25 godina svjetskog weba

25 godina svjetskog weba

Danas se obilježava 25. rođendan stvaralaštva koje je zauvijek promijenilo čovječanstvo i razvilo jedinstveni digitalni svijet unutar generacije. Jučer nije bilo rođendanskog deserta, ali mogli ste se oprostiti od pomisli da je slavna osoba upravo pronađena za vrijeme Muzeja znanosti.


Umjesto toga, fotografi i filmski timovi bili su okupljeni oko crno obojenog, staromodnog računalnog sustava i tipkovnice. U nastojanju da spektakl postane mnogo zanimljiviji, muzejski poslodavci obukli su radnika u obaveznu tehnološku haljinu – bijeli sloj i bijele rukavice.

Barunica Martha Lane Fox bila je prisutna. Vršnjački kolega, koji je u posljednje vrijeme vrlo teško pao jer je vladin elektronički pobjednik, obuzeo je svjetlo dok su vijesti odustale od pokušaja da računalo izgleda zanimljivo. Mnoge školske djece preminule su jedva pogledom – lako razumljivo pod uvjetom da ne nadahnjuje pogled starog računala.

Ipak nisu mogli biti još netočniji. Sljedeća kocka je uređaj na kojem je internet razvio britanski znanstvenik za računalni sustav Sir Tim Berners-Lee.Tim-Berners-Lee-008 Doista je jedini savjet od značaja razbarušena bijela naljepnica zbog upozorenja: “Ovaj je uređaj domaćin: NE DOSTAVITE DA DOSTA MOŽE !!” U današnje vrijeme to bi moglo biti teško povjerovati, međutim svjetski se internet nije uspio pojaviti prije 25 godina – sve dok Sir Tim nije razvio način korištenja stranica računalnih sustava za međusobni razgovor..

Međutim, očito nije postojala preliminarna velika ambicija emancipacije svijeta slobodom podataka za sve. Podrijetlo je bilo toliko svjesnije: nastojanje da se poboljša interakcija velikog broja znanstvenika uključenih u Cern, Europsku organizaciju za nuklearne analize, u Švicarskoj.

Sir Tim je 34-godišnji diplomski nastavnik fizike funkcionirao kao softverski profesionalac u Cernu 1989. godine, kad god je objavio članak jednostavno nazvan “Sugestija kontrola: Prijedlog”. U njemu je navedeno: “nada će se omogućiti razvijanje baze podataka koja može rasti i razvijati se uz pomoć organizacije i radnih mjesta koja ona definira”. Ironično je da je cilj na kraju bio zamišljen kao “univerzalni povezani informacijski sustav” gdje je ” općenitost i prenosivost daleko su važniji od maštovitih strateških ilustracija i složenih dodatnih usluga. “.

Informacijska tehnologija je u početku bila proklet laganim pohvalama, njegov nadzornik Mike Sendall napisao je „nejasno, ali uzbudljivo“ u naslovnici.

Bez Tim, Sir Tim nastavio je pisati HyperText Transfer Protocol (HTTP), HyperText Markup Language (HTML), kao i prvi zapravo internetski preglednik, WorldWideWeb. Internet se u početku zvao “Mreža” – pri čemu je Sir Tim kreirao “Around The Globe Web” 1990. godine. Cern je do 1993. godine omogućio da tu tehnologiju besplatno koriste. I u roku od nekoliko godina nevjerojatan broj ljudi na globalnoj razini bio je zakačen u vezi s kretanjem detalja koje pruža web.

Desetljeća jer su vidjeli dotcom bogatstva stvorena i izgubljena, dakle porast stranica na društvenim mrežama. Danas postoji više od 600 milijuna internetskih stranica širom svijeta, a web značajke zauvijek su promijenile ljude koji mogu pristupiti informacijama i dijeliti stvari na način koji možda nije izvediv prošloj generaciji.

Pružena je jedinstvena dimenzija putem koje se može komunicirati. Ljestvica je ogromna, s milijardama na mreži, a 100 tisuća milijuna e-poruka i 20 milijuna fotografija razmjenjivano je svakog minuta – a da ne spominjemo potrošene milijarde.

Iako bi mnogi besramno iskorištavali priznanje kao osoba koja samoinicijativno izmišlja internet, Sir Tim značajke uglavnom je izbjegavao reflektora i nastavlja raditi na oglašavanju načela povezanih s mrežom putem internetske Fondacije, koju je osnovao, zajedno sa njihovim ulogom direktora u vezi s velikim svjetskim web konzorcijem.

Evo nekih od usluga hostinga koje smo pregledali i preporučujemo vam:

1.Siteground 2.Godaddy 3.TSOHost.co.uk

a ovdje možete pročitati najbolje recenzije o web hostingu u Velikoj Britaniji i naše Top WordPress hosting u Velikoj Britaniji

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map