. Stoga ćemo u ovom odjeljku ukratko objasniti najvažnije čimbenike kako bi vam pomogla informirana odluka.

Ono što jesu

Jedna od najvećih razlika između platformi su neke usluge koje nude. S ovog gledišta, AWS je bolji. Kvaliteta i količina dostupnih usluga na AWS-u vrlo su opsežne i široke, te stvaraju ogroman niz mogućnosti za razne potrebe.

S druge strane, GCE-ova lista proizvoda je mnogo manja i uglavnom je usmjerena na klasične PaaS i IaaS usluge. Prvo je područje na koje je Google usredotočio većinu svog napora s obzirom na to da je App Engine prva usluga koja je ikada pokrenuta u GCP-u.

No i dalje ćete pronaći uobičajene baze podataka IAaS objekata za pohranu, računanje, ne-relacijske i relacijske baze podataka i još nekoliko usluga za krajnje točke i DNS. Međutim, ovdje postoji ogromna razlika između ovih konkurenata. Utjecaj na vašu arhitekturu najviše ovisi o vašim potrebama. Usluge koje pruža GCP najvjerojatnije će udovoljiti vašim potrebama jer njihov Compute Engine ima brojne snage koje AWS trenutno nedostaju..

Posebno područje u kojem je Google superiorniji su Big Data. Nije iznenađujuće da tvrtka kao što je Google upošljava svu svoju stručnost u tom području kako bi napravila izvrsne proizvode. BigQuery omogućava analizu ogromnih količina podataka u vrlo kratkom vremenu i čak vam pruža uvid u stvarnom vremenu na vaše skupove podataka. Ono što iznenađuje ovako sofisticiranu uslugu je da je s njom također vrlo jednostavno započeti.

cijena

Google je puno bolji od AWS-a u pogledu cijene i brzine. Za više informacija pogledajte ovaj papir.

Za i protiv

AWS

+ Nevjerojatan broj usluga s novim koji se dodaju svakodnevno.
+ Mnoge zone dostupnosti širom svijeta
+ Mnogo resursa za pomoć, poput stručnjaka i knjiga

– Skupo za stalno korištenje
– Primjeri EC2 su fiksne konfiguracije i ne možete dodati jezgre CPU-a i zadržati istu količinu RAM-a
– Model skrivenih cijena

App Engine

+ Jeftinije je ako koristite neprekidno razdoblje
+ Možete odabrati konfiguraciju svoje instance
+ Balansiranje tereta je bolje od AWS-a

– Manje usluga upravljanih i neupravljanih
– Teže je potražiti kvalificiranu pomoć
– Google podrška trenutno je nepoznata količina

Završne napomene

Google App engine izvrsna je platforma za pokretanje vaših aplikacija ako imate proračun. Google je poznat po svojoj kvalitetnoj infrastrukturnoj podršci, a App Engine mogao bi biti savršeno mjesto za smještaj vaše nove aplikacije. Na top5hostingu vam pokušavamo pružiti najnovije informacije i testove za najbolje hosting platforme i uređaje. Obavezno provjeravajte često.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map