Savjet za hosting hostinga: Uvijek čuvajte lokalnu sigurnosnu kopiju

Savjet za hosting hostinga: Uvijek čuvajte lokalnu sigurnosnu kopiju

Kako kažu ljudi iz IT-a, ako nemate sigurnosnu kopiju vašeg projekta, to znači da vam nije važna.


Postoje brojni scenariji o tome što bi moglo poći po zlu od slučajnog brisanja baze podataka do hakiranja, a vaše web stranice ispunjene zlonamjernim softverom i štetnim skriptama. Razmislite na trenutak ako vam se to dogodi – koliko će vam sati trebati da obnovite web mjesto? A ovo je veliki gubitak, vremena i troškova razvoja i vašeg prometa i položaja na tražilicama.

Da biste mogli brzo reagirati u hitnim situacijama, morate imati rezervnu kopiju. Mnogi domaćini ne podržavaju tu uslugu ili ako to čine, radi njihove sigurnosti i ne dopuštaju vam obnavljanje podataka ili će biti djelomični. Svi davatelji web hostinga koje preporučamo izrađuju sigurnosne kopije vaših podataka svaki dan / tjedno, ali to nije dovoljno. To je uredna značajka koja će vam pomoći da se brzo vratite na zdravu verziju projekta, ali ima i svoja ograničenja i kao u ovom primjeru na Redditu, možete vidjeti kako čak i velika imena poput Bluehost vam može zeznuti pričuvnu kopiju.

 • nitko se ne brine za vaše podatke poput vas (hosting tvrtke rade stotine tisuća sigurnosnih kopija, a velika je vjerojatnost da bi se nešto moglo dogoditi vašim).
 • pružatelji web hostinga čuvaju samo sigurnosne kopije ograničeno vrijeme, primjerice tjedan ili dva. Što ako je web mjesto bilo hakirano prije datuma zadnje sigurnosne kopije i kad ga shvatite i odlučite vratiti ga, sigurnosna kopija je također ugrožena?
 • čak i ako čuvaju sigurnosne kopije na zasebnom stroju, velika je vjerojatnost da se nalazi u istom podatkovnom centru i ako se dogodi neka prirodna katastrofa, vaše web mjesto više nema.

Što zaista napraviti sigurnosnu kopiju?

Najbolja praksa za sve podatke koji vas zanimaju je pohraniti na tri odvojena mjesta – sigurnosna kopija na vašem web hostingu za brzi pristup i vraćanje, a kopirati na zasebni tvrdi disk kod kuće i a kopija u oblaku Kao Dropbox, pCloud ili Amazon S3.

Svakako čuvajte verzije softvera jer se svaki softver redovito ažurira te biste željeli zadržati barem 3-4 verzije i najmanje dva mjeseca unatrag. Na taj način možete biti sigurni da, čak i ako je ugrožena neka od rezervnih verzija, i dalje imate bazu za nadogradnju.

Kako napraviti rezervnu kopiju?

Kako stvoriti sigurnosnu kopiju putem FTP-a

Izrada sigurnosne kopije putem FTP-a najstarija je i najmanje tehnološka metoda. Ovako to radi:

1. Povežite se s poslužiteljem s omiljenim FTP klijentom poput FileZilla.

FileZilla zaslon

2. Započnite preuzimanje svih datoteka. Ovo može trajati zauvijek ako imate mnogo datoteka, tako da olakšavate svoj život i izradu sigurnosne kopije brže ako imate pristup upravljačkoj ploči hostinga na kojoj prvo možete arhivirati datoteke. Na ovaj način preuzimate samo jednu datoteku i to mnogo brže.

3. Organizirajte mape tako da znate koja inačica sigurnosne kopije ide kamo

4. Ne zaboravite sigurnosno kopirati bilo koje baze podataka. To možete učiniti pomoću PhpMyAdmin-a. (Pitajte domaćina za pristup)

PHPMyAdmin SQL sigurnosna kopija

Kako stvoriti sigurnosnu kopiju putem cPanela

Ako imate pristup cPanel, generacija sigurnosnih kopija može biti puno brža jer cPanel može spakirati sve vaše datoteke i baze podataka u jednu arhivu. Evo koraka

1. Prijavite se u cPanel

2. Idite na Datoteke i kliknite na ikonu sigurnosne kopije

cPanel sigurnosna kopija

3. Ovdje imate dvije mogućnosti:

a) ispod Potpune sigurnosne kopije kliknite Preuzmi cijelu sigurnosnu kopiju. Na sljedećem koraku kliknite Generiraj i unesite svoju e-poštu. cPanel će vam poslati e-poštu kada je sigurnosna kopija spremna. Imajte na umu da cjelovita sigurnosna kopija stvara arhivu svih datoteka i konfiguracija vaše web lokacije. Pomoću ove datoteke možete premjestiti svoj račun na drugi poslužitelj ili zadržati lokalnu kopiju podataka.

b) Pod Djelomičnim sigurnosnim kopijama kliknite na Preuzmi, sigurnosna kopija kućnog imenika> Preuzmi. Ovo je mnogo brže i lakše vratiti sigurnosnu kopiju samo vašeg kućnog direktorija.

Možete napraviti jednu punu sigurnosnu kopiju svakog mjeseca i djelomičnu sigurnosnu kopiju svaki tjedan.

Kako automatizirati sigurnosnu kopiju

Odgovor je s dodatnim softverom. Ako svoju web lokaciju pokrećete na nekoj od najčešće korištenih CMS platformi, poput Joomle ili WordPressa, možete je koristiti Akeeba sigurnosna kopija. Ovaj dodatak ima besplatnu verziju koja djeluje prilično dobro i polu-automatizira vaš postupak izrade sigurnosne kopije. Ima puno naprednih opcija, ali cijeli je postupak izrade sigurnosnih kopija samo jedan klik, to je s vašeg administracijskog panela, a to čini i arhivu koju je lako vratiti i tamo imati i vašu bazu podataka. Evo kako napraviti sigurnosnu kopiju s Akeebom:

Akeeba

Trik je da nakon što je sigurnosna kopija spremna, morate je preuzeti putem FTP-a u binarnom načinu.

Kako postaviti način binarnog prijenosa u FileZilla

Ako želite da on bude potpuno automatiziran, morate kupiti Akeeba Backup plaćenu verziju koja podržava izradu sigurnosnih kopija na udaljenim lokacijama kao što su DropBox ili Amazon S3 ili softver poput BackupMachine.

I ne zaboravite – uvijek preuzmite lokalni primjerak!

Ako imate bilo kakvih pitanja, javite nam se u komentarima.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map